Ontdek Italië op een Vespa!

Ciao tutti Agenda – november

In onze agenda vind je een overzicht van alle evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d’Alba
t/m 25 november, Alba (Piemonte)
Tijdens de Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d’Alba worden er tal van activiteiten georganiseerd, voornamelijk met de witte truffel in de hoofdrol. Maar wat is dit witte goud nu eigenlijk? Simpel: truffels zijn paddenstoelen. Bijzondere paddenstoelen, dat wel, want ze groeien onder de grond, tussen de wortels van onder andere
eikenbomen en populieren.

De witte truffel, de tartufo bianco, komt voornamelijk voor in Piemonte. De buitenkant is niet spierwit, maar geel-groen; de binnenkant is wat grijzer, met witte nerven. Zowel de geur als de smaak van de witte truffel is veel en veel sterker dan die van de zwarte truffel. De witte truffel wordt dankzij de intense geur en smaak vaak rauw gebruikt.

foto: Juls’ Kitchen

Ognissanti
1 november, heel Italië

Ognissanti, Allerheiligen, is in Italië een nationale feestdag, ooit ingesteld door Lodewijk de Vrome (een van de zonen van Karel de Grote). Sindsdien gaat men op 1 november gezamenlijk naar de kerk, om vervolgens uitgebreid te lunchen. In Venetië eet men fave, dat letterlijk tuinbonen betekent, maar hier gebruikt wordt om koekjes ter grootte van een tuinboon aan te duiden. Een soort pepernoten, maar dan gemaakt van suiker en amandelen en
alleen verkrijgbaar rond de eerste novemberdagen.

In Toscane wordt de lunch besloten met Pan co’ Santi, Heiligenbrood, terwijl op veel andere plekken Ossa dei Morti, Botten van de Doden, geserveerd worden. Allerheiligen luidt in Italië ook het begin van de winter in. ‘Ognissanti, manicotti e guanti,’ zo zeggen de Italianen; vanaf 1 november is het tijd voor moffen en wanten om je handen te
warmen.

Giorno dei Morti
2 november, heel Italië

Na de heiligen zijn de gewone doden aan de beurt. Op de Giorno dei Morti, Dag van de Doden, worden alle overledenen herdacht. Ook nu gaat men naar de kerk, gevolgd door een bezoek aan het graf van dierbare overledenen. Dat is de dagen voorafgaand aan 2 november blinkend schoon gepoetst en voorzien van bloemen (vooral chrysanten staan tussen de stenen te pronken) en kaarsjes.

Lucca Comics & Games
t/m 4 november 2018
Als je van strips en/of van spelletjes (old school of op je scherm) houdt, dan mag je Lucca Comics & Games niet missen. Het charmante Toscaanse stadje wordt even omgetoverd tot een levend stripverhaal waar stripfiguren en spellen tot leven komen.

Luci d’Artista, Turijn (Piemonte)
1 november 2018 tot half januari 2019
In november, december en januari worden de straten en pleinen van Turijn gekleurd door tal van kunstige lichtinstallaties. Tijdens Luci d’Artista, zoals dit feestelijke evenement heet, schittert een aantal mooie klassiekers maar er zijn ook weer een paar nieuwe lichtkunstwerken te zien.

foto: Massimo Pica

Luci d’Artista, Salerno (Campanië)
9 november 2018 tot half januari 2019
Ook in het Zuid-Italiaanse Salerno schitteren duizenden lichtjes die de stad gezamenlijk een betoverende aanblik geven.

Tot eind januari bieden de straten van Salerno dankzij Luci d’Artista een uniek schouwspel, met onder andere een spectaculair zonnestelsel, schitterende engelen, vallende sterren, artistieke acrobaten, een enorme kerstboom, pinguïns en rendieren, Babbo Natale in zijn slee…

Sint-Maarten
13 november, Lucca
San Martino, oftewel Sint-Maarten, wordt in Italië niet zo gevierd als in sommige delen van Nederland en België, met grote vreugdevuren, lampionnenoptochten en een tochtje langs de deuren om al zingend snoep en ander lekkers op te halen. Toch staat men ook in de laars stil bij dit feest, zeker in de steden en dorpjes waar San Martino de patroonheilige is, zoals in Lucca. Hier wordt elk jaar op 11 november in de Duomo di San Martino een feestelijke mis opgedragen ter ere van deze heilige, die een bedelaar de helft van zijn warme mantel gaf.

Merano Wine Festival
Merano, 9 t/m 13 november
In Merano (Zuid-Tirol) vindt in november een bijzonder wijnfestival plaats: het Merano Wine Festival. Het is een van de beroemdste en grootste wijnfestivals ter wereld, waar je meer dan vierhonderd verschillende wijnmakers van over de hele wereld vindt, met uiteraard een grote vertegenwoordiging van Italianen, die allemaal hun beste wijnen meenemen. Er valt ook volop te proeven bij de wijn, met tal van regionale delicatessen. Drink je liever bier? Zelfs dat is aanwezig op het Merano Wine Festival. Salute!

Festa della Salute
21 november, Venetië
De Venetianen vieren op 21 november een van de belangrijkste feesten van de stad. Tijdens La Festa della Salute herdenken ze dat Venetië in de zeventiende eeuw werd bevrijd van de pest. Deze nare, besmettelijke ziekte brak in 1630 opnieuw uit in de stad aan de lagune.

De doge was ten einde raad, want twee eerdere epidemieën hadden Venetië zwaar getroffen. Hij beloofde een kerk ter ere van Maria te laten bouwen en die de naam Salute te geven als de pestepidemie snel ten einde zou zijn. Zo geschiedde, en sindsdien schittert de Santa Maria della Salute aan het Canal Grande.

Elk jaar op 21 november herdenken de Venetianen de overwinning op de pest. Er wordt onder andere een speciaal
ponton over het Canal Grande gebouwd, waarover de patriarch van Venetië naar de Salute loopt om een kaars te branden, gevolgd door duizenden Venetianen die allemaal een kaars opsteken voor gezondheid en voorspoed.

Dat leidt nog wel eens tot overbelaste kaarsenstandaards in de kerk, vandaar dat veel Venetianen de gewoonte hebben aangenomen de kaars mee naar huis te nemen en hem nogmaals aan te steken op de eerste zondag van de Advent.

Tafels vol torrone
Cremona, 17 t/m 25 november
Volgens de inwoners van Cremona werd er in hun stad voor het eerst torrone, Italiaanse noga, gemaakt. Het lekkers zou deel uit hebben gemaakt van een bruidsbanket, zo staat in een document van 25 oktober 1441. Dat wordt nog elk
jaar gevierd, met La Festa del Torrone, een nabootsing van het huwelijksbanket met  tafels vol torrone.

Manifesta 12
tot 4 november 2018, Palermo (Sicilië)
Manifesta, het tweejaarlijkse festival voor beeldende kunst, vindt dit jaar plaats in Palermo, dat tegelijkertijd gedurende heel 2018 de Italiaanse hoofdstad van Cultuur is. Meer informatie over het uitgebreide programma tijdens die vijf maanden vind je op de website van Manifesta.

Smullen van wild zwijn en truffel
Tijdens de Sagra del Cinghiale in Suvereto (Toscane) smul je van allerlei gerechten met cinghiale, wild zwijn. Al meer dan veertig jaar lang halen de inwoners eind november alles uit de kast om de culinaire rijkdom die het zwijn hen geeft te vieren. Naast proeverijen zijn er historische optochten en demonstraties vaandelzwaaien en wordt er tot in de kleine uurtjes gefeest.

Tijdens het tweede, derde en vierde weekend van november staat het stadje San Miniato (Toscane) helemaal in het teken van de witte truffel. Veel Italiaanse witte truffels komen uit dit gebied en vooral in november worden ze volop gezocht – en gevonden. Je kunt hier witte truffel ruiken, kopen en proeven, maar er zijn ook volop producten te koop die met witte truffel zijn bereid, zoals olijfolie, grappa, pecorino en salami. Daarnaast bieden de restaurants in San Miniato en omgeving speciale truffelmenu’s aan.

Leuk om te doen: ga op truffeljacht in de bossen rondom San Miniato! In deze blog lees je Saskia’s ervaring over zo’n bijzondere expeditie in het bos.

Film & jazzfestivals
Het najaar is bij uitstek de tijd voor Italiaanse films. Van 23 november tot en met 1 december vindt het Torino Film Festival plaats, met een gevarieerd programma. Ben je als filmfan in Turijn, bezoek dan ook de 167 meter hoge Mole Antonelliana, vernoemd naar de architect die het gebouw ontwierp, Alessandro Antonelli. Tegenwoordig huisvest het gebouw het Filmmuseum, heerlijk om even helemaal in de wereld van de cinema te duiken!

In Bologna is november de maand van de jazz. De hoofdstad van Emilia-Romagna staat tijdens het Bologna Jazz Festival helemaal in het teken van jazzmuziek, met tal van artiesten. Dit jaar met onder anderen Dee Dee Bridgewater, Bill Frisell en het Charles Lloyd Quartet.

foto: Luca Parisse

Giudizio Universale – Michelangelo & de geheimen van de Sixtijnse Kapel
t/m 31 mei 2019, Rome (Lazio)
In Rome kun je je nog tot en met eind mei onderdompelen in Giudizio Universale, een spectaculaire show met in de hoofdrol de schilderingen die Michelangelo in de Sixtijnse Kapel maakte. Lees meer in deze blog over Giudizio Universale.

Viaggio nei Fori
tot eind november 2018, Rome (Lazio)
Zowel op het Forum van Augustus als op het Forum van Caesar vindt van 21 april tot en met 11 november 2018 een spectaculaire lichtshow plaats waarbij het verleden bijna letterlijk tot leven wordt gebracht. Alle praktische informatie (met o.a. aanvangstijden, prijzen en de mogelijkheid tot het reserveren van kaartjes) vind je via de website Viaggio nei Fori.

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

ROME

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag kun je de Vaticaanse Musea ook ’s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

Ara Pacis by night
11 november 2018 t/m 6 januari 2019
Ben je binnenkort in Rome? Dan kun je ook ’s avonds een bezoek brengen aan de Ara Pacis, het vredesaltaar van Augustus.

Je kunt er élke avond terecht van 19.30 tot 23.00 uur (de kassa sluit om 22.00 uur). Bovendien kun je tijdens deze speciale avondopenstelling een zogenaamde archeo-show bewonderen, een innovatieve virtual realityshow met 3D-reconstructies in kleur. Spettacolare!

DREAM – L’arte incontra i sogni
Chiostro del Bramante, t/m 5 mei 2019
Kunst ontmoet dromen, in de unieke setting van het Chiostro del Bramante in hartje Rome, op een steenworp afstand van Piazza Navona. Met open ogen stap je een droomwereld binnen, met kunstwerken die speciaal voor deze tentoonstelling zijn gemaakt door onder anderen Bill Viola, Anish Kapoor, Luigi Ontani, James Turrell en Anselm Kiefer.

Armi e potere nell’Europa del Rinascimento
t/m 11 november, Rome
In het Castel Sant’Angelo (de Engelenburcht) en Palazzo Venezia (aan het Piazza Venezia) is tot en met 11 november de dubbeltentoonstelling Armi e potere nell’Europa del Rinascimento (‘wapens en macht in het Europa van de renaissance’) te zien. Een combiticket voor beide exposities kost € 15,-. Meer informatie vind je op de website van ArtCity.

Roma Universalis – l’impero e la dinastia venuta dall’Africa
Colosseum / Forum Romanum / Palatijn, tot en met 24 augustus 2019

Andy Warhol
Vittoriano,
t/m 3 februari 2019
Fan van Andy Warhol? Dan kun je van tot en met 3 februari 2019 je hart ophalen aan zijn kunstwerken in het Vittoriano. De expositie wordt georganiseerd ter ere van de negentigste geboortedag van Warhol. Er zijn meer dan honderdzeventig werken te zien, onder meer uit het Whitney Museum in New York.

Het is alvast een opwarmertje voor de grote Warhol-expositie die in 2019 te zien zal zijn in de Braccio di Carlo Magno (Vaticaanstad) en die met name de spirituele kant van Warhols kunst zal belichten. Denk hierbij onder meer aan zijn kunstwerken van het Laatste Avondmaal en zijn Memento Mori-reeks.

Ook te zien in het Vittoriano: Eternal City – architectuurfoto’s van het Royal Institute of British Architects Vittoriano (t/m 28 oktober 2018) en  Pollock e la Scuola di New York (t/m 24 februari 2019).

Impressionisti francesi – Da Monet a Cezanne
Dompel je onder in de kleurrijke wereld van de Franse impressionisten!
Palazzo degli Esami (Trastevere), t/m 9 januari 2019

La Stanza di Mantegna
Palazzo Barberini, t/m 26 januari 2019

Ritratto di Marcello Mastroianni (‘Portret van Marcello Mastroianni’)
Museo dell’Ara Pacis, t/m 6 januari 2019

Donatello’s San Lorenzo
Palazzo Venezia, t/m 28 april 2019

Je suis l’autre Giacometti, Picasso e gli altri
het primitivisme in de beeldhouwkunst van de twintigste eeuw
Terme di Diocleziano, t/m 20 januari 2019

Ovidio
Scuderie del Quirinale, t/m 20 januari 2019

Giappone a colori (‘Japan in kleur’)
Palazzo delle Esposizioni, t/m 6 januari 2019

La Roma dei Re – il racconto dell’Archeologia
(het Rome van de koningen – het verhaal van de archeologie)

Capitolijnse Musea, t/m 27 januari 2019

Pixar – 30 jaar animatie
Palazzo delle Esposizioni, t/m 20 januari 2019

Piero Tosi – Esercizi sulla bellezza
Palazzo delle Esposizione, t/m 20 januari 2019

VENETIË

Il giovane Tintoretto – De jonge Tintoretto
t/m 6 januari 2019
Tijdens deze tentoonstelling in de Gallerie dell’Accademia bewonder je ongeveer zestig kunstwerken uit de vroege jaren, van 1538 (toen hij zijn eerste eigen atelier opende) tot 1548 (toen hij zijn eerste grote succes behaalde, met een werk voor de Scuola Grande di San Marco).

De werken werden over de hele wereld verzameld, van het Louvre in Parijs tot de National Gallery in Washington, van de Galleria degli Uffizi in Florence tot de Courtauld Gallery in Londen, van de Galleria Borghese in Rome tot de Fabbrica del Duomo in Milaan. Een aantal hoogtepunten: Conversione di San Paolo, Apollo e Marsia (dat voor de eerste keer te zien zal zijn in Italië), Cristo tra i dottori en Cena in Emmaus.

Er zijn ook schilderijen en beelden te zien van Tintoretto’s tijdgenoten, onder wie Andrea Schiavone, Lambert Sustris en Bartolomeo Ammannati.

Tintoretto 1519-2019
t/m 6 januari 2019
Ook in het Palazzo Ducale wordt uitgebreid stilgestaan bij Tintoretto’s 500ste geboortedag. Hier zijn vijftig schilderijen en twintig schetsen te zien, allemaal van Tintoretto’s hand, van musea van over de hele wereld en privécollecties. Natuurlijk bewonder je ook Tintoretto’s plafondschilderingen, die hij hier tussen 1564 en 1592 maakte.

Magister Canova
t/m 22 november 2018
In de Scuola Grande della Misericordia in de Venetiaanse wijk Cannaregio stap je in de wervelende wereld van Antonio Canova. Omringd door beelden, multimediale installaties en muziek ontdek je het genie achter de prachtige marmeren beelden. Een spectaculaire tentoonstelling in een unieke omgeving!

Lees meer via deze link (en mis ook Canova’s aanwezigheid in de Hermitage in Amsterdam niet!).

La Pelle del Vetro
t/m 6 januari 2019, Piazza San Marco

Ter ere van The Venice Glass Week 2018 organiseert FAI de tentoonstelling La Pelle del Vetro – Carlo Scarpa alla Venini. De winkel van Olivetti op het Piazza San Marco biedt tijdens de duur van de expositie onderdak aan een selectie van vijftien kostbare glazen kunstwerken, die architect Carlo Scarpa ontwierp tijdens zijn carrière bij Venini. Meer informatie vind je op de website van FAI.

Biennale Architettura
t/m 25 november 2018
De Architectuur Biennale staat dit jaar in het teken van het thema Freespace. Curatoren Yvonne Farrell en Shelley McNamara maken van de zestiende editie vast weer een bijzonder gebeuren, met prachtige paviljoens in de Giardini, het Arsenale en andere locaties in Venetië. Kijk voor alle praktische informatie en het precieze programma op de website van de Biennale Architettura.

Ook te zien in Venetië:

*Collezione Magnani – I Flaconi (met schitterende parfumflesjes)
Palazzo Mocenigo, t/m 17 maart 2019

BOLOGNA

BolognaCityBooming – de grootste Lego-stad ter wereld
t/m 9 december, Chiesa di San Mattia
Lego-fans opgelet: in Bologna bezoek je de grootste Lego-stad ooit gebouwd! BolognaCityBooming bestaat uit zeven miljoen Legosteentjes en meer dan zesduizend poppetjes. Er is een winkelcentrum, een speelgoedwinkel, een hotel en een kermis, er zijn gewone mensen, beroemdheden en superhelden – in deze stad zul je je niet vervelen!

BolognaCityBooming is tot en met 9 december te zien in de Chiesa di San Mattia (Via Sant’Isaia 14), donderdag en vrijdag van 14.30 tot 19.30 uur en zaterdag en zondag van 9.30 tot 19.30 uur. Voor de kleintjes zijn er ook speciale rondleidingen en workshops én is er de gelegenheid vrij te spelen/bouwen.

foto: Bologna Welcome

ELDERS IN ITALIË

*Caravaggio – Oltre la tela
Een virtuele duik in Caravaggio’s meesterwerken
Museo della Permanente, Milaan (Lombardije), t/m 27 januari 2019

*Romanticismo
Gallerie d’Italia, Milaan (Lombardije), t/m 17 maart 2019

*Picasso – Metamorfosi
Palazzo Reale, Milaan (Lombardije), t/m 17 februari 2019

*Storie – il design italiano
Triennale, Milaan (Lombardije), t/m 20 januari 2019

*Le Storie di Botticelli
Accademia Carrara, Bergamo (Lombardije), t/m 28 januari 2019

*La Sindone e la sua immagine
tentoonstelling over de lijkwade van Turijn ter ere van de opening van de Cappella della Sindone
Palazzo Madama, Turijn (Piemonte), t/m 21 januari 2019

*100% Italia – 100 jaar meesterwerken
Biella, Turijn en Vercelli (Piemonte), t/m 10 februari 2019

*Van Dyck – Pittore di Corte
Galleria Sabauda, Turijn (Piemonte), 16 november 2018 t/m 3 maart 2019

*Elliott Erwitt
Casa dei Carrarresi, Treviso (Veneto), t/m 3 februari 2019

*Van Titiaan tot Van Dyck
Casa dei Carrarresi, Treviso (Veneto), t/m 3 februari 2019

*Gauguin e gli impressionisti
Palazzo Zabarella, Padova (Veneto), t/m 27 januari 2019

*Arte Padova
Padova (Veneto), 16 t/m 19 november

*Warhol & Friends – New York in de jaren tachtig
Palazzo Albergati, Bologna (Emilia-Romagna), t/m 24 februari 2019

*Alphonse Mucha
Palazzo Pallavicini, Bologna (Emilia-Romagna), t/m 20 januari 2019

*War is over
Museo d’Arte, Ravenna (Emilia-Romagna), t/m 13 januari 2019

*Da Magritte a Duchamp
Palazzo Blu, Pisa (Toscane), t/m 17 februari 2019

*Bosch, Brueghel, Arcimboldo
Arsenali Repubblicani, Pisa (Toscane), 14 november 2018 t/m 26 mei 2019

*Henri Cartier-Bresson in America
Lu.C.C.A. Lucca Center of Contemporary Art (Toscane), t/m 11 november 2018

*Il Codice Leicester – Da Vinci in de Uffizi
Galleria degli Uffizi, Florence (Toscane), t/m 20 januari 2019

*Waterbones – Loris Cecchini
Gallery Hotel Art, Florence (Toscane), tot eind 2018

*The cleaner – Marina Abramovic
Palazzo Strozzi, Florence (Toscane), t/m 20 januari 2019

*Banksy – This is not a photo opportunity
Palazzo Medici-Riccardi, t/m 24 februari 2019

*Lorenzo Lotto – Il richiamo delle Marche
Palazzo Buonaccorsi / Musei Civici, Macerata (Le Marche), t/m 10 februari 2019

*Escher
PAN, Napels (Campanië), vanaf 1 november 2018

*Escher – La Calabria, Il Mito
Catanzaro (Calabrië), t/m 20 januari 2019

*Viaggio per immagini
Villa Zito, Palermo (Sicilië), t/m 13 januari 2019

NEDERLAND

Stucco Storico
Maastricht, t/m 24 maart 2019
De tentoonstelling Stucco Storico – het verhaal achter een ambacht is tot en met 24 maart 2019 te zien bij Bureau Europa, in de Timmerfabriek (Boschstraat 9) in Maastricht. Lees meer over deze expositie

Naast de tentoonstelling wordt er een bijzonder publieksprogramma georganiseerd. Houd de website van Bureau Europa in de gaten voor meer informatie.

L’amica geniale op televisie
Wij verheugen ons op de televisieserie L’amica geniale, die is gebaseerd op het eerste boek uit het Napolitaanse vierluik van Elena Ferrante. De eerste aflevering is te zien op dinsdag 30 oktober op RAI 1 (met vervolgafleveringen op dinsdag 6 en 13 november en de laatste op woensdag 14 november). In november is de serie ook in acht delen te zien via HBO. Bekijk hier alvast de trailer!

Ga je binnenkort nog naar Napels, dan kun je met dit artikel een aantal plekken uit Ferrantes boeken opzoeken.

foto: L’amica geniale

BELGIË

De dames van de barok
Vrouwelijke schilders in het Italië van de zestiende en zeventiende eeuw
t/m 20 januari 2019, MSK Gent
Welke rol speelden vrouwelijke kunstenaars in Italië tussen de late renaissance en de barok? Welk pad bewandelden deze kunstenaressen in een wereld geregeerd door mannen? Deze vragen onderzoekt het MSK (Museum van de Schone Kunsten) in haar najaarstentoonstelling.

Aan de hand van circa vijftig topwerken brengt het museum de cruciale rol van de vrouw in de Italiaanse schilderkunst van 1550 tot 1680 aan het licht. Spilfiguur is Artemisia Gentileschi, zonder twijfel dé bekendste schilderes uit de Italiaanse zeventiende eeuw.

Het MSK linkt haar werk aan haar tijdgenotes en neemt de bezoeker mee naar een bijzonder keerpunt voor de vrouw in de kunstgeschiedenis. Via deze link lees je meer over De dames van de barok in het MSK.

Ontdek onze City Walks