Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De mooiste plekjes van Bologna

Na ons bliksembezoek aan Forlì zijn we aangekomen in Bologna, de laatste en tevens grootste stad van het kwartet dat we tijdens onze reis bezoeken (we namen jullie voor Forlì al mee naar Ferrara en Ravenna).

Bologna

Gids Marcello staat bij de lobby van Hotel Internazionale al klaar om ons mee te nemen voor een stadstour, maar deze valt letterlijk in het water. Het koelt die middag opeens enorm af en het begint ook nog eens flink te regenen en te waaien waardoor we buiten dus geen foto’s kunnen maken. Het is zelfs zo koud dat we echt klappertandend van portico naar portico lopen.

Vandaar dat we veel overdekt hebben gelopen (met dank aan de veertig kilometer lange portici van Bologna) om droog te blijven. Gelukkig was het de volgende morgen lekker zonnig waardoor we toch nog een paar mooie, stralende plaatjes hebben kunnen schieten. Niettemin loodste Marcello ons naar de mooiste plekjes van Bologna.

De stad is prachtig van opzet en heeft leuke winkels, kronkelende middeleeuwse straatjes en steegjes, torens en portieken, authentieke speciaalzaken en hippe adresjes, trendy barretjes en héél veel goede restaurants. Vanaf een uur of vijf in de middag is het aperitivo-tijd en loopt het centrum vol met mensen die de gezelligheid opzoeken. Bologna is niet alleen bekend om de keuken, maar de stad wordt ook beschouwd als een van de mooiste steden met de hoogste kwaliteit van leven in Italië.

Bologna-1 Bologna-2

Terecht dat dit de ‘hoofdstad van smaak’ is. Het leven is goed in Bologna. Al wandelend door de oude straten of nippend van een drankje kun je zien dat de Bolognesi de kunst van het genieten verstaan.

Bologna ontwaakt langzaam op zondagochtend en de sfeer op de lange Via dell’Indipendenza is nog heerlijk rustig.

Bologna-3 Bologna-4 Bologna-5

Onder de portici klinkt her en der al muziek. Onder deze gewelfde galerijen kom je tevens de mooiste plekjes tegen, zoals aan de Via Dé Musei 8, waar Libreria Nanni zich bevindt, een schitterende boekhandel.

Bologna-6 Bologna-7

We stoppen op de hoek van de Via Sant’Alò en het Piazzetta Prendiparte bij de zestig meter hoge Torre Prendiparti, waarin zelfs een bed & breakfast gevestigd is. Het schijnt dat het niet goedkoop is maar dan slaap je wel op een unieke plek in Bologna…

Bologna-Prendiparte

We slenteren door het prachtige oude centrum en geven onze ogen en oren goed de kost. Dit levert een paar mooie plaatjes op:

Bologna-8 Bologna-9 Bologna-10

Eenmaal binnen het Quadrilatero – de culinaire vierhoek ingeklemd tussen het centrale Piazza Maggiore en Piazza Santo Stefano – heb je pas echt het besef waarom dit de ‘buik van Italië’ genoemd wordt. Hier in de Via Drapperie, de Via Calzolerie, de Via Caprarie en de Via Pescherie Vecchie zie je overal de lekkerste delicatessen in al even heerlijke speciaalzaken, zoals bij Salumeria Simoni aan de Via Drapperie 5/2a waar het een drukte van belang is.

Bologna-11 Bologna-12

Even verder nemen we wat foto’s bij speciaalzaak Melega waar de Familie Melega sinds 1961 achter de Parmezaanse kazen en ander lekker staat.

Bologna-13 Bologna-14

Nog zo’n plaatje: Gilberto (tradizione di famiglia dal 1905) aan de Via Peschierie Vecchie 18, waar moeder en zoon chocola, toffees , jams, likeuren en nog veel meer lekkers verkopen.

Bologna-15 Bologna-16 Bologna-17

Het ene adres is nog mooier dan het andere en dat weten ze bij Mercato di Mezzo aan de Via Drapperie zelf maar al te goed, wat een prachttent! Je kunt hier werkelijk álles op culinair gebied krijgen. Hier vind je onder andere de Bolognese vestiging van Eataly.

Bologna-18

Een ijsje bij Venchi (dal 1878) kunnen we zo vlak voor vertrek niet weerstaan. Het ziet er allemaal ook zó lekker en vrolijk uit!

Bologna-19

Aan het einde van de tour belanden we op het Piazza Galvani bij Caffè Zanarini waar ze de beste cappuccino van de stad serveren. Maar de kunst van aperitivo en gebak hebben ze hier ook onder de knie:

Bologna-20 Bologna-21 Bologna-22

We sluiten de dag af in het jazz-restaurant Cantina Bentivoglio, waar chef-kok Ivan (met baard) en zijn team ons enorm verwennen met tongstrelende gerechten.

Bologna-23 Bologna-24 Bologna-25

Vanmiddag alweer het laatste verslag van onze blogtour door Emilia-Romagna. We laten dan vol bewondering het licht schijnen over de Nederlandse kunstenaar Escher, aan wie nu een bijzondere expositie is gewijd in Bologna.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

6 reacties

  1. vanderhegghen pierre

    Prachtige reportage, we passeren ieder jaar Bologna op naar Montaione. Nog nooit hebben we er halt gehouden. moeten we toch een keer dringend werk van maken… we hebben alvast de special gedownload…

  2. Zeker doen, Bologna is prachtig (en heerlijk), en ook de andere kunststeden in de buurt zijn meer dan de moeite waard. Geniet ervan!!

  3. In de buurt van Bologna is toch een soort groot bezoekerscentrum waar alles op culinair gebied van heel Italie te vinden is? Hoe heet dat? Ik wil hier graag maar toe maar kan het niet vinden.

  4. Zijn er kortingskaarten voor 60-plussers op de trein? Ik vind op internet dat er korting is voor houders van de Frecciaclub?

  5. Geen idee Jenny, dat zou je even bij Trenitalia en Italo zelf moeten checken. Er zijn veel kortingsopties, maar ook meestal veel voorwaarden en beperkingen. Om flexibel te zijn koop ik altijd een gewoon kaartje (ook omdat de trein al relatief goedkoop is).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *