Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Olijven – in Italië zijn ze goud waard!

Emie is een van de gastbloggers op Ciao tutti. Ze woont zeven maanden per jaar in Italië en geniet dan zo optimaal mogelijk van la dolce vita. Zo ook van de eigen oogst olijven – hoe klein ook…

De mooiste bomen
Een olijfboom is zo ongeveer heilig in Italië. Olijfgaarden met vaak eeuwenoude bomen bepalen het landschap en leveren goud. Nu klinkt dat misschien wat overdreven, maar als je bedenkt dat olijfolie in vrijwel elk gerecht gebruikt wordt, dat mediterraan voedsel steeds vaker genoemd wordt als supergezond en dat Italianen een zeer hoge leeftijd bereiken, lijkt olijfolie inderdaad goud waard.

Op ons terrein stond een oude olijfboom maar die moesten we eerst met kapmessen vrij zien te maken. We kregen wat jonge bomen van vrienden, we plantten er zelf nog een paar, kregen er nog eens drie en hebben nu in totaal twintig, meest jonge, bomen staan. Wat een weelde!

olijven

Oogsten
Dat betekent ook werk aan de winkel, want die bomen geven vruchten en die moet je plukken. Dat gebeurt in deze tijd van het jaar. In de schappen van de winkels liggen de nodige attributen voor de oogst al klaar. Het oogsten is een kwestie van een net op de grond leggen en met een soort stofkam door de boom harken. Eerder gevallen olijven die een paar dagen op de grond hebben gelegen, moet je laten liggen in verband met het risico dat zich al schimmels hebben gevormd.

Onze eerste oogst ooit was dertien kilo en dat is heel erg weinig. Te verwaarlozen eigenlijk. Toch brachten we die paar kratten naar een tamelijk ouderwetse frantoio, een olijfperserij, en maakten voor het eerst het proces mee. De volle kratten worden gewogen, je stort de olijven op de zoldervloer zoals anderen uit de omgeving dat vóór je ook al deden, waarna de kratten opnieuw gewogen worden en dus makkelijk te bepalen is hoeveel je aflevert.

Vanuit de zolder worden de olijven in een koker geschoven en aan het eind van de rit hou je een blik of fles onder een tap waar de geurende olijfolie instroomt. Onderweg naar de tap zijn ze gewassen, vermalen en tussen ronde rieten schijven terecht gekomen. Deze schijven zijn gestapeld en boven op de grote stapels wordt door middel van een enorm gewicht de olie eruit geperst. Overigens wordt bijna nergens meer met rieten matten gewerkt, maar met schonere materialen.

olijven-2

Het bedrijf maakt de rekensom tussen aangeboden aantal kilo’s olijven aan de ene kant en liters olijfolie aan de andere kant. Bovendien spreek je af dat het persloon in natura gaat: de eigenaren va de pers mogen dus een deel van jouw opbrengst houden. Uiteindelijk namen we twee liter olie mee naar huis – en ook dat is weinig. Te verwaarlozen eigenlijk, als je de inspanning van het plukken en de autorit naar de frantoio daar tegen afzet.

Maar zo kijken we niet en willen we ook niet kijken. We wonen in Italië en we plukken onze eigen olijven. We weten nu hoe heerlijk het ruikt in een frantoio en onze olijfolieconsumptie is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Wie weet lukt het ons net zo oud te worden als de Italianen. Dat is toch goud waard?

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Emie le Noble Wempe

    Voor mijn dagelijkse blog over ons leven in umbrie en in delft zie wonenincaldese@ wordpress.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *