Ontdek Italië op een Vespa!

Ciao tutti Agenda – september

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

Koninginnerace op het Canal Grande
2 september, Venetië, Veneto
Elke eerste zondag van september (dit jaar op 2 september) ziet het Canal Grande in Venetië letterlijk zwart van alle gondels die op het water dobberen. Dan wordt namelijk de Regata Storica gehouden, een traditie die tot ver in de geschiedenis teruggaat.

Voorafgaand aan de roeiwedstrijd is er een gondeloptocht waarin oude, bijzonder gedecoreerde gondels de hoofdrol spelen. Daarna volgen de echte roeiwedstrijden. Het spits wordt afgebeten door de Regata dei Giovanissimi. Dan zijn de vrouwen aan de beurt, met hun Regata delle Donne en vervolgens mag er gejuicht worden voor boten uit de omliggende streken, tijdens de Regata delle Caorline.

Tot slot gaan de echte gondeliers van start. Tijdens een spannende Regata dei Campioni glijden ze over het water. De boten vertrekken vanaf de Riva degli Schiavoni. De finish ligt tegenover Ca’Foscari, waar een soort drijvende historische tribune in het water is geplaatst. Daar worden de winnende gondeliers gehuldigd.

foto: Javen

Filmfestival van Venetië
tot en met 8 september 2018, Venetië (Veneto)
Begin september geniet je van de Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica di Venezia, zoals het Filmfestival van Venetië voluit heet. Het is het oudste filmfestival ter wereld; de eerste editie werd reeds in 1932 gehouden. Venetië staat dan even helemaal in het teken van rode lopers, sterren en bovenal bijzondere films.

Een vijf ton wegende Santa Rosa
3 september, Viterbo (Lazio)
In Viterbo trekt elk jaar op 3 september een heel gevaarte door de stad. De zogenaamde Macchina di Santa Rosa is circa dertig meter hoog, vijf ton zwaar en spectaculair verlicht met meer dan duizend lichtjes en versierd met ontelbare stoffen rozen. De constructie met de heilige Rosa wordt door meer dan honderd man gedragen – zo zwaar is ze. De tocht voert de heilige door de straten van de stad, in handen van de dragers, facchini genaamd. Ze stoppen een paar keer bij een soort altaar, waarna steeds drie commando’s klinken voor de heilige weer gedragen kan worden: ‘Sotto col ciuffo e fermi’, ‘Sollevate e fermi’ en ‘Per Santa Rosa, avanti!

La Festa di Rificolona
7 september, Florence (Toscane)
Elk jaar op de avond van 7 september schittert Florence in het licht van honderden lampions. Ter ere van La Festa di Rificolona wordt er een grote lampionnenoptocht gehouden. Al zingend trekken kinderen én volwassenen door de stad, elk met een eigengemaakte of gekochte lampion of lantaarn.

Het feest is waarschijnlijk in de zestiende eeuw ontstaan. Toen kwamen de boeren uit de wijde omstreken voor het eerst op de avond van 7 september naar de stad, om daar de dag erna de geboortedag van Maria te vieren. De boeren verzamelden zich vooral op het plein voor de Santissima Annunziata. Nog steeds komen de Florentijnen hier samen, in één groot feest van licht.

Jarige Julia
7 september, Verona (Veneto)
Julia, of Giulietta zoals de Italianen haar noemen, was naar verluidt jarig op 12 september. Een mooie gelegenheid om het huis waar ze zou hebben gewoond te bezoeken, aan de Via Cappello in Verona. Hoewel het hier nu bijna altijd een drukte van belang is en je geen tijd hebt om te dagdromen bij Romeo die een prachtige liefdesverklaring komt brengen, moet je in elk geval even de rechterborst van de bronzen Julia aanraken. Dat schijnt geluk te brengen in de
liefde…

Geschaakt!
7 t/m 9 september 2018, Marostica (Veneto)
Marostica staat ook wel bekend als schaakstad. In het tweede weekend van september van de even jaren wordt op het altijd aanwezige enorme schaakbord op het centrale plein een levensgroot schaakspel gespeeld, met meer dan vijfhonderd deelnemers in historische kledij. Klik hier voor kaartjes & meer details.

De oorsprong van deze schaakmanie is te vinden in – hoe kan het ook anders in Italië – een tragische liefdesgeschiedenis. Zowel Rinaldo d’Angarono als Vieri da Vallonara, allebei jonge en vooral knappe edelen, werden verliefd op Lionora, de dochter van de heer van Marostica. Beide edelknapen wilden strijden om Lionora’s hand, maar de kasteelheer was veel te bang dat een van de twee dat met de dood zou moeten bekopen. Hij verbood het duel en liet de verliefde mannen in plaats daarvan een partijtje schaak spelen. De winnaar zou de hand van Lionora krijgen, de verliezer die van haar zuster Oldrada.

Aangezien er veel met het spel was gemoeid, werd het een waar spektakel. De kasteelheer riep alle soldaten op om toezicht te houden en eventueel in te grijpen als het uit de hand liep. Het schaakbord werd omringd door boogschutters, hellebaardiers en soldaten te paard. Maar dat was nog niet alles: er moest geschaakt worden met levende stukken, om het spel nog bijzonderder te maken. Na een spannend spel kwam Vieri da Vallonara als winnaar uit de bus. Hij had Lionora letterlijk en figuurlijk weten te schaken!

Sagra della Lumaca
8-9 september 2018, Molini di Triora (Ligurië)
Ben je begin september in de buurt van Valle Argentina in Ligurië en wil je iets bijzonders meemaken op gastronomisch gebied? Dan is de Sagra della Lumaca, het slakkenfestival in Molini di Triora, zeker een aanrader. Ruim tweehonderd kilo slakken wordt op typisch Ligurische wijze bereid door de lokale bars en restaurants. Er zijn wijnproeverijen, je kunt genieten van live muziek, kinderentertainment, een markt met lokale specialiteiten en meedoen met een echte slakkenrace.
Lichtjesfeest in Lucca
13 september, Lucca (Toscane)
Tijdens de Luminara di Santa Croce wordt heel Lucca feestelijk verlicht door duizenden kaarsen en kaarsjes. Ter ere van dit grootse feest worden er allerlei activiteiten georganiseerd, zoals een plechtige processie met Il Volto Santo (‘Het Heilige Gezicht’). Na de processie is er het Mottettoneconcert in de kathedraal en groots vuurwerk.
Wolkenlift in de Duomo
14 september, Milaan (Lombardije)
Elk jaar op 14 september vindt er in Milaan een belangrijke gebeurtenis plaats. Sinds 1576 gaat er dan een lift de nok van de Duomo in. Deze lift heeft de vorm van een wolk en wordt daarom in het Milanese dialect Nivola genoemd. De wolk heeft een soort baldakijn, versierd met engelen, kaarsen en een gouden kruis. Het hele gevaarte wordt de lucht in gehesen zodat de aartsbisschop van Milaan een spijker van het kruis van Jezus kan pakken, die zo’n veertig meter boven het altaar wordt bewaard.
Terra Madre Salone del Gusto
20 t/m 24 september, Turijn
De Salone del Gusto is dé happening voor liefhebbers van lekker eten, met heel veel Slow Food-producten uit Italië maar ook uit de rest van de wereld. Je kunt je hart ophalen aan bijzondere kazen, risotto, pasta, wijn, bonen… Ook zijn er verschillende workshops en lezingen. Meer informatie vind je op de website van de Salone del Gusto.
Cartasia – Biennale d’Arte
tot en met 27 september 2018, Lucca (Toscane)
Dit jaar vindt in Lucca de negende editie plaats van Cartasia, een papierfestival waarbij door de hele stad kunstwerken van papier te zien zullen zijn. Je komt ze zomaar tegen als je over de pleinen dwaalt. Ook in het Palazzo Ducale en de Mercato del Carmine is papierkunst te zien. Er zijn workshops (ook voor kinderen), voorstellingen en bijzondere proeverijen. Het thema van dit jaar is ‘Chaos & Stilte’. Meer informatie vind je op de website van Cartasia.

Hoodie | Michael Stutz | Cartasia 2016 (foto: Cartasia)

Manifesta 12
tot 4 november 2018, Palermo (Sicilië)
Manifesta, het tweejaarlijkse festival voor beeldende kunst, vindt dit jaar plaats in Palermo, dat tegelijkertijd gedurende heel 2018 de Italiaanse hoofdstad van Cultuur is. Meer informatie over het uitgebreide programma tijdens die vijf maanden vind je op de website van Manifesta.

Sangue e Arena – bloed in het Colosseum
tot en met 27 oktober 2018, Rome (Lazio)
Altijd al eens willen zien hoe een gladiatorengevecht eraan toe ging in het Colosseum? Dat kan nu! Althans, tijdens de show Sangue e Arena worden er 3D-projecties getoond, tijdens een indrukwekkende multimediashow van ongeveer een half uur. Je wordt meegenomen naar 80 na Christus, toen het Colosseum werd geopend en de Romeinen werden getrakteerd op maar liefst honderd dagen aan gladiatorengevechten, gevechten met dieren en een echte zeeslag.

Sangue e Arena vindt tot en met 27 oktober 2018 elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond plaats, om 21.30 uur, 22.30 en 23.30 uur. Tickets kun je bestellen via Coopculture.

Giudizio Universale – Michelangelo & de geheimen van de Sixtijnse Kapel
tot en met 31 mei 2019, Rome (Lazio)
In Rome kun je je nog tot en met eind mei onderdompelen in Giudizio Universale, een spectaculaire show met in de hoofdrol de schilderingen die Michelangelo in de Sixtijnse Kapel maakte. Lees meer in deze blog over Giudizio Universale.

foto: Luca Parisse

Viaggio nei Fori
tot en met eind november 2018, Rome (Lazio)
Zowel op het Forum van Augustus als op het Forum van Caesar vindt van 21 april tot en met 11 november 2018 een spectaculaire lichtshow plaats waarbij het verleden bijna letterlijk tot leven wordt gebracht. Alle praktische informatie (met o.a. aanvangstijden, prijzen en de mogelijkheid tot het reserveren van kaartjes) vind je via de website Viaggio nei Fori.

L’Ara com’era
tot eind oktober 2018, Rome (Lazio)
Tijdens L’Ara com’era (‘het altaar zoals het was) kun je de Ara Pacis aanschouwen in de kleuren die het vredesaltaar van Augustus ooit moet hebben gehad. Een geavanceerde virtual reality-techniek zorgt ervoor dat je een betoverende stap terug in de tijd kunt doen.’ Klik hier voor het reserveren van kaartjes of bekijk hier alvast een voorproefje!

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

ROME

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag kun je de Vaticaanse Musea ook ’s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

Eco e Narciso
Palazzo Barberini, t/m 28 oktober 2018
Palazzo Barberini opende onlangs elf nieuwe zalen, die tot en met oktober onderdak bieden aan de tentoonstelling ‘Eco e Narciso’, met (zelf)portretten uit de collecties van het MAXXI (het museum voor moderne kunst in Rome), de Galleria Corsini en het Palazzo Barberini zelf.

Het resultaat is een prachtig samenspel tussen klassieke en moderne kunstwerken. Te zien zijn onder andere Caravaggio’s Narcissus en modern werk van Richard Serra en Kiki Smith.

Nieuw is ook dat je Borromini’s bijzonder welgevormde trap kunt betreden. Na je bezoek aan het museum wandel je langs zijn met zuilen en bijen (het symbool van de familie Barberini) gedecoreerde trappartij naar beneden.

Walls – Le mure di Roma
Ara Pacis, tot 9 september 2018
Er is een prachtige fotoreeks van Andrea Jemolo te zien in het museum bij de Ara Pacis. De bijna tachtig foto’s tonen steeds opnieuw maar steeds weer anders de Aureliaanse Muur. Daarnaast is ook een aantal historische foto’s van de Aureliaanse Muur te zien, grotendeels afkomstig uit het archief van het Museo di Roma. Meer details via deze link.

DREAM – L’arte incontra i sogni
Chiostro del Bramante, 29 september 2018 tot en met 5 mei 2019
Kunst ontmoet dromen, in de unieke setting van het Chiostro del Bramante in hartje Rome, op een steenworp afstand van Piazza Navona. Met open ogen stap je een droomwereld binnen, met kunstwerken die speciaal voor deze tentoonstelling zijn gemaakt door onder anderen Bill Viola, Anish Kapoor, Luigi Ontani, James Turrell en Anselm Kiefer.

Armi e potere nell’Europa del Rinascimento
t/m 11 november, Rome
In het Castel Sant’Angelo (de Engelenburcht) en Palazzo Venezia (aan het Piazza Venezia) is tot en met 11 november de dubbeltentoonstelling Armi e potere nell’Europa del Rinascimento (‘wapens en macht in het Europa van de renaissance’) te zien. Een combiticket voor beide exposities kost € 15,-. Meer informatie vind je op de website van ArtCity.

Citazioni pratiche – Fornasetti
Palazzo Altemps, tot en met 9 september 2018

Traiano – costruire l’impero, creare l’Europa
Markten van Trajanus, tot en met 16 september 2018

Appia, self-portrait – fototentoonstelling over de Via Appia
Santa Maria Nova, Via Appia Antica, tot 30 september 2018

La Roma dei Re – il racconto dell’Archeologia
(het Rome van de koningen – het verhaal van de archeologie)

t/m 27 januari 2019, Capitolijnse Musea

Eternal City – architectuurfoto’s van het Royal Institute of British Architects
Vittoriano, tot 28 oktober 2018

FLORENCE

Gong – Eliseo Mattiacci
Forte di Belvedere, tot en met 14 oktober 2018
Het Forte di Belvedere in Florence biedt deze zomer onderdak aan de tentoonstelling Gong, met prachtige hedendaagse kunstwerken van Eliseo Mattiacci, die prachtig versmelten met de omgeving en met het uitzicht op Florence aan je voeten. Twintig beelden en tachtig schetsen zijn er te zien, met in de hoofdrol de kosmos, planeten en geometrische ritmes.

Gong is dagelijks (behalve op maandag) te bezoeken van 11.00 tot 20.00 uur. Meer informatie vind je op de website van MUS.E Firenze. De toegang bedraagt € 3,- met als gratis bonus een uniek uitzicht op Florence!

Fritz Koenig
Galleria degli Uffizi & Giardino di Boboli, tot 7 oktober 2018
In de zalen van de Galleria degli Uffizi en in de groene omgeving van de Giardino di Boboli geniet je tot begin oktober van de kunstwerken van Fritz Koenig, een van de bekendste beeldhouwers van de twintigste eeuw. Het is de eerste grote tentoonstelling na Koenigs dood in februari 2017, met in totaal meer dan honderdzestig werken.

In de Galleria degli Uffizi bewonder je schetsen, modellen en kleinere beelden, terwijl de grote kunstwerken prachtig staan opgesteld in de Giardino di Boboli.

Grand Tourismo
Galleria degli Uffizi, tot en met 14 oktober 2018

Icons – Steve McCurry
met 100 foto’s uit de veertigjarige carrière van deze beroemde fotograaf
Villa Bardini, tot en met 16 september 2018

Lago Inle, Birmania, 2011 | © Steve McCurry

Waterbones – Loris Cecchini
Gallery Hotel Art, tot eind 2018

The cleaner – Marina Abramovinc
Palazzo Strozzi, Florence, 21 september 2018 tot en met 20 januari 2019

VENETIË

Il giovane Tintoretto – De jonge Tintoretto
7 september 2018 tot en met 6 januari 2019
Tijdens deze tentoonstelling in de Gallerie dell’Accademia bewonder je ongeveer zestig kunstwerken uit de vroege jaren, van 1538 (toen hij zijn eerste eigen atelier opende) tot 1548 (toen hij zijn eerste grote succes behaalde, met een werk voor de Scuola Grande di San Marco).

De werken werden over de hele wereld verzameld, van het Louvre in Parijs tot de National Gallery in Washington, van de Galleria degli Uffizi in Florence tot de Courtauld Gallery in Londen, van de Galleria Borghese in Rome tot de Fabbrica del Duomo in Milaan. Een aantal hoogtepunten: Conversione di San Paolo, Apollo e Marsia (dat voor de eerste keer te zien zal zijn in Italië), Cristo tra i dottori en Cena in Emmaus.

Er zijn ook schilderijen en beelden te zien van Tintoretto’s tijdgenoten, onder wie Andrea Schiavone, Lambert Sustris en Bartolomeo Ammannati.

Magister Canova
tot en met 22 november 2018
In de Scuola Grande della Misericordia in de Venetiaanse wijk Cannaregio stap je in de wervelende wereld van Antonio Canova. Omringd door beelden, multimediale installaties en muziek ontdek je het genie achter de prachtige marmeren beelden. Een spectaculaire tentoonstelling in een unieke omgeving!

Lees meer via deze link (en mis ook Canova’s aanwezigheid in de Hermitage in Amsterdam niet!).

La Pelle del Vetro – Carlo Scarpa alla Venini
9 september 2018 t/m 6 januari 2019, Piazza San Marco
Ter ere van The Venice Glass Week 2018 organiseert FAI de tentoonstelling La Pelle del Vetro – Carlo Scarpa alla Venini. De winkel van Olivetti op het Piazza San Marco biedt tijdens de duur van de expositie onderdak aan een selectie van vijftien kostbare glazen kunstwerken, die architect Carlo Scarpa ontwierp tijdens zijn carrière bij Venini. Meer informatie vind je op de website van FAI.

Biennale Architettura
tot en met 25 november 2018
De Architectuur Biennale staat dit jaar in het teken van het thema Freespace. Curatoren Yvonne Farrell en Shelley McNamara maken van de zestiende editie vast weer een bijzonder gebeuren, met prachtige paviljoens in de Giardini, het Arsenale en andere locaties in Venetië. Kijk voor alle praktische informatie en het precieze programma op de website van de Biennale Architettura.

World Presso Photo 2018
t/m 30 september, Magazzino alle Zattere, Venetië

ELDERS IN ITALIË

*Storie – il design italiano
Triennale, Milaan (Lombardije), tot en met 20 januari 2019

*Poetica della Traduzione, Manolo Valdés
Pietrasanta (Toscane), tot en met 30 september 2019

*Deredia a Lucca
Lucca – verschillende plekken in de stad (Toscane), tot en met 10 september 2018

*Henri Cartier-Bresson in America
Lu.C.C.A. Lucca Center of Contemporary Art (Toscane), tot en met 11 november 2018

*Ebrei, una storia italiana
MEIS Ferrara (Emilia-Romagna), tot en met 16 september 2018

*Personae – Elliott Erwitt
Castello Carlo V, Lecce (Puglia), tot en met 9 september 2018

Ontdek onze City Walks