Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Als een koning(in) in Genua – kunst kijken, shoppen, eten & slapen in de Palazzi dei Rolli

Genua staat bekend om haar grote verzameling statige paleizen: de Palazzi dei Rolli. Veel van deze palazzi hebben tegenwoordig een nieuwe functie, van winkel en hotel tot museum en restaurant. Zo kun je een heel weekend in deze palazzi doorbrengen en je even de koning te rijk wanen.

Ciao tutti’s Liza ging op ontdekkingstocht en tipt een aantal voormalige koninklijke verblijven die tegenwoordig een nieuwe functie hebben.

Liza: ‘Genua staat bekend om haar indrukwekkende Palazzi dei Rolli, een verzameling koninklijke paleizen uit de zestiende eeuw. De bekendste liggen aan de indrukwekkende Via Garibaldi, de belangrijkste straat van de stad.

De rijkste families van Genua lieten hier in de zestiende eeuw privéverblijven optrekken, niet alleen om hun rijkdom te tonen maar ook om belangrijke gasten van de Republiek van Genua te ontvangen tijdens staatsbezoeken.

De Zuid-Nederlandse schilder Rubens was zelfs zo onder de indruk van de statige gebouwen aan deze straat dat hij een serie tekeningen van de Via Garibaldi maakte, die als voorbeeld dienden voor de huizen van gegoede families in Antwerpen.

Musei di Strada Nuova & Palazzo Reale

Het Palazzo Rosso, het Palazzo Bianco en het Palazzo Tursi vormen nu samen de Musei di Strada Nuova (Via Garibaldi 9, 11 en 18), die je met één kaartje allemaal kunt bezoeken. Het zijn stuk voor stuk prachtige musea met een uitgebreide kunstcollectie en adembenemende binnentuinen.

Je krijgt bovendien een goed idee over hoe hier geleefd werd. Zo bevat Palazzo Rosso twee verdiepingen met twee appartementen, ingericht in 1670 voor de broers Rodolfo en Giovanni Francesco Brignole Sale. Hun familieportretten, gemaakt door Anthony Van Dyck, zijn er nog altijd te zien.

Het werk van Van Dyck is ook te zien in Palazzo Reale (Via Balbi 10), de voormalige residentie van de familie Savoia en nu omgetoverd tot een museum. Het paleis is ingericht met meubels uit de achttiende en negentiende eeuw, zodat je je goed kunt voorstellen hoe de leden van koninklijke families hier in hun voluptueuze gewaden door de gangen schuifelden. Vooral de Galleria degli Specchi (Spiegelzaal), met fresco’s van Domenico Parodi, is erg indrukwekkend.

Via Garibaldi 12 Lifestyle Store

Designwinkel Via Garibaldi 12 is een must visit, ook voor wie niet van winkelen houdt. Als je de grote deuren van het gelijknamige adres door bent en via de brede marmeren trappen naar de eerste verdieping wandelt, heb je eerder het idee in een museum terecht te zijn gekomen dan in een winkel.

Het prachtige palazzo is compleet gerenoveerd, maar de originele stijlkamers met hun prachtige barokdetails en fresco’s zijn behouden gebleven. De familie Bagnara begon er een aantal jaar geleden een designshop met luxe meubels, serviesgoed, keukenapparatuur, kunstobjecten en accessoires voor in huis, maar ook kleinere (en beter betaalbare) items als boeken en leuke hebbedingetjes.

Bij binnenkomst word ik vriendelijk begroet door Lorenzo Bagnara, een van de zonen van de winkeleigenaar. ‘Sinds dit palazzo in de zestiende eeuw werd gebouwd, is het regelmatig aangepast aan de veranderende trends en behoeftes; het was dus altijd erg avant-garde. Dat maakt het een bijzondere plek met veel verschillende invloeden,’ zo vertelt hij enthousiast. ‘Als je de reisverslagen van beroemde schrijvers, zoals Charles Dickens, erop naslaat, vertellen ze vaak over hun bezoek aan dit palazzo.’

Les Rouges Cucina & Cocktails

Midden tussen de caruggi, de kleine straatjes van het historische stadscentrum van Genua, vind je de hippe cocktailbar Les Rouges (Piazza Campetto 8). Het eet- en drinkgedeelte ligt op de eerste verdieping van het Palazzo Imperiale, een zestiende-eeuws palazzo dat eveneens op de lijst van de Palazzi dei Rolli prijkt.

De fresco’s op het plafond zijn ware meesterwerken en contrasteren mooi met de moderne kunstwerken die er direct onder aan de muren hangen. Ze geven het ietwat donkere, sfeervolle interieur iets weelderigs.

Behalve voor heerlijke cocktails kun je hier ook terecht voor wat kleine hapjes. Verwacht hier geen traditionele kaart: het menu bestaat uit een mix van verschillende keukens en gerechten. Zo bestel je er een goede visburger, tonijntartaar met avocado en tomatenvinaigrette of inktvis met olijven en feta – maar ook een goede lasagne al forno of gnocchi tricolore.

Hotel Palazzo Grillo

Wil je ook slapen in een van de Palazzi dei Rolli? Dat kan! Midden in de karakteristieke kronkelstraatjes van Genua vind je Hotel Palazzo Grillo (Piazza delle Vigne 4).

Dit in 1545 gebouwde stadspaleis was indertijd het huis van Domenico Grillo. De afgelopen decennia stond het lange tijd leeg, totdat het in 2011 in zijn oude glorie werd hersteld en omgebouwd tot een prachtig designhotel.

Ondanks de grondige renovatie zijn zoveel mogelijk originele details bewaard gebleven: van de prachtige fresco’s en vloer in de lobby tot de plafonds in enkele van de kamers. Ik sliep bijvoorbeeld onder een houten constructie uit de zestiende eeuw.

Zodra je hier over de drempel stapt, kijk je je ogen uit. In de lobby en op de eerste verdieping zijn groteske fresco’s van Bergamasco te bewonderen. Ze vertellen allemaal verschillende hoofdstukken uit de Ilias en verhalen uit de Griekse mythologie.

Op de tweede verdieping is een sfeervolle woonkamer ingericht, waar gasten kunnen ontspannen of werken. Je vindt er ook een aantal bustes van de familie Grillo. De moderne, minimalistische designinrichting van veelal Scandinavische makelij werkt verrassend goed in combinatie met de authentieke details.

Het hoogtepunt? Het ontbijt, dat plaatsvindt op de bovenste verdieping, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *