Home » Reizen door Italië » Venetië » Regata Storica
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Regata Storica

Morgen is het weer zover, dan ziet het Canal Grande letterlijk zwart van alle gondels die op het water dobberen. Dan wordt namelijk, zoals elke eerste zondag van september, de Regata Storica gehouden.

De Regata is een traditie die tot ver in de geschiedenis teruggaat. Volgens de overlevering werd de eerste Regata gehouden ter ere van de ontvangst die Caterina Cornaro, koningin van Cypus, kreeg toen zij in 1489 arriveerde met de bedoeling haar eiland aan Venetië te schenken. Sindsdien is men dit heuglijke feit elk jaar opnieuw blijven herdenken, waarbij de festiviteiten steeds uitgebreider werden.

Zo is er nu voorafgaand aan de roeiwedstrijd een gondeloptocht waarin oude, bijzonder gedecoreerde gondels de hoofdrol spelen. Ook de roeiers laten zich niet onbetuigd: zij dragen bijpassende, historische kostuums.

Daarna volgen de echte roeiwedstrijden. Het spits wordt afgebeten door de jeugd, die het in de regata dei giovanissimi tegen elkaar opneemt. Dan zijn de vrouwen aan de beurt, met hun regata delle donne. Vervolgens mag er gejuicht worden voor boten uit de omliggende streken, tijdens de regata delle caorline.

Tot slot gaan dan eindelijk de echte gondeliers van start. Tijdens een meestal superspannende regata dei campioni glijden ze in hun razendsnelle gondolini over het water. De boten vertrekken vanaf de Riva degli Schiavoni. Ze varen het Canal Grande op, waar ze moeten keren rondom een paleto, een paaltje dat midden in het Canal Grande is geplaatst. Wie daar aan kop gaat, wint meestal – maar toch blijft de race tot het einde toe spannend!

De traguardo, de finish, ligt tegenover Ca’Foscari, waar een soort drijvende historische tribune in het water is geplaatst. Daar worden de winnende gondeliers gehuldigd. Ze krijgen een mooie som geld, maar eigenlijk draait het ook nu nog steeds om de felbegeerde rode vlag die al jarenlang de inzet van de strijd is.

Ben je morgen in Venetië, ga dan zeker even kijken! Zoals de foto’s al laten zien is het echt een unieke belevenis, die het toch al sfeervolle Venetië nog bijzonderder maakt!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Een reactie

  1. Wat een prachtige sfeerimpressie! Je wilt meteen afreizen naar Venetie en het zelf meemaken!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *