Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Impruneta (Toscane) – stad van terracotta

Impruneta ligt letterlijk in de schaduw van Florence, in het noorden van de Chianti, maar ook figuurlijk. Want hoewel Florence tijdens een bezoek aan Toscane hoog op het lijstje staat, brengen maar weinig mensen een bezoek aan de stad waar Brunelleschi de dakpannen voor de koepel van de Duomo in Florence haalde.

Ook wij waren er nog niet eerder geweest, maar na een tip van Bianca Ensinck reserveerden we deze keer een ochtend voor een bezoek aan de stad van gebakken klei, waar al zo’n 3000 jaar (!) terracotta (letterlijk: ‘gebakken aarde’) wordt gemaakt. De productie van terracotta in Impruneta dateert uit de periode van de eerste Etruskische nederzettingen. De Etrusken hebben namelijk ontdekt dat de gebakken klei uit Impruneta en omgeving zeer goed te verwerken was tot alledaagse gebruiksvoorwerpen. Ze bewaarden bijvoorbeeld wijn en olijfolie in kruiken en potten gemaakt van terracotta. Later hebben de Romeinen deze traditie overgenomen.

In 1308 werd het eerste gilde van pottenbakkers opgericht en werd de terracotta steeds populairder, ook bij de grote kunstenaars. Zo hebben Donatello, Andrea del Verrocchio en de familie Della Robbia gebruik gemaakt van de ovens van Impruneta. De laatste had zelfs een eigen oven waarin ze hun kunstwerken lieten bakken.

Impruneta (5)Impruneta (4)Impruneta (3)

Toscaans terracotta in eigen tuin
Potten, beelden en ornamenten sierden vroeger vooral de tuinen van de grote palazzi in Italië. Dit zorgde voor een echte terracottacultuur in en om Impruneta. Ook nu nog vind je er vooral familiebedrijfjes die al eeuwen op ambachtelijke wijze produceren.

Bianca Ensinck importeert voor Casa di Bianca exclusief handgemaakt winterhard terracotta uit Impruneta. Zij kent de meeste terracottaleveranciers in Impruneta en omstreken, waar ze een aantal keer per jaar groot inslaat.

MITAL is volgens Bianca de grootste terracottafabrikant in Impruneta en de moeite waard om te bezoeken. Bianca: ‘Het is een echt familiebedrijf, waar nonno (opa) nog regelmatig rondloopt en een praatje met de bezoekers maakt. Bij MITAL wordt nog gebruik gemaakt van een ouderwetse houtoven om de terracotta vazen, beelden en schalen in te bakken. Het verschil met machinaal vervaardigd aardewerk is goed te zien; handwerk is beduidend minder strak en heeft veel meer karakter.’

Impruneta (1)Impruneta (2)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. We zijn net thuis van een hele leuke reis door Italië. Ik heb vaak gebruik genaakt van de informatie van Ciao Tutti. Ik wil graag een leuke tip m.b.t. Impruneta geven. We kregen van een Italiaanse kennis een restaurant van een wijnhuis aangeraden voor lunch of diner in Impruneta. Het is Diadema Wine Bar & Restaurant, Via Impruneta per Tavarnuzze 19. Vanuit Florence waar we verbleven zijn we met de bus naar Impruneta gegaan. Het is een prachtige rit door de heuvels. De chauffeur vroeg waar we moesten zijn en stopte voor ons op een kruispunt voor het dorp op 50 meter lopen van het restaurant. Hij wees ons waar de halte voor de terugreis was en gaf ons een papier mee waarop alle vertrektijden stonden. Echt reuze attent. We hebben heerlijk gegeten bij Diadema en natuurlijk van hun wijn geproefd. Je kunt er ook een rondleiding krijgen. Het uitzicht vanaf het terras is schitterend.

  2. Wat een heerlijke ervaring Johanna, een fijne tip, grazie mille!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *