Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

B&B Donna Regina – slapen in een voormalig klooster in Napels

Paul en zijn vrouw Lianne genoten onlangs vier dagen lang van Italië in het kwadraat, in la bella Napoli. Voor hun verblijf hadden ze, op aanraden van Saskia, gekozen voor B&B Donna Regina, in een voormalig klooster.

’t Is wat met die taxi’s
Direct na onze aankomst in Napels bestellen we telefonisch een taxi bij Radio Taxi Napoli. We willen graag naar het adres waar we de komende vier dagen zullen logeren: B&B Donna Regina.

We weten dat we code 68 moeten doorgeven aan de taxichauffeur en dat de rit dan € 16 zal kosten inclusief bagage, zo had Anna van Donna Regina ons laten weten. Binnen vijf minuten arriveert inderdaad de taxi, de chauffeur stapt uit en begint zonder iets te zeggen onze koffers in te laden. ‘Codice sessantotto a Donna Regina per sedici euro,’ roep ik. Hij kijkt me verontwaardigd aan. ‘Venti euro! Molto traffico!’ schreeuwt hij, druk gebarend. Voordat we een prijs overeengekomen zijn, zitten we naast hem en drukt hij het gaspedaal in. Welkom in Napels!

Na amper een paar honderd meter zien we op een druk kruispunt opeens een scooter naderen met een duopassagier die tussen het drukke verkeer een volwassen paard vasthoudt, het dier zo door het chaotische verkeer loodsend. Nogmaals, welkom in de chaos van Napels!

Na een dolle rit van slechts tien tot vijftien minuten – waarbij de hand van de chauffeur wel vastgeplakt lijkt te zijn aan de claxon – worden we er door de verder zeer aardige chauffeur op een hoek van de Via Duomo uitgelaten. Na betaling van de twintig euro (helaas..) is het nog slechts vijftig meter lopen naar de ingang van Donna Regina, dat zich tussen de Duomo en het Archeologisch Museum bevindt.

Kunstzinnig contrast
In het voormalige nonnenklooster Donnaregina Vecchia – stammend uit de veertiende eeuw – zou zich ons kunstzinnige gastenverblijf bevinden, dat deel uitmaakt van een keten van B&B’s, opgezet door een groep jonge Napolitanen met interesse voor kunstgeschiedenis, restauratie en architectuur en met als doel het promoten van zowel oud cultureel Napels als ook de regio Campania.

Aan de Via Luigi Settembrini 80 bevindt zich een grote halfronde houten poort waar een klein deurtje in vrij gemaakt is (inclusief hoge opstap) waardoor je een grote kale betegelde gang betreedt die naar het trappenhuis en de kleine lift leidt.

Hier krijg je al een beetje een idee van de gelovige sfeer zoals die hier vroeger moet hebben gehangen. De lift is er eentje van het type ‘ben benieuwd of die het doet’, beslaat slechts een halve vierkante meter en is voorzien van dubbele klapdeuren die je van binnen uit naar je toe moet trekken om de lift ook daadwerkelijk in gang te zetten. Samen met één weekendtas lijkt het voor twee personen bijna onmogelijk om dit allemaal in deze koker te krijgen, maar met een beetje persen komen we er wel.

Op de vierde verdieping stopt de lift abrupt. Het kale trappenhuis doet nog niets vermoeden wat er achter de prachtige houten deur op nummer 80 schuil gaat.

Donna-Regina-Napels (1)

Met een piepend geluid zwaait de voordeur open en worden we hartelijk verwelkomd door Ruenta, een zeer aardige, goed Engels sprekende jongeman uit Sri Lanka. Bij binnenkomst zijn we toch wel even stil van het prachtige en warme interieur dat zich voor onze ogen openbaart. Overal waar je kijkt zie je kunst in de vorm van schilderijen, oude antieke meubels, spiegels, porselein, kroonluchters en beelden die de grote ruimtes vullen. Je komt hier opeens in een andere wereld terecht.

Donna-Regina-Napels (4) Donna-Regina-Napels (5) Donna-Regina-Napels (6)

Het nonnenklooster bestond destijds uit grote ruime kamers met hoge plafonds en vandaag de dag ademt dit complex nog steeds een gevoel van nostalgie uit. De historische en artistieke sfeer valt als een warme deken over je heen. Hier verwelkomen gastheer Dominico (‘Mimmo’) en zijn kunstzinnige moeder Gabriella hun gasten in hun B&B met zes prachtige kamers, allemaal voorzien van een eigen badkamer en stuk voor stuk uniek ingericht door moeder Gabriella. Wij krijgen de Badessa-kamer toebedeeld, die voorzien is van een balkon en een hemelbed, een barokke muurkast en – als enige kamer – van een eigen altaartje!

Donna-Regina-Napels (2) Donna-Regina-Napels (3)

Mimmo is gelijk zeer openhartig en na een leuk introgesprek begint hij in no time allerlei bezienswaardigheden en restaurants op een plattegrond in te tekenen. Alhoewel we ons ook zeer goed hebben voorbereid, is raad van een expert nooit weg. Bovendien blijkt Mimmo zeer veel te weten over de historie van de stad en de gebouwen en hij wijst je waar je de beste pizzeria’s en restaurants kunt vinden. Desnoods tekent hij een culinaire route op de kaart. Hij lijkt uren te kunnen vertellen maar we willen al dit schoons toch ook zo snel mogelijk met eigen ogen gaan aanschouwen.

Ontbijt
De volgende ochtend gaan we voor het gezamenlijk ontbijt richting de keuken, waar allerlei lekkers op ons staat te wachten. Op de gedekte tafel staat vers brood, diverse home made taarten en cakes, fritatta met ei, marmelade, bruschetta met tomaten en basilicum, vers geplukte mandarijnen, sinaasappelsap en uiteraard heerlijke koffie. De keuken ziet er erg gezellig uit en heeft een knusse huiselijke sfeer met een drukke aankleding. Een vroeg najaarszonnetje schijnt tussen de klapdeuren neer op de lange tafel. Tja, hier is het relaxed ontbijten, wie doet je nog wat?

Donna-Regina-Napels (9) Donna-Regina-Napels (10)

Vanaf het balkon van de keuken heb je bovendien uitzicht over het gehele voormalige kloostercomplex en haar binnenplaats met in de verte de spits en de koepel van de Duomo.

Op verzoek kun je hier ook ’s avonds blijven eten; dan verzorgt Gabriella een heerlijk Napolitaans diner. Zij woont zelf ook in de B&B, vandaar wellicht de huiselijke sfeer in de woonkamer. De lange gang naast de entreeruimte annex woonkamer (hier kun je even lekker lezen of internetten) biedt aan beide kanten toegang tot de zes kamers en hangt eveneens vol met schilderijen. Aan het einde staat zelfs een antieke doopwieg.

Donna-Regina-Napels (8)

Door de centrale ligging loop je binnen tien minuten naar het hart van het centro storico. Eenmaal buiten ligt links vijftig meter verder Bar Tico, op de hoek van de Via Luigi Settembrini en de Via Duomo. Hier drink je de lekkerste espresso of cappuccino, midden tussen de locals.’

Via deze link vind je meer informatie, beschikbaarheid en prijzen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Wat leuk om te lezen. Dit brengt herinneringen naar boven van 7 jaar geleden. Ik heb hier destijds een paar nachten overnacht. En heb ook zo genoten van de kamer en het ontbijt en van Mimmo’s aandacht. Mimmo heeft me ‘s avonds op de scooter meegenomen naar een hoger gelegen deel van de stad waar we genoten van het uitzicht en een lekker wijntje. De volgende avond heeft hij me meegenomen naar zijn broer om wederom te genieten van een geweldig uitzicht en een overheerlijke maaltijd.

  2. Het is alsof ik mijn eigen verhaal weer lees! Inderdaad heerlijk daar.

    Ciao!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *