Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Fortezza di Osoppo – het oudste fort van Friuli-Venezia Giulia

In het stadje Osoppo, aan de voet van de Alpen, bevindt zich het oudste fort van de regio Friuli-Venezia Giulia, het Fortezza di Osoppo. Elbrich neemt je er graag mee naartoe.

Elbrich: ‘Op deze strategische plek, boven op een heuvel aan de oever van de rivier Tagliamento, stond in de Romeinse tijd al een uitkijktoren. Later is deze uitgebreid tot een heus fort.

Vanaf hier kijk je uit over zowel het vlakke land als de Alpen. Je kunt de hele omgeving plus alle toegangswegen in de gaten houden. De Del Montes, met wie ik jullie in deze blog liet kennismaken, waren de eigenaren van dit fort.

Tot deze familie behoorde ook de oom en tevens stiefvader van Lucina, Girolamo Savorgnan del Monte, die het hier voor het zeggen had. Na de roerige dagen van de crudel zobia grassa (wrede vette donderdag) roept Girolamo Luigi op om naar Osoppo te komen. De verliefde Luigi kan niet anders dan gehoorzamen en moet vertrekken, zijn geliefde Lucina achterlatend.

Op weg naar Osoppo
Tijdens de lange rit wordt Luigi vergezeld door zijn vriend en legercompagnon, Peregrino da Verona. Peregrino merkt dat Luigi in gedachten verzonken is en vermoedt dat Lucina daarvan de oorzaak is.

Om hem af te leiden, vertelt hij hem een liefdesverhaal dat in zijn geboortestad Verona erg populair was. Het gaat over twee jonge geliefden die niet met elkaar mochten trouwen en er uiteindelijk de voorkeur aan geven om samen te sterven in plaats van gescheiden verder te leven.

In die jaren waren dit soort liefdesdrama’s erg populair en er bestonden vele versies van. Niet verwonderlijk voor een tijd waarin pubers vaak tegen hun zin werden uitgehuwelijkt, zonder dat er echte liefde in het spel was.

Waanzinnig uitzicht
Je kunt nog altijd in Luigi’s voetsporen treden en het fort van Osoppo bezoeken. Je kunt er met de auto komen, maar het is eigenlijk mooier om bij het voetbalveld van Osoppo te parkeren en een wandeling van circa drie kilometer te maken, waarbij je eerst door het Parco del Rivellino loopt en vervolgens begint aan de klim heuvelopwaarts.

Eenmaal op de top geniet je van het prachtige uitzicht. Op de heuvel tref je niet alleen de restanten van de uitkijktoren aan, maar ook ondergrondse gangen en ruïnes van een kazerne en een munitieopslagplaats.

Midden in de ruïnes van het fort staat een stalen trap die uitkomt op een soort van verhoogde stellage. Vanaf hier heb je op een mooie heldere dag echt een waanzinnig uitzicht over de al eerdergenoemde helblauwe Tagliamento, het platteland en Gemona, het epicentrum van de aardbeving van 1976 die zowel de stad zelf als het dichtbijgelegen Venzone bijna geheel verwoestte.

Het Fortezza di Osoppo is echt een historische plek. Het speelt niet alleen tijdens de oorlog van de Liga van Kamerijk een belangrijke rol in de verdediging van Friuli, maar is ook later in de geschiedenis het toneel van strijd, zowel tijdens de oorlog tegen Napoleon als tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Onmin binnen de familie
Commandant Girolamo en kapitein Luigi kunnen het niet goed met elkaar vinden. De oom van Lucina is woedend over het feit dat Antonio, een oom van Luigi, de eer van de familie ten gronde heeft gericht door naar de vijand over te lopen.

Ook kan hij het niet waarderen dat zijn stiefdochter warme gevoelens voor Luigi koestert. Hij heeft al gauw door wat de ware reden is als Lucina, met de smoes haar stiefvader op te zoeken, zich onverwacht bij het fort presenteert.

Het komt Luigi dan ook goed uit dat hij en zijn mankrachten in juni uit moeten wijken naar Gradisca d’Isonzo, waar de keizerlijke troepen staan te trappelen om de grens over te steken. De Venetiaanse cavalerie wordt weer opgetrommeld en Luigi vertrekt naar Gradisca, waarover ik je in een volgende blog meer vertel.’

met dank aan Giovanna Pirona & Wild Life Aerial voor de foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *