Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Proef het lekkerste street food in Florence

Tijdens je stedentrip Florence moet je zeker een keer aanschuiven voor een bord pasta met ragù di cinghiale of bistecca alla fiorentina, maar er gaat ook niets boven het Florentijnse street food.

Florence staat bekend om de vele chioschi (kiosken) waar je trippa (pens) of een broodje lampredotto (lebmaag) met salsa verde haalt, maar hoewel de Florentijnen daar zelf graag en vaak iets lekkers halen, gruwelen veel bezoekers alleen al van het idee.

Gelukkig zijn er ook wereldser street food-opties, van bao buns en burgers tot vegan lampredotto en peposo. We nemen je mee naar twee bijzondere street food-adresjes in Florence waar je zeker een keer moet proeven!

Duccio’s Street Food – een kaart vol wereldse klassiekers

Duccio reisde de hele wereld over en proefde alles wat er maar te proeven valt. Weer terug in Florence miste hij een plek waar wereldse klassiekers op de kaart staan. Hij opende daarom onlangs zijn eigen restaurant, waar je een culinaire reis om de wereld kunt maken.

Viola van Frími Boutique Rooms B&B neemt Saskia mee naar deze mondiale plek, waar haar internationale vriendengroep zich graag verzamelt voor een hapje en een drankje.

Je komt binnen in een ruimte die doet denken aan een vliegtuig, met dezelfde kleine ‘raampjes’ en zelfs hier en daar een reddingsvest.

Duccio loodst ons via een smalle gang met enerzijds de keuken en anderzijds een grote wereldkaart vol stempels en recensies van gasten naar de grote binnentuin, die als het wat frisser wordt ook overdekt kan worden.

Hier zitten Viola’s vrienden al aan de bar, maar er zijn ook verschillende zitjes bij een ruime keuze aan bestemmingen – van de metro in Chicago en Praag tot illustraties van het Vrijheidsbeeld in New York, de Nederlandse windmolens en Dante die een broodje eet naast de Duomo van Florence.

Wij bestellen ook een drankje en genieten van de mondiale sfeer die hier hangt. Op de drankenkaart vind je uiteraard klassiekers als de Negroni, Americano en Spritz, maar als je niet bang bent voor een beetje pit, bestel je de Mexican Spritz.

Aziatische appetizers en wereldse burgers

Voor bij je drankje bestel je allerlei appetizers om te delen, zoals oosterse bao buns met garnalen of groenten, taco’s met tonijn, maritozzi met kreeft (zoals de befaamde lobster roll, maar dan met een Italiaanse touch) en polpette van zalm en limoen of van inktvis.

Na(ast) deze hapjes maakt Duccio bowls met Aziatische en Zuid-Amerikaanse invloeden maar de échte hoofdrolspelers zijn de panini mondiali, wereldse burgers. Of je nu kiest voor de Asian Dream (met kip, geroerbakte groenten en pikante mayonaise) of voor de Yankee (met rundvlees, scamorza en gekarameliseerde ui), je waant je even ver buiten Florence.

Er zijn ook opties met zalm en inktvis, voor als je even zand onder je voeten wil voelen, en twee vegetarische opties (met humus, aubergine en gezouten ricotta of met geitenkaas, courgette, munt en courgettebloemen).

Mocht je na de wereldse burgers nog trek hebben, dan kun je je tegoed doen aan Amerikaanse kokoscheesecake met chocolade, een zoet baobroodje met mascarponecrème en Nutella of bosvruchten of de cannolo mondiale, met chocolade en karamel.

Smaakt dat naar meer? Je vindt Duccio’s Street Food aan de Viale Spartaco Lavagnini 38A, vlak bij het Fortezza da Basso (zie deze link voor de exacte locatie). Buon viaggio mondiale!

Sei Tanotto – vliegende vegan broodjes met lampredotto en trippa

Chef Gaetano Cerasuolo – alias Tano of Tanotto –combineert klassieke Florentijnse street food-gerechten met een vegan insteek en de Napolitaanse traditie van de panaro (balkonmand).

Hij bereidt de broodjes met vegan lampredotto of trippa of met een vegan versie van de beroemde peposo (gepeperde stoofpot) of bollito (gekookt vlees) in zijn eigen keuken en laat ze dan in een mandje naar beneden zeilen.

Paddenstoelen op koffiedik

Tano bakt de broodjes zelf en kiest ook alle andere ingrediënten met de grootste zorg uit. Hij werkt vooral met paddenstoelen die deels groeien op koffiedik dat hij van een aantal lokale koffiebars krijgt. Eenmaal fijngehakt krijg je zo namelijk dezelfde consistentie als bij lampredotto en trippa.

Uiteraard kiest hij verder voor biologische ingrediënten en koopt hij zo veel mogelijk lokaal in. Op en top Florentijns dus, maar dan met een vegan insteek!

Je vindt Sei Tanotto aan de Via Alessandro Guidoni 85 (zie deze link voor de exacte locatie).

foto’s: Sei Tanotto

Een klassiek broodje lampredotto

Wil je liever een klassiek broodje lampredotto eten? Ga dan naar Da Nerbone (op de begane grond van de Mercato Centrale), L’Antico Trippaio, Il Trippaio del Porcellino of Il Trippaio di San Frediano.

Ook Da’ Vinattieri (Via Santa Margherita 4/r) is een unieke plek om een broodje lampredotto te halen. Het is niet meer dan een gat in de muur, op een steenworp afstand van de drukke Corso, maar laat je hierdoor niet misleiden. Je proeft er een van de beste panini al lampredotto!

Bitterballen van lampredotto

Bij Tripperia Il Magazzino (Piazza della Passera 2-3) krijg je lampredotto in geheel eigen stijl geserveerd, bijvoorbeeld in de vorm van een soort bitterballen. Na een voorzichtige hap zul je blijven eten van de kruidige balletjes, die wat ons betreft op meer plekken in Florence op het menu mogen komen te staan.

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *