Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De weg van de duizend bochten – de Strada Statale 163 langs de Amalfikust

Eerst Napels zien en dan sterven? Nou, nee! Want hoe mooi Napels ook is, ten zuiden van de stad wacht een waar paradijs. Ciao tutti neemt je mee op een zomerse ontdekkingstocht langs steile rotsen, kleurrijke stadjes, de letterlijk schitterende zee in de diepte en voor toe een verfrissende limoncello.

Amalfikust-2

De weg van de duizend bochten

De Strada Statale 163, die hoog boven de Amalfikust slingert, wordt niet voor niets ook wel ‘de weg van de duizend bochten’ genoemd. Veertig kilometer lang slinger je langs misschien wel het mooiste stukje kustlijn van Italië. Elke bocht trakteert je op steeds een ander vergezicht. Nu eens zie je de onmetelijke, azuurblauwe zee, dan weer eindeloze rijen citroenbomen, afgewisseld met kleurrijke koepeltjes en een eiland aan de horizon.

Amalfikust (2)

Positano – kleurrijk palet op de rotsen

Onze eerste bestemming langs deze duizendbochtenweg is Positano, dat door Paul Klee werd omschreven als ‘de enige plek ter wereld met een verticale in plaats van een horizontale basis’. Je krijgt er inderdaad het vermoeden dat er geen andere weg is dan die omhoog. Buiten de brede boulevard langs de kust wachten steile steegjes en ontelbaar veel trappetjes. De vrolijk geschilderde huisjes lijken tegen de rotsen te zijn geplakt.

Klee was niet de enige die zich zo enthousiast uitliet over het prachtige Positano. John Steinbeck bracht er in 1953 een zomer door, voor een artikel in Harper’s Bazaar. Hij was weg van het plaatsje: ‘Positano bites deep. It is a dream place that isn’t quite real when you are there and becomes beckoningly real after you have gone.’

Steinbeck verbleef in een zomervilla, die inmiddels is omgetoverd tot een uniek hotel, met de tot de verbeelding sprekende naam Sirenuse, mocht je in zijn voetsporen willen treden.

Amalfi

Langs de kust van Amalfi

Na Positano wacht Amalfi, de naamgever van dit stuk kust, dat ooit een heel machtige republiek was en een groot deel van de handel over zee in handen had. Nu wordt het stadje vooral bezocht door toeristen van over de hele wereld. Probeer er dan ook rond te slenteren als zij nog niet zijn gearriveerd, in de vroege ochtend, of juist in de avond, als de grote massa’s de dorpjes langs de kust hebben verlaten voor de terugkeer naar hun hotel.

Beklim alle trappen naar de Duomo en het Chiostro del Paradiso, inderdaad een paradijselijke kloosterhof. Bestel een zoet ontbijtje bij Pasticceria Pansa, aan de voet van de trappen, slenter door de smalle straatjes en laat je verrassen door de onverwachte ontdekkingen die je vast en zeker zult doen in Amalfi!

Amalfi-souvenirs

De buitenverblijven van de Amalfitaanse adel

Net zo’n pareltje is Atrani, niet ver van Amalfi, met smalle steegjes, die soms zelfs midden op de dag verstoken blijven van de zon, plots opduikende binnenplaatsen en tal van trappen en trappetjes die naar de verschillende huizen leiden. Hoewel Atrani een klein dorpje is, valt er veel te zien. Hier woonden namelijk ooit de adellijke families van Amalfi en in de tijd dat Amalfi een zelfstandige republiek was, werden hier de dogen gekroond en begraven. Herinneringen hieraan vind je onder andere in de Chiesa di San Salvatore de Birecto.

De mooie bronzen deur werd in 1087 gemaakt in Constaninopel, door Pantaleone Viaretta, dezelfde die twintig jaar eerder de deur van de Duomo in Amalfi had gemaakt. De twee deuren lijken erg veel op elkaar – leuk om met kinderen te kijken naar de verschillen als je beide plaatsjes bezoekt.

Ook de Santa Maria Maddalena is een bezoek waard. De kerk werd in de dertiende eeuw gebouwd door de Atranesi, als dank voor het feit dat de Madonna hen had weten te bevrijden van de Turken. De koepel, met majolica-dakpannen, en de klokkentoren zijn al van verre herkenbaar en geven Atrani een uniek aanzicht.

Echt een aanrader is een bezoek aan de Grotta dei Santi, waarschijnlijk een gedeelte van een oud benedictijner klooster. Na de ingang kom je op een terras vol citroenbomen. In de grot zelf vind je schitterende fresco’s uit de tijd van de Byzantijnen, met onder andere een afbeelding van Sint Joris.

Terras der Oneindigheid in Ravello

Nog hoger boven de kustlijn dan voorgaande plaatsjes schittert Ravello, een van de meest tot de verbeelding sprekende plaatsen aan de Amalfikust – en we zijn niet de enigen die er zo over denken.

Onder anderen Gina Lollobrigida en Greta Garbo genoten er van het adembenemende uitzicht, van de schitterende tuinen en van het Terrazza dell’Infinito, het Terras der Oneindigheid. Op dit schitterende uitkijkpunt, dat deel uitmaakt van de tuinen van Villa Cimbrone, wordt je hart als vanzelf gevuld met een oneindig gevoel van geluk. Dít is Italië op haar best!

Vergeet ook de tuinen van Villa Rufolo niet. De beroemde componist Richard Wagner woonde enige tijd in deze villa. Deze tijden herleven elk jaar tijdens het Festival Musicale di Ravello. Terwijl je uitkijkt over de blauwe zee geniet je van sprookjesachtige klanken, die langzaam wegdrijven over het water.

De lekkerste limoncello

Tijdens je bezoek aan de Amalfikust moet je elk diner natuurlijk afsluiten met de lokale trots: een glas limoncello. De lekkerste citroenlikeur wordt volgens de Amalfitani precies hier gemaakt, met citroenen die hoog boven zee hebben kunnen genieten van volop zonneschijn. Elke familie en elke trattoria heeft een eigen recept.

citroenen-Amalfikust

Allemaal erg smakelijk, maar wij zijn vooral erg enthousiast over de limoncello die we in Cetara proefden. In het kleine limoncellofabriekje aan het Piazza Europa mogen we van Gaetano proeven. In zijn heiligdom, Liquore Artigianale Agrocetus geheten, worden we ingewijd in het hele proces van limoncello maken.

We zien de citroenschillen drijven in een mengsel van suiker, alcohol en water. Het geheim? Alleen lokale citroenen, veel geduld en een paar geheimen, die al generaties lang in de familie van Gaetano zijn en die hij niet met ons kan delen. Gelukkig deelt hij wel genereus van zijn limoncello; voor we het weten zijn onze glaasjes weer aangevuld en natuurlijk krijgen we een fles mee voor thuis. Grazie Gaetano!

Nog meer tips voor de Amalfikust

Nog veel meer tips voor de Amalfikust vind je in onze Special Napels & de Amalfikust (met ook Capri, Ischia, Procida en de Cilento), een digitale reisgids met meer dan 400 pagina’s kleurrijke inspiratie voor dit prachtige stukje Italië.

Ciao-tutti-Special-33-Napels-Amalfikust-Capribekijk alvast een preview van 30 pagina’s via deze link

Bestel Napels & de Amalfikust

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone en/of tablet) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *