Home » Reizen door Italië » Florence » In de muil van de leeuw
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

In de muil van de leeuw

Een van de deuren van de Duomo in Florence wordt bewaakt door een leeuw met een wijd opengesperde muil:

Duomo_di_Firenze,_leone

foto: Sailko 

Wees voorzichtig als je deze leeuw ziet en probeer zeker niet je hand in zijn muil te steken. In zijn Istorie Fiorentine vertelt Giovanni Cavalcanti over hoe dramatisch dit af kan lopen.

Hoofdpersoon in zijn verhaal is de Florentijn Anselmo, die woonde aan de Via del Cocomero (Watermeloenstraat), de huidige Via Ricasoli. Deze Anselmo had regelmatig een vreemde nachtmerrie, waarin hij door een leeuw werd verwond en vervolgens in stukken werd gescheurd. Dat leidde tot een enorme angst voor deze beesten, die in die tijd in Florence te zien waren – eerst onder de Loggia dei Lanzi en later in een kooi achter het Palazzo Vecchio.

Anselmo nam dan ook altijd een flinke omweg om de leeuwen te vermijden. Zijn familie en vrienden probeerden hem van zijn angst af te helpen. Ze wilden hem meetronen naar de leeuwen om hem te laten zien dat zijn angst ongegrond was; ze zaten immers vast en zouden hem nooit in zijn slaap verrassen.

Alle pogingen waren echter tevergeefs – Anselmo bleef doodsbang voor leeuwen. Ene Cerusico, die we nu wellicht zouden omschrijven als een psycholoog – adviseerde de beste man dan eerst maar eens een nepleeuw op te zoeken. In Florence zijn tal van beelden van leeuwen te vinden – van de Marzocco bij het Palazzo Vecchio tot de leeuwen die de toegang tot de Loggia dei Lanzi bewaken, van steen of van brons, groot en klein.

leeuw-Florence

foto: Willemijn van Dijk

Aan het einde van de Via del Cocomero was ook een leeuw te vinden, naast een van de deuren die toegang geven tot de Duomo. Links van de deur staan twee leeuwinnen, rechts van de deur een leeuw, met zijn muil wijd opengesperd. Volgens Cerusico moest Anselmo zijn hand in de muil van de leeuw plaatsen om voor altijd van zijn angst te genezen.

Zo gezegd, zo gedaan. Op een zondagochtend begaf Anselmo zich naar de Duomo en stopt hij, na wat aandringen van Cerusico en van zijn vrienden, zijn hand in de muil van de leeuw. Iedereen begon al te klappen en Anselmo’s bonzende hart begon juist weer wat normaler te kloppen, toen hij het plots uitschreeuwde en geschrokken zijn hand terugtrok. Aan zijn vinger bungelde een schorpioen die in de muil van de leeuw bleek te hebben gezeten. Door de shock begaf Anselmo’s hart het en stierf hij op de trappen van de Duomo, niet helemaal zoals zijn nachtmerrie had voorspeld maar wel door toedoen van de muil van de leeuw…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *