Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Castel dell’Ovo – het oudste kasteel van Napels

Bij Napels denk je wellicht aan smalle, donkere straatjes, met wapperende was, zingende mamma’s, kleine scootertjes en voetballende jochies. In sommige delen van de stad is dit inderdaad het heersende straatbeeld.

Waar Napels grenst aan de blauwe zee, wordt het beeld echter gedomineerd door witte rotsen, cruiseschepen en het Castel dell’Ovo, het kasteel van het ei.

Castel dell'Ovo

Castel dell’Ovo en de legende van het ei van Vergilius

Het Castel dell’Ovo is het oudste kasteel van Napels. Het dankt zijn naam volgens de overlevering aan het ei dat Vergilius er heeft begraven, diep onder de grond. Hij waarschuwde de Napolitanen voor de dag dat het zou breken. Dan zou namelijk ook het kasteel instorten, waarna Napels getroffen zou worden door een ramp die niemand in de stad zou overleven.

Hoe gek het misschien ook klinkt, het idee dat het ei dat de Latijnse dichter hier verstopte kan barsten, boezemt de Napolitanen meer angst in dan de Vesuvius, waarvan de contouren aan de overkant van de Golf van Napels prachtig afsteken tegen de blauwe lucht.

Gelukkig is het ei nog steeds niet gebroken, al scheelde het niet veel toen in de veertiende eeuw een steunbalk brak en een stukje van het kasteel instortte. De schade bleef beperkt en het ei van Vergilius liep nog geen scheurtje in de schaal op.

Het eiland Megaride

Het Castel dell’Ovo ligt op het eiland Megaride, dat door een lang wandelpad met de kust van Napels is verbonden. Dit wandelpad is een zeer geliefde plek voor bruidsfoto’s – met een beetje geluk zie je hier de mooiste Napolitaanse sposi poseren. In het kasteel worden tegenwoordig tentoonstellingen gehouden, maar het ei van Vergilius blijft onzichtbaar voor het publiek.

Borgo Marinari

Vlak bij het Castel dell’Ovo vind je Borgo Marinari, een haventje met gezellige trattoria’s waar je geniet van vers gevangen vis.

Borgo Marinari

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *