In onze agenda vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.
Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!
ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS
Summer Jamboree
Senigallia (Le Marche)
Elk jaar verandert Senigallia in één groot swingend stadje. Begin augustus komen mensen uit heel Europa naar de Summer Jamboree om zich tien dagen lang onder te dompelen in het feestgedruis, met het ovale plein Foro Annonario als middelpunt.
De hele stad wordt dan omgetoverd tot één swingende meute. Je ziet oude Buicks, Cadillacs en Chevrolets, gevuld met trotse bezoekers die dezelfde passie delen. Overal mannen met vetkuiven die dames met petticoats swingend de lucht ingooien. Rockin’ Senigallia!
La Quintana
Ascoli Piceno (Le Marche)
In Ascoli Piceno eren ze hun patroonheilige, Sant’Emidio, elke eerste zondag van augustus met La Quintana, een schitterende parade en een middeleeuws steekspel. De feestelijkheden, die altijd plaatsvinden op de eerste zondag van augustus, geven een schitterende kijk op hoe de stad er eeuwen geleden heeft uitgezien. Het is een van de mooiste historische festivals die we hebben meegemaakt!
foto: La Quintana
Palio del Golfo
La Spezia (Ligurië)
Tijdens de Palio del Golfo, die elk jaar op de eerste zondag van augustus wordt gehouden, strijden dertien steden en dorpen aan de Ligurische Kust om de overwinning. Deze race is ontstaan tussen vissers, maar inmiddels doen ook andere mannen mee aan de strijd.
Voordat men te water gaat, worden de boten gezegend en door de stad gedragen. Eenmaal te water is de blik van iedere deelnemer alleen nog maar op de finish gericht. Wie is de snelste schipper? Speciaal voor hem kleurt ’s avonds de hemel in alle kleuren van de regenboog!
Sneeuw boven de Santa Maria Maggiore
Rome (Lazio)
Elk jaar op 5 augustus sneeuwt het even in het snikhete Rome. Hoe dat kan? Op deze dag wordt herdacht hoe Maria op 5 augustus 356 duidelijk maakte dat er boven op de Esquilijn een kerk voor haar moest worden gebouwd. Ze deed dit door het flink te laten sneeuwen, iets dat niet onopgemerkt bleef. De toenmalige paus, Liberius, gaf uiteraard gehoor aan Maria’s verzoek en legde de basis voor de huidige Santa Maria Maggiore.
Calici di Stelle – toosten onder de sterrenhemel
10 augustus (heel Italië)
In de nacht van San Lorenzo (10 augustus) wordt op veel plaatsen in Italië getoost op elke vallende ster die aan de hemel te zien is. Deze bijzondere nacht wordt daarom ook wel ‘Nacht van de Vallende Sterren’ genoemd. Je geniet van een glas wijn terwijl je vallende sterren spot om een mooie wens in vervulling te laten gaan. Lees meer over deze betoverende sterrennacht…
Alle deelnemende cantine vind je, mooi per regio gerangschikt, via MovimentoTurismoVino.it. Hoewel veel wijnhuizen al de hele week extra evenementen organiseren is het hoogtepunt nog altijd op 10 augustus, tijdens de enige echte Notte di San Lorenzo.
La Festa del Duca
Urbino (Le Marche)
La Festa del Duca, ‘het Feest van de Hertog’, wordt elk jaar in augustus gevierd ter ere van hertog Federico da Montefeltro. In en om het Palazzo Ducale in Urbino waan je je tijdens het feest even terug in de tijd, met onder andere boogschutters, vaandelzwaaiers en trommelaars in de mooiste historische kostuums.
foto: Festa del Duca Urbino
Volterra 1398
(Toscane)
Op de derde en vierde zondag van augustus waan je je in Volterra weer even helemaal terug in de tijd. Het Toscaanse stadje wordt een echt middeleeuws dorp, precies zoals het was in 1398, met inwoners in middeleeuwse kledij, vaandelzwaaiers, middeleeuws eten en drinken en riddertoernooien. Kijk voor meer informatie op Volterra1398.
Palio dei Normanni
Piazza Armerina (Sicilië)
Op de tweede zondag van augustus wordt in het Siciliaanse Piazza Armerina de Palio dei Normanni gevierd, ter ere van de patroonheilige van de stad, Madonna delle Vittorie. Naast een schitterende historische stoet worden er verschillende wedstrijden gehouden, waaronder ringsteken.
Hierbij moeten de ruiters een grote pop zien te raken, die symbool staat voor de Saracenen. Het feest is namelijk ook bedoeld om te vieren dat de Normandiërs in 1100 het eiland verlosten van de Saracenen. Vandaar ook de naam van deze Palio.
Balestro del Girifalco
14 augustus, Massa Marittima (Toscane)
In het Toscaanse stadje Massa Marittima wordt op 14 augustus de pijl en boog ter hand genomen. Tijdens de Balestro del Girifalco nemen vierentwintig kruisboogschieters, acht uit elk van de drie wijken waarin het stadje al eeuwen is verdeeld, het tegen elkaar op. De wedstrijd wordt voorafgegaan door een schitterende historische stoet en spectaculaire demonstraties vaandelzwaaien.
Sagra della Bistecca
14-15 augustus, Cortona (Toscane)
Tijdens de Sagra della Bistecca lopen alle inwoners en bezoekers van Cortona watertandend over straat. Men bakt dan namelijk de beste biefstukken. Op een enorme grill bereiden ervaren chef-koks de beste bistecche van Chianina-rund. Je geniet ervan in combinatie met goede wijn – een onvergetelijke ervaring!
Ferragosto
15 augustus (heel Italië)
Heel Italië kijkt uit naar 15 augustus. Het is dan namelijk Ferragosto, een van oorsprong heidens oogstfeest maar ook de katholieke feestdag ter ere van Maria ten Hemelopneming. Het is een van de belangrijkste feestdagen in Italië – ook omdat dit vaak de aftrap is voor twee weken vakantie.
Het feest dankt zijn naam aan de Feriae Augustae, de feesten van keizer Augustus, waarbij men na weken van hard werken eindelijk weer even kon genieten van gezamenlijk eten en drinken. De oogst was binnen, het zware werk zat erop – en dat moest worden gevierd!
Ferragosto staat inmiddels volledig in het teken van een gezellig samenzijn met familie en vrienden en met – zoals het de Italianen betaamt – de lekkerste hapjes en drankjes, liefst al fresco – in de openlucht. Of je nu een schitterend plekje opzoekt aan het strand of in de bergen, het wordt vast een heel gezellig, zomers Italiaans Ferragosto-feest!
Nog meer Mariafeesten
In augustus zijn er meer Mariafeesten in Italië. Zo worden aan de vooravond van Maria ten Hemelopneming grootse kandelaars door de straten van het Sardijnse Sassari gedragen. Nu draagt men tijdens deze Discesa dei Candelieri, in het plaatselijke dialect ook wel Faradda di li Candareri genoemd, kaarsen van hout, maar vroeger waren de enorme kaarsen echt van was.
In Santa Maria di Leuca (Puglia) wordt op 15 augustus een bijzondere processie gehouden. Het Mariabeeld wordt uit de basiliek gehaald en naar zee gedragen, waar ze in een schitterend versierd vissersbootje plaatsneemt om naar de haven van San Gregorio te varen. Uiteindelijk wordt ze weer veilig naar haar eigen thuiskerk teruggebracht, waarna er uitbundig feestgevierd wordt.
Madonna – Leuca
Sinds 1399 wordt in Portovenere (Ligurië) op 17 augustus het feest van de Madonna Bianca, de Witte Madonna, gevierd. De Chiesa di San Pietro wordt verlicht door duizenden lichtjes; een schouwspel waar je kippenvel van krijgt!
Palio di Siena
16 augustus, Siena (Toscane)
Op 16 augustus stijgt de spanning met de minuut in Siena. ’s Avonds wordt namelijk de beroemde Palio gereden, al sinds de dertiende eeuw een jaarlijks terugkerende gebeurtenis. De paardenrace bestaat uit slechts drie ronden over het schelpvormige Piazza del Campo, waardoor de strijd vaak in enkele minuten wordt beslecht. Het record staat op één minuut en dertien seconden!
Wie niets wil missen van de Palio, is ook de week voorafgaand aan 16 augustus al in Siena. Saskia was er in 2016 bij en vertelt in deze en deze blog wat er allemaal bij komt kijken. De inwoners van Siena zijn terecht trots op deze traditie!
Vuurwerk in de Valle d’Itria
16 augustus, Locorotondo (Puglia)
Vijf dagen trekken de inwoners van Locorotondo (Puglia) uit om hun patroonheilige San Rocco te eren. Een van de festiviteiten is een enorme vuurwerkshow. De bekendste vuurwerkspecialisten van Italië komen voor de Sagra Pirotecnica speciaal naar het stadje toe om deel te nemen aan de speciale vuurwerkcompetitie. De wedstrijd begint midden in de nacht van 16 op 17 augustus en trekt altijd veel bekijks.
Palio delle Mura
Peschiera del Garda (Veneto)
In Peschiera del Garda vindt in augustus de Palio delle Mura plaats, een traditionele roeiwedstrijd die dateert uit de tijd dat de Venetianen het hier nog voor het zeggen hadden. Volgens de inwoners van Peschiera werd reeds in 1548 de eerste roeiwedstrijd op het Gardameer gehouden, al was dat bij Salò.
Nu roeien twintig boten rond de oude stadsmuren. Op zaterdagavond roeien de jongeren tegen elkaar, waarna er een bijzondere botenparade te zien is. Op zondag zijn de wedstrijden voor vrouwen en mannen, voorafgegaan door een schitterende stoet in historische kostuums. Na afloop is er een mooie vuurwerkshow, waarbij de lucht boven het Gardameer kleurrijk wordt verlicht.
foto: Palio delle Mura
La Fuga del Bove
Montefalco (Umbrië)
Tijdens La Fuga del Bove (de ontsnapping van de os) wordt een os door vijftig man door de straten van het dorp geleid. Vroeger gebeurde dit vlak voor Kerstmis en met een heel ander doel: aan het einde van de tocht moest de os zo zijn uitgeput, dat men hem makkelijk kon doden en heel het dorp iets bijzonders te eten had.
Nu gaat het er minder heftig aan toe en gaat de tocht van de os bovendien vergezeld van allerlei andere evenementen die de geschiedenis van Montefalco doen herleven.
Estate Fiesolana
Fiesole (Toscane)
Het Teatro Romano van Fiesole, een prachtig plaatsje net buiten Florence, is het decor van de Estate Fiesolana, een van de oudste openluchtfestivals van Italië.
Musica con Vista
tot 30 september 2024
Deze zomer worden er in verschillende bijzondere tuinen concerten in de openlucht gehouden. Er staan wel veertig uitvoeringen op de planning, van Trento tot Palermo, zoals je op de speciale website van Musica con Vista kunt zien.
foto: Musica con Vista
Opera Extravaganza
Vetralla (Lazio)
In Vetralla organiseert Opera Extravaganza ‘s zomers sfeervolle muzikale avonden.
Ferrara Buskers Festival
(Emilia-Romagna)
Het Ferrara Buskers Festival is een van de meest diverse festivals van Italië. Je ontmoet er straatartiesten van over de hele wereld. Sommige artiesten geven officiële voorstellingen, andere staan zomaar op een straathoek. Verrassing, verbazing en verwondering gegarandeerd!
La Notte della Taranta
Melpignano (Puglia)
Gooi die heupen los! In augustus klinken overal in Puglia de opzwepende tonen van de tarantella. Tijdens La Notte della Taranta in Melpignano (tussen Lecce en Otranto) barst het feest pas echt los. Er zijn tal van optredens, maar uiteraard kun je ook zelf een dansje wagen.
Sagra dell’Orecchiette
Caranna (Puglia)
Puglia staat bekend om de orecchiette – pasta in de vorm van kleine oortjes. Deze pasta wordt door de dames in elk dorp en elke stad in Puglia nog met de hand gemaakt. In Bari, de hoofdstad van de regio, vind je zelfs een hele straat waar de bakken met vers gemaakte oortjes gewoon voor de deur staan om de pasta te laten drogen!
Ben je in augustus in Puglia, dan val je met je neus in de oortjes. De Pugliesi vieren dan namelijk de Sagra dell’Orecchiette, een culinair festijn dat geheel aan deze bijzondere pasta is gewijd.
Bravio delle Botti
Montepulciano (Toscane)
Tijdens de Bravio delle Botti, de Race van de Wijnvaten, nemen de acht verschillende stadsdelen van Montepulciano het tegen elkaar op door enorm zware wijnvaten (er worden zeer uiteenlopende gewichten genoemd door de omstanders, van tachtig tot wel tweehonderdvijftig kilo) tegen de heuvel op te rollen.
De race wordt voorafgegaan door een stoet van mensen in middeleeuwse kledij, maar het heeft ook wel wat om al die mannen met ontbloot bovenlijf te zien ploeteren.
Bij de Palio in Siena gaat de race vaak zo snel dat je geen idee hebt wat er gebeurt, maar tijdens deze wijnvatenrace kun je in alle rust kijken, aanmoedigen en foto’s maken. De race wordt afgesloten met een feestelijke maaltijd op het Piazza Grande, waarbij de wijn uit de vaten natuurlijk als eerste soldaat wordt gemaakt…
Ook in de week voorafgaand aan de Bravio delle Botti is er al genoeg te beleven in Montepulciano. Zo is er de Corteo dei Ceri, een schitterende processie met kaarsen.
Filmfestival van Venetië
(Veneto)
Eind augustus, begin september geniet je van de Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica di Venezia, zoals het Filmfestival van Venetië voluit heet. Het is het oudste filmfestival ter wereld; de eerste editie werd reeds in 1932 gehouden. Venetië staat dan even helemaal in het teken van rode lopers, sterren en bovenal bijzondere films.
Opera in de Arena
augustus, Verona (Veneto)
De Arena van Verona lag, toen het werd gebouwd, in de eerste eeuw na Christus, net buiten de muren van de stad. In de loop der tijd werd de Arena bevolkt door gladiatoren, ridders en stierenvechters. Inmiddels vormt het amfitheater het toneel voor talrijke opera’s, met dit jaar onder meer Aïda, Turandot, Nabucco en Il Barbiere di Siviglia. Het programma vind je op de website van de Arena van Verona.
foto: Arena.it
Nog meer opera in de openlucht
In Macerata (Le Marche) klinken tot en met 12 augustus operaklanken door de avondlucht. Hier worden de opera’s opgevoerd in het sfeervolle Sferisterio. Tijdens het Sferisterio Opera Festival geniet je van Il Flauto Magico, La Traviata en L’Elisir d’Amore.
Pescara, de geboortestad van Gioacchino Rossini, zet de componist van onder andere Il Barbiere di Siviglia elke zomer in het zonnetje tijdens het Rossini Opera Festival.
Puccini Festival
Torre del Lago (Toscane)
Onder de naam Puccini e la sua Lucca kun je het hele jaar door concerten bijwonen in de kerk van San Giovanni, waar Puccini gedoopt is. Maar in de zomer is er meer!
‘Dit is het paradijs!’ schijnt Puccini uitgeroepen te hebben toen hij voor het eerst het meer van Massaciuccoli zag. Aan de oevers van het meer wordt elke zomer het Puccini Festival gehouden. Van half juli tot half augustus wordt er een groot theater gebouwd, dat deels over het wateroppervlak valt. Een schitterend decor voor de opera’s van Puccini; in de zwoele buitenlucht bezorgen de klanken van Puccini’s Madame Butterfly je nog meer kippenvel!
Het Puccini Festival is overigens in 1930 op initiatief van Giacomo Puccini zelf in het leven geroepen. Het oorspronkelijke theater was een provisorisch geheel, dat door Puccini’s vrienden in elkaar was getimmerd. Sindsdien is het festival enorm gegroeid. Tegenwoordig trekt het ruim veertigduizend bezoekers en moet je van tevoren kaartjes reserveren.
Wagners klanken over het water
Ravello (Amalfikust, Campanië)
De beroemde Duitse componist Richard Wagner woonde en werkte enige tijd in Villa Rufolo in Ravello, hoog boven de Amalfikust. Wagner schreef hier een groot deel van zijn Parsifal. Ook Roberto Rossellini, een bekende Italiaanse regisseur, vond inspiratie in de straten van Ravello.
Geen wonder dus dat het schitterende plaatsje elk jaar het toneel is van het Ravello Festival. In een unieke setting, met schitterend uitzicht op zee, geniet je van sprookjesachtige klanken, die wegdrijven over het water.
I Suoni delle Dolomiti
28 augustus tot 29 september 2024 (Trentino)
In het Noord-Italiaanse Trentino geniet je tijdens de zomermaanden van prachtige concerten en optredens tussen de bergtoppen. Via deze link vind je het volledige programma. Alle programmaonderdelen van dit unieke festival zijn alleen te voet toegankelijk voor zowel publiek als muzikanten en dus extra magisch!
Smullen tijdens zomerse sagra’s
De zomer is bij uitstek de tijd voor sagra’s, culinaire eet- en drinkfestijnen waarbij meestal een plaatselijke specialiteit centraal staat. Elke lekkernij heeft zo zijn eigen sagra.
We tippen er hier slechts een paar, maar ben je met vakantie in Italië, houd dan oren en ogen open. Zie je een aanplakbiljet met het woord sagra, of hoor je een Italiaan erover praten, zorg dan dat je niks van dit heerlijke feest mist!
In augustus zorgt de Sagra del Gelato in Massa Martana (Umbrië) bijvoorbeeld voor verkoeling op warme zomerdagen. Een ijsje (of twee) gaat er dan immers altijd in. In Francavilla Fontana (Puglia) geniet je van romige mozzarella, maar ook van bruschetta (in Montevergine) en van alles wat er in de zee zwemt (in Capo di Leuca). Echte culinaire durfals bezoeken Nuoro (Sardinië), voor de Sagra della Lumaca, het slakkenfeest…
ITALIË
TENTOONSTELLINGEN
Domenica al Museo
elke eerste zondag van de maand
Elke eerste zondag van de maand kun je gratis naar musea die door de Italiaanse staat worden beheerd. In Rome betekent dit dat je op die dag bijvoorbeeld geen entree hoeft te betalen voor het Colosseum en het Forum Romanum, voor de Galleria Borghese, voor Palazzo Barberini, voor het GNAM (Galleria Nazionale d’Arte Moderna), voor Villa Giulia, voor de Terme di Diocleziano, voor het Palazzo Massimo, voor Crypta Balbi, voor de Thermen van Caracalla en voor de Engelenburcht.
In Florence kun je gratis naar de Galleria degli Uffizi, met onder meer Botticelli’s Venus, de Galleria dell’Accademia, met Michelangelo’s originele David, en de Cappelle Medicee, met schitterende beelden van Michelangelo, terwijl je in Venetië kosteloos naar de Gallerie dell’Accademia en het Arsenaal kunt.
Ook de opgravingen van Herculaneum en Pompei, Villa Oplontis en het Archeologisch Museum vallen onder de staatsmusea.
Helaas kunnen we hier niet alle staatsmusea noemen, maar alle musea die je op de eerste zondag van de maand gratis kunt bezoeken, vind je via deze link (je kunt dan per regio alle deelnemende musea vinden).
Pesaro – Culturele Hoofdstad van Italië in 2024
In 2024 mag Pesaro (Le Marche) zich Culturele Hoofdstad van Italië noemen. Via deze link delen we al onze tips voor een bezoekje aan Pesaro.
TURIJN
Capodimonte – da Reggia a Museo
tot 15 september 2024, La Venaria Reale
Meer dan zeventig meesterwerken uit de collectie van Capodimonte – van de hand van onder anderen Caravaggio, Titiaan, Masaccio, Parmigianino en Andy Warhol – schitteren nu in Turijn. Maar er is niet alleen kunst uit het prestigieuze Napolitaanse museum te zien; de koninklijke musea in Turijn stellen ook Napolitaanse kunst uit hun eigen collecties tentoon.
Je ontdekt de unieke geschiedenis van het Palazzo Reale di Capodimonte, waar de enorme kunstcollectie van de familie Farnese werd ondergebracht en dat later ook onderdak bood aan de kunst van de Bourbons. Via deze link vind je alle details.
VENETIË
Once we ruled the world – Tom Herck – Biennale
tot 24 november 2024
Ter gelegenheid van de zestigste Biennale stelt de Belgische kunstenaar Tom Herck een nieuw en uniek monumentaal werk voor in de tuin van Palazzo Balbi Valier – zichtbaar vanaf het Canal Grande en de Ponte de l’Accademia.
Once we ruled the world geeft de interactie weer tussen reusachtige menselijke skeletten en dinosaurusskeletten op ware grootte, en gaat daarbij in dialoog met het Canal Grande. De Biënnale loopt van 20 april tot 24 november 2024.
Deze monumentale installatie – in totaal tien meter hoog – dient als een waarschuwende herinnering aan de vergankelijkheid van macht en de cyclische aard van de geschiedenis, en zet aan tot nadenken over de opkomst en ondergang van beschavingen, of soorten, die ooit de planeet gedurende langere perioden domineerden.
Once we ruled the world nog op Belgische bodem
TOSCANE
Antonio Canova e il Neoclassicismo a Lucca
tot 29 september 2024, Cavallerizza di Lucca
In Lucca geniet je dit jaar van een prachtige expositie met in de hoofdrol de marmeren beelden en schilderijen van Antonio Canova. De werken zijn afkomstig van het Museo Gypsotheca Antonio Canova in Possagno en van prestigieuze openbare en privécollecties uit Italië en daarbuiten.
Ook bewonder je werken van beeldhouwers die door Canova beïnvloed werden, zoals Francisco Goya en Francesco Hayez, maar ook kunstenaars uit Lucca en andere plaatsen in Toscane. Meer informatie vind je hier.
UMBRIË
Burri: Tempere 1947-1990
tot 30 september 2024, Città di Castello
Ter gelegenheid van de honderdnegende geboortedag van Alberto Burri bewonder je in de Ex Seccatoi del Tabacco meer dan honderd werken van zijn hand, waarvan een groot aantal nog nooit eerder tentoongesteld werd. Via deze link vind je meer details.
ROME
Teatro – autori, attori e pubblico nell’Antica Roma
tot 3 november 2024, Ara Pacis
Het Ara Pacis Museum wijdt een tentoonstelling aan het theater in de Romeinse oudheid, met aandacht voor theatervoorstellingen, maskers en het leven van acteurs.
De tentoonstelling bestaat uit tweehonderdveertig artefacten waaronder oude terracotta maskers, beeldjes van acteurs, dansers en jongleurs, en muziekinstrumenten.
De expositie maakt ook gebruik van meeslepende multimediatechnologie om je te laten meegenieten van een Romeinse theaterervaring, mét een kijkje achter de schermen. Via deze link vind je alle details van deze tentoonstelling.
Emotion – l’arte contemporanea racconta le emozioni
tot 29 september 2024, Chiostro del Bramante
Moderne kunst roept verschillende emoties op, zo laat deze kleurrijke tentoonstelling in het klooster van Bramante zien. Je bewondert werken van onder anderen AES+F, Mat Collishaw, Subodh Gupta, Carsten Höller, Eva Jospin, Kimsooja, Luigi Mainolfi, Masbedo, Annette Messager, Paul Morrison, Luigi Ontani, Tony Oursler, Piero Pizzi Cannella, Laure Prouvost, Pietro Ruffo, Alessandro Sciaraffa, Gregor Schneider, Paolo Scirpa, Nedko Solakov en Adrian Tranquilli. Via deze link vind je alle details.
This is Wonderland
Laghetto delle Cascate
Ben je deze zomer in Rome? Elke avond dompel je je van 19.00 tot 01.00 uur (laatste toegang om middernacht) onder in Alice in Wonderland, in de speciale tuin vol lichtjes.
Op een oppervlakte van circa veertigduizend vierkante meter van de Giardino delle Cascate bij het Laghetto dell’EUR (in de wijk EUR) komen alle figuren uit het verhaal tot leven, van het wit konijn tot de Gekke Hoedenmaker, van de kolderkat tot de rode koningin. Meer details vind je op de website van This is Wonderland.
foto’s: This is Wonderland
Estate Romana
De Romeinse zomer wordt gevierd met tal van evenementen onder de noemer Estate Romana (‘Romeinse Zomer’), is er een zomers festival langs de Tiber en een filmfestival op het Tibereiland. Ook zijn er speciale zomeravondopenstellingen voor musea en beroemde bezienswaardigheden zoals het Colosseum.
Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.
Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag kun je de Vaticaanse Musea ook ‘s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.
Luci su Adriano
Hoewel de Tempel van Hadrianus in hartje Rome staat, op een steenworp afstand van het Pantheon, trekken de tempelruïnes aan het Piazza di Pietra meestal niet zo veel bekijks. Dat is deze zomer anders, want zodra het donker wordt vormen de enorme zuilen van de tempel het decor van een spectaculaire lichtshow.
Tot eind september kun je er elke avond gratis van genieten. De show start als het donker wordt. In twaalf minuten reis je eeuwen mee terug in de tijd, naar het Rome van keizer Hadrianus, waarna je Rome met heel andere ogen bekijkt. De perfecte start van een heerlijke avondwandeling door het historisch centrum!
NAPELS & OMSTREKEN
L’altra Pompei –vite comuni all’ombra del Vesuvio
tot 15 december 2024, Pompeï
het dagelijks leven van de gewone bevolking, van slaven tot kunstenaars, staat centraal tijdens de expositie L’altra Pompei –vite comuni all’ombra del Vesuvio. Je bewondert zo’n driehonderd prachtige objecten, verdeeld over zeven verschillende thema’s, en drie multimediale installaties die het leven van de gewone inwoners van Pompeï inzichtelijk maken.
CALABRIË
Gli dei ritornano
tot 12 januari 2025, MANN
In het Museo Archeologico Nazionale in Reggio di Calabria worden tot 12 januari 2025 de bronzen beelden tentoongesteld die vorig najaar werden opgegraven bij het Toscaanse dorp San Casciano dei Bagni. In dit artikel lees je er meer over.
PUGLIA
G7 – zeven eeuwen Italiaanse kunst in Puglia
tot 8 december 2024, Mesagne
Terwijl de G7 in juni vergadert bij Borgo Egnazia, opent in het Castello di Mesagne, het kasteel van Mesagne, een barok plaatsje iets zuidelijker in Puglia, een expositie die zeven eeuwen Italiaanse kunst omvat.
Je staat er oog in oog met werken van Giotto, Donatello, Titiaan, Leonardo da Vinci, Antonello da Messina, Rafaël, Caravaggio, Bernini, Canova en Boldini. Via deze Facebookpagina blijf je op de hoogte.
NEDERLAND
Paestum – stad van godinnen
tot en met 25 augustus 2024, RMO, Leiden
In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is van tot en met 25 augustus 2024 de tentoonstelling Paestum – stad van godinnen te zien.
Blikvangers zijn een marmeren beeld van de godin Hera en een achttal unieke wandschilderingen uit de graven van de elite van Paestum. Daarnaast zijn er beeldjes van terracotta, brons en marmer, wierookvaasjes, prachtig luxe aardewerk, fijn glaswerk, munten, een bronzen Griekse wapenrusting en talrijke offergaven voor de godinnen Hera, Athena en Aphrodite.
De expositie kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Museo e Parco Archeologico di Paestum e Velia, dat de mooiste archeologische vondsten uit Paestum in bruikleen naar Leiden laat komen.
De tentoonstelling gaat van start met de beroemde tempels en de stichting van Poseidonia, met 3D-prints en -reconstructies van architectuur, originele tempelversieringen en bijzondere achttiende-eeuwse tempelmodellen van kurk. Die zijn te zien in manshoge decors in de kleurschakeringen van de Zuid-Italiaanse luchten, die de weidsheid van het landschap proberen te vangen.
Romeinse villa’s in Limburg
tot en met 25 augustus 2024, RMO, Leiden
Tweeduizend jaar geleden stonden in Limburg honderden Romeinse villa’s, zoals de Romeinen ze zelf noemden: enorme akkerbouwbedrijven die de hele regio voorzagen van graan.
Meer dan twintig van deze landgoederen zijn in de afgelopen honderd jaar opgegraven en onderzocht, waarna de vondsten verspreid raakten. De belangrijkste archeologische villavondsten zijn nu voor het eerst weer bij elkaar gebracht in deze tentoonstelling.
Villa Vlengendaal (reconstructie) | © Remy Kooi – Submedia
Etrusken – pracht en macht
tot 12 januari 2025, Museum Wierdenland, Ezinge
In Museum Wierdenland in Ezinge, het enige archeologische museum van Groningen, bewonder je de tentoonstelling Etrusken – pracht en macht.
De invloed van de Etrusken, die bekend stonden om hun fraaie bronskunst, diepgewortelde religieuze gebruiken en expertise in waterbeheer, is tot ver buiten Italië te herkennen. Met zo’n honderd Etruskische voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden biedt de expositie een verhelderende blik op deze beschaving.
Centraal staat de schoonheid van de Etruskische cultuur, gekenmerkt door vakmanschap, diversiteit en internationale contacten. Ook aloude vragen over hun herkomst, taal en mysterieuze voorspellingspraktijken komen aan bod.
Aardewerk in Griekse stijlen, bronzen kannen en typerende, zwarte glanzende vazen illustreren de verre handelsbetrekkingen van de Etrusken, terwijl bronzen spiegels en gouden sieraden hun rijkdom belichten. Verschillende offerbeeldjes en rijk gedecoreerde askisten geven inzicht in hun godenwereld en dodencultuur.
Unieke reproductie van Michelangelo’s Sixtijnse Kapel
tot en met 8 september 2024, Grote Kerk, Den Haag
In de Grote Kerk in Den Haag dompel je je onder in de Sixtijnse Kapel, een van Michelangelo’s grootste meesterwerken.
Tijdens een unieke expositie bewonder je de schilderingen die Michelangelo op het plafond van de Sixtijnse Kapel maakte niet alleen op ware grootte, maar ook van heel dichtbij, zodat je de kleinste details kunt aanschouwen. In dit artikel lees je er meer over.
Da Vinci: Genius
tot augustus 2024, Amstel Design District, Amsterdam
De bekroonde experience Da Vinci: Genius komt naar Amsterdam. Deze meeslepende en interactieve show geeft je een uniek kijkje in het creatieve en geniale brein van Leonardo da Vinci.
Da Vinci: Genius integreert de nieuwste AI-technologie, digitale projecties en driehonderdzestig-graden audio soundscape om bezoekers te inspireren de hedendaagse wereld te zien door de ogen van da Vinci.
De show laat zien dat veel van de wereldwijde uitdagingen, waarmee we vandaag de dag worden geconfronteerd, al meer dan vijfhonderd jaar geleden werden opgetekend door Da Vinci.
Vondsten uit Fort Vechten
t/m 31 oktober 2024, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Het Romeinse fort bij Vechten, in de provincie Utrecht, is een van de grootste en tegelijk een van de minst bekende forten langs de Romeinse limes in Nederland.
Het Rijksmuseum van Oudheden is al bijna tweehonderd jaar betrokken bij archeologisch onderzoek in Vechten. De afgelopen jaren zijn veel vondsten afkomstig uit deze plaats aan de collectie toegevoegd.
De honderd bijzonderste objecten zijn voor deze tentoonstelling geselecteerd, waaronder een aantal bijzondere helmen, een gezichtsmasker, luxe aardewerk en schoenzolen in alle soorten en maten. Via deze link lees je meer over de expositie.
BELGIË
De oudheid in kleur
tot 1 september 2024, Gallo-Romeins Museum, Tongeren
We hebben er in vele musea in Italië oog in oog mee gestaan: de witte, marmeren beelden uit de tijd van Grieken en Romeinen. Maar wist je dat deze beelden in de oudheid van top tot teen in felle kleuren beschilderd waren?
Hoe dat eruit heeft gezien, kun je nu zelf ervaren tijdens de expositie De oudheid in kleur, die te zien is in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.
Olivetti Folon
tot 15 september 2024, Design Museum Brussel
In het Design Museum Brussels bewonder je de tentoonstelling Olivetti·Folon, die is samengesteld in samenwerking met de Associazione Archivio Storico Olivetti, Gruppo TIM, Fondation Folon en het Museo Civico Pier Alessandro Garda in Ivrea.
Het Italiaanse Olivetti heeft sinds zijn oprichting in 1908 wereldwijd naam gemaakt met de ontwikkeling van legendarische producten zoals typemachines en computers. Het bedrijf promootte een sterk ontwikkeld sociaal ondernemingsmodel dat arbeiders verbeteringen in hun arbeidsomstandigheden garandeerde door middel van culturele centra, bibliotheken, gezondheidszorg, crèches, kantines enzovoort.
Olivetti’s ambitie was om een model voor te stellen dat de economische groei van een bedrijf combineerde met de culturele en sociale ontplooiing van zijn werknemers.
Jean-Michel Folon (1934-2003) deelde deze waarden en werkte bijna dertig jaar voor Olivetti. Hij produceerde posters en reclameproducten, maar ook een aantal boeken en cartoons die een enorme creativiteit en een diep humanisme uitstralen.
De tentoonstelling toont deze rijke artistieke samenwerking tussen het Italiaanse bedrijf, een van zijn bekendste artistieke directeuren – de Italiaanse schrijver Giorgio Soavi – en de Belgische kunstenaar, dankzij een fascinerende selectie uit het historische erfgoed van de Associazione Archivio Storico Olivetti, kunstwerken uit de Olivetti Art Collection en de Fondation Folon.
Fiat 125 Years. Abarth 75 Years: La Dolce Vita
tot 1 september 2024, Autoworld Brussel
In 1899 wordt Fiat geboren. Het begin van honderdvijfentwintig jaar la dolce vita van prachtige Italiaanse auto’s. Snelle auto’s ook, vaak nog sneller gemaakt door Carlo Abarth. Autoworld viert de jubilea van beide merken deze zomer met een mooie expositie.
foto: Autoworld