Florence liet zich afgelopen dagen van haar beste kant zien: een strakblauwe lucht, een warm herfstzonnetje, betoverende zonsondergangen, een letterlijk schitterend Battistero (dat net na een flinke restauratie van steigers en doeken werd ontdaan) en een geheel vernieuwd Museo dell’Opera del Duomo.
Lezers die ons op Instagram volgen, hebben de afgelopen dagen al heel wat moois uit Florence voorbij zien komen. Nu we weer bijna in het vliegtuig terug stappen, delen we de mooiste Instagram-foto’s graag met iedereen in een kleurrijke en culinaire overview van een weekje Florence.
Het begon meteen goed met een voortreffelijke lunch met Georgette (beter bekend als Girl in Florence) en Gillian (van Gillian’s Lists). We hadden Georgette de plek uit laten kiezen en Pescheria San Pietro, was een schot in de roos. Ons verblijf in Florence had niet beter kunnen beginnen.
Bij Pescheria San Pietro serveren ze zowel voor lunch als diner de meest verse visgerechten, in originele combinaties die allemaal maar moeilijk waren te weerstaan. Saskia koos vooraf voor de crema di ceci e calamari (inktvis op een crème van kikkererwten), gevolgd door capesante (sint-jakobsschelpen) met lardo di Colonnata en gefrituurde rucola.
Het is niet zo makkelijk om in hartje Toscane een goed visrestaurant te vinden (volgens de Italiaanse logica eet je verse vis namelijk vooral aan zee), maar Pescheria San Pietro is zeker een adresje waar we tijdens ons volgende bezoek aan Florence terugkomen. Update: helaas heeft dit restaurant inmiddels de deuren gesloten.
Na de vis was het tijd voor cocktails bij het recent geopend La Ménagère (Via de’ Ginori 8) – om te toosten op alle moois dat Florence dit keer voor ons in petto zou hebben.
Het begon die avond in elk geval al goed met een prachtige kijk op het geheel gerestaureerde Battistero, dat schittert als nooit tevoren en prachtig afstak tegen de nachtelijke hemel.
De volgende dag genoten we van alle lekkers op de Mercato Centrale: van verse artisjokken en vijgen tot mooi uitgestalde vleeswaren – gelukkig geen giraf zoals het bordje ons even liet denken…
Helaas was ons favoriete winkeltje gesloten, maar ook als de eigenaren met vakantie zijn, blijft het een mooi plaatje.
Het was dit keer ook weer eens tijd voor een flinke klim. Altijd weer bijzonder om Florence vanaf de campanile, de klokkentoren, aan je voeten te zien liggen.
Meteen onder onze voeten wachtte onder meer het nieuwe Museo dell’Opera del Duomo, dat nét de deuren opende na een lange restauratie. We waren te nieuwsgierig om langer te wachten en genoten meteen de dag na de opening van de nieuwe opzet, die alle kunstwerken prachtig laat uitkomen.
Na een pizza bij Eataly genoten we onderweg naar ons tijdelijke thuis van moderne kunst: vrolijke street art van onder meer Clet, Exit/Enter en Simone D’Auria, wiens lepels de gevel van een van de Ferragamo-hotels sieren.
Ook Jeff Koons zorgt met zijn Pluto & Proserpina voor een moderne touch. Het gouden beeld staat naast de David, de Marzocco en Judith & Holofernes voor het Palazzo Vecchio.
Nieuw is ook Fratelli Cuore, een groot restaurant met terras in het station van Florence (op de hoek waar de bussen van en naar het vliegveld van Pisa vertrekken). Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch, diner of een drankje. We waren wel benieuwd naar deze plek en probeerden een bord pasta, dat zeker naar meer smaakte.
Een bezoek aan Florence is niet compleet zonder een diner bij Osteria Santo Spirito aan het gelijknamige plein. Dit keer genoten we er van crostini met lardo en een romige risotto met courgette en kaas.
Ook nemen we altijd graag een kijkje bij AndCompany voor een origineel souvenir (helaas is AndCompany sinds 1 augustus 2018 gesloten).
We genoten elke ochtend van een heerlijk ontbijt bij onze tijdelijke buren, Caffè degli Artigiani aan het Piazza della Passera.
Aan de Borgo degli Albizi ontdekten we de heerlijke binnentuin van Miso di Riso, waar we omringd door herfsttinten genoten van een sapje vol vitaminen.
We proefden het ijs van Edoardo, meteen naast de Duomo, en brachten een bezoek aan Il Triangolo delle Bermude, de ijssalon van Vetulio Bondi, die we tijdens het Gelato Festival in Amsterdam ontmoetten.
Ook genoten we zoals gezegd van spectaculaire zonsondergangen:
We mochten ook een nachtje buiten de stad slapen, midden in de wijngaarden van Casa al Vento, waar we ons niet konden losweken van het uitzicht, met mistflarden tussen de warme herfstkleuren van de wijnstokken.
Onze week in Florence sloten we af zoals we hem begonnen: met verse vis. Dit keer net even buiten de stad, op vijftien minuten treinen, bij Il Gambero Pazzo, waar we culinair enorm in de watten werden gelegd door kok Michele. We dromen nog van elk gerecht en in het bijzonder van de tonijn in een krokant jasje.
Torniamo presto!