Ga op pad met onze City Walks!

Ciao tutti Agenda – september

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

Koninginnerace op het Canal Grande
2 september, Venetië, Veneto
Elke eerste zondag van september (dit jaar op 2 september) ziet het Canal Grande in Venetië letterlijk zwart van alle gondels die op het water dobberen. Dan wordt namelijk de Regata Storica gehouden, een traditie die tot ver in de geschiedenis teruggaat.

Voorafgaand aan de roeiwedstrijd is er een gondeloptocht waarin oude, bijzonder gedecoreerde gondels de hoofdrol spelen. Daarna volgen de echte roeiwedstrijden. Het spits wordt afgebeten door de Regata dei Giovanissimi. Dan zijn de vrouwen aan de beurt, met hun Regata delle Donne en vervolgens mag er gejuicht worden voor boten uit de omliggende streken, tijdens de Regata delle Caorline.

Tot slot gaan de echte gondeliers van start. Tijdens een spannende Regata dei Campioni glijden ze over het water. De boten vertrekken vanaf de Riva degli Schiavoni. De finish ligt tegenover Ca’Foscari, waar een soort drijvende historische tribune in het water is geplaatst. Daar worden de winnende gondeliers gehuldigd.

foto: Javen

Filmfestival van Venetië
tot en met 8 september 2018, Venetië (Veneto)
Begin september geniet je van de Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica di Venezia, zoals het Filmfestival van Venetië voluit heet. Het is het oudste filmfestival ter wereld; de eerste editie werd reeds in 1932 gehouden. Venetië staat dan even helemaal in het teken van rode lopers, sterren en bovenal bijzondere films.

Een vijf ton wegende Santa Rosa
3 september, Viterbo (Lazio)
In Viterbo trekt elk jaar op 3 september een heel gevaarte door de stad. De zogenaamde Macchina di Santa Rosa is circa dertig meter hoog, vijf ton zwaar en spectaculair verlicht met meer dan duizend lichtjes en versierd met ontelbare stoffen rozen. De constructie met de heilige Rosa wordt door meer dan honderd man gedragen – zo zwaar is ze. De tocht voert de heilige door de straten van de stad, in handen van de dragers, facchini genaamd. Ze stoppen een paar keer bij een soort altaar, waarna steeds drie commando’s klinken voor de heilige weer gedragen kan worden: ‘Sotto col ciuffo e fermi’, ‘Sollevate e fermi’ en ‘Per Santa Rosa, avanti!

La Festa di Rificolona
7 september, Florence (Toscane)
Elk jaar op de avond van 7 september schittert Florence in het licht van honderden lampions. Ter ere van La Festa di Rificolona wordt er een grote lampionnenoptocht gehouden. Al zingend trekken kinderen én volwassenen door de stad, elk met een eigengemaakte of gekochte lampion of lantaarn.

Het feest is waarschijnlijk in de zestiende eeuw ontstaan. Toen kwamen de boeren uit de wijde omstreken voor het eerst op de avond van 7 september naar de stad, om daar de dag erna de geboortedag van Maria te vieren. De boeren verzamelden zich vooral op het plein voor de Santissima Annunziata. Nog steeds komen de Florentijnen hier samen, in één groot feest van licht.

Jarige Julia
7 september, Verona (Veneto)
Julia, of Giulietta zoals de Italianen haar noemen, was naar verluidt jarig op 12 september. Een mooie gelegenheid om het huis waar ze zou hebben gewoond te bezoeken, aan de Via Cappello in Verona. Hoewel het hier nu bijna altijd een drukte van belang is en je geen tijd hebt om te dagdromen bij Romeo die een prachtige liefdesverklaring komt brengen, moet je in elk geval even de rechterborst van de bronzen Julia aanraken. Dat schijnt geluk te brengen in de
liefde…

Geschaakt!
7 t/m 9 september 2018, Marostica (Veneto)
Marostica staat ook wel bekend als schaakstad. In het tweede weekend van september van de even jaren wordt op het altijd aanwezige enorme schaakbord op het centrale plein een levensgroot schaakspel gespeeld, met meer dan vijfhonderd deelnemers in historische kledij. Klik hier voor kaartjes & meer details.

De oorsprong van deze schaakmanie is te vinden in – hoe kan het ook anders in Italië – een tragische liefdesgeschiedenis. Zowel Rinaldo d’Angarono als Vieri da Vallonara, allebei jonge en vooral knappe edelen, werden verliefd op Lionora, de dochter van de heer van Marostica. Beide edelknapen wilden strijden om Lionora’s hand, maar de kasteelheer was veel te bang dat een van de twee dat met de dood zou moeten bekopen. Hij verbood het duel en liet de verliefde mannen in plaats daarvan een partijtje schaak spelen. De winnaar zou de hand van Lionora krijgen, de verliezer die van haar zuster Oldrada.

Aangezien er veel met het spel was gemoeid, werd het een waar spektakel. De kasteelheer riep alle soldaten op om toezicht te houden en eventueel in te grijpen als het uit de hand liep. Het schaakbord werd omringd door boogschutters, hellebaardiers en soldaten te paard. Maar dat was nog niet alles: er moest geschaakt worden met levende stukken, om het spel nog bijzonderder te maken. Na een spannend spel kwam Vieri da Vallonara als winnaar uit de bus. Hij had Lionora letterlijk en figuurlijk weten te schaken!

Sagra della Lumaca
8-9 september 2018, Molini di Triora (Ligurië)
Ben je begin september in de buurt van Valle Argentina in Ligurië en wil je iets bijzonders meemaken op gastronomisch gebied? Dan is de Sagra della Lumaca, het slakkenfestival in Molini di Triora, zeker een aanrader. Ruim tweehonderd kilo slakken wordt op typisch Ligurische wijze bereid door de lokale bars en restaurants. Er zijn wijnproeverijen, je kunt genieten van live muziek, kinderentertainment, een markt met lokale specialiteiten en meedoen met een echte slakkenrace.
Lichtjesfeest in Lucca
13 september, Lucca (Toscane)
Tijdens de Luminara di Santa Croce wordt heel Lucca feestelijk verlicht door duizenden kaarsen en kaarsjes. Ter ere van dit grootse feest worden er allerlei activiteiten georganiseerd, zoals een plechtige processie met Il Volto Santo (‘Het Heilige Gezicht’). Na de processie is er het Mottettoneconcert in de kathedraal en groots vuurwerk.
Wolkenlift in de Duomo
14 september, Milaan (Lombardije)
Elk jaar op 14 september vindt er in Milaan een belangrijke gebeurtenis plaats. Sinds 1576 gaat er dan een lift de nok van de Duomo in. Deze lift heeft de vorm van een wolk en wordt daarom in het Milanese dialect Nivola genoemd. De wolk heeft een soort baldakijn, versierd met engelen, kaarsen en een gouden kruis. Het hele gevaarte wordt de lucht in gehesen zodat de aartsbisschop van Milaan een spijker van het kruis van Jezus kan pakken, die zo’n veertig meter boven het altaar wordt bewaard.
Terra Madre Salone del Gusto
20 t/m 24 september, Turijn
De Salone del Gusto is dé happening voor liefhebbers van lekker eten, met heel veel Slow Food-producten uit Italië maar ook uit de rest van de wereld. Je kunt je hart ophalen aan bijzondere kazen, risotto, pasta, wijn, bonen… Ook zijn er verschillende workshops en lezingen. Meer informatie vind je op de website van de Salone del Gusto.
Cartasia – Biennale d’Arte
tot en met 27 september 2018, Lucca (Toscane)
Dit jaar vindt in Lucca de negende editie plaats van Cartasia, een papierfestival waarbij door de hele stad kunstwerken van papier te zien zullen zijn. Je komt ze zomaar tegen als je over de pleinen dwaalt. Ook in het Palazzo Ducale en de Mercato del Carmine is papierkunst te zien. Er zijn workshops (ook voor kinderen), voorstellingen en bijzondere proeverijen. Het thema van dit jaar is ‘Chaos & Stilte’. Meer informatie vind je op de website van Cartasia.

Hoodie | Michael Stutz | Cartasia 2016 (foto: Cartasia)

Manifesta 12
tot 4 november 2018, Palermo (Sicilië)
Manifesta, het tweejaarlijkse festival voor beeldende kunst, vindt dit jaar plaats in Palermo, dat tegelijkertijd gedurende heel 2018 de Italiaanse hoofdstad van Cultuur is. Meer informatie over het uitgebreide programma tijdens die vijf maanden vind je op de website van Manifesta.

Sangue e Arena – bloed in het Colosseum
tot en met 27 oktober 2018, Rome (Lazio)
Altijd al eens willen zien hoe een gladiatorengevecht eraan toe ging in het Colosseum? Dat kan nu! Althans, tijdens de show Sangue e Arena worden er 3D-projecties getoond, tijdens een indrukwekkende multimediashow van ongeveer een half uur. Je wordt meegenomen naar 80 na Christus, toen het Colosseum werd geopend en de Romeinen werden getrakteerd op maar liefst honderd dagen aan gladiatorengevechten, gevechten met dieren en een echte zeeslag.

Sangue e Arena vindt tot en met 27 oktober 2018 elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond plaats, om 21.30 uur, 22.30 en 23.30 uur. Tickets kun je bestellen via Coopculture.

Giudizio Universale – Michelangelo & de geheimen van de Sixtijnse Kapel
tot en met 31 mei 2019, Rome (Lazio)
In Rome kun je je nog tot en met eind mei onderdompelen in Giudizio Universale, een spectaculaire show met in de hoofdrol de schilderingen die Michelangelo in de Sixtijnse Kapel maakte. Lees meer in deze blog over Giudizio Universale.

foto: Luca Parisse

Viaggio nei Fori
tot en met eind november 2018, Rome (Lazio)
Zowel op het Forum van Augustus als op het Forum van Caesar vindt van 21 april tot en met 11 november 2018 een spectaculaire lichtshow plaats waarbij het verleden bijna letterlijk tot leven wordt gebracht. Alle praktische informatie (met o.a. aanvangstijden, prijzen en de mogelijkheid tot het reserveren van kaartjes) vind je via de website Viaggio nei Fori.

L’Ara com’era
tot eind oktober 2018, Rome (Lazio)
Tijdens L’Ara com’era (‘het altaar zoals het was) kun je de Ara Pacis aanschouwen in de kleuren die het vredesaltaar van Augustus ooit moet hebben gehad. Een geavanceerde virtual reality-techniek zorgt ervoor dat je een betoverende stap terug in de tijd kunt doen.’ Klik hier voor het reserveren van kaartjes of bekijk hier alvast een voorproefje!

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

ROME

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag kun je de Vaticaanse Musea ook ’s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

Eco e Narciso
Palazzo Barberini, t/m 28 oktober 2018
Palazzo Barberini opende onlangs elf nieuwe zalen, die tot en met oktober onderdak bieden aan de tentoonstelling ‘Eco e Narciso’, met (zelf)portretten uit de collecties van het MAXXI (het museum voor moderne kunst in Rome), de Galleria Corsini en het Palazzo Barberini zelf.

Het resultaat is een prachtig samenspel tussen klassieke en moderne kunstwerken. Te zien zijn onder andere Caravaggio’s Narcissus en modern werk van Richard Serra en Kiki Smith.

Nieuw is ook dat je Borromini’s bijzonder welgevormde trap kunt betreden. Na je bezoek aan het museum wandel je langs zijn met zuilen en bijen (het symbool van de familie Barberini) gedecoreerde trappartij naar beneden.

Walls – Le mure di Roma
Ara Pacis, tot 9 september 2018
Er is een prachtige fotoreeks van Andrea Jemolo te zien in het museum bij de Ara Pacis. De bijna tachtig foto’s tonen steeds opnieuw maar steeds weer anders de Aureliaanse Muur. Daarnaast is ook een aantal historische foto’s van de Aureliaanse Muur te zien, grotendeels afkomstig uit het archief van het Museo di Roma. Meer details via deze link.

DREAM – L’arte incontra i sogni
Chiostro del Bramante, 29 september 2018 tot en met 5 mei 2019
Kunst ontmoet dromen, in de unieke setting van het Chiostro del Bramante in hartje Rome, op een steenworp afstand van Piazza Navona. Met open ogen stap je een droomwereld binnen, met kunstwerken die speciaal voor deze tentoonstelling zijn gemaakt door onder anderen Bill Viola, Anish Kapoor, Luigi Ontani, James Turrell en Anselm Kiefer.

Armi e potere nell’Europa del Rinascimento
t/m 11 november, Rome
In het Castel Sant’Angelo (de Engelenburcht) en Palazzo Venezia (aan het Piazza Venezia) is tot en met 11 november de dubbeltentoonstelling Armi e potere nell’Europa del Rinascimento (‘wapens en macht in het Europa van de renaissance’) te zien. Een combiticket voor beide exposities kost € 15,-. Meer informatie vind je op de website van ArtCity.

Citazioni pratiche – Fornasetti
Palazzo Altemps, tot en met 9 september 2018

Traiano – costruire l’impero, creare l’Europa
Markten van Trajanus, tot en met 16 september 2018

Appia, self-portrait – fototentoonstelling over de Via Appia
Santa Maria Nova, Via Appia Antica, tot 30 september 2018

La Roma dei Re – il racconto dell’Archeologia
(het Rome van de koningen – het verhaal van de archeologie)

t/m 27 januari 2019, Capitolijnse Musea

Eternal City – architectuurfoto’s van het Royal Institute of British Architects
Vittoriano, tot 28 oktober 2018

FLORENCE

Gong – Eliseo Mattiacci
Forte di Belvedere, tot en met 14 oktober 2018
Het Forte di Belvedere in Florence biedt deze zomer onderdak aan de tentoonstelling Gong, met prachtige hedendaagse kunstwerken van Eliseo Mattiacci, die prachtig versmelten met de omgeving en met het uitzicht op Florence aan je voeten. Twintig beelden en tachtig schetsen zijn er te zien, met in de hoofdrol de kosmos, planeten en geometrische ritmes.

Gong is dagelijks (behalve op maandag) te bezoeken van 11.00 tot 20.00 uur. Meer informatie vind je op de website van MUS.E Firenze. De toegang bedraagt € 3,- met als gratis bonus een uniek uitzicht op Florence!

Fritz Koenig
Galleria degli Uffizi & Giardino di Boboli, tot 7 oktober 2018
In de zalen van de Galleria degli Uffizi en in de groene omgeving van de Giardino di Boboli geniet je tot begin oktober van de kunstwerken van Fritz Koenig, een van de bekendste beeldhouwers van de twintigste eeuw. Het is de eerste grote tentoonstelling na Koenigs dood in februari 2017, met in totaal meer dan honderdzestig werken.

In de Galleria degli Uffizi bewonder je schetsen, modellen en kleinere beelden, terwijl de grote kunstwerken prachtig staan opgesteld in de Giardino di Boboli.

Grand Tourismo
Galleria degli Uffizi, tot en met 14 oktober 2018

Icons – Steve McCurry
met 100 foto’s uit de veertigjarige carrière van deze beroemde fotograaf
Villa Bardini, tot en met 16 september 2018

Lago Inle, Birmania, 2011 | © Steve McCurry

Waterbones – Loris Cecchini
Gallery Hotel Art, tot eind 2018

The cleaner – Marina Abramovinc
Palazzo Strozzi, Florence, 21 september 2018 tot en met 20 januari 2019

VENETIË

Il giovane Tintoretto – De jonge Tintoretto
7 september 2018 tot en met 6 januari 2019
Tijdens deze tentoonstelling in de Gallerie dell’Accademia bewonder je ongeveer zestig kunstwerken uit de vroege jaren, van 1538 (toen hij zijn eerste eigen atelier opende) tot 1548 (toen hij zijn eerste grote succes behaalde, met een werk voor de Scuola Grande di San Marco).

De werken werden over de hele wereld verzameld, van het Louvre in Parijs tot de National Gallery in Washington, van de Galleria degli Uffizi in Florence tot de Courtauld Gallery in Londen, van de Galleria Borghese in Rome tot de Fabbrica del Duomo in Milaan. Een aantal hoogtepunten: Conversione di San Paolo, Apollo e Marsia (dat voor de eerste keer te zien zal zijn in Italië), Cristo tra i dottori en Cena in Emmaus.

Er zijn ook schilderijen en beelden te zien van Tintoretto’s tijdgenoten, onder wie Andrea Schiavone, Lambert Sustris en Bartolomeo Ammannati.

Magister Canova
tot en met 22 november 2018
In de Scuola Grande della Misericordia in de Venetiaanse wijk Cannaregio stap je in de wervelende wereld van Antonio Canova. Omringd door beelden, multimediale installaties en muziek ontdek je het genie achter de prachtige marmeren beelden. Een spectaculaire tentoonstelling in een unieke omgeving!

Lees meer via deze link (en mis ook Canova’s aanwezigheid in de Hermitage in Amsterdam niet!).

La Pelle del Vetro – Carlo Scarpa alla Venini
9 september 2018 t/m 6 januari 2019, Piazza San Marco
Ter ere van The Venice Glass Week 2018 organiseert FAI de tentoonstelling La Pelle del Vetro – Carlo Scarpa alla Venini. De winkel van Olivetti op het Piazza San Marco biedt tijdens de duur van de expositie onderdak aan een selectie van vijftien kostbare glazen kunstwerken, die architect Carlo Scarpa ontwierp tijdens zijn carrière bij Venini. Meer informatie vind je op de website van FAI.

Biennale Architettura
tot en met 25 november 2018
De Architectuur Biennale staat dit jaar in het teken van het thema Freespace. Curatoren Yvonne Farrell en Shelley McNamara maken van de zestiende editie vast weer een bijzonder gebeuren, met prachtige paviljoens in de Giardini, het Arsenale en andere locaties in Venetië. Kijk voor alle praktische informatie en het precieze programma op de website van de Biennale Architettura.

World Presso Photo 2018
t/m 30 september, Magazzino alle Zattere, Venetië

ELDERS IN ITALIË

*Storie – il design italiano
Triennale, Milaan (Lombardije), tot en met 20 januari 2019

*Poetica della Traduzione, Manolo Valdés
Pietrasanta (Toscane), tot en met 30 september 2019

*Deredia a Lucca
Lucca – verschillende plekken in de stad (Toscane), tot en met 10 september 2018

*Henri Cartier-Bresson in America
Lu.C.C.A. Lucca Center of Contemporary Art (Toscane), tot en met 11 november 2018

*Ebrei, una storia italiana
MEIS Ferrara (Emilia-Romagna), tot en met 16 september 2018

*Personae – Elliott Erwitt
Castello Carlo V, Lecce (Puglia), tot en met 9 september 2018

NEDERLAND

Bella Verna
9 september 2018, Alverna
Een heerlijke Italiaanse dag bij De Markies in Alverna (in de buurt van Nijmegen), met onder meer pizza’s uit de houtoven, Italiaans ijs, koffiespecialiteiten, delicatessen (zoals olijfolie, koekjes, kaas), een wijn- en bierproeverij, taal en cultuur, mode, muziek, een fotowedstrijd  en nog veel meer. De toegang is gratis. Meer details vind je op deze Facebookpagina.

Een Italiaanse sagra in Rotterdam
16 september, Hoogstraat, Rotterdam
Heimwee naar Italië? Kom dan op zondag 16 september naar Rotterdam In de Hoogstraat prijkt dan een zevenenzeventig meter lange eettafel waar iedereen geniet van lekker eten en drinken.

Een sagra is in Italië van oudsher een culinair (dorps)feest, waar een seizoensspecialiteit centraal staat. Als je het in Italië wel eens hebt meegemaakt, weet je hoe sfeervol en gezellig het is. Iedereen schuift aan, jong en oud, familie en vrienden, buren en bezoekers.

Precies zo heeft Donatella Civile van Italiaanseles.com het voor ogen. Ze organiseert de Rotterdamse sagra als lustrumfeest voor haar Italiaanse taalschool, maar ook niet-leerlingen (en niet-Rotterdammers) zijn van harte welkom. Klik hier voor meer info & tickets (op=op).

Italiaanse lunch bij Landrucci
22 september, Landrucci, Werkhoven
Het is moeilijk te geloven, maar ergens op het Utrechtse platteland bevindt zich een prachtig stukje Italië: Landrucci. Zodra je het landweggetje oprijdt, voel je het.. én ruik je het! De geur van versgebakken brood en pizza, van cantucci en salami komt je tegemoet!

Om het Italiaanse zomergevoel nog even vast te houden, organiseren Maureen van de toekomstige B&B Solo Sicilia en Robin van Particolare vakanties – Bijzondere vakanties op maat in Italië op zaterdag 22 september een heerlijke Italiaanse lunch bij Landrucci. Meer details vind je via deze link, waar je je ook meteen kunt aanmelden voor de lunch. De kosten bedragen € 25,- p.p.

Katholiek rood in de rosse buurt van Amsterdam
tot en met 23 september 2018, Oude Kerk, Amsterdam
De Oude Kerk, die midden in de rosse buurt van Amsterdam ligt, kleurt deze zomer prachtig rood. Het monumentale werk Anastasis van Giorgio Andreotta Calò (Venetië, 1979) draait het perspectief in de kerk om van calvinistisch blauwgrijs naar katholiek rood.

Als je de kerk binnenloopt, kom je terecht in een zee van rood licht, een ingrijpende ervaring. Een zomer lang leeft de kerk mee met licht en donker, binnen en buiten cirkelen om elkaar heen, op het ritme van dageraad en schemering.

Op de website van de Oude Kerk lees je meer over dit unieke gebeuren. Je vindt er ook alle details qua openingstijden, tickets etc.

foto: Matthijs Immink | Oude Kerk

Amsterdam Wine Festival
24 tot en met 30 september, Amsterdam
Eind september kun je als wijnliefhebber je hart ophalen aan Amsterdam, tijdens het Amsterdam Wine Festival. Zo’n dertig Wine Spots, variërend van een wijnbar tot een restaurant en van een hotelbar tot een slijter, bieden een speciaal opgesteld wijnprogramma aan: proeverijen van internationale wijnboeren, unieke masterclasses van sommeliers of een ouderwets potje bingo met heerlijke prijzen.

Classic Beauties
Hermitage Amsterdam, tot en met 13 januari 2019
In de Hermitage Amsterdam is de tentoonstelling ‘Classic Beauties – Kunstenaars, Italië en het schoonheidsideaal in de achttiende eeuw.’ te zien. Aan de hand van ruim zestig sculpturen, schilderijen en tekeningen van vijfentwintig toonaangevende kunstenaars maak je als bezoeker een unieke Italiëreis. Je ontmoet beroemde kunstenaars uit de achttiende eeuw, onder wie Pompeo Batoni, Anton Raphael Mengs, Angelika Kauffmann en de beroemdste van allemaal, Antonio Canova. Van hem zijn maar liefst acht beelden te zien, waaronder de beroemde Drie Gratiën, Amor en Psyche en Hebe. Lees meer over Classic Beauties.

Antonio Canova, De Drie Gratiën, 1812-1816 (details)
© Aurelio Amendola / State Hermitage Museum, St Petersburg

Made in Italy – Italiaanse handtassen
tot en met 23 september 2018, Amsterdam
Wereldwijd is Italiaans design en kleding een begrip. Alles met het label Made in Italy lijkt in trek. Maar wat maakt die tas of die jurk nu zo uitgesproken Italiaans?

Tot en met 23 september 2018 bekijk je in Tassenmuseum Hendrikje de nieuwe tentoonstelling ‘Made in Italy’. Aan de hand van mode en accessoires van Italiaanse topontwerpers als Prada, Gucci en Dolce & Gabbana ontdek je wat de Italiaanse stijl nu zo kenmerkend maakt. De stukken die te zien zijn, zijn veelal gedragen door beroemdheden als Sophia Loren, Barbra Streisand en Lady Gaga. Lees meer over Made in Italy

handtas van Emilio Pucci

Venezia Quotidiana II, Artigianale
11 t/m 16 september, Utrecht
In Galerie Niek Waterbolk (Schoutenstraat 10, Utrecht) waan je je met dank aan de prachtige foto’s van Herman van Doorn even in Venetië. Niet het Venetië van de gondels en de maskers, maar het dagelijkse Venetië, het Venetië achter de deuren die normaal gesproken gesloten blijven.

Herman: ‘Motivatie voor het project ‘Venezia Quotidiana’ is gelegen in de dreigende teloorgang van deze unieke stad door het oprukkende massatoerisme, gestimuleerd door een stijgende marktwaarde van het onroerend goed wat tot gevolg heeft dat de oorspronkelijke bewoners gestaag uit hun stad worden verdreven. Het inwonertal van het historisch centrum daalde van bijna 175.000 in 1975 tot minder dan 54.000 aan het begin van dit jaar.

Ik ben, al wandelend door de stad, nieuwsgierig naar situaties, personen en werkzaamheden in de openbare ruimte naar hetgeen zich naast de straten, achter de deuren afspeelde. Afgelopen juni ben ik voor de derde keer naar Venetië getogen met als doel op zoek te gaan naar traditionele bedrijven en ambachten, zoals Tessitura Luigi Bevilacqua Venezia, die je hieronder op de foto ziet.’

foto: Herman van Doorn

High Tech Romeinen
tot en met 6 januari 2019, Limburgs Museum, Venlo
Romeinen stoffig en ouderwets? Met High Tech Romeinen laat het Limburgs Museum je zien én ervaren dat dat niet klopt. De uitvindingen van die slimmerds op sandalen zijn nu, tweeduizend jaar later, nog steeds belangrijk. De actieve tentoonstelling High Tech Romeinen léért je niet alleen hoe vernuftig Romeinse bedenksels als dakpannen, hijskranen, bruggen en aquaducten waren – je mag er zelf mee aan de slag! Schiet met een Romeinse katapult, ontdek hoe een Romeinse rekenmachine werkte, bouw als een Romeinse architect of stap in een Romeinse roeiboot.

Escher op reis
Fries Museum, Leeuwarden, tot en met 28 oktober 2018
Leeuwarden is dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa. Ter ere van deze bijzondere status zet het Fries Museum een van de bekendste inwoners van de stad in het zonnetje: Maurits Cornelis Escher.

Tijdens de tentoonstelling Escher op reis (die nog tot en met 28 oktober 2018 te zien is) treed je in de voetsporen van de grote kunstenaar. Je reist met Escher mee, onder andere naar prachtige plekken in Italië, waar Escher zijn hart aan had verloren en die hij in bijna perfecte tekeningen vereeuwigde.

Er zijn meer dan tachtig originele prenten, circa twintig tekeningen en diverse foto’s en voorwerpen te zien van de reislustige graficus, die in Italië volop inspiratie vond voor zijn bekendste werken.

deel van Metamorphose II
© The M.C. Escher Company | www.mcescher.com

Passione Italiana – L’arte dell’Espresso
Cube design museum Kerkrade, tot en met 29 oktober 2018
Kun je niet zonder koffie? Dan mag je de tentoonstelling ‘Passione Italiana – L’arte dell’Espresso’ in het Cube design museum in het Limburgse Kerkrade niet missen. Deze expositie neemt je mee terug in de tijd, naar het Italië van 1910, waar de allereerste espresso’s worden gezet. De reis voert je verder langs peperdure, indrukwekkende, antieke én wifi-gestuurde espressomachines en design serviezen door de decennia heen.

foto: Ruud Balk

My Big Gay Italian Wedding
sinds 30 augustus in de bioscoop

My Big Gay Italian Wedding is een heerlijke komedie over een homostel dat wil trouwen in een pittoresk Italiaans bergdorpje.

Figlia Mia
sinds 23 augustus in de bioscoop
Een jong meisje wordt verscheurd door haar liefde voor haar twee moeders. Een verhaal over onvolmaakt moederschap en onlosmakelijke banden. Het zonovergoten Sardinië is de setting van deze zomerse film, waar we je in augustus meer over vertelden in deze blog.

A Casa Tutti Bene
sinds 30 augustus in de bioscoop
Alba en Pietro vieren hun vijftigjarig huwelijksfeest op het zonovergoten eiland Ischia waar ze sinds kort een lommerrijke villa hebben betrokken, met voldoende plek om de talrijke familie te ontvangen. Iedereen is uitgenodigd: kinderen, ex partners, neven, nichten, vrienden…

Maar wat begint als een gezellig samenzijn, verandert na het diner al gauw als de veerboot vanwege sterke wind niet meer afvaart. Noodgedwongen moet de grote familie twee dagen en twee nachten met elkaar doorbrengen en al snel komen geheimen uit het verleden, niet uitgeprate ruzies, jaloezie, bedrog en andere spanningen naar boven.

Botticelli: Inferno
vanaf 13 september in de bioscoop
Botticelli: Inferno trekt de kijkers in een andere wereld: een reis naar de onderwereld door de negen niveaus van de Hel. Precies zoals beschreven in Dantes Inferno: alleen door te reizen door de Hel en het Vagevuur kunnen we het Paradijs bereiken en zo ‘nog een keer de sterren zien’.

Maria by Callas
vanaf 13 september in de bioscoop
Aan de hand van nooit eerdere vertoonde video’s en foto’s vertelt de documentaire Maria by Callas het levensverhaal van de bekende Amerikaans-Griekse operazangeres Maria Callas, die ook een villa had in Sirmione, aan het Gardameer. Veertig jaar na haar dood geniet je van persoonlijke Super 8-films, eigen live-opnames, intieme brieven en zeldzame archiefbeelden waarin Maria Callas voor het eerst in kleur achter de schermen te zien is.

Ontdek onze droomplekken in Italië!