Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kerstmis in Campanië – 10 feestelijke tradities

De kerstperiode staat voor de deur en voor velen is dit toch wel de gezelligste tijd van het jaar. In Italië heeft iedere regio zijn eigen tradities en specialiteiten rond deze periode die onmisbaar zijn.

In de regio Campanië wordt goed uitgepakt in aanloop naar de feestdagen, zowel qua versiering als qua lekkernijen. Felicia van SalernoTravel tipt de mooiste en lekkerste tradities die je in deze tijd van het jaar in Napels, in de dorpjes aan de Amalfikust en in Salerno kunt tegenkomen.

#1 Presepi – kerststalletjes
Felicia: ‘In de kerstperiode kom je ze vrijwel overal tegen: kerststalletjes. Vooral Napels staat hier om bekend, en dan met name de Via San Gregorio Armeno, de straat waar het het hele jaar door kerst is. Kijk maar eens naar deze kerststalletjes en -figuren uit deze straat!

Vanaf 8 december prijkt er ook in elke kerk een kerststal, de een wat uitgebreider dan de andere maar over het algemeen met pizzabakkers, straatverkopers en wasvrouwen naast de herders en de koningen, allemaal met veel liefde en creativiteit gemaakt.

Ook kun je vaak tentoonstellingen bezoeken met kerststallen in allerlei soorten en maten, van de traditionele kerststal tot enorme kunstwerken bestaande uit vele kleine details. Daarnaast zijn er ook vaak levende kerststallen te bezoeken in verschillende steden in de regio.

#2 Mustaccioli
De mustaccioli zijn een typisch Napolitaanse specialiteit. Het zijn ruitvormige koekjes die aan de binnenkant zacht zijn en aan de buitenkant bedekt met een laagje pure chocolade. De vulling is een mix van honing en gekonfijt fruit. De laatste jaren zijn er veel verschillende varianten bijgekomen, zoals de mustacciolo met witte chocolade.

#3 Raffiuoli
Deze typisch Napolitaanse zoetigheid wordt gemaakt van deeg dat lijkt op dat van pan di Spagna. De gebakjes worden bedekt met een laagje suikerglazuur. Deze lekkernij werd verzonnen door de nonnen van het klooster van San Gregorio Armeno. Zij waren hierbij geïnspireerd door de vorm van ravioli.

#4 Luci d’Artista
Salerno is een druk bezochte plek gedurende de kerstperiode. De reden: Luci d’Artista, waarbij de stad wordt versierd met lichtjes. Je waant je echt in een droomwereld!

Het thema is ieder jaar verschillend dus is het elk jaar weer een feestje om een rondje door de stad te maken en al het moois te bewonderen. Vliegende tapijten, feeën, een sterrenhemel, sprookjesfiguren: je komt ze allemaal tegen! Het hoogtepunt is de kerstboom op Piazza Portanova.

Voor een bezoek is een doordeweekse dag het beste (behalve op maandag, want dan zijn veel winkels en eettentjes gesloten). Je hebt dan de hele stad voor jezelf en je kunt op je gemak de prachtige verlichting bewonderen! In de weekenden komen veel Italianen uit de buurt naar de lichtkunstwerken kijken en dan kan het erg druk zijn.

#5 Susamielli
Deze dolce, te herkennen aan de S-vorm, wordt bereid met bloem, suiker, amandelen, honing, kaneel, peper en nootmuskaat. Oorspronkelijk werden ze sesamelli genoemd, omdat ze bedekt waren met sesamzaadjes.

#6 Struffoli
Deze lekkernij wordt beschouwd als typisch Napolitaans, maar naar alle waarschijnlijkheid is struffoli een overblijfsel van het Griekse verleden van Napels. In de Griekse keuken is er namelijk een gerecht dat hier precies op lijkt, loukoumades.

Het gebak, dat vaak als dessert wordt gegeten, bestaat uit talloze kleine deegballetjes met anijslikeur, die worden gefrituurd. Wanneer ze zijn afgekoeld, worden ze op een schaal geplaatst en bedekt met hete honing. Om het helemaal af te maken, wordt deze berg balletjes versierd met gekleurde spikkeltjes, kleine stukjes suiker en gekonfijt fruit.

#7 Zampognari
De zampognari maken deel uit van een oude traditie in verschillende regio’s in Midden- en Zuid-Italië. Deze muzikanten, die hun naam danken aan hun instrument, de zampogna (te vergelijken met een doedelzak) waren vroeger herders.

Het was in die tijd gebruikelijk dat iedere herder een instrument meebracht om samen met andere herders te kunnen spelen en liederen te zingen wanneer de kudde aan het grazen was. Wanneer de herders ’s winters terugkeerden uit de bergen, kondigden ze met muziek en zang aan dat Kerstmis eraan kwam.

Deze traditie bestaat nog steeds. In aanloop naar kerst kom je in Campanië geregeld een zampognaro tegen die de huizen langsgaat, vergezeld door een fluitspeler, met name in de provincies Salerno, Caserta, Benevento en Avellino.

#8 Roccocò
Roccocò is het dessert waarmee Napolitaanse families de lunch op 8 december (Maria Immacolata, de onbevlekte ontvangenis van Maria) afsluiten. Daarna wordt er nog gedurende de hele kerstperiode van deze lekkernij gesmikkeld.

Het zijn ronde krokante koekjes met een gat in het midden. De koekjes worden gemaakt met amandelen, meel, suiker, verschillende kruiden en sinaasappelrasp. Omdat het een vrij hard koekje is, is het gebruikelijk om het te dopen in vermout, mousserende wijn, witte wijn of marsala.

#9 Vis op kerstavond
De regio Campanië is rijk aan culinaire tradities. Het eten van vis gedurende deze periode is er daar één van. Op 24 december worden er enkel gerechten op basis van vis gegeten.

Deze traditie vindt haar oorsprong in het evangelie, waarin wordt aangegeven dat onthouding van vlees een vorm van respect is voor de geboorte van Jezus.

Volgens de originele traditie zou de maaltijd op de Vigilia di Natale (kerstavond) heel eenvoudig moeten zijn, maar in werkelijkheid gaat dit er heel anders aan toe en worden de heerlijkste visgerechten op tafel getoverd. Denk aan spaghetti con le vongole, vis uit de oven, gefrituurde visjes, salades met vis… Dit wordt uiteraard afgesloten met vers en gedroogd fruit en een tafel die bijna bezwijkt onder het gewicht van de hierboven genoemde traditionele dolci!

#10 Auguri di Buon Natale!
Ben je op 24 december in Napels of Salerno, wees dan niet verbaasd over de hoeveelheid mensen die je op straat aan zult aantreffen. Waar 24 december in Nederland nog een gewone werkdag is, is in Italië het kerstfeest al begonnen.

De straten zijn gevuld met vooral vrolijk gestemde mensen, er klinkt muziek uit de barretjes en vaak vormen er zich lange rijen. Voordat men de avond thuis met familie doorbrengt, is het namelijk traditie om je vrienden een fijn kerstfeest te wensen. Dit gaat gepaard met flessen spumante die vrolijk worden opengetrokken, midden op straat, onder luid geroep van ‘Buon Natale, Buon Natale!’ Een heerlijke start van kerst!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *