Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Calici di Stelle – toosten onder de sterrenhemel

E quindi uscimmo a riveder le stelle,’ zo schreef Dante aan het einde van zijn laatste stukje Inferno, ‘laten we naar buiten gaan om de sterren weer te zien’. Dat is precies wat we zullen gaan doen tijdens het Italiaanse wijnfeest Calici di Stelle (‘Wijnglazen van Sterren’).

Calici-di-Stelle-2015-2

In aanloop naar de nacht van San Lorenzo (10 augustus) wordt op veel plaatsen in Italië getoost op elke vallende ster die aan de hemel te zien is. Deze bijzondere nacht wordt daarom ook wel ‘Nacht van de Vallende Sterren’ genoemd. Grijp je kans en geniet van een glas wijn terwijl je vallende sterren spot om een mooie wens in vervulling te laten gaan!

Notte-di-San-Lorenzo-Calici-di-Stelle (3)

Waar kun je toosten?
In totaal doen meer dan honderd Città del Vino, wijnsteden, mee aan Calici di Stelle, van het hoge noorden tot het diepe zuiden.

Alle deelnemende cantine vind je, mooi per regio gerangschikt, via MovimentoTurismoVino.it. Hoewel veel wijnhuizen al de hele week extra evenementen organiseren, is het hoogtepunt op 10 augustus, tijdens de enige echte Notte di San Lorenzo.

In Toscane toveren verschillende steden en dorpen hun pleinen om tot sterrenwachten, waar je onder de hopelijk heldere sterrenhemel genoeg vallende sterren ziet om de hele nacht door te proosten. Er zijn ook overal proeverijen, dansvoorstellingen en muziek.

Notte-di-San-Lorenzo-Calici-di-Stelle (5)

Op verschillende plekken kun je ook onder begeleiding sterren kijken, door de telescopen van de Unione Astrofili Italiani.

Notte-di-San-Lorenzo-Calici-di-Stelle (2)

De tranen van San Lorenzo
Het zomerse wijnfeest is een mooie samenvoeging van het naamfeest van San Lorenzo, de heilige Laurentius, en de Perseïden-meteorenzwerm, waar de aarde elke zomer doorheen trekt. Van circa eind juli tot 20 augustus zijn er dan extra veel (vallende) sterren te zien.

Notte-di-San-Lorenzo-Calici-di-Stelle (4)

Voor de Italianen is deze samenloop van omstandigheden de ideale reden voor een zomers feest, waarbij de sterren worden omgedoopt tot lacrime, tranen van San Lorenzo.

Overigens valt het hoogtepunt van de sterrenregen niet precies meer samen met het feest van San Lorenzo. De meeste vallende sterren zijn te zien in de nacht van 12 op 13 augustus.

Notte-di-San-Lorenzo-Calici-di-Stelle (1)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *