Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Ciao tutti Italië Agenda – oktober

In onze agenda vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

 

Festa dei Nonni
2 oktober, heel Italië

In Italië kent men niet alleen Vader- en Moederdag, ook nonno en nonna, opa en oma, hebben hun eigen feestdag! Sinds 2005 verwennen Italiaanse kinderen op 2 oktober hun grootouders. Het traditionele cadeau is een vergeet-me-nietje. Luister op deze dag zeker ook even naar het liedje Ninna Nonna, dat in 2006 werd gelanceerd ter ere van de Italiaanse opa- en omadag.

Dierendag
4 oktober

Wist je dat we het bestaan van Dierendag te danken hebben aan Italië? De allereerste Werelddierendag werd in 1931 in Italië gevierd. De dag was een initiatief van een groep ecologen die in Florence bijeen was voor een congres. Ze wilden mensen bewust maken van de teruglopende dierenstand.

Het oorspronkelijke idee was dan ook om speciaal aandacht te vragen voor bedreigde diersoorten. Pas later werd de aandacht uitgebreid naar alle dieren. De datum, 4 oktober, is overigens niet willekeurig gekozen. Het is de sterfdag van Franciscus van Assisi, beschermheilige van de dieren.

Op 4 oktober viert men overal ter wereld feest ter ere van de dieren, ook in Assisi, de stad van Franciscus. Op de sterfdag van de heilige Franciscus trekken nog meer mensen naar de Basilica di San Francesco dan anders.

Op zoek naar dieren tijdens je vakantie in Italië? Check dan deze dierenspeurtocht in de Galleria degli Uffizi in Florence of ontdek de beeldende beestenbende in Rome. Ook in het historisch centrum van Siena vind je veel verschillende dieren.

En wist je dat Saskia een eigen Romeinse straatkat heeft? Ze paradeert vrolijk rond op het Kattenforum in Rome!

Palio degli Asini
Ezelrace in Alba
 (Piemonte)

In Piemonte is het najaar het ultieme feestseizoen. Hier geniet je behalve van truffels ook van mooie rode wijnen als Barolo en Barbaresco, bijpassende, hartverwarmende gerechten én een speciale ezelrace, waarin de negen wijken van de stad het tegen elkaar opnemen. De Palio degli Asini vindt elk jaar plaats op de eerste zondag van oktober.

Ibla Buskers Festival
Ragusa (Sicilië)
In het Siciliaanse Ragusa wordt begin oktober een festival met tal van straatartiesten gehouden. Tijdens dit Ibla Buskers Festival wordt elk plein, elke straathoek een toneel – met verrassende acts en acrobatische toeren.

La Barcolana – de grootste zeilrace ter wereld
Trieste (Friuli-Venezia Giulia)
Elke tweede zondag van oktober wordt in Trieste de grootste zeilwedstrijd ter wereld gehouden, La Barcolana. Deze gigantische zeilrace vindt plaats in de Golf van Trieste. De hele week voorafgaand aan de race staat Trieste al helemaal in het teken van de Barcolana, met verschillende activiteiten op het water en aan wal.

Het startschot voor de Barcolana klonk voor de allereerste keer in 1969. Tijdens die eerste editie gingen 51 zeilboten de strijd op het water met elkaar aan. Nu doen er zoveel boten mee dat we ze niet meer kunnen tellen…

Zuid-Tiroolse Brood- en Strudelmarkt
1-2 oktober, Bressanone (Trentino-Alto Adige)
Tijdens de Zuid-Tiroolse Brood- en Strudelmarkt staat brood in het middelpunt. Alles komt aan bod, van de historische ontwikkeling tot de gebruiken en tradities, van de recepten en de bereiding tot het historische bakhuis. Kinderen kunnen spelenderwijs aan de slag in de kinderbakkerij.

Bij de kraampjes van de Zuid-Tiroolse bakkers en banketbakkers kunnen bezoekers Zuid-Tirools brood, originele Zuid-Tiroolse Apfelstrudel en traditionele spijzen uit de verschillende dalen proeven.

© Frieder Blickle | IDM Südtirol-Alto Adige

Zuid-Tirools Speckfeest
Val di Funes (Trentino-Alto Adige)
We blijven nog even in Zuid-Tirol, want in hetzelfde weekend proef je in het idyllische Val di Funes/Villnösser Tal van het bijzonder smakelijke speck dat hier vandaan komt. Tijdens dit Speckfeest staat overigens niet alleen het Zuid-Tiroolse Speck centraal; er is ook volop ruimte voor muziek en andere lekkernijen. Op zondag wordt de Spekkoningin uitgekozen, een soort Miss Speck die naar behoren gekroond wordt.

© IDM Südtirol-Alto Adige

Törggelen in Zuid-Tirol
Zuid-Tirol (Trentino-Alto Adige)
Nog meer feest in Zuid-Tirol: törggelen. Hoewel de naam erg Duits klinkt, is het een Zuid-Tiroolse verbastering van het Latijnse woord torculum, dat wijnpers betekent. Het zou ooit zijn ontstaan als een soort culinair dankjewel van de wijnboeren uit het Valle Isarco. Zij mochten hun dieren ’s zomers namelijk laten grazen op de weiden van de bergboeren.

Als tegenprestatie nodigden ze de boeren uit de bergen uit voor een boerenfeestmaal met jonge wijn. Met het törggelen werd dus eigenlijk de ruilhandel beklonken, zij het achteraf. Als de tamme kastanjes – in Zuid-Tirol keschtn geheten – eind september, begin oktober rijp zijn, gaan op de wijnboerderijen nog altijd de deuren van de gezellige boerenkamers en kelders open. Hier serveren wijnboeren eigen geproduceerde wijnen en zelfgemaakte specialiteiten.

© IDM Südtirol-Alto Adige

De man met het ijzeren masker
1-2 oktober 2022, Pinerolo (Piemonte)
Tijdens het festival Maschera di Ferro wordt de man herdacht die hier meer dan elf jaar gevangen werd gehouden, toen het stadje nog op Frans grondgebied lag. Het verhaal wordt nagespeeld, er is een historische stoet en op zaterdagavond viert men la notte del moschettieri.

foto: Massimo Masone | Maschera di Ferro

Fiera Internazionale del Tartufo Bianco
8 oktober tot 4 december 2022, Alba (Piemonte)

Tijdens de Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d’Alba worden er tal van activiteiten georganiseerd, voornamelijk met de witte truffel in de hoofdrol. Maar wat is dit witte goud nu eigenlijk? Simpel: truffels zijn paddenstoelen. Bijzondere paddenstoelen, dat wel, want ze groeien onder de grond, tussen de wortels van onder andere eikenbomen en populieren.

Om de truffels op te sporen gaat de truffelzoeker op pad met een goed getrainde hond aan zijn zijde. Deze speurneus weet als geen ander de geur van de truffel op te sporen en zo de vindplaats bloot te leggen. Vroeger gingen er varkens op truffeljacht, maar dat is sinds 1985 verboden.

Truffels kunnen niet worden gekweekt – de mens is hier dus echt afhankelijk van de natuur. Zodoende is de vraag meestal groter dan het aanbod, waardoor de prijs van truffel nogal kan oplopen. De prijs van een kilo witte truffel kan wel tweeduizend euro bedragen!

De witte truffel, de tartufo bianco, komt voornamelijk voor in Piemonte. De buitenkant is niet spierwit, maar geel-groen; de binnenkant is wat grijzer, met witte nerven. Zowel de geur als de smaak van de witte truffel is veel en veel sterker dan die van de zwarte truffel. De witte truffel wordt dankzij de intense geur en smaak vaak rauw gebruikt, bijvoorbeeld geraspt over een bord pasta of risotto.

Eroica – heldenrace in de heuvels
1-2 oktober 2022, Gaiole in Chianti (Toscane)
Een van de meest bijzondere wielerraces ter wereld wordt elk jaar op de eerste zondag van oktober in Toscane gereden. Deze race, Eroica genaamd, is zo bijzonder omdat de route de deelnemers over de zogenaamde strade bianche, witte straten, voert.

Wie nu denkt dat dat met een hypermoderne fiets geen probleem moet zijn, komt bedrogen uit. Want niet alleen het parcours is bijzonder; ook de fiets waarop je deelneemt is niet het eerste het beste exemplaar. Het stalen ros moet gemaakt zijn vóór 1987.

Als je beide gegevens bij elkaar optelt, is de naam van het evenement, ‘de heroïsche’, niet meer dan terecht gekozen. Het met goed gevolg afleggen van het parcours is een prestatie op zich. De amateur-renners tonen zich ware helden op het stoffige parcours, zoals de naam terecht in herinnering houdt.

Rolli Days
14-16 oktober 2022, Genua (Ligurië)

De imposante Palazzi dei Rolli, een verzameling van ruim veertig palazzi in Genua, danken hun naam aan de rollo, lijst, die in de zestiende eeuw werd opgesteld. Op deze lijst stonden alle palazzi die volgens het bestuur van Genua in aanmerking kwamen om als verblijf voor voorname gasten te dienen.

In 2006 worden de Palazzi dei Rolli, samen met de Strade Nuove, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wie alle ruim veertig palazzi wil bekijken (ze dragen allemaal een rood bordje met een nummer), moet een paar dagen Genua plannen, want het zijn er te veel om op één dag te zien. Zeker omdat sommige palazzi ook mooie musea herbergen.

Als je álle palazzi wil bewonderen, vereer je Genua het best met een bezoek tijdens de Rolli Days. Veel van de Palazzi dei Rolli openen dan hun deuren en er zijn verschillende bijzondere tentoonstellingen, evenementen, concerten en andere feestelijkheden om de prestigieuze palazzi extra in het zonnetje te zetten.

Eurochocolate
14 tot 23 oktober 2023, Perugia (Umbrië)

In Perugia dompel je je even helemaal onder in chocolade. De stad staat deze dagen namelijk helemaal in het teken van Eurochocolate, een smakelijk chocoladefestival met elke dag verschillende proeverijen en andere evenementen met chocolade in de hoofdrol. In dit artikel lees je er meer over.

Palio del Papero
Ganzenrace in San Miniato
 (Toscane)

Tijdens het tweede weekend van oktober kun je in het Toscaanse San Miniato genieten van de Palio del Papero, een ganzenrace. De gans die na honderdvijftig meter als eerste over de finish waggelt, wordt als een ware held  onthaald.

Giornate FAI d’Autunno
15-16 oktober, heel Italië

Tijdens dit herfstweekend ontdek je bijzondere palazzi, kerken, kastelen, parken en schatten van Italië. Veel monumenten en gebouwen die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek openen tijdens deze Giornate FAI d’Autunno, die worden georganiseerd door de Italiaanse monumentenzorg, Fondo Ambiente Italiano, hun deuren. Een ideale gelegenheid voor een gratis kennismaking met het Italiaanse erfgoed!

World Pasta Day
25 oktober

Op 25 oktober is het World Pasta Day – en wordt wereldwijd de pasta in het zonnetje gezet. Dat gebeurt al sinds 1995 met het doel te benadrukken hoe gezond een bord pasta is en hoe gevarieerd je met pasta als basis kunt eten.

Het feest van de lijster
Montalcino (Toscane)
Kijk uit als je op de laatste zondag van oktober door de straatjes van het Toscaanse Montalcino slentert. Hier wordt dan namelijk de Sagra del Tordo gehouden, het feest van de lijster, met tal van boogschietwedstrijden tussen de vier wijken van het stadje.

Food- en wijnfestivals
Het najaar is bij uitstek de tijd van lekker lang en zwaar tafelen. Ter ere van typische najaarsgerechten als polenta, wild zwijn, kastanjes en truffel worden er vooral in het noorden van Italië heel wat sagre, culinaire feesten, georganiseerd, onder andere in Pistoia (Toscane), Soriano nel Cimino (Lazio) en Ornavasso (Piemonte). Als je je reisroute een beetje gunstig kiest, kun je elk weekend in een ander dorp of stad in gezelschap van de locals van lokale lekkernijen proeven.

De druivenoogst wordt meestal afgesloten met een groot feest. Zo ook in Bardolino, aan het Gardameer, waar het Festa dell’Uva e del Vino wordt gevierd. Je kunt proeven van de lokale wijn, de restaurants hebben speciale wijnmenu’s en ter afsluiting is er een feestelijk vuurwerk.

Maar er zijn veel en veel meer wijnfeesten. Elke plaats, zelfs elke wijngaard plukt op verschillende tijden, dus houd oren en ogen open als je in Italië bent in het najaar. Wie weet val je zomaar met je neus in de wijn, die uiteraard na afloop van het zware plukwerk rijkelijk vloeit!

Leuk om in detail te noemen in het kader van de wijnfestivals is de Sagra dell’Uva in Marino (Lazio). Dit wijnfeest wordt sinds 1924 op de eerste zondag van oktober gevierd ter ere van de lokale witte wijn, die uiteraard volop wordt geschonken.

In 2008 maakte men een ludieke fout bij het aanleggen van de tijdelijke wijnfontein die tijdens het festival het stadje siert. De wijn werd niet naar de fontein gepompt, maar naar de kranen van de inwoners van Marino, die zomaar water in wijn zagen veranderen…

Frantoi Aperti
29 oktober t/m 27 november 2022, Umbrië
De frantoi, de olijfperserijen, in Umbrië openen in de herfst hun deuren. Tijdens de vijfentwintigste editie van Frantoi Aperti vieren de locals groot feest ter ere van hun groene goud.

De geplukte olijven worden omgetoverd tot vloeibaar goud, dat je ter plekke mag proeven. Daarnaast is er natuurlijk muziek, worden er allerlei mooie wandel- en fietsroutes uitgezet en geniet je van ander herfstlekkers uit de Umbrische keuken.

Halloween
31 oktober, heel Italië
Alhoewel er in Italië oorspronkelijk natuurlijk geen Halloween werd gevierd, dateert het eerste Italiaanse Halloweenfeest toch al van meer dan twintig jaar geleden. Het werd op een toepasselijke plek gevierd, bij de Brug van de Duivel in Borgo a Mozzano, ten noorden van Lucca. Nog steeds vind je hier op 31 oktober ‘het grootste Halloweenfeest’ van Italië, tijdens La Notte Nera, De Zwarte Nacht.

Naar eigen zeggen is Corinaldo (Le Marche) echter de Halloweenhoofdstad van Italië. Gedurende de laatste week van oktober leeft men al helemaal toe naar het griezelfeest, met speciale voorstellingen en spookattracties. Op de avond van 31 oktober is het hoogtepunt van de festiviteiten, met een grote show vol muziek, grote vuren en lekker eten – we blijven ten slotte in Italië.

Lucca Comics & Games (Toscane)
Als je van strips en/of van spelletjes (old school of op je scherm) houdt, dan mag je Lucca Comics & Games niet missen. Het charmante Toscaanse stadje wordt even omgetoverd tot een levend stripverhaal waar stripfiguren en spellen tot leven komen.

Ottobrate Romane
Vier het najaar in Rome (Lazio)

In Rome bestaat de traditie om het najaar te vieren. Tot voor kort werd er tijdens de Ottobrate Romane groots feest gevierd. Want oktober, de maand die zijn naam aan de feesten heeft geleend, is schitterend in Rome. De bomen langs de Tiber kleuren in alle tinten rood, geel en goud, de zon is nog heerlijk warm en geeft de stad extra glans.  Oktober in Rome is een feestje op zich!

Het allermooist is Rome in herfstlicht. De herfstzon zet de stad in een gouden gloed en maakt alles nog mooier dan anders. Het winterse licht is prachtig, de zinderende zon op de daken hartje zomer geeft een heel eigen sfeer, maar dat herfstlicht is onvergetelijk en meer dan de moeite waard om te zien, te vangen op een foto, te koesteren!

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

 

Procida, Culturele Hoofdstad van Italië in 2022
In 2022 mag het eiland Procida zich de Culturele Hoofdstad van Italië noemen. In deze blog lees je al onze Procida-tips.

VENETIË

La Biennale – The Milk of Dreams
tot 27 november 2022
Dit jaar vindt de negenenvijftigste internationale kunsttentoonstelling van de Biennale plaats. Het begint op 23 april en duurt tot 27 november. Het thema wordt The Milk of Dreams en de curator is Cecilia Alemani; de eerste vrouwelijke Italiaanse curator.

Tijdens de Biennale zijn er twee hoofdlocaties. In de Giardini della Biennale wandel je langs de paviljoens van verschillende landen. De andere locatie van de Biennale bevindt zich op het terrein van het Arsenale.

Nog meer exposities in Venetië
In de Gallerie dell’Accademia en Palazzo Manfrin bewonder je tot 9 oktober 2022 het werk van Anish Kapoor – met als curator Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Via deze link lees je er meer over.

In het Palazzo Grassi schittert Marlene Dumas tot 8 januari 2023. Je bewondert meer dan honderd werken van deze in Zuid-Afrika geboren kunstenares, die in Amsterdam woont en werkt. Meer informatie vind je hier.

Het beroemde Palazzo Ducale, het Dogepaleis, opent de deuren voor moderne kunst. In de Sala dello Scrutinio bewonder je tot 29 oktober 2022 kunstwerken van Anselm Kiefer, tijdens de expositie genaamd Questi scritti, quando verranno bruciati, daranno finalmente un po’ di luce. Via deze link vind je meer informatie.

In het Museum Ocean Space is een tentoonstelling met werk van kunstenaar Dineo Seshee Bopape (te zien tot 2 oktober 2022).

Punta della Dogana toont een expositie met werken van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman (tot 27 november 2022), terwijl Casa dei Tre Oci tot 23 oktober 2022 een mooie tentoonstelling wijdt aan het werk van fotografe Sabine Weiss.

Kandinsky e le Avanguardie
tot 21 februari 2023, Mestre
Nog meer moderne kunst bewonder je tot 21 februari 2023 in het Centro Culturale Candiani in Mestre (Venetië). Tijdens de tentoonstelling Kandinsky e le Avanguardie. Punto, linea e superficie bekijk je er werken uit de Galleria Internazionale d’Arte Moderna van Ca’ Pesaro.

Naast meesterwerken van Kandinsky hangt er werk van onder meer Paul Klee, Joan Mirò, Yves Tanguy, Luigi Veronesi en Karel Appel.

BASSANO DEL GRAPPA

Io, Canova. Genio europeo
15 oktober 2022 tot 26 februari 2023, Bassano del Grappa
In het Museo Civico van Bassano del Grappa maak je dit najaar kennis met Canova, in een overzichtstentoonstelling die wordt gehouden om te ‘vieren’ dat Canova precies tweehonderd jaar geleden overleed.

Het belooft een schitterende expositie te worden, met sprekende werken van een van de grootste kunstenaars van Italië, dankzij veel (inter)nationale bruiklenen die voor even naar Bassano del Grappa mogen komen. Via deze link lees je alle details.

TREVISO

Paris Bordon – pittore divino
Museo di Santa Caterina di Treviso, tot 15 januari 2023

PADOVA

L’occhio in gioco
tot 26 februari 2023, Palazzo del Monte di Pietà
Nog meer moderne kunst in Padova! Je ogen worden tot 26 februari 2023 op het verkeerde been gezet als je de tentoonstelling L’occhio in gioco in het Palazzo del Monte di Pietà bezoekt.

Je geniet van illusies, anders-dan-andere percepties en andere kunstige zaken die je op het verkeerde been zetten.

Futurismo 1910-1915
tot 26 februari 2023, Palazzo Zabarella
Tot 26 februari 2023 waan je je in Padova even in de toekomst van 1910 tot 1915, tijdens de tentoonstelling Futurismo 1910-1915. La nascita dell’avanguardia in Palazzo Zabarella. Via deze link vind je meer informatie.

Volgens de futuristen moest het maar eens klaar zijn met de ouderwetse sleur waarin Italië vastzat. Innovatie, modernisme, snelheid, technologie: dát waren dingen die gevierd moesten worden.

Italië moest het epicentrum van progressie worden en afrekenen met ‘archaïsche instituten’ als musea, bibliotheken en academies. Geweld was daarbij volgens de futuristen geoorloofd en zelfs nodig om een nieuw Italië te bouwen – niet voor niets waren ze voorstanders van de Eerste Wereldoorlog.

Je bewondert werk van onder meer Umberto Boccioni (waaronder Unieke vormen van continuïteit in de ruimte uit het Kröller-Müller Museum, het beeld dat ook staat afgebeeld op de Italiaanse twintig eurocent), Carlo Carrà, Luigi Russolo, Antonio Sant’Elia, Giacomo Balla en Gino Severini.

GENUA

Rubens a Genova
6 oktober 2022 tot 22 januari 2023, Palazzo Ducale
In het Palazzo Ducale in Genua bewonder je van 6 oktober 2022 tot 22 januari 2023 Rubens a Genova, een grote expositie met Peter Paul Rubens in de hoofdrol.

De tentoonstelling laat met name de band tussen de schilder en havenstad Genua zien, met meer dan honderdvijftig werken, waarvan twintig werken van Rubens’ hand. Een aantal van deze werken was nog nooit eerder op Italiaanse bodem te zien.

Rubens logeerde tussen 1600 en 1607 regelmatig in Genua, soms in het gevolg van Vincenzo I Gonzaga, de hertog van Mantova, van wie Rubens enige tijd hofschilder was. Tijdens deze reizen ontmoette hij de elite van Genua en wist hij zijn naam voor altijd te verbinden aan de Ligurische hoofdstad.

Meer informatie vind je op de website van het Palazzo Ducale. Ga voor of na je bezoek aan de tentoonstelling ook zeker naar de Palazzi dei Rolli, waarvan de bekendste aan de Via Garibaldi liggen.

Rubens was zo onder de indruk van de statige gebouwen aan deze straat dat hij een serie tekeningen van de Via Garibaldi maakte, die als voorbeeld dienden voor de huizen van gegoede families in Antwerpen.

MILAAN

Aldo Rossi – Design 1960-1997
tot 2 oktober 2022, Museo del Novecento
Het Museo del Novecento laat tijdens de tentoonstelling Aldo Rossi – Design 1960-1997 meer dan driehonderdvijftig verschillende objecten zien van de hand van Aldo Rossi, variërend van meubelstukken tot aan schilderijen en tekeningen van deze in Milaan geboren architect.

Er is onder meer een schets van de iconische cupola, koepel, van het Bonnefantenmuseum in Maastricht te zien. Het ontwerp toont de constructie: een kern met daaromheen een zinken schil, in tegenstelling tot het oorspronkelijke idee om de koepel in glas uit te laten voeren.

De toren vertoont raakvlakken met de koepels van kerkgebouwen, zoals de Duomo van Florence, maar ook met die van bijvoorbeeld het Pantheon in Rome.

Neons Corridors Rooms – Bruce Nauman
tot 26 februari 2023, Pirelli Hangar Bicocca
Samen met het Stedelijk Museum in Amsterdam en Tate Modern in Londen organiseert Pirelli Hangar Bicocca een tentoonstelling met in de hoofdrol het werk van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman.

Je bewondert een selectie van zijn beroemde gangen en kamers, die Nauman op verschillende manieren belicht, waardoor je heel anders gaat kijken naar ruimte, licht, geluid en kleur. Via deze link vind je alle details.

Andy Warhol
22 oktober 2022 tot 26 maart 2023, Fabbrica del Vapore
De Fabbrica del Vapore in Milaan opent dit najaar de deuren voor Andy Warhol. Van 22 oktober 2022 tot 26 maart 2023 bekijk je de tentoonstelling Andy Warhol – La pubblicità nella forma, met meer dan driehonderd objecten die de carrière van Warhol van begin jaren vijftig tot de jaren tachtig symboliseren.

Max Ernst
Palazzo Reale in Milaan, van 4 oktober 2022 tot 26 februari 2023

Eterno Boldini
Bottegantica in Milaan, van 14 oktober tot 3 december 2022

COMOMEER

Canova, novello Fidia
tot 11 december 2022, Villa Carlotta
Ben je deze herfst in de buurt van het Comomeer? Tot 11 december 2022 bewonder je in Villa Carlotta in Tremezzo de tentoonstelling Canova, novello Fidia. De expositie zet beeldhouwer Antonio Canova tegenover Phidias, een beeldhouwer uit Athene.

Precies tweehonderd jaar na Canova’s dood ontdek je zo niet alleen schitterende stukken uit zijn oeuvre, maar ook prachtige beelden van zijn Griekse alter ego.

MANTOVA

Giulio Romano
8 oktober 2022 tot 8 januari 2023, Palazzo Te
Architect en schilder Giulio Romano, een leerling van Rafaël, kreeg van Federico Gonzaga de opdracht een bijzonder palazzo te ontwerpen in Mantova. Romano werkte tussen 1525 en 1535 aan het palazzo, dat we nu kennen als het Palazzo Te.

Het gebouw zelf stond binnen achttien maanden. De rest van de tijd werd gebruikt voor het decoreren van de kamers en zalen. Een heel leger aan kunstenaars en ambachtslieden werkte aan de versieringen, tot elk hoekje bedekt was. Veel zalen zijn gedecoreerd met afbeeldingen van Griekse goden en van de Olympus – een symbool dat de hertog trouw was aan keizer Karel V in plaats van aan de paus.

Erotische scènes zijn nooit ver weg. Gonzaga liet het palazzo namelijk ontwerpen voor zijn minnares, Isabella Boschetti. Wie goed kijkt, ziet in een aantal kamers een paar Cupido’s staan in een klein bos. Bos is in het Italiaans bosco – het verkleinwoord boschetti, bosjes, zou een subtiele verwijzing zijn naar Isabella’s achternaam.

Bijna vijfhonderd jaar na de bouw presenteert het Palazzo Te de tentoonstelling Giulio Romano – La forza delle cose, die te zien is van 8 oktober 2022 tot 8 januari 2023.

Pisanello
7 oktober 2022 tot 8 januari 2023, Palazzo Ducale
Het andere beroemde palazzo van de Gonzaga’s in Mantova, het Palazzo Ducale, omvat op een oppervlakte van vierendertigduizend vierkante meter (dat zijn zo’n zes voetbalvelden) meer dan vijfhonderd kamers, galerijen, binnenplaatsen en zelfs een kerk.

Het is net een groot doolhof waar alle vertrekken en gebouwen met elkaar verbonden zijn. De Gonzaga’s hebben hiermee een van de weelderigste en grootste hoven van Europa gerealiseerd. Niet gek dat de inwoners van Mantova het ook wel ‘een koninklijk paleis’ noemen.

Van 7 oktober 2022 tot 8 januari 2023 bewonder je er naast de vaste collectie de tentoonstelling Pisanello – il tumulto del mondo. In de hoofdrol Pisanello, ook wel bekend als Antonio Pisano, die rond 1430 een schilderijencyclus voor het Palazzo Ducale maakte.

BOLOGNA

I pittori di Pompei
tot 19 maart 2023, Museo Civico Archeologico
Tot 19 maart 2023 reis je in het Museo Civico Archeologico in Bologna terug in de tijd, naar de periode dat er in Pompeï de prachtigste villa’s verrezen, waar de kamers werden gedecoreerd met kleurrijke fresco’s.

Tijdens de tentoonstelling I pittori di Pompei bewonder je meer dan honderd van deze fresco’s, die afkomstig zijn uit de collectie van het Museo Archeologico Nazionale di Napoli.

Centraal staan echter niet alleen deze werken, maar ook en vooral de makers ervan; de pictores, oftewel de schilders van de fresco’s in de villa’s van Pompeï, Herculaneum en andere plekken aan de voet van de Vesuvius.

Hoe gingen ze te werk? Welke technieken gebruikten ze? Hoe realiseerden ze die heldere kleuren? Hoe was de relatie met hun opdrachtgever?

Meer informatie vind je op deze website, die speciaal voor de tentoonstelling I pittori di Pompei is gemaakt en je alvast virtueel laat meegenieten van de expositie.

Giulio II e Raffaello – una nuova stagione del rinascimento a Bologna
tot 5 februari 2023, Pinacoteca Nazionale
Het portret van paus Julius II is een van de meesterwerken van Rafaël. Normaal gesproken hangt het in de National Gallery in Londen, maar tot 5 februari 2023 bewonder je het in de Pinacoteca Nazionale in Bologna, tijdens de tentoonstelling die draait rondom de vraag wat de renaissance – en de komst van renaissancekunstenaars als Michelangelo en Rafaël – heeft betekend voor Bologna.

PARMA

Gusto! Gli Italiani a tavola – 1970-2050
tot 27 november 2022, Complesso di San Paolo
Gusto! Gli Italiani a tavola is een kleurrijke tentoonstelling over de recente historie van de Italiaanse keuken, van tradities en gewoonten tot recepten en gerechten. Een extra reden om het toch al zo heerlijke Parma te bezoeken!

Moda e pubblicità in Italia 1850-1950
Fondazione Magnani Rocca in Mamiano di Traversetolo (Parma), tot 11 december 2022

REGGIO EMILIA

Italia in-attesa – 12 racconti fotografici
Palazzo Mosto in Reggio Emilia, van 15 oktober 2022 tot 8 januari 2023

LUCCA

I pittori della luce
tot 2 oktober 2022, Lucca
Tot 2 oktober 2022 bewonder je in de Ex Cavallerizza aan het Piazzale Verdi de prachtige expositie I pittori della luce – da Caravaggio a Paolini, met meer dan honderd schitterende werken van schilders die toveren met licht.

Er zijn werken uit verschillende grote Italiaanse musea te zien, maar ook stukken uit (internationale) privécollecties die je nog niet eerder in deze samenstelling kon bekijken.

Naast Caravaggio en Pietro Paolini schitteren onder meer Rubens, De Ribera, Preti, Bigot en Orazio Gentileschi in Lucca, in een wervelende expositie die je eigenlijk niet mag missen als je in de buurt bent.

PISA

I Macchiaioli
8 oktober 2022 tot 26 februari 2023, Palazzo Blu
Palazzo Blu in Pisa laat je van 8 oktober 2022 tot 26 februari 2023 kennismaken met de schilderijen van de zogenaamde Macchiaioli.

Deze naam verwijst naar een groep Italiaanse schilders die in de tweede helft van de negentiende eeuw vooral in Toscane actief was. Ze hielden zich verre van de conventies van de Italiaanse kunstacademies en schilderden vooral veel buiten om het natuurlijk licht te kunnen vangen op doek.

Er zijn meer dan honderddertig werken te zien, afkomstig uit grote musea zoals de Galleria degli Uffizi in Florence, de Galleria Nazionale d’Arte Moderna in Rome en de Galleria d’Arte Moderna di Genova. Via deze link lees je meer over de expositie.

SIENA

Arte Senese
tot 8 januari 2023, Santa Maria della Scala
In het prachtige complex van de Santa Maria della Scala in Siena bewonder je tot 8 januari 2023 de tentoonstelling Arte Senese – dal tardo Medioevo al Novecento, met schitterende kunstwerken uit Siena, van de late middeleeuwen tot de twintigste eeuw.

De expositie omvat meesterwerken van onder anderen Pietro Lorenzetti, Tino di Camaino, Stefano di Giovanni (ook wel il Sassetta genoemd), Giovanni Antonio Bazzi (alias il Sodoma) en Domenico Beccafumi.

FLORENCE

Olafur Eliasson
tot 22 januari 2023, Palazzo Strozzi
Na de prachtige tentoonstelling over Donatello biedt het Palazzo Strozzi tot 22 januari 2023 onderdak aan een tentoonstelling gewijd aan Olafur Eliasson. De kunstenaar maakte zelfs een aantal werken speciaal voor het Palazzo Strozzi, dus het belooft – zoals altijd in dit van zichzelf al indrukwekkende Florentijnse palazzo – weer een waar spektakel te worden.

Tijdens de duur van de tentoonstelling bewonder je ook een kunstwerk van Eliasson bij het Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea.

Passione Novecento – van Paul Klee tot Damien Hirst
tot 8 januari 2023, Palazzo Medici Riccardi
Het robuuste Palazzo Medici Riccardi, ooit het thuis van de beroemde familie De’ Medici, biedt dit najaar onderdak aan moderne kunst, afkomstig uit Florentijnse en Toscaanse privécollecties (dus normaal gesproken helaas achter gesloten deuren).

Tijdens de expositie bewonder je kunst van onder anderen Giorgio de Chirico, Giorgio Morandi, Lucio Fontana, Alberto Burri, Paul Klee, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Louise Burgeois, Alighiero Boetti, Daniel Buren, Damien Hirst en Ai Weiwei. Via deze link vind je meer informatie.

Escher
20 oktober 2022 tot 26 maart 2023, Museo degli Innocenti
Het Museo degli Innocenti (een van de onbekendere musea in Florence) biedt van 20 oktober 2022 tot 26 maart 2023 onderdak aan ongeveer tweehonderd werken van de Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher, waaronder een aantal van zijn iconische werken waarin niets is wat het lijkt.

In de zalen van een van de oudste weeshuizen ter wereld vergaap je je onder meer aan Eschers hand die een reflecterende bol vasthoudt, aan zijn beroemde metamorfosen en aan zijn dag en nacht.

Escher bezocht Italië voor het eerst in 1922. Hij verhuisde uiteindelijk zelfs naar het land dat zijn hart wist te veroveren en dat in veel van zijn werken voorkomt.

Meer informatie vind je op de speciale website voor deze Escher-tentoonstelling. Meer over Eschers liefde voor Italië lees je hier.

VALDARNO

Masaccio e Angelico – dialogo sulla verità nella pittura
tot 15 januari 2023, San Giovanni Valdarno
Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan de grootse schilder Masaccio (1401-1428), die werd geboren in Castel San Giovanni, in een dialoog met een andere meesterlijke schilder uit de renaissance, Beato Angelico (ca. 1395-1455).

De expositie is te zien in het Museo delle Terre Nuove en in het Museo della Basilica di Santa Maria delle Grazie in San Giovanni Valdarno. Je bewondert een selectie werken van beide kunstenaars die vooral laten zien hoe vooruitstrevend hun werk was, zeker in vergelijking tot de creaties van hun tijdgenoten.

Meer informatie (inclusief digitale brochure en foto’s) vind je via deze link. Masaccio e Angelico – dialogo sulla verità nella pittura maakt deel uit van het programma Terre degli Uffizi, waarbij de Galleria degli Uffizi een aantal kunststukken uitleent aan kleinere musea in Toscane.

PERUGIA

Giovanni Battista Piranesi
tot 8 januari 2023, Galleria Nazionale dell’Umbria
In de Galleria Nazionale dell’Umbria in Perugia worden tot 8 januari 2023 de Romeinse etsen van Giovanni Battista Piranesi in het zonnetje gezet. Tijdens de tentoonstelling Giovanni Battista Piranesi nelle collezioni della Galleria Nazionale dell’Umbria bewonder je een selectie van zeventig van zijn vedute van Rome, met nog altijd zeer herkenbare Romeinse panorama’s.

ROME

Domiziano Imperatore. Odio e amore
t/m 29 januari 2023, Musei Capitolini
Na de succesvolle tentoonstelling over keizer Domitianus in Leiden bewonder je de expositie Domiziano Imperatore. Odio e amore in de Musei Capitolini.

Je volgt het turbulente leven van de Flavische keizer Domitianus, zijn keizerin en zijn illustere voorgangers: zijn vader Vespasianus en zijn broer Titus. In deze blog lichten we een aantal topstukken van de tentoonstelling uit.

Van Gogh
van 8 oktober 2022 tot 26 maart 2023, Palazzo Bonaparte
Vooruitlopend op de honderdzeventigste geboortedag van Vincent van Gogh, op 30 maart 2023, organiseert Palazzo Bonaparte, aan het beroemde Piazza Venezia in Rome, een grootse tentoonstelling over Van Gogh.

Van 8 oktober 2022 tot 26 maart 2023 bewonder je ongeveer zestig werken van Van Gogh in hartje Rome, waaronder het zelfportret dat hij in 1887 maakte. Veel van deze werken zijn afkomstig uit het Kröller-Müller Museum.

Via de website van het Palazzo Bonaparte lees je alle details over deze grote Van Gogh-tentoonstelling.

Crazy
tot 8 januari 2023, Chiostro del Bramante
Na de kleurrijke exposities Love, Dream en Enjoy is het Chiostro del Bramante in 2022 het decor van Crazy, een unieke expositie met werk van eenentwintig internationale kunstenaars, waarvan ongeveer de helft speciaal voor deze expositie is gemaakt.

Laat je ‘gek’ maken door onder meer Hrafnhildur Arnardóttir / Shoplifter, Massimo Bartolini, Gianni Colombo, Fallen Fruit / David Allen Burns en Austin Young, Lucio Fontana, Anne Hardy, Thomas Hirschhorn en Alfredo Pirri. In dit artikel geven we alvast een voorproefje!

Cursus Honorum – Il governo di Roma prima di Cesare
Musei Capitolini, tot 23 april 2023
In de Capitolijnse Musea bewonder je de expositie Cursus Honorum – Il governo di Roma prima di Cesare, over de regering van Rome voor Caesar.

De cursus honorum was een fundamenteel aspect van het politieke leven in het oude Rome. Vijf anonieme Romeinse beelden – vier mannen en één vrouw – geven je een inkijkje in het politieke leven van het Rome ten tijde van de Republiek. Via deze link vind je meer informatie.

Casa Balla – bijzondere openstelling
tot 31 december 2022
Honderdvijftig jaar geleden werd kunstschilder Giacomo Balla geboren. Om dit te vieren openen de deuren van zijn vroegere woning tijdelijk ook voor bezoekers. Het interieur van Casa Balla (Via Oslavia 39B) is net zo kleurrijk en futuristisch als Balla’s oeuvre – en daarmee een museum op zich. In deze blog lees je er meer over.

foto’s: M3Studio

Flesh: Warhol & The Cow
tot 6 januari 2023, La Vaccheria
In La Vaccheria, de gloednieuwe expositieruimte in de Romeinse wijk EUR, bewonder je circa tachtig werken van de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol. Van zijn blikjes Campbell tot Marilyn Monroe en Liza Minelli, van platenhoezen tot tijdschriftcovers. Via deze link vind je meer details.

Lucio Dalla – Rome
tot 6 januari 2023, Ara Pacis
Lucio Dalla wordt dit najaar extra in het zonnetje gezet, tijdens de exposite Anche se il tempo passa in het Museo dell’Ara Pacis.

Je maakt kennis met alle facetten van het leven van Dalla, van zijn excentrieke persoonlijkheid tot zijn veelomvattende carrière, met persoonlijke documenten, foto’s, video’s en andere herinneringen aan deze ster.

Via deze link vind je meer informatie over de tentoonstelling, die later ook nog te zien zal zijn in Napels en Milaan.

PPP – honderd jaar Pier Paolo Pasolini
Op 5 maart 2022 is het precies honderd jaar geleden dat Pier Paolo Pasolini in Bologna werd geboren. Als eerbetoon aan deze dichter, schrijver en filmregisseur worden er onder de naam PPP100 in Rome verschillende lezingen, theater- en filmvoorstellingen en kleine exposities in onder meer de Terme di Diocleziano en de Galleria d’Arte Moderna.

Voor het najaar van 2022 staan er  drie exposities in Rome op het programma, in het Palazzo Barberini, het MAXXI en het Palazzo delle Esposizioni. In deze blog tippen we een aantal plekken in Rome én in Bologna waar je oog in oog staat met Pasolini en zijn erfenis.

Virginia Woolf e Bloomsbury – Inventing life
Palazzo Altemps in Rome, van 19 oktober 2022 tot 12 februari 2023

Meraviglia senza tempo – pittura su pietra a Roma tra Cinquecento e Seicento
Galleria Borghese in Rome, van 25 oktober 2022 tot 29 januari 2023

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

NAPELS

Bill Viola – Ritorno alla Vita
tot 8 januari 2023, Chiesa del Carminiello
Tot 8 januari 2023 biedt de Chiesa del Carminiello in Napels onderdak aan de tentoonstelling Bill Viola: Ritorno alla Vita, met vijf videokunstwerken van Bill Viola. Via deze link lees je meer details.

SICILIË

Maestri del Novecento – da Guttuso a Vedova
Antiquarium in Centuripe, tot 8 januari 2023

NEDERLAND

Alto Adige Restaurant Weken
tot en met 8 oktober 2022
Als je een bezoek wil brengen aan een van deze wijndomeinen, dan kun je het beste van tevoren even contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

In Nederland proeven kan dit najaar echter ook! Van 25 september tot en met 8 oktober 2022 kun je tijdens de Alto Adige Restaurant Weken genieten van verschillende wijnen uit Zuid-Tirol.

In samenwerking met Vini Alto Adige schenken tien restaurants en drie wijnwinkels tijdens deze weken minimaal drie verschillende wijnen uit Zuid-Tirol, vaak in combinatie met een mooi menu. Verder zullen ook de wijnwinkels deze wijnen extra in het zonnetje zetten.

Hier kun je terecht voor de Alto Adige Restaurant Weken: Bolenius in Amsterdam | De Kassier in Cuijk | Nado in Eindhoven | Hendrickje Stoffels in Hoorn | Restaurant Wielinga in Leiden | Wijnkoperij La Bordelaise in Leiden | De Pepermolen in Leidschendam | Il Bacaro in Maastricht | Passione e Pura in Maastricht | ’t Ganzenest in Rijswijk | Restaurant Fitzgerald in Rotterdam | Vermeyden Delicatessen in Rotterdam | Oonivoo in Uden

Wanderlust – Nederlandse kunstenaars op reis naar Italië
tot 8 januari 2023, Dordrechts Museum
In het Dordrechts museum is de tentoonstelling Wanderlust te zien, met schitterende schilderijen van Nederlandse kunstenaars die in de negentiende eeuw op reis gingen, onder meer naar Italië. In deze blog vertellen we je er meer over.

Paus Adrianus – wereldleider uit Utrecht
t/m 13 november 2022, Museum Catharijneconvent, Utrecht
Dit jaar is het precies vijfhonderd jaar geleden dat Adrianus naar Rome vertrok als de uitverkoren paus. In deze blog vertellen we je daar meer over.

Museum Catharijneconvent besteedt tijdens de tentoonstelling Paus Adrianus – wereldleider uit Utrecht aandacht aan deze bijzondere Utrechter, die tijdens zijn pausschap zijn best deed om het bestuur van de kerk aan te pakken.

In 1523 maakte Adrianus zelfs publiekelijk excuses tijdens een bijeenkomst in Neurenberg, waarbij hij erkende dat de uit de hand gelopen situatie de eigen schuld was van de kerk. Op de expositie is een versie van deze tekst te zien. Het bijzondere is dat deze afkomstig is van Maarten Luther, de grote voorman van de hervormingsbeweging.

Op de expositie ligt ook een ander schrijven, dat Adrianus meteen tijdens het eerste jaar van zijn pausschap naar Utrecht stuurde. Met deze indrukwekkende pauselijke bul, waar zijn loden zegel nog aanzit, wilde hij optreden tegen de handel door louche geestelijken in valse aflaten (kwijtscheldingen van zonden). Ook zijn de teksten in te zien van colleges die hij als hoogleraar in Leuven heeft gegeven.

Bij de tentoonstelling organiseert het museum ook een aantal activiteiten over paus Adrianus, zoals stadswandelingen met Gilde Utrecht en lezingen van onder meer Twan Geurts (auteur van De Nederlandse paus).

Then, now, and then
t/m 13 november 2022, Landhuis Oud Amelisweerd, Bunnik
Marijke van Warmerdam verbleef vanaf 2017 voor langere tijd in Rome, waarbij ze de stad op de voor haar zo karakteristieke wijze vastlegde. Dit resulteerde in Then, now, and then: een reeks films waarin heden, verleden en toekomst samenkomen.

Marijke van Warmerdam traceert in haar films hoe de dynamiek van de barok voortleeft in het Romeinse leven van vandaag de dag. Deze laat zestiende-eeuwse invloeden zijn ook van betekenis geweest voor de Caravaggisten, van wie het Centraal Museum diverse werken in de collectie heeft.

De films worden als loops op verschillende formaten ledschermen in de historische kamers van Landhuis Oud Amelisweerd getoond. Ook is er een grote rol weggelegd voor de geluiden van de stad. Ze vormen de soundtrack voor deze installatie die de zestien films met elkaar verbindt.

Hierdoor ontstaat een prikkelend parcours, net als een stadswandeling door de geboortestad van de barok. Met een scherp oog voor formele beeldkwaliteiten viert Van Warmerdam het toeval en de onvoorspelbaarheid die het Romeinse straatleven kleur geven, dag na dag, eeuwenlang.

foto: Gert Jan van Rooij | Centraal Museum Utrecht

Giuseppe Penone
9 oktober 2022 t/m 29 januari 2023, Museum Voorlinden, Wassenaar
Museum Voorlinden presenteert een grootse overzichtstentoonstelling van Giuseppe Penone. Giuseppe Penone werd in 1947 geboren in Garessio (Piemonte). Hij studeerde aan de Accademia di Belle Arti in Turijn, de stad waar hij nog altijd woont en werkt. Hij was de jongste vertegenwoordiger van de arte povera, een groep kunstenaars in Italië die zich eind jaren zestig verzette tegen de industrialisering en de ontmenselijking in de kunst.

Zijn oeuvre, waarin ook land art een grote rol speelt, wordt over de hele wereld getoond in musea, publieke ruimtes en tuinen. Zijn werk is opgenomen in belangrijke collecties, waaronder in het Centre Pompidou in Parijs, het Museum of Modern Art in New York en het Tate Modern in Londen.

In Voorlinden werpt de Italiaanse kunstenaar een nieuw licht op onze relatie met de natuur. De tentoonstelling omvat zowel vroeg als recent werk, biedt verrassende inzichten en prikkelt alle zintuigen.

Voorlinden toont iconische sculpturen en ruimtevullende installaties, maar ook bescheiden en intieme werken van Penone. Via deze link lees je meer.

Marinetti en het futurisme: manifest voor een nieuwe wereld
t/m 19 februari 2023, Rijksmuseum Twenthe, Enschede
Op 20 februari 1909 luidt de Italiaanse dichter Filippo Tommaso Marinetti met zijn futuristisch manifest in de Franse krant Le Figaro een nieuw artistiek tijdperk in. In het manifest bezingt hij de snelheid, de toekomst, agressiviteit en activisme, en wijst hij het verleden resoluut af.

Deze energieke uitgangspunten spreken veel jonge kunstenaars en intellectuelen aan, waardoor hij al snel een groep jonge futuristen om zich heen verzamelt. In de drie decennia die volgen, gebruiken de futuristen hun verbeeldingskracht om een radicale nieuwe toekomst vorm te geven.

In de tentoonstelling Marinetti en het futurisme: manifest voor een nieuwe wereld volgt Rijksmuseum Twenthe de artistieke ontwikkeling van het futurisme aan de hand van zijn charismatische leider Marinetti.

Bellissimo – colleges over Italiaanse film
vanaf 3 oktober 2022, ECI Cultuurfabriek, Roermond
Genieten van Italië zonder op reis te gaan? Vanaf 3 oktober kun je bij ECI Cultuurfabriek in Roermond terecht voor Bellissimo, een zesdelige lezingenreeks over de Italiaanse film, gegeven door Jan Salden, docent Filmtheorie aan de Hogeschool Zuyd.

Als een ervaren gids leidt Salden je door de Italiaanse filmgeschiedenis, met naast klassiekers ook minder bekende pareltjes die je als Italiëliefhebber eigenlijk gezien moet hebben. Meer informatie vind je via deze link.

Sono io – Circus Ronaldo
22 t/m 25 oktober 2022, Festival Circolo, Spoorpark, Tilburg
In Sono io? (‘Ben ik dat?) proberen Danny en Pepijn Ronaldo, vader en zoon én beiden clowns, dichter tot elkaar te komen. In deze deels autobiografische, deels gefantaseerde werkelijkheid gaan ze op zoek naar zichzelf en naar de ander.

Danny Ronaldo is een geprezen clown die al meer dan veertig jaar op de planken staat. Een levende gestalte van erfgoed en circusgeschiedenis, opgeleid naar de oeroude circus- en theatertradities binnen een zes generatie oude circusfamilie.

Pepijn, de tweede zoon van Danny, kreeg het circus met de paplepel ingegoten. Hij speelde al mee toen hij acht was. Nu is hij net afgestudeerd aan de Belgische theaterschool in Lassaad en wil hij zijn liefde voor het circus en de clown verspreiden.

Via deze link vind je meer informatie en kun je kaartjes voor Sono io reserveren.

Concerto fisico per azione – Michela Lucenti
29 oktober 2022, Meervaart Amsterdam
Lucenti danst, zingt en acteert de geschiedenis van haar gezelschap. De greatest hits passeren de revue en vormen een reis door de tijd van de grote en intieme verhalen.

Spelenderwijs brengt ze een verzameling van curieuze herinneringen naar boven; van brandweerlieden en priesters; van een radio en van een stad die altijd in brand staat.

De voorstelling is geïnspireerd op de Bardo Tödröl Chenmo, het Tibetaanse Dodenboek. ‘Bar’ betekent ‘tussen’ en ‘do’ betekent ‘eiland, punt’. Een referentiepunt tussen twee dingen, of beter gezegd, een eiland in het midden van een meer. Lucenti laveert tussen verleden en toekomst en gooit daarbij haar lichaam in de strijd.

Balletto Civile is een nomadisch collectief van kunstenaars. In het samengaan van theater, dans en muziek – van volksmuziek tot sacrale koren – heeft het gezelschap een geheel eigen stijl van narratieve beweging ontwikkeld en is daarmee een van de meest originele hedendaagse gezelschappen van Italië.

Voor meer informatie over tickets en prijzen, zie de website van Meervaart Amsterdam.

BELGIË

Imperium Romanum – het Romeinse Rijk door de lens van Alfred Seiland
tot 23 januari 2023, Gallo-Romeins Museum Tongeren
Tijdens de hoogtijdagen strekte het Romeinse Rijk zich uit over een gebied dat tegenwoordig meer dan veertig landen zou beslaan. Overal zijn er nog zichtbare restanten van dat enorme Imperium: van vervallen ruïnes tot indrukwekkend goed bewaarde monumenten.

Al vijftien jaar lang legt de Oostenrijkse fotograaf Alfred Seiland (1952) al die overblijfselen vast. Heden en verleden komen in zijn werk intrigerend samen.

In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren maak je kennis met deze kunstenaar én honderdvijftig van zijn beste werken. Ze leveren boeiende verhalen op over de Romeinse cultuur, architectuur en geschiedenis. Ze doen glimlachen, dromen van reizen en zetten je aan het denken. Hoe beleven we erfgoed en hoe gaan we er vandaag mee om?

In videoreportages kun je Alfred Seiland aan het werk zien. Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen komt er een audiotour. Voor die laatste groep werkt het museum ook aan een speelse kijkwijzer.

75 anni di Ferrari
tot 4 december 2022, Autoworld Brussel
Ferrari, waarschijnlijk het beroemdste en meest legendarische sportwagenmerk ter wereld, viert dit jaar zijn vijfenzeventigste verjaardag.

Autoworld stelt daarom een twintigtal uitzonderlijke Ferrari’s tentoon. De crème de la crème van het merk! Ze zijn historisch bijzonder, werden slechts in een heel klein aantal exemplaren geproduceerd, dienden ooit een bekende autocoureur of waren eigendom van een beroemdheid.

Je kunt onder andere de Dino 206 bewonderen, maar ook de unieke Daytona Michelotti, de 195 Inter Ghia, de 500 Superfast, de 250 GT Spider LWB en de 308GTS. Meer informatie vind je via deze link.

Adrianus VI – de Leuvense paus
tot 3 oktober 2022, Maurits Sabbebibliotheek, Leuven
In de Maurits Sabbebibliotheek in Leuven bekijk je tot 3 oktober 2022 gratis een kleine expositie over paus Adrianus VI, die voor hij de pauselijke troon besteeg een tijdje als hoogleraar in Leuven werkt. Via deze link vind je alle details van de tentoonstelling.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief