Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de beste tips voor Città Bassa, Bergamo’s benedenstad

Tijdens een bezoek aan Bergamo zien veel mensen vooral des Città Alta, de middeleeuwse bovenstad van Bergamo, die hoog op een heuvel ligt, met prachtig uitzicht over onder meer de Città Bassa, het lager gelegen en modernere deel van de stad.

We deelden je in dit artikel al veel tips voor een bezoek Bergamo’s bovenstad. In deze blog neemt Erwin je mee naar het onbekendere deel van Bergamo, dat je tijdens je bezoek aan de stad zeker niet mag overslaan, met dank aan onder meer de Accademia Carrara en de Quadriportico del Sentierone.

Start je dag al banco bij Balzer

Erwin: ‘Start je bezoek aan Bergamo’s Città Bassa met een Italiaans ontbijt al banco, staand aan de bar, bij Balzer (Portici Sentierone 41). Deze historische koffiebar is sinds 1936 de plek waar de inwoners van Bergamo’s benedenstad ontbijten en later op de dag genieten van een heerlijke caffè.

Ook al bestaat Balzer al sinds 1936, toch is het binnen een verrassend moderne en hippe bar waar barista Jonathan met een grote glimlach de ene na de andere straffe caffè of romige cappuccino serveert.

Balzer is niet alleen een fijne bar, maar ook een pasticceria met een ruime keuze aan heerlijke zoetigheden zoals de lokale specialiteiten torta Donizetti en polenta e osei.

Ontdek de Quadriportico del Sentierone

Balzer ligt in een van de meest sfeervolle stukjes van de Città Bassa, de Quadriportico del Sentierone en de Via Torquato Tasso. Wandel onder de portici waar het (ochtend)licht een prachtig lijnenspel laat zien en geniet van het vele groen en de leuke boetiekjes.

Het gebied is grotendeels opnieuw ontwikkeld in het begin van de twintigste eeuw. Veel van de oude gebouwen zijn in deze periode gerenoveerd, maar wel met een aantal voorwaarden. Zo mochten de gebouwen maximaal vier verdiepingen hebben en moest op een aantal plaatsen het uitzicht op de Città Alta behouden blijven.

Wandel door de Via Torquato Tasso

De Via Torquato Tasso start op de kruising met de Via Bortolo Belotti, vlak bij de Quadriportico del Sentierone. Hier staat de Chiesa dei Santi Bartolomeo e Stefano. Als de deuren van de kerk geopend zijn, kun je hier een meesterwerk van Lorenzo Lotto bewonderen, de Pala Martinengo.

Tegenover de kerk staat het monument ter nagedachtenis aan Gaetano Donizetti, de beroemde Italiaanse operacomponist die in Bergamo werd geboren.

Iets verderop in de straat, op nummer 49, vind je een kleine doorgang, de Passeggiata S. Bartolomeo. Dit met ronde keitjes geplaveide straatje herbergt een prachtig werk van de wereldberoemde kunstenaar Arnaldo Pomodoro, de Giroscopio.

Op nummer 109 is er een doorgang naar het Parco Caprotti. Het park zelf is niet zo heel bijzonder en wordt veelal gebruikt door studenten van de nabijgelegen school, maar de doorgang is een echt verborgen pareltje. Het plafond is schitterend gedecoreerd en brengt je naar een kleine knusse binnenplaats waar je in alle rust kunt genieten van de fresco’s.

De straat eindigt bij de Via Pignolo en het Piazzetta Santo Spirito, waar de gelijknamige Chiesa di Santo Spirito staat. Deze kerk is gebouwd in de zestiende eeuw op resten van een reeds bestaand gebouw uit 1311.

Binnen in de kerk is net als in de Chiesa dei Santi Bartolomeo e Stefano een kunstwerk van Lorenzo Lotto te bewonderen, de Pala di Santo Spirito uit 1521.

Op bezoek bij de grote meesters in Accademia Carrara

Na een lange periode van restauratie en verbouwing zijn de deuren van Accademia Carrara in Bergamo heropend. Bezoekers kunnen weer genieten van de vele unieke kunstwerken van meesters als Rafaël, Pisanello en Bellini.

Het werk van kunstenaars van met name de Venetiaanse en Lombardische school en een select aantal Toscaanse renaissancewerken schittert als nooit tevoren.

De Accademia Carrara is eind achttiende eeuw ontstaan uit de omvangrijke privécollectie van graaf Giacomo Carrara, die naast zijn verzameling ook een academie realiseerde. Na het overlijden van de graaf is de collectie verder gegroeid door vele schenkingen en legaten. Hierdoor noemt men het museum ook wel eens liefkozend het ‘verzamelmuseum’.

Laaf je aan het kleurrijke Fallen Fruit

Het museum, dat twee verdiepingen beslaat, is bereikbaar via een spectaculair trappenhuis (inclusief lift voor wie wat moeilijk ter been is). Speciaal voor de opening van het museum is het trappenhuis onderhanden genomen door de kunstenaars David Allen Burns en Austin Young, beter bekend als kunstduo Fallen Fruit.

Het gehele trappenhuis én de lift zijn voorzien van een enorm kunstwerk, Sacred Conversations genaamd, dat meer dan zeshonderd vierkante meter beslaat. Voor het kunstwerk hebben beide kunstenaars zich laten inspireren door details uit het museum en Bergamo’s Città Alta, die ze hebben verwerkt tussen kleurrijke bloemen, vruchten en insecten.

Pisanello’s portret van Leonello d’Este

Op de tweede verdieping is de permanente collectie te zien. Verspreid over zestien zalen worden er ongeveer driehonderd werken tentoongesteld. Het is een soort tijdreis die je maakt, van de vijftiende tot en met de negentiende eeuw.

Vrijwel direct sta je oog in oog met een van de topstukken van het museum: het portret van Leonello d’Este van Pisanello. Bijzonder: de Accademia Carrara is het enige museum waar zowel een schilderij als medailles van Pisanello te zien zijn.

Topstukken van Bellini, Mantegna, Botticelli en Perugino

In de aangrenzende zalen is een aaneenschakeling van prachtige werken te zien, zoals Madonna met kind van Giovanni Bellini, Madonna met kind van Andrea Mantegna, Zegening van Christus van Sandro Botticelli en Geboorte van Christus van Perugino.

Buiten prachtige schilderijen bewonder je er ook een aantal beeldhouwwerken, zoals de Federico Zeri-collectie. Deze schitterende beelden zijn na zijn overlijden gedoneerd aan het museum.

San Sebastiano van Rafaël

Het hoogtepunt van het bezoek is zonder meer het werk van Rafaël, met het schilderij San Sebastiano dat hij tussen 1502 en 1503 heeft gerealiseerd. De details van het schilderij zijn echt verbluffend.

Lorenzo Lotto’s portret van Lucina Brembati

Een werk dat je ook niet mag missen is het portret van Lucina Brembati, dat is geschilderd door Lorenzo Lotto. Dit werk is waarschijnlijk tussen 1521 en 1523 gemaakt.

Leuk detail aan dit schilderij is dat er een raadsel in is verwerkt. Lang wist men namelijk niet wie deze dame op het schilderij was, tot de code werd gekraakt. In de maan staan de letters C I. Maan in het Italiaans is luna, voeg hier de letters C I aan toe en je hebt Lucina. Haar achternaam is te herleiden uit de ring die zij draagt, met daarop het wapen van de familie Brembati.

Nederlandse kunst in Bergamo

In het museum vind je ook nog een mooi werk van de van oorsprong Nederlandse kunstenaar Gaspare Vanvitelli (Caspar van Wittel). Hij schilderde Zicht op Vaprio d’Adda tussen 1717 en 1719.

De mysterieuze leerling van Caravaggio

Op de eerste verdieping van het museum is er ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. Men start met een openingsexpositie gewijd aan Cecco del Caravaggio (1580-1630).

Cecco del Caravaggio werd geboren als Francesco Boneri. Hij was de meest mysterieuze en briljante directe leerling van Caravaggio. Er is erg weinig bekend over deze kunstenaar. Zo weet men de exacte geboortedatum en sterfdatum niet en signeerde hij zijn werken niet, wat het lastig maakt om een compleet beeld van deze mysterieuze schilder te krijgen.

De tentoonstelling brengt twintig van de in totaal vijfentwintig bekende werken bij elkaar, met ook een schilderij van Caravaggio zelf, zijn Johannes de Doper, die hij in 1602 vereeuwigde en dat normaal in de Musei Capitolini in Rome hangt.

Praktische informatie Accademia Carrara

De Accademia Carrara ligt aan het Piazza Giacomo Carrara 82 in Bergamo. Via deze link vind je meer informatie over de tickets en openingstijden. De tentoonstelling over Cecco del Caravaggio liep tot 4 juni 2023.

GAMeC – moderne kunst in een voormalig klooster

Ben je meer een liefhebber van moderne en hedendaags kunst? Dan kun je een bezoek brengen aan GAMeC (Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea).

GAMeC is het enige museum in Bergamo waar deze vorm van kunst wordt tentoongesteld. Het museum is sinds 1991 gevestigd in het voormalige klooster van Santa Maria del Paradiso, tegenover de Accademia Carrara.

In het museum vinden wisselende tentoonstellingen plaats. In 2023 trapte men af met A Leap into the Void – art beyond Matter. Na de lancering in 2018 met Black Hole. Art and Materiality from Informal to Invisible en vervolgens Nothing is Lost – art and Matter in Transformation in 2021 is dit het derde en laatste hoofdstuk van het grote tentoonstellingsproject gewijd aan het onderzoek naar materie in de twintigste en eenentwintigste-eeuwse kunst.

Legokunst van Ai Weiwei

Hieronder vind je een kleine impressie van de tentoonstelling met onder andere werken van wereldberoemde kunstenaars als Duane Hanson, met de levensechte ‘man met de walkman’, en Ai Weiwei.

Deze Chinese conceptueel kunstenaar is ook activist en filosoof. Hij is bekend van zijn werken gemaakt van Lego, maar hij is ook architect en heeft onder meer een bruggetje ontworpen voor het Antwerpse Middelheimpark.

Het paradijs van Constant Dullaart

In het museum is ook het werk van een Nederlandse kunstenaar te vinden. Het gaat om Jennifer in Paradise van Constant Dullaart. Deze foto van een vrouw op het strand is gebruikt om de mogelijkheden van Photoshop te tonen. Er zijn inmiddels vele afbeeldingen van Jennifer in omloop en niemand weet of het origineel nog bestaat…

Le Grand Siècle van Magritte

Een van de bekendere werken is dat van de Belgische surrealistische kunstenaar René Magritte. Le Grand Siècle uit 1954. Dat Magritte een groot kunstenaar was, blijkt wel uit het feit dat hij stond afgebeeld op het laatste vijfhonderdfrankbiljet van België voor de invoering van de euro.

Je vindt het GAMeC aan de Via San Tomaso 53. Deze tentoonstelling was tot 28 mei 2023 te zien. Voor toekomstige tentoonstellingen is het raadzaam om voorafgaand aan je bezoek aan Bergamo de website van het GAMeC te raadplegen.

Proef de lekkerste kaas bij Bu Cheese Bar

Bergamo is naast Parma en Alba een van de drie steden in Italië die door Unesco is uitgeroepen tot Creative City of Gastronomy. Deze erkenning komt voort uit de traditie van kaasmaken in de valleien rondom Bergamo, met ongeveer dertig verschillende kazen als resultaat.

Van de tweeënvijftig kazen in Italië met het DOP-keurmerk komen er maar liefst negen uit het gebied rond Bergamo (binnenkort volgt nummer tien). Je kunt daarom Bergamo met een gerust hart de ‘kaashoofdstad van Europa’ noemen.

Bu Cheese Bar in Bergamo is dé plek om op ontdekkingsreis te gaan langs al de verschillende kazen en hun smaken.

In 2015 zijn eigenaren Luca en Francesco gestart met Bu Cheese Bar (Via Monte San Michele 1a), om hun gasten de rijke historie van het kaasmaken in en rond Bergamo te laten ervaren. Wanneer wij aanschuiven, krijgen we van Luca een heerlijk glas KIKI V Spumante Brut Rosé. Dat blijkt een heerlijke match met de kazen die volgen!

In het restaurant worden de diverse kazen een voor een gesneden door Hakim, terwijl Pedro, die hiervoor als kaasmaker heeft gewerkt bij Branzi, uitleg geeft over de diverse kazen die we mogen proeven.

Kaas met de klok mee

Zoals het bij een kaasproeverij hoort, starten we met de mildere kazen en werken we op naar de pittigere varianten. Het eerste kaasje is de Agrì di Valtorta, een heerlijk zacht kaasje van koemelk dat boven aan het bord ligt.

We proeven met de klok mee, van achtereenvolgens Stracchino all’Antica, Branzi FTB en Storico Ribelle. Deze laatste kaas kan wel honderd euro per kilo kosten. Buiten dat het een prijzige kaas is, is het ook een heerlijke kaas, gemaakt van koeien- en geitenmelk.

De volgende kaas is een Formai de Mut, een van de oudste kaassoorten waarvan de naam in het lokale dialect bergkaas betekent. De laatste variant is ook de meest pittige. Het is de Strachítunt, wat zoiets betekent als ronde stracchino. Net als de Formai de Mut is dit een hele oude kaasvariant. De eerste vermelding van deze kaas stamt al uit 1380!

Naast de diverse kazen krijgen we ook nog een tagliere di salumi met een aantal lokale vleeswaren en een schaaltje polenta Taragna Orobica, een lokale specialiteit van polenta met Branzi FTB kaas.

Na al dit lekkers is het tijd om afscheid te nemen van Luca, Pedro en Hakim, maar niet voordat we nog een heerlijke caffè hebben gedronken.

Hotel met uitzicht op Città Alta

Ben je op zoek naar een fijne accommodatie in Bergamo, dan is Hotel Excelsior San Marco in Città Bassa een mooie uitvalsbasis. Het hotel ligt op loopafstand van de funicolare die Bergamo’s beneden- en bovenstad met elkaar verbindt.

Ook de gezellige winkelstraten van de Città Bassa zijn op loopafstand. Een deel van de kamers biedt prachtig uitzicht op de Città Alta, met de Venetiaanse muren die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan.

Diner op het mooiste plein van Bergamo

Voor het diner nemen we vanuit de benedenstad de funicolare naar de Città Alta. Aan het Piazza Vecchia, het mooiste plein van Bergamo, liggen schitterende historische gebouwen.

In een van deze palazzi vind je Taverna del Colleoni. Het restaurant, met mooi uitzicht op de Fontana Contarini, heeft een overzichtelijke menukaart met de lekkerste lokale gerechten. We genoten er van casoncelli del Colleoni, spalla di agnello en als dolce een torta di mele. De rode wijn die we erbij drinken, is een lokale Valcalepio DOC die rond Bergamo wordt geproduceerd.

Ontdek de stad met Tuk Tuk Bergamo

Wil je Bergamo eens op een andere manier verkennen? Boek dan een tour met Tuk Tuk Bergamo. Er zijn diverse elektrisch aangedreven tuktuks die maximaal vier passagiers comfortabel door de stad kunnen vervoeren.

De chauffeurs hebben ruime ervaring en kunnen je onderweg van alles vertellen over de plaatsen waar je langs rijdt. In de wintermaanden is de tuktuk voorzien van een speciale kap zodat je droog en uit de wind kunt zitten.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *