Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Italiaans leren bij taalschool Accademia Italiana in Salerno

Annerike volgt regelmatig een cursus Italiaans in Italië. Via Italstudio vond ze Accademia Italiana in Salerno, vlak bij de schitterende Amalfikust. De perfecte school en setting voor liefhebbers van de Zuid-Italiaanse cultuur en zon, zee en strand.

Annerike: ‘Dat de school populair is, blijkt wel op maandagochtend in de hal bij het secretariaat, als tientallen nieuwe studenten zich om half negen melden voor de taaltoets, die het niveau bepaalt van de klas waarin je komt. Ik stroom in in de klas van Stefania, een echte Salernitaanse docente, die haar liefde voor de Italiaanse taal en cultuur vol passie en enthousiasme weet over te brengen op de studenten.

We zijn met tien cursisten van over de hele wereld, van Californië tot Zwitserland en Duitsland tot Japan. Sommige studenten zitten er één of twee weken, anderen blijven een paar maanden om zich helemaal onder te dompelen in de Italiaanse taal en cultuur.

Omdat iedereen in de klas hetzelfde niveau heeft, kun je op elk moment instromen in de klas. Hoe verschillend alle culturen ook zijn, we hebben één gemeenschappelijk doel en dat is de Italiaanse taal onder de knie krijgen.

‘Perché vuoi studiare italiano e perché a Salerno?’ vraagt Stefania aan alle nieuwkomers in de klas. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om Italiaans te leren, met op nummer één ‘è una lingua bellissima!’ Daar heb ik weinig aan toe te voegen.

Parlare italiano e… musica!
Uiteraard bestaan de lessen niet alleen uit grammatica, maar is er ook veel ruimte voor conversatie over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat het over het weer gaat, kan natuurlijk niet uitblijven.

Op de eerste lesdag zijn de temperaturen in Salerno namelijk gestegen tot boven de dertig graden, terwijl het de week ervoor nog ‘molto freddo’ was. Wanneer de airconditioning in de klas niet blijkt te werken, zegt Stefania: ‘Benvenuti nel Sud Italia! Non mi sorprende.’ Welkom in Zuid-Italië, dit verbaast me niks.’

Gelukkig kan de balkondeur open en waait er een fris zeebriesje naar binnen. Vanuit het klaslokaal kijk je uit op het park langs de boulevard, met daarachter de blauwe zee en boten die naar de Amalfikust varen.

We luisteren in de klas regelmatig naar Italiaanse muziek, met nummers van onder anderen Pavarotti en Lucio Dalla. Een aangename manier om de Italiaanse taal te leren, door de teksten onder de loep te nemen, terwijl de muzikale noten het klaslokaal vullen.

Pauze aan de boulevard
Je zou bijna wegdromen tijdens de les met zo’n decor, maar van negen tot elf uur moet er eerst gewerkt worden. Om elf uur wacht een welverdiende pauze van een half uur en is er alle tijd om naar de boulevard te lopen en een cappuccino te drinken.

Vaste prik voor de meeste studenten is Embarcadero, een fijne bar aan de boulevard met uitzicht op zee. Leuk is dat je tijdens de pauze ook cursisten uit andere klassen – en docenten – ontmoet onder het genot van een kopje koffie.

Na de pauze duurt de les nog een uur, tot half één. Terugkerend gespreksonderwerp na deze pauze is ook ‘Cosa hai fatto ieri?’, Wat heb je gisteren gedaan? Docente Stefania is elke dag opnieuw nieuwsgierig naar wat we de dag ervoor na schooltijd hebben gedaan en waar en wat we hebben gegeten.

Dat levert gegarandeerd gesprekken en tips op voor de andere klasgenoten met de beste stranden in de buurt van Salerno, leuke activiteiten om te doen, de fijnste culinaire adresjes en de beste wijnbarretjes.

Naschoolse activiteiten
Na schooltijd organiseert Accademia Italiana meerdere activiteiten, van een wijnproeverij met lokale wijnen tot een wandeltocht langs een stukje van de beroemde Amalfikust. Tijdens de activiteiten wordt er alleen Italiaans gesproken, ook tussen de studenten onderling. Zo leer je spelenderwijs Italiaans.

Dat je niet alles verstaat, maakt niet zoveel uit. Het gaat erom dat je continu met het Italiaans in aanraking komt en de taal zoveel mogelijk hoort. Tijdens de activiteiten gaan er cursisten van alle taalniveaus mee.

Tijdens mijn tijd in Salerno heb ik onder meer een wijnproeverij gedaan en heb ik samen met een gids Il Sentiero dei Limoni gelopen, een prachtige route langs citroenboomgaarden hoog boven de Amalfikust. Daarover lees je vanmiddag en morgen meer.

Italiaans studeren in Salerno
Wie houdt van de Zuid-Italiaanse cultuur, de kust en de zee zit helemaal goed in Salerno, met de spectaculaire Amalfikust zo dichtbij. Je vindt er een mooi historisch centrum met heerlijke dwaalstraatjes, vol fijne culinaire adresjes en een lange boulevard met een park vol mediterrane bomen en planten vanwaar je uitkijkt over zee.

Tel daar de oneindige gastvrijheid van de Zuid-Italianen bij op en je zult je hier al snel thuis voelen. Bijkomend voordeel is ook dat de prijzen in Salerno een stuk lager liggen dan aan de Amalfikust, terwijl je vanuit Salerno met de boot heel gemakkelijk naar Vietri sul Mare, Cetara, Minori, Amalfi of Positano kunt reizen.’

Een taalcursus boeken via Italstudio
Ook Italiaans leren bij Accademia Italiana in Salerno? Neem dan een kijkje op de website van Italstudio voor de mogelijkheden. Italstudio is dé Italië-specialist in taalreizen en studies in Italië. Het aanbod bestaat uit vijfenveertig bestemmingen in heel Italië.

Eigenaresse Ingrid gaat regelmatig langs bij de taalscholen en kan je dus goed adviseren bij het maken van een keuze die aansluit bij jouw wensen voor een taalschool. Ze helpt ook graag met het zoeken naar accommodatie, van een (gedeeld) appartement tot een gastgezin.

Benieuwd naar onze ervaringen? Annerike volgde eerder al een taalcursus via Italstudio in Sanremo, Florence en Perugia.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *