Home » Ciao tutti Agenda – november
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ciao tutti Agenda – november

In onze agenda vind je een overzicht van alle evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d’Alba
t/m 25 november, Alba (Piemonte)
Tijdens de Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d’Alba worden er tal van activiteiten georganiseerd, voornamelijk met de witte truffel in de hoofdrol. Maar wat is dit witte goud nu eigenlijk? Simpel: truffels zijn paddenstoelen. Bijzondere paddenstoelen, dat wel, want ze groeien onder de grond, tussen de wortels van onder andere
eikenbomen en populieren.

De witte truffel, de tartufo bianco, komt voornamelijk voor in Piemonte. De buitenkant is niet spierwit, maar geel-groen; de binnenkant is wat grijzer, met witte nerven. Zowel de geur als de smaak van de witte truffel is veel en veel sterker dan die van de zwarte truffel. De witte truffel wordt dankzij de intense geur en smaak vaak rauw gebruikt.

foto: Juls’ Kitchen

Ognissanti
1 november, heel Italië

Ognissanti, Allerheiligen, is in Italië een nationale feestdag, ooit ingesteld door Lodewijk de Vrome (een van de zonen van Karel de Grote). Sindsdien gaat men op 1 november gezamenlijk naar de kerk, om vervolgens uitgebreid te lunchen. In Venetië eet men fave, dat letterlijk tuinbonen betekent, maar hier gebruikt wordt om koekjes ter grootte van een tuinboon aan te duiden. Een soort pepernoten, maar dan gemaakt van suiker en amandelen en alleen verkrijgbaar rond de eerste novemberdagen.

In Toscane wordt de lunch besloten met Pan co’ Santi, Heiligenbrood, terwijl op veel andere plekken Ossa dei Morti, Botten van de Doden, geserveerd worden. Allerheiligen luidt in Italië ook het begin van de winter in. ‘Ognissanti, manicotti e guanti,’ zo zeggen de Italianen; vanaf 1 november is het tijd voor moffen en wanten om je handen te
warmen.

Giorno dei Morti
2 november, heel Italië

Na de heiligen zijn de gewone doden aan de beurt. Op de Giorno dei Morti, Dag van de Doden, worden alle overledenen herdacht. Ook nu gaat men naar de kerk, gevolgd door een bezoek aan het graf van dierbare overledenen. Dat is de dagen voorafgaand aan 2 november blinkend schoon gepoetst en voorzien van bloemen (vooral chrysanten staan tussen de stenen te pronken) en kaarsjes.

Lucca Comics & Games
t/m 4 november 2018
Als je van strips en/of van spelletjes (old school of op je scherm) houdt, dan mag je Lucca Comics & Games niet missen. Het charmante Toscaanse stadje wordt even omgetoverd tot een levend stripverhaal waar stripfiguren en spellen tot leven komen.

Luci d’Artista, Turijn (Piemonte)
1 november 2019 tot half januari 2020
In november, december en januari worden de straten en pleinen van Turijn gekleurd door tal van kunstige lichtinstallaties. Tijdens Luci d’Artista, zoals dit feestelijke evenement heet, schittert een aantal mooie klassiekers maar er zijn ook weer een paar nieuwe lichtkunstwerken te zien.

foto: Massimo Pica

Luci d’Artista, Salerno (Campanië)
15 november 2019 tot half januari 2020
Ook in het Zuid-Italiaanse Salerno schitteren duizenden lichtjes die de stad gezamenlijk een betoverende aanblik geven. Tot eind januari bieden de straten van Salerno dankzij Luci d’Artista een uniek schouwspel, met onder andere een spectaculair zonnestelsel, schitterende engelen, vallende sterren, artistieke acrobaten, een enorme kerstboom, pinguïns en rendieren, Babbo Natale in zijn slee…

Sint-Maarten
13 november, Lucca
San Martino, oftewel Sint-Maarten, wordt in Italië niet zo gevierd als in sommige delen van Nederland en België, met grote vreugdevuren, lampionnenoptochten en een tochtje langs de deuren om al zingend snoep en ander lekkers op te halen. Toch staat men ook in de laars stil bij dit feest, zeker in de steden en dorpjes waar San Martino de patroonheilige is, zoals in Lucca. Hier wordt elk jaar op 11 november in de Duomo di San Martino een feestelijke mis opgedragen ter ere van deze heilige, die een bedelaar de helft van zijn warme mantel gaf.

Merano Wine Festival
Merano, 8 t/m 12 november
In Merano (Zuid-Tirol) vindt in november een bijzonder wijnfestival plaats: het Merano Wine Festival. Het is een van de beroemdste en grootste wijnfestivals ter wereld, waar je meer dan vierhonderd verschillende wijnmakers van over de hele wereld vindt, met uiteraard een grote vertegenwoordiging van Italianen, die allemaal hun beste wijnen meenemen. Er valt ook volop te proeven bij de wijn, met tal van regionale delicatessen. Drink je liever bier? Zelfs dat is aanwezig op het Merano Wine Festival. Salute!

Festa della Salute
21 november, Venetië
De Venetianen vieren op 21 november een van de belangrijkste feesten van de stad. Tijdens La Festa della Salute herdenken ze dat Venetië in de zeventiende eeuw werd bevrijd van de pest. Deze nare, besmettelijke ziekte brak in 1630 opnieuw uit in de stad aan de lagune.

De doge was ten einde raad, want twee eerdere epidemieën hadden Venetië zwaar getroffen. Hij beloofde een kerk ter ere van Maria te laten bouwen en die de naam Salute te geven als de pestepidemie snel ten einde zou zijn. Zo geschiedde, en sindsdien schittert de Santa Maria della Salute aan het Canal Grande.

Elk jaar op 21 november herdenken de Venetianen de overwinning op de pest. Er wordt onder andere een speciaal
ponton over het Canal Grande gebouwd, waarover de patriarch van Venetië naar de Salute loopt om een kaars te branden, gevolgd door duizenden Venetianen die allemaal een kaars opsteken voor gezondheid en voorspoed.

Dat leidt nog wel eens tot overbelaste kaarsenstandaards in de kerk, vandaar dat veel Venetianen de gewoonte hebben aangenomen de kaars mee naar huis te nemen en hem nogmaals aan te steken op de eerste zondag van de Advent.

Tafels vol torrone
Cremona, 16 t/m 24 november 2019
Volgens de inwoners van Cremona werd er in hun stad voor het eerst torrone, Italiaanse noga, gemaakt. Het lekkers zou deel uit hebben gemaakt van een bruidsbanket, zo staat in een document van 25 oktober 1441. Dat wordt nog elk
jaar gevierd, met La Festa del Torrone, een nabootsing van het huwelijksbanket met  tafels vol torrone.

Smullen van wild zwijn en truffel
Tijdens de Sagra del Cinghiale in Suvereto (Toscane) smul je van allerlei gerechten met cinghiale, wild zwijn. Al meer dan veertig jaar lang halen de inwoners eind november alles uit de kast om de culinaire rijkdom die het zwijn hen geeft te vieren. Naast proeverijen zijn er historische optochten en demonstraties vaandelzwaaien en wordt er tot in de kleine uurtjes gefeest.

Tijdens het tweede, derde en vierde weekend van november staat het stadje San Miniato (Toscane) helemaal in het teken van de witte truffel. Veel Italiaanse witte truffels komen uit dit gebied en vooral in november worden ze volop gezocht – en gevonden. Je kunt hier witte truffel ruiken, kopen en proeven, maar er zijn ook volop producten te koop die met witte truffel zijn bereid, zoals olijfolie, grappa, pecorino en salami. Daarnaast bieden de restaurants in San Miniato en omgeving speciale truffelmenu’s aan.

Leuk om te doen: ga op truffeljacht in de bossen rondom San Miniato! In deze blog lees je Saskia’s ervaring over zo’n bijzondere expeditie in het bos.

Film & jazzfestivals
Het najaar is bij uitstek de tijd voor Italiaanse films. Van 23 november tot en met 1 december vindt het Torino Film Festival plaats, met een gevarieerd programma. Ben je als filmfan in Turijn, bezoek dan ook de 167 meter hoge Mole Antonelliana, vernoemd naar de architect die het gebouw ontwierp, Alessandro Antonelli. Tegenwoordig huisvest het gebouw het Filmmuseum, heerlijk om even helemaal in de wereld van de cinema te duiken!

In Bologna is november de maand van de jazz. De hoofdstad van Emilia-Romagna staat tijdens het Bologna Jazz Festival helemaal in het teken van jazzmuziek, met tal van artiesten. Dit jaar met onder anderen Dee Dee Bridgewater, Bill Frisell en het Charles Lloyd Quartet.

Viaggio nei Fori
tot 3 november 2019, Rome (Lazio)
Zowel op het Forum van Augustus als op het Forum van Caesar vindt een spectaculaire lichtshow plaats waarbij het verleden bijna letterlijk tot leven wordt gebracht. Alle praktische informatie (met o.a. aanvangstijden, prijzen en de mogelijkheid tot het reserveren van kaartjes) vind je via de website Viaggio nei Fori.

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

MATERA

Matera is dit jaar Europese Hoofdstad van de Cultuur. Er zijn het hele jaar door allerlei tentoonstellingen en evenementen. Met een speciaal ‘paspoort’ à € 19 kun je alle evenementen zien/bezoeken. Lees al onze tips voor Matera

Ontmoet Dalì in Matera
Er is nog een extra reden om een bezoek te brengen aan Matera: in de stad vind je een aantal werken van de Spaanse kunstenaar Salvador Dalì. Een aantal grote werken is al te zien, zoals zijn gesmolten horloge aan de Via Madonna delle Virtù en zijn gigantische olifant op het Piazza Vittorio Veneto. Lees meer over Dalì in Matera

ROME

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag kun je de Vaticaanse Musea ook ’s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

Bulgari, la storia, il sogno – schitterende dubbeltentoonstelling in Rome
Palazzo Venezia & Engelenburcht, tot 3 november 2019
Bulgari, la storia, il sogno (‘de geschiedenis, de droom’) is een dubbeltentoonstelling in Palazzo Venezia en in het Castel Sant’Angelo (de Engelenburcht), die nog tot 3 november 2019 te zien is. Saskia en Jesper namen alvast een kijkje en laten je meegenieten van deze letterlijk en figuurlijk schitterende expositie. In deze blog lees je een gedetailleerd verslag met veel foto’s als voorproefje.

Frida Kahlo – Il Caos dentro
SET Spazio Eventi, Rome, tot 29 maart 2020
Van 12 oktober 2019 tot 29 maart 2020 schitteren de kleurrijke werken van Frida Kahlo in Rome, tijdens de tentoonstelling Frida Kahlo – Il Caos dentro, een mix van originele en fotografische werken van Kahlo en haar echtgenoot-kunstenaar Diego Rivera, aangevuld met multimediale extra’s. De tentoonstelling is te zien bij SET Spazio Eventi, aan de Via Tirso 16, niet ver van Villa Borghese.

Bacon | Freud – La Scuola di Londra (Opere della Tate)
Chiostro del Bramante, t/m 23 februari 2020
Dankzij een nauwe samenwerking met Tate Gallery in Londen bewonder je in het Chiostro del Bramante, een van onze favoriete plekken in Rome, werken van de Britse kunstenaars Francis Bacon en Lucian Freud. Er zijn schilderijen, tekeningen en gravures te zien uit de periode 1945-2004, aangevuld met werken van andere bekende Britse kunstenaars.

De audioguide is een aanrader, mede dankzij de stem van kunsthistoricus Costantino d’Orazio, die ook achtergrondverhalen over dit tijdvak vertelt. Kijk voor meer informatie op de website van het Chiostro del Bramante.

Colori degli Etruschi – Tesori di terracotta
Centrale Montemartini, tot 2 februari 2020

Picasso 1953-1973
Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea (GNAM), tot 29 december 2019
Overzichtstentoonstelling met werken uit de laatste twintig jaar van Picasso’s leven

Eruzioni: Pompei e Santorini
Scuderie del Quirinale, tot 6 januari 2020

Canova
Palazzo Braschi – Museo di Roma, tot 15 maart 2020

Leonardo da Vinci in Villa Farnesina
In het kader van het Leonardo da Vinci-jaar vind je in Villa Farnesina van 3 oktober 2019 tot 12 januari 2020 de tentoonstelling Leonardo a Roma – Influenze ed eredità.

VENETIË / VENETO

Da Tiziano a Rubens – capolavori da Anversa e da altre collezioni fiamminghe
Palazzo Ducale, Venetië, tot 1 maart 2020 
Vlaamse meesters schitteren samen met hun Venetiaanse collega’s in het Palazzo Ducale, het Dogepaleis, in Venetië. Tot 1 maart 2020 is daar de expositie Da Tiziano a Rubens – capolavori da Anversa e da altre collezioni fiamminghe te zien, een schitterend verzorgde tentoonstelling die werd samengesteld met veel inspraak van Ben Van Beneden, directeur van het Rubenshuis in Antwerpen.

De voormalige appartementen van de doge – die normaal gesproken al meer dan het bewonderen waard zijn – worden speciaal voor de tentoonstelling omgetoverd tot ware ‘constkamers’, zorgvuldig ingerichte kunstkamers die de rijkdom van de Vlaamse collectie prachtig tot uiting brengen.

Er zijn werken te zien van onder anderen Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck en Michiel Sweerts, aangevuld met andere Vlaamse kunstenaars en Venetiaanse meesters als Titiaan en Tintoretto. Bekijk via deze link alvast een voorproefje van deze expositie.

Peggy Guggenheim – The Last Dogaressa
Peggy Guggenheim Collection, Venetië
Van 21 september 2019 tot en met 27 januari 2020 organiseert het Guggenheim Museum in Venetië met de expositie Peggy Guggenheim – The Last Dogaressa een eerbetoon aan de vaste collectie, die Peggy Guggenheim na haar dood naliet, met werken van onder meer Salvador Dalí en Joan Mirò.

Biennale 2019
tot en met 24 november 2019
Elke twee jaar is Venetië tijdens de zomer het toneel van de Biennale, de meest toonaangevende kunsttentoonstelling ter wereld. Kunst, cultuur en architectuur gaan hand in hand en weten de bezoekers telkens weer te verrassen, zowel in de
speciale landenpaviljoens als in verschillende palazzi in de stad.

Een van onze persoonlijke favorieten dit jaar is van de hand van Lorenzo Quinn. Verraste hij eerst met twee handen die een Venetiaans palazzo tegenhouden (die je op de foto hieronder ziet), nu heeft hij de schitterende Building Bridges gemaakt. Via deze link lees je meer over de Biennale.

foto: Nikolay Antonov

Moderne kunst uit Zuid-Afrika in Conegliano
Palazzo Sarcinelli, Conegliano, tot 2 februari 2020
Het Palazzo Sarcinelli in Conegliano (in de proseccostreek) neemt je van 11 oktober 2019 tot 2 februari 2020 mee op een kleurrijke reis langs een aantal kunstwerken uit de Johannesburg Art Gallery, een van de belangrijkste kunstmusea van Afrika.

Het museum werd in 1910 opgericht door Florence Philips, die met behulp van Hugh Lane een unieke collectie Europese kunst verzamelde, met werken van onder anderen Picasso, Degas, Turner, Monet, Cézanne en Warhol. Via deze link lees je er meer over.

De haven van Trouville | Louis Eugéne Boudin

FLORENCE / FIRENZE

La Botanica di Leonardo
Florence, tot 15 december 2019
Een deel van Da Vinci’s botanische (aan)tekeningen is te zien in het kloostercomplex van de Santa Maria Novella in Florence, tijdens de tentoonstelling La Botanica di Leonardo, een schitterend samenspel van moderne techniek en Da Vinci’s eeuwenoude bevindingen.

De tentoonstelling laat je kennismaken met Leonardo da Vinci’s fascinatie voor de connectie tussen kunst, wetenschap en natuur. Het is de laatste in een reeks tentoonstellingen die werd gehouden ter ere van het feit dat Leonardo da Vinci precies vijfhonderd jaar geleden overleed. In deze blog delen we meer details en foto’s.

Natalia Goncharova – tra Gauguin, Matisse e Picasso
Palazzo Strozzi, t/m 12 januari 2020
De grote najaarstentoonstelling in Palazzo Strozzi is een eerbetoon aan Natalia Goncharova, een van de meest bijzondere vrouwelijke schilders uit de negentiende eeuw. Je bewondert ook werken van haar tijdgenoten, zoals Paul Gauguin, Henri Matisse, Pablo Picasso en Umberto Boccioni, afkomstig uit grote musea van over de hele wereld.

De tentoonstelling omvat ruim 130 werken, een reis van het Russische platteland via Moskou naar Parijs. Je maakt kennis met Natalia Goncharova en haar onconventionele denkwijze, in een originele samensmelting van oost en west. Kijk voor meer informatie op de website van Palazzo Strozzi.

ELDERS IN ITALIË

De Chirico
Palazzo Reale, Milaan, tot 19 januari 2020
Het Palazzo Reale in Milaan wijdt een schitterende tentoonstelling aan kunstenaar Giorgio Di Chirico. Via deze link lees je meer over deze unieke expositie.

Il sarcofago di spitzmaus e altri tesori
Fondazione Prada, Milaan, tot 13 januari 2020
Een bijzondere, nee, zelfs bizarre tentoonstelling, met items die zijn geselecteerd door filmregisseur Wes Anderson en zijn vrouw Juman Malouf. Het echtpaar dook in de archieven en depots van het Kunsthistorisches Museum en het Naturhistorisches Museum, beide in Wenen.

Ze kozen 537 verschillende voorwerpen, die gezamenlijk voor een fantastische beleving zorgen, zeker op deze unieke plek in Milaan. Via deze link lees je meer over deze expositie en bekijk je alvast een voorproefje:

Art Nouveau – il trionfo della bellezza
Sale dei Paggi, Reggia di Veneria, Turijn (Piemonte), tot 26 januari 2020
Schilderijen, beelden, keramiek, documenten… Meer dan tweehonderd museumstukken vieren de triomf van de schoonheid: art nouveau. Lees meer via deze link.

Leggere – Steve McCurry
Gallerie Estensi, Modena, tot 6 januari 2020
De tentoonstelling Leggere omvat zeventig foto’s van de wereldberoemde fotograaf Steve McCurry, allemaal rondom het thema lezen. Hij schoot de foto’s van mensen die verdiept zijn in een boek, een krant of een tijdschrift op verschillende momenten tijdens zijn carrière, in verschillende landen, van Italië, Cuba en de Verenigde Staten tot Afghanistan, Thailand en Turkije.

Tot 6 januari 2020 zijn ze allemaal te zien in de Gallerie Estensi in Modena, vergezeld van inspirerende quotes die zijn geselecteerd door de schrijver Roberto Cotroneo. Allemaal zo mooi dat ze je wil opschrijven om af en toe te lezen en over na te denken.

Mandalay, Birma | © Steve McCurry (2013)

Een Italiaans portret uit Sint-Petersburg
Chiostri di San Pietro, Reggio Emilia, tot 8 maart 2020
Het Chiostri di San Pietro in Reggio Emilia toont een van de mooiste portretten uit de renaissance: dat van een jonge dame, vereeuwigd door Correggio (wiens echte naam Antonio Allegri luidde).

Correggio schilderde haar rond 1520. Wie het precies is weten we niet, al wordt er gesuggereerd dat het zou gaan om Veronica Gambara, met wie Correggio een relatie had. Het doek is normaal gesproken te zien in de Hermitage in Sint-Petersburg, maar is komende maanden weer te zien op Italiaanse bodem.

Mooi detail: op de rand van de schaal die de dame vasthoudt, is een citaat uit Homerus’ verhalen over Odysseus geschreven.

Giulio Romano 2019
Palazzo Ducale & Palazzo Te, Mantova, tot 6 januari 2020
De belangrijkste werken van Giulio Romano, een van de favoriete leerlingen van Rafaël, komen ter ere van deze expositie vanuit onder meer het Louvre in Parijs en het Metropolitan Museum of Art in New York terug naar Mantova, waar Romano van 1524 tot 1546 schitterende meesterwerken maakte. Kijk voor meer informatie op de speciale website GiulioRomano2019.it.

het door Romani beschilderde plafond in het Palazzo Te

Raffaello e gli amici di Urbino
Galleria Nazionale delle Marche, Urbino, tot 19 januari 2020
Naar aanleiding van de vijfhonderdste verjaardag van het overlijden van de beroemde kunstschilder uit Urbino, in 2020, organiseert de Galleria Nazionale delle Marche in zijn geboorteplaats Urbino alvast een mooie tentoonstelling van werken die de band tussen Rafaël, Urbino, zijn tijdgenoten en vrienden illustreren.

Meer dan tweehonderd werken van Andy Warhol in Napels
In de Basilica della Pietrasanta in Napels zijn tot 23 februari 2020 meer dan tweehonderd werken van Andy Warhol te zien, met extra veel aandacht voor zijn Italiaanse werken in het algemeen en zijn Napolitaanse kunststukjes in het bijzonder. Je ziet bijvoorbeeld zijn kleurrijke Vesuvius uit 1985, maar ook iconen als Campbell’s Soup, Marilyn, Mao en Flowers.

NEDERLAND

Italië Evenement | Smaak van de Winter
30 november en 1 december 2019
Op zaterdag 30 november en zondag 1 december kun je je bij Vireo in Houten (Utrecht) laten inspireren tijdens de wintereditie van het bekende Italië Evenement. Het Italië Evenement | Smaak van de Winter biedt mooie cadeautjes voor onder de boom en ideeën voor een Italiaans kerstdiner, met o.a. kookworkshops en (wijn)proeverijen. Kijk voor meer informatie op de website van het Italië Evenement.

Sprezzatura – vijftig jaar Italiaanse schilderkunst
Drents Museum, Assem tot en met 3 november 2019
Het Drents Museum in Assen staat in het teken van de ongekende schoonheid van de negentiende-eeuwse Italiaanse schilderkunst. Tijdens de tentoonstelling Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) bewonder je werken van kunstenaars als Antonio Mancini, Federico Zandomeneghi, Giovanni Segantini en Giacomo Favretto. De schilderijen zijn voornamelijk afkomstig uit prominente Italiaanse museale collecties. Een groot deel is nog niet eerder in Nederland te zien geweest. Lees meer over Sprezzatura

Meisje op een rots bij Sorrento (1871) | Filippo Palizzi
Collezione Balzan, Badia Polesine
foto: Mauro Ranzani, Milaan

De Week van de Italiaanse Gastronomie
18 tot en met 24 november 2019
Tijdens de vierde editie van De Week van de Italiaanse Gastronomie serveren Italiaanse restaurants in Nederland een speciaal menu. Via deze link download je de brochure met een overzicht van de deelnemende restaurants.

Mondo Mendini – de wereld van Alessandro Mendini
Groninger Museum, Groningen, t/m 15 mei 2020
Het mooiste museum van het hoge noorden wijdt dit najaar een tentoonstelling aan de Italiaanse architect Alessandro Mendini, die vijfentwintig jaar geleden tekende voor het ontwerp van het Groninger Museum.

Tot en met 15 mei 2020 ontdek je tijdens de expositie Mondo Mendini al Mendini’s ontwerpen, waaronder ook de kurkentrekker van Alessi, plus werken van andere kunstenaars die hem wisten te inspireren met hun creaties. Lees via deze link ons artikel over Mondo Mendini.

Materia Impura – Lorenzo Vitturi
FOAM, Amsterdam, t/m 19 januari 2020
Lorenzo Vitturi (Venetië, 1980) onderzoekt stedelijke veranderingen, processen van culturele vermenging, en de bewegingen van mensen en goederen in een globaliserende wereld. Al spelend met realiteit en fictie vermengt hij fotografie, beeldhouwkunst, schilderkunst en collage en bouwt hij sets in zijn studio.

Zijn projecten spelen zich af in steden zoals Lagos, Londen en Venetië en in verschillende gebieden in Peru. Ze leggen de nadruk op kleuren en vormen die kenmerkend zijn voor die gebieden én op de mensen die er wonen. Vitturi gebruikt specifieke materialen in zijn sculpturen en foto’s om het verstrijken van tijd in een geglobaliseerde wereld te onderzoeken en de veranderingen die daarmee samenhangen vast te leggen.

Il barbiere di Siviglia – Nederlandse Reisopera
Tot en met 2 november 2019 toert de Nederlandse Reisopera door het land met Il barbiere di Siviglia. Karin Strobos, Mark Milhofer en Brunò Pratico vertolken hoofdrollen in Rossini’s komische klassieker, die wordt geregisseerd door Laurence Dale. Er wordt gezongen in het Italiaans, met Nederlandse en Engelse boventiteling.

In een van de meest geliefde opera’s wordt graaf Almaviva stapelverliefd op de jonge Rosina. Zij houdt ook van hem, maar haar voogd Bartolo wil zelf met haar trouwen om de flinke bruidsschat in de wacht te slepen. Na de nodige komische verwikkelingen krijgen de twee geliefden elkaar toch dankzij de vindingrijkheid van de geslepen Figaro.

De speellijst: zaterdag 28 september en woensdag 2 oktober Wilminktheater Enschede | zaterdag 5 oktober Stadstheater Arnhem | woensdag 9 oktober De Harmonie, Leeuwarden | zaterdag 12 oktober Theater aan het Vrijthof Maastricht | dinsdag 15 oktober Orpheus Apeldoorn | vrijdag 18 oktober De Spiegel Zwolle | zondag 20 oktober Theater Rotterdam | woensdag 23 oktober Zuiderstrandtheater Den Haag | vrijdag 25 oktober Stadsschouwburg Groningen | donderdag 31 oktober en zaterdag 2 november Carré Amsterdam

foto: Marco Borggreve

Concerttournee ter ere van Leonardo da Vinci-jaar
Capella de la Torre viert het vijfhonderdste sterfjaar van Leonardo da Vinci met een concerttournee. Het ensemble laat 20 tot en met 24 november 2019 horen hoe de muzikale leefomgeving van deze uomo universalis heeft geklonken. Op het programma staan composities van Da Vinci’s tijdgenoten, maar ook een muzikaal raadsel van zijn eigen hand.

Katharina Bäuml en haar alta capella-ensemble Capella de la Torre creëren een uniek klanklandschap met Da Vinci’s eigen raadsellied Amore sola mi fa remirare en vrolijke meerstemmige composities die in zijn tijd populair waren aan de Italiaanse vorstenhoven. Ook werken van Josquin Desprez en Marchetto Cara dragen bij aan dit feestje ter ere van de illustere alleskunner.

De agenda ziet er als volgt uit:
*woensdag 20 november om 20.15 uur in Muziekgebouw Eindhoven
*donderdag 21 november om 20.30 uur in de Grote Kerk in Zwolle
*vrijdag 22 november om 20.30 uur in de Laurenskerk in Rotterdam
*zaterdag 23 november om 20.00 uur in de Pieterskerk in Utrecht
*zondag 24 november om 20.00 uur in De Waalse Kerk in Amsterdam

Mediterraneo | Italiaans Cineforum
17 november 2019, Taalhuis Amsterdam
Taalhuis Amsterdam start deze herfst weer met Cineforum. Vanaf 17 november 2019 geniet je van Italiaanse films. De eerste film van dit jaar is Mediterraneo van Gabriele Salvatores. Daarna volgen onder meer Caterina va in città, Bianca en La famiglia. Elke film wordt geïntroduceerd in het Italiaans, na de film volgt een discussie.

BELGIË

Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië
Gallo-Romeins Museum, Tongeren, t/m 26 april 2020
Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren brengt zes boeiende culturen uit de oudheid samen in één expositie! De tentoonstelling Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië brengt het fascinerend verhaal van zes volkeren die het verre verleden van Roemenië kleurden, tussen 650 voor en 270 na Christus, pakweg tweeduizend jaar geleden.

Blikvangers zijn imposante goud- en zilverschatten van Geten en Daciërs, volkeren die in de pre-Romeinse tijd leefden in het gebied dat vandaag Roemenië is. Ook te zien zijn een keur aan objecten van andere cultuurgroepen die zich tot de regio aangetrokken voelden en zich er tijdelijk of permanent vestigden: Romeinen, Grieken, Scythen, Kelten… Het merendeel van de objecten behoort tot de collecties van twintig Roemeense musea, in het bijzonder het Nationaal Museum van de Roemeense Geschiedenis in Boekarest.

Je maakt een reis die je steeds dieper terug in de tijd voert. Elke cultuur passeert de revue, in een sfeervol decor, met unieke filmbeelden van Roemeense natuurlandschappen en archeologische sites.

De tentoonstelling is zeer gezinsvriendelijk. Voor kinderen zijn er interactieve applicaties en een speciale audioguide. Er is ook een mooi randprogramma met lezingen, een culinair weekend en workshops voor kinderen.

Ovidius in Metamorfose
Universiteitsbibliotheek Leuven, 21 november 2019 – 16 februari 2020
Na de schitterende Ovidius-tentoonstelling in de Scuderie del Quirinale in het voorjaar van 2019 wijdt de Universiteitsbibliotheek in Leuven (Mgr. Ladeuzeplein 21) deze winter een expositie aan de Romeinse dichter – en dan met name aan zijn meesterwerk, de Metamorphoses, een omvangrijk dichtwerk bestaande uit vijftien boeken met verhalen uit de Griekse mythologie.

De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen KU Leuven Bibliotheken en de KBR. Curator Michiel Verweij toont het leven en werk van Ovidius. Zijn tijd in Rome wordt tot leven gewekt aan de hand van een indrukwekkende maquette van het Forum Romanum, omringd door enkele handschriften van tijdgenoten als Horatius en Vergilius.

Zijn eigen werk, Amores, Heroides, Ars amatoria, de Fasti en de werken die hij schreef tijdens zijn ballingschap in het afgelegen oord Tomi, worden gepresenteerd in verschillende vormen: Latijnse handschriften, vertalingen, gedrukte edities en geïllustreerde versies.

De meeste aandacht gaat naar de beroemde Metamorphoses: de tragische liefde tussen Pyramus en Thysbe, de foute keuze van Midas, de desastreuze wens van Phaeton, de onfortuinlijke Narcissus, de onbereikbare liefde tussen Apollo en Daphne, de rampzalige vlucht van Daedalus en Icarus, de dramatische lotgevallen van Actaeon en Niobe…

De verhalen worden niet alleen verbeeld in mooi geïllustreerde middeleeuwse handschriften, incunabelen en oude drukken, maar ook munten, parfumflesjes, schilderijen en beelden tonen aan hoe de Metamorphoses doorheen de eeuwen een inspiratiebron van vele kunstenaars waren. De reeks van zestig prenten van Hendrick Goltzius (1558-1617) is een van de topstukken van de tentoonstelling.

100 jaar Carrozzeria Zagato
Autoworld Brussel, tot 26 januari 2020
Zagato werd in 1919 in Milaan opgericht door Ugo Zagato en is hiermee al precies honderd jaar lang een ronkende naam in de carrosseriewereld. Om dit bijzondere jubileum te vieren, stelt Autoworld in Brussel een aantal historische wagens van het merk tentoon, waaronder enkele uiterst exclusieve exemplaren.

Ugo Zagato ontwierp hoogwaardige carrosserieën voor de meest exclusieve limited editions van een aantal gerenommeerde merken, zoals Lancia, Maserati en Aston Martin. Maar het merk dat zijn werk een echte cultstatus bezorgde, was Alfa Romeo. In de jaren 1930 ontwierp hij voor hen enkele legendarische carrosserieën: de Alfa Romeo 6C 1500 (1929), de Alfa Romeo 6C 1750 (1932) en de Alfa Romeo 8C 2300.

Het bedrijf wordt nog steeds door de familie Zagato uitgebaat. Momenteel staat Ugo’s kleinzoon Andrea Zagato aan het roer. De ontwerpen en ideeën van Zagato blijven tijdloos. Een greep uit de tentoonstellingsmodellen: een Alfa Romeo 1750 (1932), een Lancia Appia, Flaminia en een Fulvia Zagato, een Alfa Romeo Junior Z en een TZ, een Aston Martin DB4 en een Nissan Stelvia.

Steun Ciao tutti & Italië!