Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Proef de Italiaanse herfst – de smaken van de Carso

Herfst-in-het-Karstgebied

De herfst heeft niet alleen mooie kleuren, maar ook heerlijke smaken! De Italiaanse kazen, hammen en olijfolies uit het Karstgebied in Friuli Venezia Giulia (Italiaans: Il Carso) zijn in dit jaargetijde op hun best… Buon appetito!

Een ruwe diamant
Het ruige Karstlandschap van Friuli Venezia Giulia – grofweg van de rivier Isonzo tot aan Trieste – is een ruwe diamant: de rotsachtige omgeving is bezaaid met pittoreske gehuchtjes midden in de spectaculaire natuur, die langzaam afloopt naar het blauw van de Adriatische Zee. Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden is de Grotta Giganta – een, inderdaad, gigantische grot.

En dan zijn er de boerderijtjes. In de Karst kun je een bijzondere agricultuur ontdekken, die zowel Italiaanse als Sloveense invloeden kent. Ciao tutti maakte een tour langs een aantal van die boerderijen om de meest verfijnde smaken van het ruwe Karstlandschap te proeven!

fiume Isonzo nei pressi di Savogna

Proef de pittige kazen
Klinkende Italiaanse kaasnamen als mozzarella en gorgonzola kom je hier niet tegen. Tabor, Jamar; de klanken zijn kort en de smaken sterk en pittig. Het maken van Tabor is een traditie uit het oude Oostenrijk-Hongarije, terwijl Jamar maandenlang op de bodem van een karstgrot moet rijpen. En dan zijn er nog de kazen die verrijkt worden met andere lekkernijen die moeder natuur hier in overvloed beschikbaar stelt, zoals venkelzaadjes en bonenkruid (zepek).

Hmmm… honing!
Er is wat ons betreft geen culinair huwelijk zo geslaagd als dat tussen kaas en honing. Het Karstgebied is bij uitstek geschikt voor het maken van honing, en dat doet de lokale bevolking dan ook naar hartenlust! Acaciahoning en bloemenhoning bijvoorbeeld, maar ook van de linde, de kersenboom en van honingdauw wordt smaakvolle honing gemaakt. De kunst is natuurlijk om de beste combinatie te vinden met de sterke smaken van de kazen uit de Karst!

Tergeste, extra vergine
Daar waar de Karst vanaf uitgestrekte terrassen over de zee uitkijkt, is het klimaat mild en krijgen olijfbomen lekker veel zon. De olijfolie die uit die bomen voortkomt, Tergeste, heeft niet voor niets een DOP-keurmerk gekregen! Vergeet dus niet langs een van de lokale olijfboeren te rijden en zelf te proeven.

Ruw land, rauwe ham
Friuli Venezia Giulia’s meest beroemde ham komt uit San Daniele del Friuli, maar de lokale bevolking smult ook maar wat graag van de donkere, sterke smaak van de rauwe hammen uit de Karst. Die sterke smaak komt van de pittige ingrediënten waarmee de ham wordt verrijkt: knoflook, laurierblad, rozemarijn…

Karstwijnen
Het ruwe landschap van de Karst laat zich op sommige plekken, waar het de zee nadert, cultiveren. Al eeuwenlang worden op die plekken druiven verbouwd, van internationale sterren als Sauvignon en Chardonnay tot de lokale, onbekende varianten als Terrano (robijnrood met de smaak van wilde bessen), Vitovska (wit en verfijnd) en Malvasia (droog en fris).

enogastronomia

 

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *