Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Oltrarno – een wijk vol ambachten, kunst en creativiteit

Een mooi Toscaans spreekwoord luidt: I Toscani hanno l’inferno in bocca, ma il paradiso in mano (lett: ‘Toscaners hebben de hel in hun mond, maar het paradijs in hun handen’). De betekenis mag duidelijk zijn: de inwoners van Toscane vloeken veel, maar weten met hun handen de mooiste voorwerpen te creëren.

Rondom ons tijdelijke thuis bij Palazzo Belfiore barst het inderdaad van de creativiteit. In de achterafstraatjes van dit stukje Oltrarno zijn er tal van ambachtslieden en kunstenaars te vinden die van hout, ijzer en zilver de mooiste creaties weten te maken.

Oltrarno-Florence

Georgette, onze collegablogger die over haar Florentijnse avonturen en ontdekkingen schrijft op Girl in Florence, woont letterlijk om de hoek van Palazzo Belfiore. Na een cappuccino bij Caffè degli Artigiani aan het Piazza della Passera neemt ze ons mee op een ontdekkingstour door dit creatieve stukje Florence.

We beginnen bij Arte del Libro e della Carta, het atelier van Enrico Giannini (Via dei Velluti 10/r). Enrico is al de vijfde generatie Giannini die in dit atelier boeken inbindt. Met trots laat hij ons zien hoe hij te werk gaat, waarbij hij dezelfde technieken gebruikt als zijn overgrootvader en diens vader.

Enrico-Giannini-Oltrarno-Florence

Van een bijzondere verzameling recepten, verhalen, plattegronden of speciaal papier maakt Enrico de mooiste boekwerken. Met altijd een beetje extra, zoals de echte rozemarijn en salie die hij voor een boek vol recepten gebruikte – geplukt in eigen tuin.

In zijn atelier, dat in totaal niet meer dan zo’n twintig vierkante meter groot is, vind je geen computer of smartphone. Het ruikt er naar boeken, leer en lijm – een geur die we graag de hele dag zouden opsnuiven, ware het niet dat er nog meer artigiani op ons wachten.

De meeste kunstenaars/ambachtslieden die hier werken zijn aardig op leeftijd. Al vanaf jonge leeftijd maken ze met hun handen de mooiste producten, met technieken die ze van hun vader of opa leerden en die ze zelf in de loop der tijd verfijnden. Ze hopen ze ooit over te kunnen dragen, al zijn er nog maar weinig jongeren die interesse tonen voor het uitoefenen van deze beroepen.

Silvia Nesti, de volgende kunstenaar die we bezoeken, is een van de jongeren die wél helemaal thuis zijn in het artistieke klimaat van Oltrarno. Nadat ze was afgestudeerd aan Le Arti Orafe Jewellery School in Florence zocht ze een plek waar ze haar kleurrijke collectie sieraden, gemaakt van Japans papier, zilver, goud en stenen, kon maken en tentoonstellen.

Silvia-Nesti-Oltrarno-Florence

Houtbewerkers zijn er ook te vinden in de Via dei Velluti. Georgette laat ons eerst kennismaken met Renato Olivastri (op nummer 21/r), die houten meubels, lijsten en andere objecten restaureert en daarnaast schilderijen van hout maakt. De blozende Venus van Botticelli, de door Brunelleschi ontworpen koepel van de Duomo en de elegante voorgevel van de verderop gelegen Santo Spirito: hij vereeuwigde ze allemaal in hout. In zijn atelier is er bijna geen stukje muur meer te zien. Overal staan en hangen meubels en lijsten, schilderijen en gereedschap. Het lijkt wel een museum!

Renato-Olivastri-Oltrarno-Florence (1) Renato-Olivastri-Oltrarno-Florence (2)

Ook Luigi Mecocci en zijn vrouw (op nummer 82) worden omgeven door hout. In hun atelier maken ze de prachtigste houtsnijwerken en restaureren ze meubels. Het echtpaar werkt vaak voor musea en Luigi is met zijn 77 jaar nog altijd niet van plan daarmee te stoppen. Als we hem bezig zien, kunnen we hem niet anders dan gelijk geven. Wat een passie, wat een vakmanschap!

Mecocci-Oltrarno-Florence (2) Mecocci-Oltrarno-Florence (3)

Al die creativiteit zorgt ook bij ons voor kriebels. We willen dit artikel schrijven en de artigiani zo het podium geven dat ze verdienen. Want wat maken ze een prachtige dingen!

Voor we achter de computer kruipen, gaan we echter eerst nog even kijken bij Oro e Colore van Carlo en Stefania Martelli, om de hoek in de Via Toscanella 18/r. Carlo en Stefania restaureren eveneens houten objecten, maar dan bijvoorbeeld vergulde lijsten. Ook zij werken vaak in opdracht van de grote musea in Florence, maar hun eigen atelier zou ook al een musea kunnen zijn. Het goud van de vergulde lijst waar ze tijdens ons bezoek aan werken schittert je werkelijk tegemoet.

Oro-Colore-Oltrarno-Florence

Nog een paar artigiani die je in Oltrarno met een bezoekje kunt vereren:
*Giuliano Ricchi (Piazza Santo Spirito 12/r) maakt schitterende sieraden en andere kleinoden van metaal
*Gianni Raffaeli van Stampe d’Arte L’Ippogrifo (Via Santo Spirito 5/r) creëert in zijn atelier annex winkel de mooiste etsen, die tot in het kleinste detail worden uitgewerkt
*veel jonger maar net zo getalenteerd is Negar de Perzische eigenaresse van Naa Studio (Via dei Serragli 59a/r), die mooie fijne sieraden en andere hebbedingetjes maakt

NaaStudio-Oltrarno-Florence

*ijzerkunstenaar Giancarlo Giachetti, die door iedereen Puccio wordt genoemd. Puccio maakte veel van de lantaarns die je in Santo Spirito ziet, zoals die met het witte wilde zwijn voor Osteria del Cinghiale Bianco (Borgo San Jacopo 43) en het menubord voor Caffè degli Artigiani, bekroond met het wapen van de De’ Medici-familie.

Giachetti-lantaarn

met dank aan Girl in Florence, ook voor de foto’s

Artistiek Santo Spirito
Met onze City Walk ontdek je nog meer moois (en lekkers) in dit creatieve stukje Florence.

Ciao-tutti-City-Walk-10-Florence-Santo-Spirito

Download Artistiek Santo Spirito voor € 2,99

Bestel de papieren versie van Artistiek Santo Spirito voor € 4,99*

*excl. verzendkosten (€ 1,- in Nederland, € 2,- buiten Nederland)

Geniet van dit creatieve stukje Florence!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *