Home » Ciao tutti Agenda – oktober
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Ciao tutti Agenda – oktober

In onze agenda vind je een overzicht van alle evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Let wel: vanwege het coronavirus kan men last minute afwijken van deze agenda. Via deze pagina vind je meer informatie over het coronavirus tijdens je vakantie in Italië.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

Giro d’Italia 2020 – van Palermo naar Milaan
Op zaterdag 3 oktober gaat de Giro d’Italia 2020 van start met een tijdrit op Sicilië. De renners zullen drie weken later, op zondag 25 oktober, finishen in Milaan. De Giro doorkruist dit jaar onder meer Sicilië, Basilicata, Puglia, Abruzzo, Le Marche, Emilia-Romagna en Piemonte.

In deze blog nemen we je mee op reis langs alle etappes van het parcours, zodat je je eigen Giro d’Italia kunt samenstellen. Andiamo?!

foto: La Gazzetta dello Sport

Festa dei Nonni, 2 oktober, heel Italië
In Italië kent men niet alleen Vader- en Moederdag, ook nonno en nonna, opa en oma, hebben hun eigen feestdag! Sinds 2005 verwennen Italiaanse kinderen op 2 oktober hun grootouders. Het traditionele cadeau is een vergeet-me-nietje. Luister op deze dag zeker ook even naar het liedje Ninna Nonna, dat in 2006 werd gelanceerd ter ere van de Italiaanse opa- en omadag.

La Barcolana – de grootste zeilrace ter wereld
3-11 oktober, Trieste (Friuli-Venezia Giulia)
Elke tweede zondag van oktober wordt in Trieste de grootste zeilwedstrijd ter wereld gehouden, La Barcolana. Deze gigantische zeilrace vindt plaats in de Golf van Trieste. De hele week voorafgaand aan de race staat Trieste al helemaal in het teken van de Barcolana, met verschillende activiteiten op het water en aan wal.

Het startschot voor de Barcolana klonk voor de allereerste keer in 1969. Tijdens die eerste editie gingen 51 zeilboten de strijd op het water met elkaar aan. Nu doen er zoveel boten mee dat we ze niet meer kunnen tellen…

Dierendag, 4 oktober
Wist je dat we het bestaan van Dierendag te danken hebben aan Italië? De allereerste Werelddierendag werd in 1931 in Italië gevierd. De dag was een initiatief van een groep ecologen die in Florence bijeen was voor een congres. Ze wilden mensen bewust maken van de teruglopende dierenstand.

Het oorspronkelijke idee was dan ook om speciaal aandacht te vragen voor bedreigde diersoorten. Pas later werd de aandacht uitgebreid naar alle dieren. De datum, 4 oktober, is overigens niet willekeurig gekozen. Het is de sterfdag van Franciscus van Assisi, beschermheilige van de dieren.

Op 4 oktober viert men overal ter wereld feest ter ere van de dieren, ook in Assisi, de stad van Franciscus. Op de sterfdag van de heilige Franciscus trekken nog meer mensen naar de Basilica di San Francesco dan anders.

Palio degli Asini – ezelrace in Alba
4 oktober, Alba (Piemonte)
In Piemonte is het najaar het ultieme feestseizoen. Hier geniet je behalve van truffels ook van mooie rode wijnen als Barolo en Barbaresco, bijpassende, hartverwarmende gerechten én een speciale ezelrace, waarin de negen wijken van de stad het tegen elkaar opnemen. De Palio degli Asini vindt elk jaar plaats op de eerste zondag van oktober, in 2020 vanwege covid-19 zonder publiek.

Ibla Buskers Festival, Ragusa (Sicilië)
uitgesteld tot oktober 2021

In het Siciliaanse Ragusa wordt begin oktober een festival met tal van straatartiesten gehouden. Tijdens dit Ibla Buskers Festival wordt elk plein, elke straathoek een toneel – met verrassende acts en acrobatische toeren.

Zuid-Tiroolse Brood- en Strudelmarkt
2-4 oktober, Bressanone (Trentino-Alto Adige)
Tijdens de Zuid-Tiroolse Brood- en Strudelmarkt staat brood in het middelpunt. Alles komt aan bod, van de historische ontwikkeling tot de gebruiken en tradities, van de recepten en de bereiding tot het historische bakhuis. Kinderen kunnen spelenderwijs aan de slag in de kinderbakkerij.

Bij de kraampjes van de Zuid-Tiroolse bakkers en banketbakkers kunnen bezoekers Zuid-Tirools brood, originele Zuid-Tiroolse Apfelstrudel en traditionele spijzen uit de verschillende dalen proeven.

© Frieder Blickle | IDM Südtirol-Alto Adige

Zuid-Tirools Speckfeest
Val di Funes (Trentino-Alto Adige)
uitgesteld tot oktober 2021

We blijven nog even in Zuid-Tirol, want in hetzelfde weekend proef je in het idyllische Val di Funes/Villnösser Tal van het bijzonder smakelijke speck dat hier vandaan komt. Tijdens dit Speckfeest staat overigens niet alleen het Zuid-Tiroolse Speck centraal; er is ook volop ruimte voor muziek en andere lekkernijen. Op zondag wordt de Spekkoningin uitgekozen, een soort Miss Speck die naar behoren gekroond wordt.

© IDM Südtirol-Alto Adige

Törggelen in Zuid-Tirol
oktober, Zuid-Tirol (Trentino-Alto Adige)
We blijven nog even in Zuid-Tirol, voor het törggelen. Hoewel de naam erg Duits klinkt, is het een Zuid-Tiroolse verbastering van het Latijnse woord torculum, dat wijnpers betekent. Het zou ooit zijn ontstaan als een soort culinair dankjewel van de wijnboeren uit het Valle Isarco. Zij mochten hun dieren ’s zomers namelijk laten grazen op de weiden van de bergboeren.

Als tegenprestatie nodigden ze de boeren uit de bergen uit voor een boerenfeestmaal met jonge wijn. Met het törggelen werd dus eigenlijk de ruilhandel beklonken, zij het achteraf. Als de tamme kastanjes – in Zuid-Tirol keschtn geheten – eind september, begin oktober rijp zijn, gaan op de wijnboerderijen nog altijd de deuren van de gezellige boerenkamers en kelders open. Hier serveren wijnboeren eigen geproduceerde wijnen en zelfgemaakte specialiteiten.

© IDM Südtirol-Alto Adige

De man met het ijzeren masker
Pinerolo (Piemonte), uitgesteld tot oktober 2021
Tijdens het festival Maschera di Ferro wordt de man herdacht die hier meer dan elf jaar gevangen werd gehouden, toen het stadje nog op Frans grondgebied lag. Het verhaal wordt nagespeeld, er is een historische stoet en op zaterdagavond viert men la notte del moschettieri.

foto: Massimo Masone | Maschera di Ferro

Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d’Alba
10 oktober t/m 8 december 2020, Alba (Piemonte)
Tijdens de negentigste editie van de Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d’Alba worden er tal van activiteiten georganiseerd, voornamelijk met de witte truffel in de hoofdrol. Maar wat is dit witte goud nu eigenlijk? Simpel: truffels zijn paddenstoelen. Bijzondere paddenstoelen, dat wel, want ze groeien onder de grond, tussen de wortels van onder andere
eikenbomen en populieren.

Om de truffels op te sporen gaat de truffelzoeker op pad met een goed getrainde hond aan zijn zijde. Deze speurneus weet als geen ander de geur van de truffel op te sporen en zo de vindplaats bloot te leggen. Vroeger gingen er varkens op truffeljacht, maar dat is sinds 1985 verboden. Truffels kunnen niet worden gekweekt – de mens is hier dus echt afhankelijk van de natuur. Zodoende is de vraag meestal groter dan het aanbod, waardoor de prijs van truffel nogal kan oplopen. De prijs van een kilo witte truffel kan wel tweeduizend euro bedragen!

De witte truffel, de tartufo bianco, komt voornamelijk voor in Piemonte. De buitenkant is niet spierwit, maar geel-groen; de binnenkant is wat grijzer, met witte nerven. Zowel de geur als de smaak van de witte truffel is veel en veel sterker dan die van de zwarte truffel. De witte truffel wordt dankzij de intense geur en smaak vaak rauw gebruikt, bijvoorbeeld geraspt over een bord pasta of risotto.

L’Eroica – heldenrace in de Toscaanse heuvels
Gaiole in Chianti (Toscane), uitgesteld tot oktober 2021
Een van de meest bijzondere wielerraces ter wereld wordt elk jaar op de eerste zondag van oktober in Toscane gereden. Deze race, L’Eroica genaamd, is zo bijzonder omdat de route de deelnemers over de zogenaamde strade bianche, witte straten, voert.

Wie nu denkt dat dat met een hypermoderne fiets geen probleem moet zijn, komt bedrogen uit. Want niet alleen het parcours is bijzonder; ook de fiets waarop je deelneemt is niet het eerste het beste exemplaar. Het stalen ros moet gemaakt zijn vóór 1987.

Als je beide gegevens bij elkaar optelt, is de naam van het evenement, ‘de heroïsche’, niet meer dan terecht gekozen. Het met goed gevolg afleggen van het parcours is een prestatie op zich. De amateur-renners tonen zich ware helden op het stoffige parcours, zoals de naam terecht in herinnering houdt.

Rolli Days – live én virtueel
9-11 oktober, Genua (Ligurië)
De imposante Palazzi dei Rolli, een verzameling van ruim veertig palazzi in Genua, danken hun naam aan de rollo, lijst, die in de zestiende eeuw werd opgesteld. Op deze lijst stonden alle palazzi die volgens het bestuur van Genua in aanmerking kwamen om als verblijf voor voorname gasten te dienen.

In 2006 worden de Palazzi dei Rolli, samen met de Strade Nuove, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wie alle ruim veertig palazzi wil bekijken (ze dragen allemaal een rood bordje met een nummer), moet een paar dagen Genua plannen, want het zijn er te veel om op één dag te zien. Zeker omdat sommige palazzi ook mooie musea herbergen.

Als je álle palazzi wil bewonderen, vereer je Genua het best met een bezoek tijdens de Rolli Days. Veel van de Palazzi dei Rolli openen dan hun deuren en er zijn verschillende bijzondere tentoonstellingen, evenementen, concerten en andere feestelijkheden om de prestigieuze palazzi extra in het zonnetje te zetten. Via deze link lees je er meer over.

Palio del Papero – ganzenrace in San Miniato
10-11 oktober, San Miniato (Toscane)
Tijdens het tweede weekend van oktober kun je in het Toscaanse San Miniato genieten van de Palio del Papero, een ganzenrace. De gans die na 150 meter als eerste over de finish waggelt, wordt als een ware held  onthaald.

Giornate FAI d’Autunno
17-18 en 24-25 oktober 2020, heel Italië
Tijdens dit herfstweekend ontdek je de meest bijzondere palazzi, kerken, kastelen, parken en schatten van Italië. Veel monumenten en gebouwen die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek openen tijdens deze Giornate FAI d’Autunno, die worden georganiseerd door de Italiaanse monumentenzorg, Fondo Ambiente Italiano, hun deuren. Via deze link ontdek je alle deelnemende plekken in Italië. Een ideale gelegenheid voor een gratis kennismaking met het Italiaanse erfgoed!

Mille Miglia – duizend mijlen door Italië
22-25 oktober 2020, heel Italië
Precies duizend mijlen staan na de finish op de teller van de auto’s die deelnemen aan de beroemde Mille Miglia. Deze race start in Brescia, waar de inwoners volgens een veel aangehaald gezegde benzine in plaats van bloed door hun aderen hebben stromen. Meer weten? Bekijk dan de mooiste foto’s van de Mille Miglia  en duik in de geschiedenis van de Mille Miglia.

Grapes in Town
Turijn (Piemonte)
Een tiental bijzondere plekken in hartje Turijn openen tijdens Grapes in Town hun deuren voor wijnproducenten uit Piemonte. Je kunt onder andere proeven in het Museo Egizio, het Palazzo Carignano en het Archivio di Stato.

Het evenement vindt gelijktijdig plaats met Portici Divini, waarbij een aantal cafés in het centrum, grotendeels gelegen onder de portici, de booggangen die je in Turijn op veel plekken vindt, proeverijen aanbieden van verschillende wijnen en delicatessen uit de omgeving.

World Pasta Day
25 oktober
Op 25 oktober is het World Pasta Day – en wordt wereldwijd de pasta in het zonnetje gezet. Dat gebeurt al sinds 1995 met het doel te benadrukken hoe gezond een bord pasta is en hoe gevarieerd je met pasta als basis kunt eten.

Het feest van de lijster
Montalcino (Toscane)
Kijk uit als je op de laatste zondag van oktober door de straatjes van het Toscaanse Montalcino slentert. Hier wordt dan namelijk de Sagra del Tordo gehouden, het feest van de lijster, met tal van boogschietwedstrijden tussen de vier wijken van het stadje.

Food- en wijnfestivals
Het najaar is bij uitstek de tijd van lekker lang en zwaar tafelen. Ter ere van typische najaarsgerechten als polenta, wild zwijn, kastanjes en truffel worden er vooral in het noorden van Italië heel wat sagre, culinaire feesten, georganiseerd, onder andere in Pistoia (Toscane), Soriano nel Cimino (Lazio) en Ornavasso (Piemonte). Als je je reisroute een beetje gunstig kiest, kun je elk weekend in een ander dorp of stad in gezelschap van de locals van lokale lekkernijen proeven.

De druivenoogst wordt meestal afgesloten met een groot feest. Zo ook in Bardolino, aan het Gardameer, waar het Festa dell’Uva e del Vino (dit jaar van 4 tot en met 8 oktober) wordt gevierd. Je kunt proeven van de lokale wijn, de restaurants hebben speciale wijnmenu’s en ter afsluiting is er een feestelijk vuurwerk.

Maar er zijn veel en veel meer wijnfeesten. Elke plaats, zelfs elke wijngaard plukt op verschillende tijden, dus houd oren en ogen open als je in Italië bent in het najaar. Wie weet val je zomaar met je neus in de wijn, die uiteraard na afloop van het zware plukwerk rijkelijk vloeit!

Leuk om in detail te noemen in het kader van de wijnfestivals is de Sagra dell’Uva in Marino (Lazio). Dit wijnfeest wordt sinds 1924 op de eerste zondag van oktober gevierd ter ere van de lokale witte wijn, die uiteraard volop wordt geschonken. In 2008 maakte men een ludieke fout bij het aanleggen van de tijdelijke wijnfontein die tijdens het festival het stadje siert. De wijn werd niet naar de fontein gepompt, maar naar de kranen van de inwoners van Marino, die zomaar water in wijn zagen veranderen…

Halloween
31 oktober, heel Italië
Alhoewel er in Italië oorspronkelijk natuurlijk geen Halloween werd gevierd, dateert het eerste Italiaanse Halloweenfeest toch al van meer dan twintig jaar geleden. Het werd op een toepasselijke plek gevierd, bij de Brug van de Duivel in Borgo a Mozzano, ten noorden van Lucca. Nog steeds vind je hier op 31 oktober ‘het grootste Halloweenfeest’ van Italië, tijdens La Notte Nera, De Zwarte Nacht.

Naar eigen zeggen is Corinaldo (Le Marche) echter de Halloweenhoofdstad van Italië. Gedurende de laatste week van oktober leeft men al helemaal toe naar het griezelfeest, met speciale voorstellingen en spookattracties. Op de avond van 31 oktober is het hoogtepunt van de festiviteiten, met een grote show vol muziek, grote vuren en lekker eten – we blijven ten slotte in Italië.

Lucca Comics & Games
29 oktober t/m 1 november 2020
Als je van strips en/of van spelletjes (old school of op je scherm) houdt, dan mag je Lucca Comics & Games niet missen. Het charmante Toscaanse stadje wordt even omgetoverd tot een levend stripverhaal waar stripfiguren en spellen tot leven komen.

Ottobrate Romane – vier het najaar in Rome
In Rome bestaat de traditie om het najaar te vieren. Tot voor kort werd er tijdens de Ottobrate Romane groots feest gevierd. Want oktober, de maand die zijn naam aan de feesten heeft geleend, is schitterend in Rome. De bomen langs de Tiber kleuren in alle tinten rood, geel en goud, de zon is nog heerlijk warm en geeft de stad extra glans.  Oktober in Rome is een feestje op zich!

Het allermooist is Rome in herfstlicht. De herfstzon zet de stad in een gouden gloed en maakt alles nog mooier dan anders. Het winterse licht is prachtig, de zinderende zon op de daken hartje zomer geeft een heel eigen sfeer, maar dat herfstlicht is onvergetelijk en meer dan de moeite waard om te zien, te vangen op een foto, te koesteren!

KIJKTIPS – BIOSCOOP, NETFLIX & TV

*elke zaterdagavond: Wie is de Mol? in Toscane (NPO1)
*elke vrijdagavond: De nieuwe achternaam (NPO 2)
*vanaf woensdag 30 september: ZeroZeroZero (Canvas)
*vanaf vrijdag 2 oktober: Il Legame (Netflix)
*vanaf donderdag 8 oktober: Made in Italy (bioscoop)
*vanaf vrijdag 23 oktober: Barbaren (Netflix)

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

ROME

Viaggio nei Fori
Op het Forum van Augustus vindt tot 8 november 2020 een spectaculaire lichtshow plaats waarbij het verleden bijna letterlijk tot leven wordt gebracht. Alle praktische informatie (met o.a. aanvangstijden, prijzen en de mogelijkheid tot het reserveren van kaartjes) vind je via de website Viaggio nei Fori.

Back to Nature in Villa Borghese, Rome
Tot 13 december 2020 vormt een deel van het park Villa Borghese het thuis voor de expositie Back to Nature. Tijdens deze openluchttentoonstelling, die gratis toegankelijk is, gaan kunst en natuur met elkaar in dialoog, zoals bij Edoardo Tresoldi’s Etherea, een koepelconstructie die prachtig het zonlicht filtert.

Je vindt de tentoonstelling bij het Parco dei Daini, het gebied rondom Piazza di Siena, het Museo Carlo Bilotti en het Museo Pietro Canonica.

Lockdown Italia – visto dalla Stampa Estera
tot 1 november, Musei Capitolini
In de Musei Capitolini bewonder je de beelden die buitenlandse journalisten maakten tijdens de lockdown in Italië dit voorjaar. Klik hier voor meer details.

Alberto Sordi 1920-2020
t/m 31 januari 2021, Casa Alberto Sordi
Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Alberto Sordi opent Sordi’s voormalige privévilla de deuren voor het publiek, met een unieke tentoonstelling die is gewijd aan deze beroemde Romeinse acteur.

Sordi speelde zijn eerste rol in de film Scipione l’africano (in 1937), maar werd vooral beroemd door zijn rollen in Lo sceico bianco (1950) en I vitelloni (1954) van Fellini. Uiteindelijk speelde hij in ruim honderdvijftig films, een waar record.

De beroemdste scène uit zijn carrière is die waarin hij een bord spaghetti verorbert, in de film Un americano in Roma (1954), waarvan een foto in tal van Romeinse trattoria’s prijkt.

Sordi was ook een trouw supporter van AS Roma. Bovendien sprak hij de Italiaanse stem in van Oliver Hardy (Laurel en Hardy), waardoor veel Italianen niet alleen zijn voorkomen maar ook zijn stem uit duizenden herkennen.

De expositie Alberto Sordi 1920-2020 is tot en met 31 januari 2021 te zien in Villa Sordi (Piazzale Numa Pompilio, bij de Terme di Caracalla). Je kunt er dagelijks terecht van 10.00 tot 20.00 uur; op vrijdag en zaterdag zelfs tot 22.00 uur. Reserveren is aan te bevelen.

Nog een Sordi-expositie is te zien in het Teatro dei Dioscuri, aan de Via Piacenza 1. Hier kun je van dinsdag tot en met zondag terecht van 10.00 tot 19.00 uur.

Banksy – a visual protest
Chiostro del Bramante, t/m 11 april 2021
Het Chiostro del Bramante, een van onze favoriete plekken in Rome, biedt onderdak aan meer dan negentig werken van street artist Banksy. Deze anonieme kunstenaar staat over de hele wereld bekend om zijn rake werken als Love is in the Air en Girl with Balloon.

Per Gioco – antiek speelgoed in Palazzo Braschi
tot 10 januari 2021
In Palazzo Braschi aan Piazza Navona bewonder je tot 10 januari 2021 een uitgebreide collectie vintage speelgoed, vervaardigd tussen 1860 en 1930. Je vergaapt je aan meer dan zevenhonderd autootjes, treinen, poppen en poppenhuizen, speelgoedsoldaatjes, dieren, knikkers, hobbelpaarden, speeldoosjes en nog veel en veel meer. Leuk ook met kinderen!

Je kunt de tentoonstelling Per Gioco bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 19.00 uur. Meer details vind je op de website van Museo di Roma.

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag kun je de Vaticaanse Musea ook ’s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

TOSCANE

Affreschi Urbani – Banksy in Sansepolcro
In het Museo Civico Sansepolcro is tot 10 januari 2021 de tentoonstelling Affreschi Urbani. Piero incontra un artista chiamato Banksy te zien, waar de street art van Banksy wordt afgezet tegen de fresco’s van Piero della Francesca, een beroemde renaissancekunstenaar die zijn tijd ver vooruit was.

Bellezza oltre il limite – een reis door Toscane in Florence
Schoonheid zonder grenzen, dat is de naam van de nieuwe fototentoonstelling die te zien is rondom het Forte di Belvedere, hoog boven Florence, met foto’s van Massimo Sestini. Er zijn twintig foto’s te zien, die Toscaanse monumenten, dorpen en steden vanuit een nieuw perspectief tonen.

De expositie is tot en met 31 oktober te zien bij het Forte di Belvedere, elke middag van 15.00 tot 20.00 uur, met uitzondering van maandag.

NAPELS

Luca Giordano – dalla natura alla pittura
tot 10 januari 2021, Museo di Capodimonte in Napels
Deze grootse expositie biedt een unieke kennismaking met schilder Luca Giordano, die op 18 oktober 1634 in Napels ter wereld kwam. Hij was een natuurtalent; als net twintigjarige schilderde hij twee doeken voor de kerk San Pietro ad Aram en eentje voor de Santa Brigida.

Hij laat zich inspireren door de stijl van Ribera, Titiaan en Rubens en reist onder meer naar Rome, Venetië en Florence. In deze laatste stad is zijn schitterende stijl nog altijd beroemd, met dank aan de Cappella Corsini in de Chiesa del Carmine en met name de fresco’s in het Palazzo Medici Riccardi.

Na een lang verblijf in Madrid keert Giordano uiteindelijk terug naar Napels, waar hij onder meer werkt voor het Certosa di San Martino, de Chiesa dei Girolamini en de Chiesa di Donnaregina, voor hij in 1705 zijn laatste adem uitblaast en begraven wordt in de Santa Brigida.

Meer informatie over de tentoonstelling Luca Giordano – dalla natura alla pittura vind je op de website van het Museo di Capodimonte.

foto: Amedeo Benestante | Museo di Capodimonte

VENETIË

Op het Venetiaanse glaseiland Murano vindt tot en met 7 januari 2021 de tentoonstelling Unbreakable: Women in Glass plaats, met glaskunst van vrouwen van over de hele wereld. De expositie toont de creatieve mogelijkheden van glas en de verrassende diversiteit van kunstwerken gecreëerd door vrouwelijke kunstenaars. Via deze link lees je meer over deze expositie.

NEDERLAND

Italiaanse tekeningen van o.a. Rafaël en Michelangelo
t/m 23 november 2020, Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum in Amsterdam zet tot en met 23 november 2020 een aantal tekeningen van Italiaanse kunstenaars in het zonnetje. De disegni, van de hand van onder meer Rafaël, Michelangelo, Carracci, Barocci, Canaletto, Tiepolo en Piranesi, komen uit de collectie van het Rijksprentenkabinet. In deze blog lees je er meer over.

Romeinen langs de Rijn
t/m 28 februari 2021, Rijksmuseum van Oudheden in Leiden
De nieuwe familietentoonstelling Romeinen langs de Rijn laat jong en oud ontdekken hoe mensen tweeduizend jaar geleden leefden langs de Nederlandse Rijn. De expositie is tot en met 28 februari 2021 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. In deze blog lees je er meer over.

Settimana della Lingua Italiana – Week van de Italiaanse Taal
In het kader van de Italiaanse Taal organiseert het Istituto Italiano di Cultura in Amsterdam allerlei evenementen.

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!