Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Extra vergine – het mediterrane olijfolieboek

De olijvenpluk gaat weer langzaam van start. Vrienden plukken heel voorzichtig de olijven en hoewel ik af en toe een beetje mag helpen, durven ze nog niet zo op mijn plukkwaliteiten te vertrouwen als op die van hun familieleden die al jaren niets anders doen dan mee oogsten.

Na een uurtje laat ik ze dan ook maar doorwerken, en trek ik me terug in de keuken om een lekkere lunch te bereiden, met verse artisjokken. Uiteraard met een recept uit een toepasselijk boek: Extra vergine – het mediterrane olijfolieboek. Dat moet straks, meer dan mijn plukkwaliteiten, in de smaak vallen!

Carpaccio van rauwe artisjok met een gepocheerd ei
Ingrediënten (voor 4 personen): 4 kleine romanesco-artisjokken | sap van 1 citroen | 1 liter water | 1 eetlepel wittewijnazijn | 4 grote, zeer verse scharreleieren | een bak met gezouten ijswater | 1 eetlepel peterselie, fijngesneden | 4 eetlepels extra vergine olijfolie vol peperig | zout en zwarte peper | Parmezaanse kaas

Maak de artisjokken schoon door de harde buitenste bladeren te verwijderen. Snijd een klein deel van de top en de steel af en schil de steel dun af. Snijd de artisjokken in de lengte in dunne plakjes en leg de plakjes per artisjok in een cirkel op een apart bord. Druppel tegen het verkleuren direct wat citroensap over de artisjokken.

Breng het water met de wittewijnazijn in een grote pan aan de kook, temper het vuur dusdanig dat het water tegen het kookpunt aan blijft. Maak met een lepel een draaikolk en breek het ei hierin. Vouw het ei in drie tot vuur minuten, zo nodig met behulp van twee lepels, tot een mooi compact geheel. Haal het gepocheerde ei uit het water en leg het even in het koude gezouten water, zodat het niet verder gaart. Herhaal dit met de andere drie eieren.

Leg de gepocheerde eieren in het midden van de artisjokplakjes. Garneer met een beetje fijngesneden peterselie. Giet per bord een flinke eetlepel extra vergine olijfolie over de plakjes artisjok en over het ei, breng op smaak met zout en peper en garneer met wat krullen Parmezaanse kaas. Serveer de carpaccio van artisjok met gegrild brood en een glas droge, witte wijn.

Meer recepten met extra vergine olijfolie, en volop achtergrondinformatie over olijfolie, vind je in

Extra vergine – het mediterrane olijfolieboek | Erik Spaans & Jolande Burg | ISBN 9789045203768 | € 22,95 | Karakter Uitgevers | bestel Extra vergine – het mediterrane olijfoliekookboek via deze link bij bol.com

Steun Ciao tutti & onze Italiaanse partners

4 reacties

 1. Goeden Morgen Saskia.
  Dat lijkt me een heerlijk boek, als de regen ophoudt( who knows ) fiets ik naar de boekhandel om het te bestellen.

  Ik ben erg benieuwd, wat je lezers van dit blog voor soort olijfolie prefereren.
  Onze ervaring is dat de meeste Hollanders de lichtere soorten uit Ligurie en vooral Toscane prefereren.
  Wijzelf houden van de zwaardere zuidelijke soorten bijv Umbrie, Sabina., .Lazio Bari.Puglia. Sicilie .

  De olijfolie uit Canino is ook heerlijk.
  Volgens al onze Italiaanse ( romeinse ) vrienden haal je de beste natuurlijk bij de boer zelf en niet in de supermarkt.
  Hoewel onze supermarkt ervaringen ook prima zijn wat olijfolie betreft.( en niet alleen met olijfolie )

  En we vinden de non Filtrata heerlijk echt aan te bevelen zal wel in het boek staan denk ik.
  Ik ontbijt vaak met gewoon een geroosterde boterham met een beetje olijfolie, meer niet gezond en caloriearm ? en lekker.
  Een fijne dag

  Roberto

 2. Esselunga is een heel grote en goede supermarkt keten ( een soort AH in onze optiek ) je hoeft je niet te registreren om alle producten te bekijken ( wat wel moet bij COOP,Conad/Leclerc, Eurospin , etc etc )
  Je hoeft alleen op het plaatje van de tomaat te klikken om het assortiment te bekijken dan zie je links het assortiment . Ik heb voor de lol op allimentari geklikt en toen op OLIO .

  Uren verlekkerd plezier met zo,n site.
  Zie je ook wat de Italiaanse prijzen zijn . en vergelijk met de Nederlandse ( echt hollands van mij denk ik )
  CIAO
  Roberto

 3. Ciao Roberto,
  olijfolie van bij de boer is het allerlekkerst inderdaad – ik haal het vaak op een adresje in de Maremma waar ik wel zo heen kan rijden maar waar ik verder geen gegevens als straatnaam en zo van weet. Buonissimo, dat ga ik zeker eens als ontbijt proberen zoals jij omschrijft. Als die olie op is, ben ik dol op die van Liquido d’Oro en San Mauro, maar bij mijn boekpresentatie kreeg ik olijfolie van Frans van Munster uit Puglia en die is, vooral in combinatie met alleen wat brood voor het diner, onovertroffen! Geniet van je ontbijtje met olijfolie en straks hopelijk van een droge fietstocht en het boek, buona giornata!

 4. Ciao Saskia, wat een goede timing je olijfolie stukje zo in oktober. Hier in Toscane zijn de druiven er zo’n beetje allemaal af, dus nu richt iedereen de ogen richting olijfgaard. Ze zijn nog wat groentjes dus mogen nog even van de najaarszon genieten en hopelijk wat malse regenbuitjes opnemen. Dan kan, na de hete zomer, de kwaliteit van dit oogstjaar vast concurreren met de dikke volle olie van vorig jaar.
  We kijken allemaal verlangend uit naar november. Niets fijners dan een snee zoutloos Toscaans brood met een royale sliert olie die net uit de pers drupt…

  En ja, de olie bij de boer is natuurlijk onovertroffen in vergelijking met de gefilterde variant in het supermarktschap. Al koesterde ik nog het meest de olie van de middag dat ik met de kinderen zelf in de olijfgaard stond te plukken tussen de roddelende en spontaan grappende Italianen.
  Een beetje het lijf bewegen in de buitenlucht (spierpijnen waar je het nooit zou verwachten) maar ergens ook weer ontzettend ontspannend. Bijna zen.
  En dan die middag geconcentreerd in een flesje gegoten op je aanrecht hebben prijken.
  Hoe persoonlijk wil je het hebben… Een litertje pure voldoening!
  En iedereen kan het hoor. Wie wil stuur je maar door naar mij, je weet het.

  Ga ik eens dit recept proberen. Honger van zo op de zaterdagmorgen!

  Buon fine settimana,
  Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *