Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Ciao tutti Italië Agenda – september

In onze agenda van september vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

 

Koninginnerace op het Canal Grande
Venetië (Veneto)
Elke eerste zondag van september ziet het Canal Grande in Venetië letterlijk zwart van alle gondels die op het water dobberen. Dan wordt namelijk de Regata Storica gehouden, een traditie die tot ver in de geschiedenis teruggaat.

Voorafgaand aan de roeiwedstrijd is er een gondeloptocht waarin oude, bijzonder gedecoreerde gondels de hoofdrol spelen. Daarna volgen de echte roeiwedstrijden. Het spits wordt afgebeten door de Regata dei Giovanissimi. Dan zijn de vrouwen aan de beurt, met hun Regata delle Donne en vervolgens mag er gejuicht worden voor boten uit de omliggende streken, tijdens de Regata delle Caorline.

Tot slot gaan de echte gondeliers van start. Tijdens een spannende Regata dei Campioni glijden ze over het water. De boten vertrekken vanaf de Riva degli Schiavoni. De finish ligt tegenover Ca’Foscari, waar een soort drijvende historische tribune in het water is geplaatst. Daar worden de winnende gondeliers gehuldigd.

Filmfestival van Venetië (Veneto)
Begin september geniet je van de Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica di Venezia, zoals het Filmfestival van Venetië voluit heet. Het is het oudste filmfestival ter wereld; de eerste editie werd reeds in 1932 gehouden. Venetië staat dan even helemaal in het teken van rode lopers, sterren en bovenal bijzondere films.

La Macchina di Santa Rosa
3 september, Viterbo (Lazio)
In Viterbo trekt elk jaar op 3 september een heel gevaarte door de stad. De zogenaamde Macchina di Santa Rosa is circa dertig meter hoog, vijf ton zwaar en spectaculair verlicht met meer dan duizend lichtjes en versierd met ontelbare stoffen rozen.

De constructie met de heilige Rosa wordt door meer dan honderd man gedragen – zo zwaar is ze. De tocht voert de heilige door de straten van de stad, in handen van de dragers, facchini genaamd. Ze stoppen een paar keer bij een soort altaar, waarna steeds drie commando’s klinken voor de heilige weer gedragen kan worden: ‘Sotto col ciuffo e fermi’, ‘Sollevate e fermi’ en ‘Per Santa Rosa, avanti!

La Festa di Rificolona
7 september, Florence (Toscane)
Elk jaar op de avond van 7 september schittert Florence in het licht van honderden lampions. Ter ere van La Festa di Rificolona wordt er een grote lampionnenoptocht gehouden. Al zingend trekken kinderen én volwassenen door de stad, elk met een eigengemaakte of gekochte lampion of lantaarn.

Het feest is waarschijnlijk in de zestiende eeuw ontstaan. Toen kwamen de boeren uit de wijde omstreken voor het eerst op de avond van 7 september naar de stad, om daar de dag erna de geboortedag van Maria te vieren. De boeren verzamelden zich vooral op het plein voor de Santissima Annunziata. Nog steeds komen de Florentijnen hier samen, in één groot feest van licht.

De verjaardag van Julia
12 september, Verona (Veneto)
Julia, of Giulietta zoals de Italianen haar noemen, was naar verluidt jarig op 12 september. Een mooie gelegenheid om het huis waar ze zou hebben gewoond te bezoeken, aan de Via Cappello in Verona.

Hoewel het hier nu bijna altijd een drukte van belang is en je geen tijd hebt om te dagdromen bij Romeo die een prachtige liefdesverklaring komt brengen, moet je in elk geval even de rechterborst van de bronzen Julia aanraken. Dat schijnt geluk te brengen in de liefde…

Sagra della Lumaca
Molini di Triora (Ligurië)
Ben je begin september in de buurt van Valle Argentina in Ligurië en wil je iets bijzonders meemaken op gastronomisch gebied? Dan is de Sagra della Lumaca, het slakkenfestival in Molini di Triora, zeker een aanrader.

Ruim tweehonderd kilo slakken wordt op typisch Ligurische wijze bereid door de lokale bars en restaurants. Er zijn wijnproeverijen, je kunt genieten van live muziek, kinderentertainment, een markt met lokale specialiteiten en meedoen met een echte slakkenrace.

Lichtjesfeest in Lucca
13 september, Lucca (Toscane)
Tijdens de Luminara di Santa Croce wordt heel Lucca feestelijk verlicht door duizenden kaarsen en kaarsjes. Ter ere van dit grootse feest worden er allerlei activiteiten georganiseerd, zoals een plechtige processie met Il Volto Santo (‘Het Heilige Gezicht’). Na de processie is er het Mottettone-concert in de kathedraal en groots vuurwerk.

Wolkenlift in de Duomo
14 september, Milaan (Lombardije)
Elk jaar op 14 september vindt er in Milaan een belangrijke gebeurtenis plaats. Sinds 1576 gaat er dan een lift de nok van de Duomo in. Deze lift heeft de vorm van een wolk en wordt daarom in het Milanese dialect Nivola genoemd.

De wolk heeft een soort baldakijn, versierd met engelen, kaarsen en een gouden kruis. Het hele gevaarte wordt de lucht in gehesen zodat de aartsbisschop van Milaan een spijker van het kruis van Jezus kan pakken, die zo’n veertig meter boven het altaar wordt bewaard.

Sherbeth Festival (Sicilië)
Elk jaar in september vindt op Sicilië het Sherbeth Festival plaats. Villa Bellini in Catania staat dan vier dagen lang helemaal in het teken van ijs. Tijdens het ijsfestival kun je volop ijs proeven, in allerlei klassieke én bijzondere smaken.

Tijdens het festival vindt ook de Internationale ijswedstrijd Procopio de’ Coltelli plaats. De competitie draagt de naam van de Siciliaanse chef Francesco Procopio Cutò, die ook wel ‘de vader van de gelato’ wordt genoemd.

Hij nam de ijskoude lekkernij van Sicilië mee naar Frankrijk, toen hij daar in 1686 Café Le Procope opende – zo gaat het verhaal. Gelukkig bleef er genoeg kennis van het ijsbereiden achter op het eiland, iets waar je als bezoeker heerlijk van mee kunt genieten!

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

 

Procida, Culturele Hoofdstad van Italië in 2022
In 2022 mag het eiland Procida zich de Culturele Hoofdstad van Italië noemen. In deze blog lees je al onze Procida-tips.

VENETIË

La Biennale – The Milk of Dreams
tot 27 november 2022
Dit jaar vindt de negenenvijftigste internationale kunsttentoonstelling van de Biennale plaats. Het thema wordt The Milk of Dreams en de curator is Cecilia Alemani; de eerste vrouwelijke Italiaanse curator.

Tijdens de Biennale zijn er twee hoofdlocaties. In de Giardini della Biennale wandel je langs de paviljoens van verschillende landen. De andere locatie van de Biennale bevindt zich op het terrein van het Arsenale.

Nog meer exposities in Venetië
In de Gallerie dell’Accademia en Palazzo Manfrin bewonder je tot 9 oktober 2022 het werk van Anish Kapoor – met als curator Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Via deze link lees je er meer over.

In het Palazzo Grassi schittert Marlene Dumas tot 8 januari 2023. Je bewondert meer dan honderd werken van deze in Zuid-Afrika geboren kunstenares, die in Amsterdam woont en werkt. Meer informatie vind je hier.

Het beroemde Palazzo Ducale, het Dogepaleis, opent de deuren voor moderne kunst. In de Sala dello Scrutinio bewonder je tot 29 oktober 2022 kunstwerken van Anselm Kiefer, tijdens de expositie genaamd Questi scritti, quando verranno bruciati, daranno finalmente un po’ di luce. Via deze link vind je meer informatie.

Tot 26 september 2022 dompel je je in het Guggenheim Museum onder in surrealisme en magie. In het Museum Ocean Space is een tentoonstelling met werk van kunstenaar Dineo Seshee Bopape (te zien tot 2 oktober 2022).

Punta della Dogana toont een expositie met werken van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman (tot 27 november 2022), terwijl Casa dei Tre Oci op het eiland Giudecca een mooie tentoonstelling wijdt aan het werk van fotografe Sabine Weiss.

Gusto! Gli Italiani a tavola – 1970-2050
tot 25 september 2022, M9 Mestre
Gusto! Gli Italiani a tavola is de eerste van een drietal tentoonstellingen over het dagelijks leven van de Italianen. Je duikt in de recente historie van de Italiaanse keuken, van tradities en gewoonten tot recepten en gerechten. Een extra reden om het M9 (Museo del ’900) in Mestre (Venetië) te bezoeken!

TREVISO

Paris Bordon – pittore divino
Museo di Santa Caterina di Treviso, van 16 september 2022 tot 15 januari 2023

PADOVA

L’occhio in gioco
24 september 2022 tot 26 februari 2023, Palazzo del Monte di Pietà
Nog meer moderne kunst in Padova! Je ogen worden van 24 september 2022 tot 26 februari 2023 op het verkeerde been gezet als je de tentoonstelling L’occhio in gioco in het Palazzo del Monte di Pietà bezoekt.

Je geniet van illusies, anders-dan-andere percepties en andere kunstige zaken die je op het verkeerde been zetten.

MILAAN

Aldo Rossi – Design 1960-1997
tot 2 oktober 2022, Museo del Novecento
Het Museo del Novecento laat tijdens de tentoonstelling Aldo Rossi – Design 1960-1997 meer dan driehonderdvijftig verschillende objecten zien van de hand van Aldo Rossi, variërend van meubelstukken tot aan schilderijen en tekeningen van deze in Milaan geboren architect.

Er is onder meer een schets van de iconische cupola, koepel, van het Bonnefantenmuseum in Maastricht te zien. Het ontwerp toont de constructie: een kern met daaromheen een zinken schil, in tegenstelling tot het oorspronkelijke idee om de koepel in glas uit te laten voeren.

De toren vertoont raakvlakken met de koepels van kerkgebouwen, zoals de Duomo van Florence, maar ook met die van bijvoorbeeld het Pantheon in Rome.

Marmi di Torlonia
tot 18 september 2022, Gallerie d’Italia
Na de schitterende expositie in de Musei Capitolini in Rome kun je de Marmi di Torlonia bewonderen in de Gallerie d’Italia aan het Piazza della Scala in Milaan. Er zijn bijna honderd marmeren beelden, bas-reliëfs, bustes en sarcofagen te zien, die tientallen jaren in een stoffige kelder huisden.

Ciao tutti’s Jesper toont in deze blog een aantal prachtige kunststukken uit de collectie van de familie Torlonia, die na al die tijd verborgen te zijn geweest nu eindelijk voluit mogen schitteren.

LAGO D’ISEO

Doppio Sogno – l’amore tra mitologia e mitografia
tot 11 september 2022, Iseo
In Iseo, aan het gelijknamige meer in het noorden van Italië, geniet je deze zomer van prachtige kunstwerken in de openlucht. De Siciliaanse kunstenaar Giacinto Bosco laat je met zijn Doppio Sogno heerlijk wegdromen. Zijn grote bronzen beelden gaan met je verbeelding op de loop en geven het Lago d’Iseo, dat tóch al zo’n dromerig decor vormt, nog nét wat meer magie.

COMOMEER

Canova, novello Fidia
24 september tot 11 december 2022, Villa Carlotta
Ben je deze herfst in de buurt van het Comomeer? Van 24 september tot 11 december 2022 bewonder je in Villa Carlotta in Tremezzo de tentoonstelling Canova, novello Fidia. De expositie zet beeldhouwer Antonio Canova tegenover Phidias, een beeldhouwer uit Athene.

Precies tweehonderd jaar na Canova’s dood ontdek je zo niet alleen schitterende stukken uit zijn oeuvre, maar ook prachtige beelden van zijn Griekse alter ego.

BOLOGNA

I pittori di Pompei
23 september 2022 tot 19 maart 2023, Museo Civico Archeologico
Van 23 september 2022 tot 19 maart 2023 reis je in het Museo Civico Archeologico in Bologna terug in de tijd, naar de periode dat er in Pompeï de prachtigste villa’s verrezen, waar de kamers werden gedecoreerd met kleurrijke fresco’s.

Tijdens de tentoonstelling I pittori di Pompei bewonder je meer dan honderd van deze fresco’s, die afkomstig zijn uit de collectie van het Museo Archeologico Nazionale di Napoli.

Centraal staan echter niet alleen deze werken, maar ook en vooral de makers ervan; de pictores, oftewel de schilders van de fresco’s in de villa’s van Pompeï, Herculaneum en andere plekken aan de voet van de Vesuvius.

Hoe gingen ze te werk? Welke technieken gebruikten ze? Hoe realiseerden ze die heldere kleuren? Hoe was de relatie met hun opdrachtgever?

Meer informatie vind je op deze website, die speciaal voor de tentoonstelling I pittori di Pompei is gemaakt en je alvast virtueel laat meegenieten van de expositie.

PARMA

Moda e pubblicità in Italia 1850-1950
Fondazione Magnani Rocca in Mamiano di Traversetolo (Parma), van 10 september tot 11 december 2022

LUCCA

I pittori della luce
tot 2 oktober 2022, Ex Cavallerizza
Tot 2 oktober 2022 bewonder je in de Ex Cavallerizza aan het Piazzale Verdi de prachtige expositie I pittori della luce – da Caravaggio a Paolini, met meer dan honderd schitterende werken van schilders die toveren met licht.

Er zijn werken uit verschillende grote Italiaanse musea te zien, maar ook stukken uit (internationale) privécollecties die je nog niet eerder in deze samenstelling kon bekijken.

Naast Caravaggio en Pietro Paolini schitteren onder meer Rubens, De Ribera, Preti, Bigot en Orazio Gentileschi in Lucca, in een wervelende expositie die je eigenlijk niet mag missen als je in de buurt bent.

SIENA

Arte Senese
15 september 2022 tot 8 januari 2023, Santa Maria della Scala
In het prachtige complex van de Santa Maria della Scala in Siena bewonder je van 15 september 2022 tot 8 januari 2023 de tentoonstelling Arte Senese – dal tardo Medioevo al Novecento, met schitterende kunstwerken uit Siena, van de late middeleeuwen tot de twintigste eeuw.

De expositie omvat meesterwerken van onder anderen Pietro Lorenzetti, Tino di Camaino, Stefano di Giovanni (ook wel il Sassetta genoemd), Giovanni Antonio Bazzi (alias il Sodoma) en Domenico Beccafumi.

FLORENCE

Olafur Eliasson
22 september 2022 tot 22 januari 2023, Palazzo Strozzi
Na de prachtige tentoonstelling over Donatello biedt het Palazzo Strozzi van 22 september 2022 tot 22 januari 2023 onderdak aan een tentoonstelling gewijd aan Olafur Eliasson. De kunstenaar maakte zelfs een aantal werken speciaal voor het Palazzo Strozzi, dus het belooft – zoals altijd in dit van zichzelf al indrukwekkende Florentijnse palazzo – weer een waar spektakel te worden.

Tijdens de duur van de tentoonstelling bewonder je ook een kunstwerk van Eliasson bij het Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea.

ROME

Domiziano Imperatore. Odio e amore
t/m 29 januari 2023, Musei Capitolini
Na de succesvolle tentoonstelling over keizer Domitianus in Leiden bewonder je de expositie Domiziano Imperatore. Odio e amore in de Musei Capitolini.

Je volgt het turbulente leven van de Flavische keizer Domitianus, zijn keizerin en zijn illustere voorgangers: zijn vader Vespasianus en zijn broer Titus. In deze blog lichten we een aantal topstukken van de tentoonstelling uit.

Tiziano – Dialoghi di Natura e di Amore
tot 18 september 2022, Galleria Borghese
De beroemde Galleria Borghese zet deze zomer Titiaan in het zonnetje, tijdens de expositie Tiziano – Dialoghi di Natura e di Amore.

Schitterend middelpunt is het schilderij met de nimf en de herder, dat Titiaan rond 1565 schilderde en dat het Romeinse museum te leen heeft van het Kunsthistorisches Museum in Wenen. Natuurlijk zijn er ook andere werken van Titiaan te zien, zoals zijn beroemde Amor sacro e Amor profano uit circa 1514.

Lucio Dalla – Rome
22 september 2022 tot 6 januari 2023, Ara Pacis
Lucio Dalla wordt dit najaar extra in het zonnetje gezet, tijdens de exposite Anche se il tempo passa in het Museo dell’Ara Pacis.

Je maakt kennis met alle facetten van het leven van Dalla, van zijn excentrieke persoonlijkheid tot zijn veelomvattende carrière, met persoonlijke documenten, foto’s, video’s en andere herinneringen aan deze ster.

Via deze link vind je meer informatie over de tentoonstelling, die later ook nog te zien zal zijn in Napels en Milaan.

Crazy
tot 8 januari 2023, Chiostro del Bramante
Na de kleurrijke exposities Love, Dream en Enjoy is het Chiostro del Bramante in 2022 het decor van Crazy, een unieke expositie met werk van eenentwintig internationale kunstenaars, waarvan ongeveer de helft speciaal voor deze expositie is gemaakt.

Laat je ‘gek’ maken door onder meer Hrafnhildur Arnardóttir / Shoplifter, Massimo Bartolini, Gianni Colombo, Fallen Fruit / David Allen Burns en Austin Young, Lucio Fontana, Anne Hardy, Thomas Hirschhorn en Alfredo Pirri. In dit artikel geven we alvast een voorproefje!

Casa Balla – bijzondere openstelling
tot 31 december 2022
Honderdvijftig jaar geleden werd kunstschilder Giacomo Balla geboren. Om dit te vieren openen de deuren van zijn vroegere woning tijdelijk ook voor bezoekers. Het interieur van Casa Balla (Via Oslavia 39B) is net zo kleurrijk en futuristisch als Balla’s oeuvre – en daarmee een museum op zich. In deze blog lees je er meer over.

foto’s: M3Studio

PPP – honderd jaar Pier Paolo Pasolini
Op 5 maart 2022 is het precies honderd jaar geleden dat Pier Paolo Pasolini in Bologna werd geboren. Als eerbetoon aan deze dichter, schrijver en filmregisseur worden er onder de naam PPP100 in Rome verschillende lezingen, theater- en filmvoorstellingen en kleine exposities in onder meer de Terme di Diocleziano en de Galleria d’Arte Moderna.

Voor het najaar van 2022 staan er  drie exposities in Rome op het programma, in het Palazzo Barberini, het MAXXI en het Palazzo delle Esposizioni. In deze blog tippen we een aantal plekken in Rome én in Bologna waar je oog in oog staat met Pasolini en zijn erfenis.

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag kun je de Vaticaanse Musea ook ‘s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

Viaggio nei Fori
Op het Forum van Augustus vindt een spectaculaire lichtshow plaats waarbij het verleden bijna letterlijk tot leven wordt gebracht. Alle praktische informatie (met o.a. aanvangstijden, prijzen en de mogelijkheid tot het reserveren van kaartjes) vind je via de website Viaggio nei Fori.

Luci su Adriano – lichtshow op de Tempel van Hadrianus
Hoewel de Tempel van Hadrianus in hartje Rome staat, op een steenworp afstand van het Pantheon, trekken de tempelruïnes aan het Piazza di Pietra meestal niet zo veel bekijks. Dat is deze zomer anders, want zodra het donker wordt vormen de enorme zuilen van de tempel het decor van een spectaculaire lichtshow.

Tot eind september kun je er elke avond gratis van genieten. De show start als het donker wordt. In twaalf minuten reis je eeuwen mee terug in de tijd, naar het Rome van keizer Hadrianus, waarna je Rome met heel andere ogen bekijkt. De perfecte start van een heerlijke avondwandeling door het historisch centrum!

NAPELS

Bill Viola – Ritorno alla Vita
tot 8 januari 2023, Chiesa del Carminiello
Tot 8 januari 2023 biedt de Chiesa del Carminiello in Napels onderdak aan de tentoonstelling Bill Viola: Ritorno alla Vita, met vijf videokunstwerken van Bill Viola. Via deze link lees je meer details.

BARI

Blub – l’arte sa nuotare
tot 25 september 2022, Museo Civico di Bari
Street artist Blub voorziet onder het motto l’arte sa nuotare (‘de kunst kan zwemmen’) kunstwerken van duikbrillen, snorkels en luchtbellen. Blub tekende een duikbril voor onder anderen Botticelli’s Venus, Mona Lisa en Michelangelo’s David, maar ook voor Dante, Van Gogh, Dalì en Verdi. Normaal gesproken bewonder je Blubs werken op straat, maar deze zomer geniet je ook van de beduikbrilde werken in het Museo Civico di Bari.

LECCE

Interconnesso
t/m 10 september 2022, Lecce (Puglia)
Boetiekhotel Palazzo Sant’Anna in Lecce presenteert tot en met 10 september een expositie van de Nederlandse kunstfotograaf Frank van Driel. Met Interconnesso toont de fotograaf een selectie eigentijdse stillevens in kleur en zwart-wit naaktportretten.

Van Driel refereert met zijn lichtgebruik en symboliek aan de Hollandse en Italiaanse schilders uit de zeventiende eeuw. Hij verbindt in zijn werk verleden, heden en toekomst; met een grote passie voor puurheid, geschiedenis en de natuur. Achter elk werk schuilt een verhaal.

SICILIË

Maestri del Novecento – da Guttuso a Vedova
Antiquarium in Centuripe, tot 8 januari 2023

NEDERLAND

Filmvertoning Lazzaro Felice
23 september 2022, Rotterdamse Munt
In september en oktober worden er in de prachtige stadstuin van Rotterdamse Munt in Rotterdam-Zuid een zestal filmavonden in de openlucht georganiseerd. Op vrijdag 23 september geniet je onder een hopelijk nazomerse sterrenhemel van Lazzaro Felice (2018) van de Italiaanse filmmaker Alice Rohrwacher, waarover je in deze blog meer leest.

Voorafgaand aan de film kun je in de tuin ook aanschuiven bij een Italiaans diner dat geïnspireerd is op de film, met oogst uit eigen tuin. Meer info over zowel de filmavond als het diner vind je via deze link.

Alto Adige Restaurant Weken
25 september tot en met 8 oktober 2022
Als je een bezoek wil brengen aan een van deze wijndomeinen, dan kun je het beste van tevoren even contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

In Nederland proeven kan dit najaar echter ook! Van 25 september tot en met 8 oktober 2022 kun je tijdens de Alto Adige Restaurant Weken genieten van verschillende wijnen uit Zuid-Tirol.

In samenwerking met Vini Alto Adige schenken tien restaurants en drie wijnwinkels tijdens deze weken minimaal drie verschillende wijnen uit Zuid-Tirol, vaak in combinatie met een mooi menu. Verder zullen ook de wijnwinkels deze wijnen extra in het zonnetje zetten.

Hier kun je terecht voor de Alto Adige Restaurant Weken: Bolenius in Amsterdam | De Kassier in Cuijk | Nado in Eindhoven | Hendrickje Stoffels in Hoorn | Restaurant Wielinga in Leiden | Wijnkoperij La Bordelaise in Leiden | De Pepermolen in Leidschendam | Il Bacaro in Maastricht | Passione e Pura in Maastricht | ’t Ganzenest in Rijswijk | Restaurant Fitzgerald in Rotterdam | Vermeyden Delicatessen in Rotterdam | Oonivoo in Uden

Wanderlust – Nederlandse kunstenaars op reis naar Italië
tot 8 januari 2023, Dordrechts Museum
In het Dordrechts museum is de tentoonstelling Wanderlust te zien, met schitterende schilderijen van Nederlandse kunstenaars die in de negentiende eeuw op reis gingen, onder meer naar Italië. In deze blog vertellen we je er meer over.

De ontdekking van Herwen-Hemeling
t/m 30 september 2022, Museum Het Valkhof, Nijmegen
De Provincie Gelderland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed maakten onlangs bekend dat er een compleet en relatief ongeschonden Romeins heiligdom is ontdekt in Herwen-Hemeling, vlakbij de Romeinse Limes.

Museum Het Valkhof laat in de tentoonstelling De ontdekking van Herwen-Hemeling de topstukken van de vindplaats zien. Via deze link lees je er meer over.

foto: W. Kuijpers | RAAP | Museum Het Valkhof

Paus Adrianus – wereldleider uit Utrecht
t/m 13 november 2022, Museum Catharijneconvent, Utrecht
Dit jaar is het precies vijfhonderd jaar geleden dat Adrianus naar Rome vertrok als de uitverkoren paus. In deze blog vertellen we je daar meer over.

Museum Catharijneconvent besteedt tijdens de tentoonstelling Paus Adrianus – wereldleider uit Utrecht aandacht aan deze bijzondere Utrechter, die tijdens zijn pausschap zijn best deed om het bestuur van de kerk aan te pakken.

In 1523 maakte Adrianus zelfs publiekelijk excuses tijdens een bijeenkomst in Neurenberg, waarbij hij erkende dat de uit de hand gelopen situatie de eigen schuld was van de kerk. Op de expositie is een versie van deze tekst te zien. Het bijzondere is dat deze afkomstig is van Maarten Luther, de grote voorman van de hervormingsbeweging.

Op de expositie ligt ook een ander schrijven, dat Adrianus meteen tijdens het eerste jaar van zijn pausschap naar Utrecht stuurde. Met deze indrukwekkende pauselijke bul, waar zijn loden zegel nog aanzit, wilde hij optreden tegen de handel door louche geestelijken in valse aflaten (kwijtscheldingen van zonden). Ook zijn de teksten in te zien van colleges die hij als hoogleraar in Leuven heeft gegeven.

Bij de tentoonstelling organiseert het museum ook een aantal activiteiten over paus Adrianus, zoals stadswandelingen met Gilde Utrecht en lezingen van onder meer Twan Geurts (auteur van De Nederlandse paus).

Marinetti en het futurisme: manifest voor een nieuwe wereld
25 september 2022 t/m 19 februari 2023, Rijksmuseum Twenthe, Enschede
Op 20 februari 1909 luidt de Italiaanse dichter Filippo Tommaso Marinetti met zijn futuristisch manifest in de Franse krant Le Figaro een nieuw artistiek tijdperk in. In het manifest bezingt hij de snelheid, de toekomst, agressiviteit en activisme, en wijst hij het verleden resoluut af.

Deze energieke uitgangspunten spreken veel jonge kunstenaars en intellectuelen aan, waardoor hij al snel een groep jonge futuristen om zich heen verzamelt. In de drie decennia die volgen, gebruiken de futuristen hun verbeeldingskracht om een radicale nieuwe toekomst vorm te geven.

In de tentoonstelling Marinetti en het futurisme: manifest voor een nieuwe wereld volgt Rijksmuseum Twenthe de artistieke ontwikkeling van het futurisme aan de hand van zijn charismatische leider Marinetti.

BELGIË

Imperium Romanum – het Romeinse Rijk door de lens van Alfred Seiland
tot 23 januari 2023, Gallo-Romeins Museum Tongeren
Tijdens de hoogtijdagen strekte het Romeinse Rijk zich uit over een gebied dat tegenwoordig meer dan veertig landen zou beslaan. Overal zijn er nog zichtbare restanten van dat enorme Imperium: van vervallen ruïnes tot indrukwekkend goed bewaarde monumenten.

Al vijftien jaar lang legt de Oostenrijkse fotograaf Alfred Seiland (1952) al die overblijfselen vast. Heden en verleden komen in zijn werk intrigerend samen.

In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren maak je kennis met deze kunstenaar én honderdvijftig van zijn beste werken. Ze leveren boeiende verhalen op over de Romeinse cultuur, architectuur en geschiedenis. Ze doen glimlachen, dromen van reizen en zetten je aan het denken. Hoe beleven we erfgoed en hoe gaan we er vandaag mee om?

In videoreportages kun je Alfred Seiland aan het werk zien. Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen komt er een audiotour. Voor die laatste groep werkt het museum ook aan een speelse kijkwijzer.

Adrianus VI – de Leuvense paus
tot 3 oktober 2022, Maurits Sabbebibliotheek, Leuven
In de Maurits Sabbebibliotheek in Leuven bekijk je tot 3 oktober 2022 gratis een kleine expositie over paus Adrianus VI, die voor hij de pauselijke troon besteeg een tijdje als hoogleraar in Leuven werkt. Via deze link vind je alle details van de tentoonstelling.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief