Home » Ciao tutti Agenda – oktober
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ciao tutti Agenda – oktober

In onze agenda vind je een overzicht van alle evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

Festa dei Nonni, 2 oktober, heel Italië
In Italië kent men niet alleen Vader- en Moederdag, ook nonno en nonna, opa en oma, hebben hun eigen feestdag! Sinds 2005 verwennen Italiaanse kinderen op 2 oktober hun grootouders. Het traditionele cadeau is een vergeet-me-nietje. Luister op deze dag zeker ook even naar het liedje Ninna Nonna, dat in 2006 werd gelanceerd ter ere van de Italiaanse opa- en omadag.

Dierendag, 4 oktober
Wist je dat we het bestaan van Dierendag te danken hebben aan Italië? De allereerste Werelddierendag werd in 1931 in Italië gevierd. De dag was een initiatief van een groep ecologen die in Florence bijeen was voor een congres. Ze wilden mensen bewust maken van de teruglopende dierenstand.

Het oorspronkelijke idee was dan ook om speciaal aandacht te vragen voor bedreigde diersoorten. Pas later werd de aandacht uitgebreid naar alle dieren. De datum, 4 oktober, is overigens niet willekeurig gekozen. Het is de sterfdag van Franciscus van Assisi, beschermheilige van de dieren.

Op 4 oktober viert men overal ter wereld feest ter ere van de dieren, ook in Assisi, de stad van Franciscus. Op de sterfdag van de heilige Franciscus trekken nog meer mensen naar de Basilica di San Francesco dan anders.

Ibla Buskers Festival
10 tot en met 13 oktober 2019, Ragusa (Sicilië)
In het Siciliaanse Ragusa wordt begin oktober een festival met tal van straatartiesten gehouden. Tijdens dit Ibla Buskers Festival wordt elk plein, elke straathoek een toneel – met verrassende acts en acrobatische toeren.

Zuid-Tiroolse Brood- en Strudelmarkt
4 tot en met 6 oktober, Bressanone (Trentino-Alto Adige)
Tijdens de Zuid-Tiroolse Brood- en Strudelmarkt staat brood in het middelpunt. Alles komt aan bod, van de historische ontwikkeling tot de gebruiken en tradities, van de recepten en de bereiding tot het historische bakhuis. Kinderen kunnen spelenderwijs aan de slag in de kinderbakkerij.

Bij de kraampjes van de Zuid-Tiroolse bakkers en banketbakkers kunnen bezoekers Zuid-Tirools brood, originele Zuid-Tiroolse apfelstrudel en traditionele spijzen uit de verschillende dalen proeven.

© Frieder Blickle | IDM Südtirol-Alto Adige

Zuid-Tirools Speckfeest
5-6 oktober, Val di Funes (Trentino-Alto Adige)
We blijven nog even in Zuid-Tirol, want in hetzelfde weekend proef je in het idyllische Val di Funes/Villnösser Tal van het bijzonder smakelijke speck dat hier vandaan komt. Tijdens dit Speckfeest staat overigens niet alleen het Zuid-Tiroolse Speck centraal; er is ook volop ruimte voor muziek en andere lekkernijen. Op zondag wordt de Spekkoningin uitverkoren, een soort Miss Speck die naar behoren gekroond wordt.

© IDM Südtirol-Alto Adige

Törggelen in Zuid-Tirol
oktober, Zuid-Tirol (Trentino-Alto Adige)
We blijven nog even in Zuid-Tirol, voor het törggelen. Hoewel de naam erg Duits klinkt, is het een Zuid-Tiroolse verbastering van het Latijnse woord torculum, dat wijnpers betekent. Het zou ooit zijn ontstaan als een soort culinair dankjewel van de wijnboeren uit het Valle Isarco. Zij mochten hun dieren ’s zomers namelijk laten grazen op de weiden van de bergboeren.

Als tegenprestatie nodigden ze de boeren uit de bergen uit voor een boerenfeestmaal met jonge wijn. Met het törggelen werd dus eigenlijk de ruilhandel beklonken, zij het achteraf. Als de tamme kastanjes – in Zuid-Tirol keschtn geheten – eind september, begin oktober rijp zijn, gaan op de wijnboerderijen nog altijd de deuren van de gezellige boerenkamers en kelders open. Hier serveren wijnboeren eigen geproduceerde wijnen en zelfgemaakte specialiteiten.

© IDM Südtirol-Alto Adige

De man met het ijzeren masker
5-6 oktober, Pinerolo (Piemonte)
Tijdens het festival Maschera di Ferro wordt de man herdacht die hier meer dan elf jaar gevangen werd gehouden, toen het stadje nog op Frans grondgebied lag. Het verhaal wordt nagespeeld, er is een historische stoet en op zaterdagavond viert men la notte del moschettieri.

foto: Massimo Masone | Maschera di Ferro

Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d’Alba
5 oktober t/m 24 november, Alba (Piemonte)
Tijdens de Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d’Alba worden er tal van activiteiten georganiseerd, voornamelijk met de witte truffel in de hoofdrol. Maar wat is dit witte goud nu eigenlijk? Simpel: truffels zijn paddenstoelen. Bijzondere paddenstoelen, dat wel, want ze groeien onder de grond, tussen de wortels van onder andere
eikenbomen en populieren.

Om de truffels op te sporen gaat de truffelzoeker op pad met een goed getrainde hond aan zijn zijde. Deze speurneus weet als geen ander de geur van de truffel op te sporen en zo de vindplaats bloot te leggen. Vroeger gingen er varkens op truffeljacht, maar dat is sinds 1985 verboden. Truffels kunnen niet worden gekweekt – de mens is hier dus echt afhankelijk van de natuur. Zodoende is de vraag meestal groter dan het aanbod, waardoor de prijs van truffel nogal kan oplopen. De prijs van een kilo witte truffel kan wel tweeduizend euro bedragen!

De witte truffel, de tartufo bianco, komt voornamelijk voor in Piemonte. De buitenkant is niet spierwit, maar geel-groen; de binnenkant is wat grijzer, met witte nerven. Zowel de geur als de smaak van de witte truffel is veel en veel sterker dan die van de zwarte truffel. De witte truffel wordt dankzij de intense geur en smaak vaak rauw gebruikt, bijvoorbeeld geraspt over een bord pasta of risotto.

Palio degli Asini – ezelrace in Alba
6 oktober, Alba (Piemonte)
In Piemonte is het najaar het ultieme feestseizoen. Hier geniet je behalve van truffels ook van mooie rode wijnen als Barolo en Barbaresco, bijpassende, hartverwarmende gerechten én een speciale ezelrace, waarin de negen wijken van de stad het tegen elkaar opnemen. De Palio degli Asini vindt elk jaar plaats op de eerste zondag van oktober.

L’Eroica – heldenrace in de Toscaanse heuvels
6 oktober, Gaiole in Chianti (Toscane)
Een van de meest bijzondere wielerraces ter wereld wordt elk jaar op de eerste zondag van oktober in Toscane gereden. Deze race, L’Eroica genaamd, is zo bijzonder omdat de route de deelnemers over de zogenaamde strade bianche, witte straten, voert.

Wie nu denkt dat dat met een hypermoderne fiets geen probleem moet zijn, komt bedrogen uit. Want niet alleen het parcours is bijzonder; ook de fiets waarop je deelneemt is niet het eerste het beste exemplaar. Het stalen ros moet gemaakt zijn vóór 1987.

Als je beide gegevens bij elkaar optelt, is de naam van het evenement, ‘de heroïsche’, niet meer dan terecht gekozen. Het met goed gevolg afleggen van het parcours is een prestatie op zich. De amateur-renners tonen zich ware helden op het stoffige parcours, zoals de naam terecht in herinnering houdt.

Giornate FAI d’Autunno
12-13 oktober, heel Italië
Tijdens dit herfstweekend ontdek je de meest bijzondere palazzi, kerken, kastelen, parken en schatten van Italië. Veel monumenten en gebouwen die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek openen tijdens deze Giornate FAI d’Autunno, die worden georganiseerd door de Italiaanse monumentenzorg, Fondo Ambiente Italiano, hun deuren. Via deze link ontdek je alle deelnemende plekken in Italië. Een ideale gelegenheid voor een gratis kennismaking met het Italiaanse erfgoed!

Palio del Papero – ganzenrace in San Miniato
12-13 oktober, San Miniato (Toscane)
Tijdens het tweede weekend van oktober kun je in het Toscaanse San Miniato genieten van de Palio del Papero, een ganzenrace. De gans die na 150 meter als eerste over de finish waggelt, wordt als een ware held  onthaald.

Rolli Days
12-13 oktober, Genua (Ligurië)
De imposante Palazzi dei Rolli, een verzameling van ruim veertig palazzi in Genua, danken hun naam aan de rollo, lijst, die in de zestiende eeuw werd opgesteld. Op deze lijst stonden alle palazzi die volgens het bestuur van Genua in aanmerking kwamen om als verblijf voor voorname gasten te dienen.

In 2006 worden de Palazzi dei Rolli, samen met de Strade Nuove, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wie alle ruim veertig palazzi wil bekijken (ze dragen allemaal een rood bordje met een nummer), moet een paar dagen Genua plannen, want het zijn er te veel om op één dag te zien. Zeker omdat sommige palazzi ook mooie musea herbergen.

Als je álle palazzi wil bewonderen, vereer je Genua het best met een bezoek tijdens de Rolli Days. Veel van de Palazzi dei Rolli openen dan hun deuren en er zijn verschillende bijzondere tentoonstellingen, evenementen, concerten en andere feestelijkheden om de prestigieuze palazzi extra in het zonnetje te zetten.

La Barcolana – de grootste zeilrace ter wereld
13 oktober, Trieste (Friuli-Venezia Giulia)
Elke tweede zondag van oktober wordt in Trieste de grootste zeilwedstrijd ter wereld gehouden, La Barcolana. Deze gigantische zeilrace vindt plaats in de Golf van Trieste. De hele week voorafgaand aan de race staat Trieste al helemaal in het teken van de Barcolana, met verschillende activiteiten op het water en aan wal.

Het startschot voor de Barcolana klonk voor de allereerste keer in 1969. Tijdens die eerste editie gingen 51 zeilboten de strijd op het water met elkaar aan. Nu doen er zoveel boten mee dat we ze niet meer kunnen tellen…

Grapes in Town
18 tot en met 20 oktober, Turijn (Piemonte)
Een tiental bijzondere plekken in hartje Turijn openen tijdens Grapes in Town hun deuren voor wijnproducenten uit Piemonte. Je kunt onder andere proeven in het Museo Egizio, het Palazzo Carignano en het Archivio di Stato.

Het evenement vindt gelijktijdig plaats met Portici Divini, waarbij 35 cafés in het centrum, grotendeels gelegen onder de portici, de booggangen die je in Turijn op veel plekken vindt, proeverijen aanbieden van verschillende wijnen en delicatessen uit de omgeving.

World Pasta Day
25 oktober
Op 25 oktober is het World Pasta Day – en wordt wereldwijd de pasta in het zonnetje gezet. Dat gebeurt al sinds 1995 met het doel te benadrukken hoe gezond een bord pasta is en hoe gevarieerd je met pasta als basis kunt eten.

Het feest van de lijster
26-27 oktober, Montalcino (Toscane)
Kijk uit als je op de laatste zondag van oktober door de straatjes van het Toscaanse Montalcino slentert. Hier wordt dan namelijk de Sagra del Tordo gehouden, het feest van de lijster, met tal van boogschietwedstrijden tussen de vier wijken van het stadje.

Food- en wijnfestivals
Het najaar is bij uitstek de tijd van lekker lang en zwaar tafelen. Ter ere van typische najaarsgerechten als polenta, wild zwijn, kastanjes en truffel worden er vooral in het noorden van Italië heel wat sagre, culinaire feesten, georganiseerd, onder andere in Pistoia (Toscane), Soriano nel Cimino (Lazio) en Ornavasso (Piemonte). Als je je reisroute een beetje gunstig kiest, kun je elk weekend in een ander dorp of stad in gezelschap van de locals van lokale lekkernijen proeven.

De druivenoogst wordt meestal afgesloten met een groot feest. Zo ook in Bardolino, aan het Gardameer, waar het Festa dell’Uva e del Vino (dit jaar van 4 tot en met 8 oktober) wordt gevierd. Je kunt proeven van de lokale wijn, de restaurants hebben speciale wijnmenu’s en ter afsluiting is er een feestelijk vuurwerk.

Maar er zijn veel en veel meer wijnfeesten. Elke plaats, zelfs elke wijngaard plukt op verschillende tijden, dus houd oren en ogen open als je in Italië bent in het najaar. Wie weet val je zomaar met je neus in de wijn, die uiteraard na afloop van het zware plukwerk rijkelijk vloeit!

Leuk om in detail te noemen in het kader van de wijnfestivals is de Sagra dell’Uva in Marino (Lazio). Dit wijnfeest wordt sinds 1924 op de eerste zondag van oktober gevierd ter ere van de lokale witte wijn, die uiteraard volop wordt geschonken. In 2008 maakte men een ludieke fout bij het aanleggen van de tijdelijke wijnfontein die tijdens het festival het stadje siert. De wijn werd niet naar de fontein gepompt, maar naar de kranen van de inwoners van Marino, die zomaar water in wijn zagen veranderen…

Halloween
31 oktober, heel Italië
Alhoewel er in Italië oorspronkelijk natuurlijk geen Halloween werd gevierd, dateert het eerste Italiaanse Halloweenfeest toch al van meer dan twintig jaar geleden. Het werd op een toepasselijke plek gevierd, bij de Brug van de Duivel in Borgo a Mozzano, ten noorden van Lucca. Nog steeds vind je hier op 31 oktober ‘het grootste Halloweenfeest’ van Italië, tijdens La Notte Nera, De Zwarte Nacht.

Naar eigen zeggen is Corinaldo (Le Marche) echter de Halloweenhoofdstad van Italië. Gedurende de laatste week van oktober leeft men al helemaal toe naar het griezelfeest, met speciale voorstellingen en spookattracties. Op de avond van 31 oktober is het hoogtepunt van de festiviteiten, met een grote show vol muziek, grote vuren en lekker eten – we blijven ten slotte in Italië.

Lucca Comics & Games
30 oktober t/m 3 november 2019
Als je van strips en/of van spelletjes (old school of op je scherm) houdt, dan mag je Lucca Comics & Games niet missen. Het charmante Toscaanse stadje wordt even omgetoverd tot een levend stripverhaal waar stripfiguren en spellen tot leven komen.

Ottobrate Romane – vier het najaar in Rome
In Rome bestaat de traditie om het najaar te vieren. Tot voor kort werd er tijdens de Ottobrate Romane groots feest gevierd. Want oktober, de maand die zijn naam aan de feesten heeft geleend, is schitterend in Rome. De bomen langs de Tiber kleuren in alle tinten rood, geel en goud, de zon is nog heerlijk warm en geeft de stad extra glans.  Oktober in Rome is een feestje op zich!

Het allermooist is Rome in herfstlicht. De herfstzon zet de stad in een gouden gloed en maakt alles nog mooier dan anders. Het winterse licht is prachtig, de zinderende zon op de daken hartje zomer geeft een heel eigen sfeer, maar dat herfstlicht is onvergetelijk en meer dan de moeite waard om te zien, te vangen op een foto, te koesteren!

Viaggio nei Fori
tot 3 november 2019, Rome (Lazio)
Zowel op het Forum van Augustus als op het Forum van Caesar vindt van 17 april tot 3 november 2019 een spectaculaire lichtshow plaats waarbij het verleden bijna letterlijk tot leven wordt gebracht. Alle praktische informatie (met o.a. aanvangstijden, prijzen en de mogelijkheid tot het reserveren van kaartjes) vind je via de website Viaggio nei Fori.

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

MATERA

Matera is dit jaar Europese Hoofdstad van de Cultuur. Er zijn het hele jaar door allerlei tentoonstellingen en evenementen. Met een speciaal ‘paspoort’ à € 19 kun je alle evenementen zien/bezoeken. Lees al onze tips voor Matera

Ontmoet Dalì in Matera
Er is nog een extra reden om een bezoek te brengen aan Matera: in de stad vind je een aantal werken van de Spaanse kunstenaar Salvador Dalì. Een aantal grote werken is al te zien, zoals zijn gesmolten horloge aan de Via Madonna delle Virtù en zijn gigantische olifant op het Piazza Vittorio Veneto. Lees meer over Dalì in Matera

ROME

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag kun je de Vaticaanse Musea ook ’s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

Bulgari, la storia, il sogno – schitterende dubbeltentoonstelling in Rome
Palazzo Venezia & Engelenburcht, tot 3 november 2019
Bulgari, la storia, il sogno (‘de geschiedenis, de droom’) is een dubbeltentoonstelling in Palazzo Venezia en in het Castel Sant’Angelo (de Engelenburcht), die nog tot 3 november 2019 te zien is. Saskia en Jesper namen alvast een kijkje en laten je meegenieten van deze letterlijk en figuurlijk schitterende expositie. In deze blog lees je een gedetailleerd verslag met veel foto’s als voorproefje.

Frida Kahlo – Il Caos dentro
SET Spazio Eventi, Rome, 12 oktober 2019 tot 29 maart 2020
Van 12 oktober 2019 tot 29 maart 2020 schitteren de kleurrijke werken van Frida Kahlo in Rome, tijdens de tentoonstelling Frida Kahlo – Il Caos dentro, een mix van originele en fotografische werken van Kahlo en haar echtgenoot-kunstenaar Diego Rivera, aangevuld met multimediale extra’s. De tentoonstelling is te zien bij SET Spazio Eventi, aan de Via Tirso 16, niet ver van Villa Borghese.

Bacon | Freud – La Scuola di Londra (Opere della Tate)
Chiostro del Bramante, t/m 23 februari 2020
Dankzij een nauwe samenwerking met Tate Gallery in Londen bewonder je in het Chiostro del Bramante, een van onze favoriete plekken in Rome, werken van de Britse kunstenaars Francis Bacon en Lucian Freud. Er zijn schilderijen, tekeningen en gravures te zien uit de periode 1945-2004, aangevuld met werken van andere bekende Britse kunstenaars.

De audioguide is een aanrader, mede dankzij de stem van kunsthistoricus Costantino d’Orazio, die ook achtergrondverhalen over dit tijdvak vertelt. Kijk voor meer informatie op de website van het Chiostro del Bramante.

Colori degli Etruschi – Tesori di terracotta
Centrale Montemartini, tot 2 februari 2020

Picasso 1953-1973
Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea (GNAM) 6 september tot 29 december 2019
Overzichtstentoonstelling met werken uit de laatste twintig jaar van Picasso’s leven

Eruzioni: Pompei e Santorini
Scuderie del Quirinale, 11 oktober 2019 tot 6 januari 2020

Canova
Palazzo Braschi – Museo di Roma, 9 oktober 2019 tot 15 maart 2020

Leonardo da Vinci in Villa Farnesina
In het kader van het Leonardo da Vinci-jaar vind je in Villa Farnesina van 3 oktober 2019 tot 12 januari 2020 de tentoonstelling Leonardo a Roma – Influenze ed eredità.

VENETIË / VENETO

Da Tiziano a Rubens – capolavori da Anversa e da altre collezioni fiamminghe
Palazzo Ducale, Venetië, tot 1 maart 2020 
Vlaamse meesters schitteren samen met hun Venetiaanse collega’s in het Palazzo Ducale, het Dogepaleis, in Venetië. Tot 1 maart 2020 is daar de expositie Da Tiziano a Rubens – capolavori da Anversa e da altre collezioni fiamminghe te zien, een schitterend verzorgde tentoonstelling die werd samengesteld met veel inspraak van Ben Van Beneden, directeur van het Rubenshuis in Antwerpen.

De voormalige appartementen van de doge – die normaal gesproken al meer dan het bewonderen waard zijn – worden speciaal voor de tentoonstelling omgetoverd tot ware ‘constkamers’, zorgvuldig ingerichte kunstkamers die de rijkdom van de Vlaamse collectie prachtig tot uiting brengen.

Er zijn werken te zien van onder anderen Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck en Michiel Sweerts, aangevuld met andere Vlaamse kunstenaars en Venetiaanse meesters als Titiaan en Tintoretto. Bekijk via deze link alvast een voorproefje van deze expositie.

Peggy Guggenheim – The Last Dogaressa
Peggy Guggenheim Collection, Venetië
Van 21 september 2019 tot en met 27 januari 2020 organiseert het Guggenheim Museum in Venetië met de expositie Peggy Guggenheim – The Last Dogaressa een eerbetoon aan de vaste collectie, die Peggy Guggenheim na haar dood naliet, met werken van onder meer Salvador Dalí en Joan Mirò.

Biennale 2019
tot en met 24 november 2019
Elke twee jaar is Venetië tijdens de zomer het toneel van de Biennale, de meest toonaangevende kunsttentoonstelling ter wereld. Kunst, cultuur en architectuur gaan hand in hand en weten de bezoekers telkens weer te verrassen, zowel in de
speciale landenpaviljoens als in verschillende palazzi in de stad.

Een van onze persoonlijke favorieten dit jaar is van de hand van Lorenzo Quinn. Verraste hij eerst met twee handen die een Venetiaans palazzo tegenhouden (die je op de foto hieronder ziet), nu heeft hij de schitterende Building Bridges gemaakt. Via deze link lees je meer over de Biennale.

foto: Nikolay Antonov

Moderne kunst uit Zuid-Afrika in Conegliano
Palazzo Sarcinelli, Conegliano, 11 oktober 2019 tot 2 februari 2020
Het Palazzo Sarcinelli in Conegliano (in de proseccostreek) neemt je van 11 oktober 2019 tot 2 februari 2020 mee op een kleurrijke reis langs een aantal kunstwerken uit de Johannesburg Art Gallery, een van de belangrijkste kunstmusea van Afrika.

Het museum werd in 1910 opgericht door Florence Philips, die met behulp van Hugh Lane een unieke collectie Europese kunst verzamelde, met werken van onder anderen Picasso, Degas, Turner, Monet, Cézanne en Warhol. Via deze link lees je er meer over.

De haven van Trouville | Louis Eugéne Boudin

FLORENCE / FIRENZE

La Botanica di Leonardo
Florence, tot 15 december 2019
Een deel van Da Vinci’s botanische (aan)tekeningen is te zien in het kloostercomplex van de Santa Maria Novella in Florence, tijdens de tentoonstelling La Botanica di Leonardo, een schitterend samenspel van moderne techniek en Da Vinci’s eeuwenoude bevindingen.

De tentoonstelling laat je kennismaken met Leonardo da Vinci’s fascinatie voor de connectie tussen kunst, wetenschap en natuur. Het is de laatste in een reeks tentoonstellingen die werd gehouden ter ere van het feit dat Leonardo da Vinci precies vijfhonderd jaar geleden overleed. In deze blog delen we meer details en foto’s.

Natalia Goncharova – tra Gauguin, Matisse e Picasso
Palazzo Strozzi, t/m 12 januari 2020
De grote najaarstentoonstelling in Palazzo Strozzi is een eerbetoon aan Natalia Goncharova, een van de meest bijzondere vrouwelijke schilders uit de negentiende eeuw. Je bewondert ook werken van haar tijdgenoten, zoals Paul Gauguin, Henri Matisse, Pablo Picasso en Umberto Boccioni, afkomstig uit grote musea van over de hele wereld.

De tentoonstelling omvat ruim 130 werken, een reis van het Russische platteland via Moskou naar Parijs. Je maakt kennis met Natalia Goncharova en haar onconventionele denkwijze, in een originele samensmelting van oost en west. Kijk voor meer informatie op de website van Palazzo Strozzi.

ELDERS IN ITALIË

De Chirico
Palazzo Reale, Milaan, tot 19 januari 2020
Het Palazzo Reale in Milaan wijdt een schitterende tentoonstelling aan kunstenaar Giorgio Di Chirico. Via deze link lees je meer over deze unieke expositie.

Il sarcofago di spitzmaus e altri tesori
Fondazione Prada, Milaan, tot 13 januari 2020
Een bijzondere, nee, zelfs bizarre tentoonstelling, met items die zijn geselecteerd door filmregisseur Wes Anderson en zijn vrouw Juman Malouf. Het echtpaar dook in de archieven en depots van het Kunsthistorisches Museum en het Naturhistorisches Museum, beide in Wenen.

Ze kozen 537 verschillende voorwerpen, die gezamenlijk voor een fantastische beleving zorgen, zeker op deze unieke plek in Milaan. Via deze link lees meer over deze expositie en bekijk alvast een voorproefje:

Art Nouveau – il trionfo della bellezza
Sale dei Paggi, Reggia di Veneria, Turijn (Piemonte), tot 26 januari 2020
Schilderijen, beelden, keramiek, documenten… Meer dan tweehonderd museumstukken vieren de triomf van de schoonheid: art nouveau. Lees meer via deze link.

Leggere – Steve McCurry
Gallerie Estensi, Modena, tot 6 januari 2020
De tentoonstelling Leggere omvat zeventig foto’s van de wereldberoemde fotograaf Steve McCurry, allemaal rondom het thema lezen. Hij schoot de foto’s van mensen die verdiept zijn in een boek, een krant of een tijdschrift op verschillende momenten tijdens zijn carrière, in verschillende landen, van Italië, Cuba en de Verenigde Staten tot Afghanistan, Thailand en Turkije.

Tot 6 januari 2020 zijn ze allemaal te zien in de Gallerie Estensi in Modena, vergezeld van inspirerende quotes die zijn geselecteerd door de schrijver Roberto Cotroneo. Allemaal zo mooi dat ze je wil opschrijven om af en toe te lezen en over na te denken.

Mandalay, Birma | © Steve McCurry (2013)

Een Italiaans portret uit Sint-Petersburg
Chiostri di San Pietro, Reggio Emilia, 24 oktober 2019 tot 8 maart 2020
Het Chiostri di San Pietro in Reggio Emilia toont een van de mooiste portretten uit de renaissance: dat van een jonge dame, vereeuwigd door Correggio (wiens echte naam Antonio Allegri luidde).

Correggio schilderde haar rond 1520. Wie het precies is weten we niet, al wordt er gesuggereerd dat het zou gaan om Veronica Gambara, met wie Correggio een relatie had. Het doek is normaal gesproken te zien in de Hermitage in Sint-Petersburg, maar is komende maanden weer te zien op Italiaanse bodem.

Mooi detail: op de rand van de schaal die de dame vasthoudt, is een citaat uit Homerus’ verhalen over Odysseus geschreven.

Giulio Romano 2019
Palazzo Ducale & Palazzo Te, Mantova, 6 oktober 2019 – 6 januari 2020
De belangrijkste werken van Giulio Romano, een van de favoriete leerlingen van Rafaël, komen ter ere van deze expositie vanuit onder meer het Louvre in Parijs en het Metropolitan Museum of Art in New York terug naar Mantova, waar Romano van 1524 tot 1546 schitterende meesterwerken maakte. Kijk voor meer informatie op de speciale website GiulioRomano2019.it.

het door Romani beschilderde plafond in het Palazzo Te

Raffaello e gli amici di Urbino
Galleria Nazionale delle Marche, Urbino, 3 oktober 2019 tot 19 januari 2020
Naar aanleiding van de vijfhonderdste verjaardag van het overlijden van de beroemde kunstschilder uit Urbino, in 2020, organiseert de Galleria Nazionale delle Marche in zijn geboorteplaats Urbino alvast een mooie tentoonstelling van werken die de band tussen Rafaël, Urbino, zijn tijdgenoten en vrienden illustreren.

Meer dan tweehonderd werken van Andy Warhol in Napels
In de Basilica della Pietrasanta in Napels zijn tot 23 februari 2020 meer dan tweehonderd werken van Andy Warhol te zien, met extra veel aandacht voor zijn Italiaanse werken in het algemeen en zijn Napolitaanse kunststukjes in het bijzonder. Je ziet bijvoorbeeld zijn kleurrijke Vesuvius uit 1985, maar ook iconen als Campbell’s Soup, Marilyn, Mao en Flowers.

Torre Matta Experience – Una magia per tutti
Otranto, tot en met 19 oktober 2019
In de Torre Matta in Otranto, de uitkijktoren van het Castello, geniet je tot en met 19 oktober 2019 van Torre Matta Experience –Una magia per tutti. Kunstenaar Carlo Toma brengt kleuren, geluiden, poëzie, een sterrenhemel, bomen en geuren samen tot een magische wereld. Bij binnenkomst zie je bijvoorbeeld je eigen gezicht in een olijfboom en op het plafond van de toren is de hemel geprojecteerd, alsof je door het dak heen kunt kijken.

NEDERLAND

Piranhas
vanaf 26 september in de bioscoop
De film Piranhas is gebaseerd op het verhaal van Roberto Saviano, die met zijn roman Gomorra een verpletterende indruk maakte. Lees meer over Piranhas in deze blog.

Sprezzatura – vijftig jaar Italiaanse schilderkunst
Drents Museum, Assem tot en met 3 november 2019
Het Drents Museum in Assen staat in het teken van de ongekende schoonheid van de negentiende-eeuwse Italiaanse schilderkunst. Tijdens de tentoonstelling Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) bewonder je werken van kunstenaars als Antonio Mancini, Federico Zandomeneghi, Giovanni Segantini en Giacomo Favretto. De schilderijen zijn voornamelijk afkomstig uit prominente Italiaanse museale collecties. Een groot deel is nog niet eerder in Nederland te zien geweest. Lees meer over Sprezzatura

Meisje op een rots bij Sorrento (1871) | Filippo Palizzi
Collezione Balzan, Badia Polesine
foto: Mauro Ranzani, Milaan

Mondo Mendini – de wereld van Alessandro Mendini
Groninger Museum, Groningen, t/m 15 mei 2020
Het mooiste museum van het hoge noorden wijdt dit najaar een tentoonstelling aan de Italiaanse architect Alessandro Mendini, die vijfentwintig jaar geleden tekende voor het ontwerp van het Groninger Museum.

Tot en met 15 mei 2020 ontdek je tijdens de expositie Mondo Mendini al Mendini’s ontwerpen, waaronder ook de kurkentrekker van Alessi, plus werken van andere kunstenaars die hem wisten te inspireren met hun creaties. Lees via deze link ons artikel over Mondo Mendini.

Materia Impura – Lorenzo Vitturi
FOAM, Amsterdam, 18 oktober 2019 t/m 19 januari 2020
Lorenzo Vitturi (Venetië, 1980) onderzoekt stedelijke veranderingen, processen van culturele vermenging, en de bewegingen van mensen en goederen in een globaliserende wereld. Al spelend met realiteit en fictie vermengt hij fotografie, beeldhouwkunst, schilderkunst en collage en bouwt hij sets in zijn studio.

Zijn projecten spelen zich af in steden zoals Lagos, Londen en Venetië en in verschillende gebieden in Peru. Ze leggen de nadruk op kleuren en vormen die kenmerkend zijn voor die gebieden én op de mensen die er wonen. Vitturi gebruikt specifieke materialen in zijn sculpturen en foto’s om het verstrijken van tijd in een geglobaliseerde wereld te onderzoeken en de veranderingen die daarmee samenhangen vast te leggen.

Il barbiere di Siviglia – Nederlandse Reisopera
Van 28 september tot en met 2 november 2019 toert de Nederlandse Reisopera door het land met Il barbiere di Siviglia. Karin Strobos, Mark Milhofer en Brunò Pratico vertolken hoofdrollen in Rossini’s komische klassieker, die wordt geregisseerd door Laurence Dale. Er wordt gezongen in het Italiaans, met Nederlandse en Engelse boventiteling.

In een van de meest geliefde opera’s wordt graaf Almaviva stapelverliefd op de jonge Rosina. Zij houdt ook van hem, maar haar voogd Bartolo wil zelf met haar trouwen om de flinke bruidsschat in de wacht te slepen. Na de nodige komische verwikkelingen krijgen de twee geliefden elkaar toch dankzij de vindingrijkheid van de geslepen Figaro.

De speellijst: woensdag 9 oktober De Harmonie, Leeuwarden | zaterdag 12 oktober Theater aan het Vrijthof Maastricht | dinsdag 15 oktober Orpheus Apeldoorn | vrijdag 18 oktober De Spiegel Zwolle | zondag 20 oktober Theater Rotterdam | woensdag 23 oktober Zuiderstrandtheater Den Haag | vrijdag 25 oktober Stadsschouwburg Groningen | donderdag 31 oktober en zaterdag 2 november Carré Amsterdam

foto: Marco Borggreve

Meer weten over opera? Taalhuis Amsterdam organiseert dit najaar een cursus Italiaanse Opera. De cursus is bedoeld voor iedereen die al enige kennis van het Italiaans heeft en die kennis graag wil uitbreiden aan de hand van een aantal bekende opera’s. Op zondag 20 oktober staat Rossini’s Il barbiere di Siviglia op het programma.

Een Romeinse bruiloft
Deze zomer reist er een pop-up expositie en huwelijksceremonie door Gelderland. Op acht plekken ontdek je hoe Romeins het huwelijk nu nog steeds is. Van 28 september tot en met 17 oktober bij Flipje en Streekmuseum Tiel en op 26 en 27 oktober tijdens het 024 Geschiedenis Festival Nijmegen.

Ringen uitwisselen, het dragen van een sluier, over de drempel gedragen worden…deze en andere huwelijksrituelen hebben hun oorsprong in de Romeinse tijd. In de reizende pop-up expositie heb je de kans om een Romeinse bruiloft van dichtbij te bekijken. Ontdek ‘de mooiste dag van je leven’ tweeduizend jaar terug in de tijd!

De pop-up expositie wordt omlijst door verschillende activiteitenprogramma’s. Zie deze link voor meer details.

Settimana della Lingua Italiana – Week van de Italiaanse Taal
In het kader van deze achttiende Week van de Italiaanse Taal organiseert het Istituto Italiano di Cultura in Amsterdam allerlei evenementen.

BELGIË

Italiaanse films tijdens Film Fest Gent
Van 8 tot en met 18 oktober vindt het Film Fest Gent plaats, met ook een drietal Italiaanse films, allemaal met de maffia als thema. Je kunt kijken naar Piranhas (dat in Berlijn de Zilveren Beer won voor het beste scenario – in deze blog lees je er meer over), Il Traditore (een bloedstollend biografisch drama over een bewogen periode in de geschiedenis van de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia) en 5 è il numero perfetto (waarin een gepensioneerde huurmoordenaar Peppino de dood van zijn zoon wreken met oud-collega’s op uit het Napolitaanse maffia-milieu). Het volledige programma van Film Fest Gent vind je hier.

Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië
Gallo-Romeins Museum, Tongeren, 19 oktober 2019 t/m 26 april 2020
Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren brengt zes boeiende culturen uit de oudheid samen in één expositie! De tentoonstelling Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië brengt het fascinerend verhaal van zes volkeren die het verre verleden van Roemenië kleurden, tussen 650 voor en 270 na Christus, pakweg tweeduizend jaar geleden.

Blikvangers zijn imposante goud- en zilverschatten van Geten en Daciërs, volkeren die in de pre-Romeinse tijd leefden in het gebied dat vandaag Roemenië is. Ook te zien zijn een keur aan objecten van andere cultuurgroepen die zich tot de regio aangetrokken voelden en zich er tijdelijk of permanent vestigden: Romeinen, Grieken, Scythen, Kelten… Het merendeel van de objecten behoort tot de collecties van twintig Roemeense musea, in het bijzonder het Nationaal Museum van de Roemeense Geschiedenis in Boekarest.

Je maakt een reis die je steeds dieper terug in de tijd voert. Elke cultuur passeert de revue, in een sfeervol decor, met unieke filmbeelden van Roemeense natuurlandschappen en archeologische sites.

De tentoonstelling is zeer gezinsvriendelijk. Voor kinderen zijn er interactieve applicaties en een speciale audioguide. Er is ook een mooi randprogramma met lezingen, een culinair weekend en workshops voor kinderen.

100 jaar Carrozzeria Zagato
tot 26 januari 2020
Zagato werd in 1919 in Milaan opgericht door Ugo Zagato en is hiermee al precies honderd jaar lang een ronkende naam in de carrosseriewereld. Om dit bijzondere jubileum te vieren, stelt Autoworld in Brussel een aantal historische wagens van het merk tentoon, waaronder enkele uiterst exclusieve exemplaren.

Ugo Zagato ontwierp hoogwaardige carrosserieën voor de meest exclusieve limited editions van een aantal gerenommeerde merken, zoals Lancia, Maserati en Aston Martin. Maar het merk dat zijn werk een echte cultstatus bezorgde, was Alfa Romeo. In de jaren 1930 ontwierp hij voor hen enkele legendarische carrosserieën: de Alfa Romeo 6C 1500 (1929), de Alfa Romeo 6C 1750 (1932) en de Alfa Romeo 8C 2300.

Het bedrijf wordt nog steeds door de familie Zagato uitgebaat. Momenteel staat Ugo’s kleinzoon Andrea Zagato aan het roer. De ontwerpen en ideeën van Zagato blijven tijdloos. Een greep uit de tentoonstellingsmodellen: een Alfa Romeo 1750 (1932), een Lancia Appia, Flaminia en een Fulvia Zagato, een Alfa Romeo Junior Z en een TZ, een Aston Martin DB4 en een Nissan Stelvia.

Steun Ciao tutti & Italië!