Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Sicilië"

Sicilië

Scopello, Castellammare del Golfo & Riserva dello Zingaro – drie juweeltjes aan de Siciliaanse westkust

Welkom aan de Siciliaanse westkust! We nemen je mee naar drie prachtige plekken tussen Palermo en Trapani: het pittoreske Scopello, het charmante Castellammare del Golfo en het Riserva Naturale dello Zingaro, een uitgestrekt natuurgebied met schitterende baaitjes voor een verfrissende duik. Scopello – bloemenzee op de rotsen Het pittoreske vissersdorpje Scopello ligt hoog boven op een rots. Daaraan dankt het ook zijn naam; skopelos is Grieks voor rots. Sinds de Grieken het plaatsje deze naam gaven, is er echter veel veranderd. Het is – zeker in de zomermaanden – een dynamisch dorpje vol restaurants, bed & breakfasts en bedrijvigheid. Dat begint al meteen op het centrale piazza. Tegen de muur van de grote tuin aan de linkerzijde zitten een paar oude mannetjes met een grote kist vol citroenen. Te koop voor een prikkie, net als de krakend verse amandelen, pistachenootjes en ander lekkers van de man die met zijn kleurrijke kar midden op het plein staat, bij de zachtjes stromende...
Sicilië

Rocche d’Argimusco – het Stonehenge van Sicilië

Sicilië heeft, naast prachtige steden, kleurrijke dorpjes en een culinaire schatkist ook een enorme hoeveelheid natuurschoon. Zeer bekend is de vulkaan Etna, die de afgelopen weken flink van zich laat horen, maar wist je dat er op Sicilië ook een aantal megalieten te vinden is? Ten noorden van de Etna, op bijna gelijke afstand van de vulkaan en de zee, vind je de Rocche d’Argimusco, de rotsen van Argimusco. Deze bijzondere rotsformaties liggen in het Riserva Naturale Orientata Bosco di Malabotta, een beschermd natuurreservaat. De rotsen van kwarts en zandsteen staan op een hoogvlakte op ongeveer twaalfhonderd meter boven de zeespiegel. Ze hebben bijzondere vormen, die de Sicilianen hebben geïnspireerd tot bijnamen als ‘de monnik’, ‘de krijger’, ‘de toren’, ‘de biddende maagd’ en ‘de adelaar’. Al wandelend tussen de rotsformaties hoor je niets anders dan je eigen voetstappen, het getjirp van vogels en het ruisen van de varens die aan de voet van de...
Sicilië

De mooiste tempels op Sicilië – bewonder het Griekse verleden bij Agrigento, Selinunte, Segesta en Solunto

Op het eiland Sicilië zijn schitterende tempels te bezoeken: bij Agrigento, bij Selinunte, bij Segesta en bij Solunto. Stuk voor stuk gouden herinneringen aan een Grieks verleden. Valle dei Templi (Agrigento) Op de plek van de Valle dei Templi, de Tempelvallei, schitterde ooit de oude Griekse stad Akragas. Volgens de schrijver Pindarus was dit ‘de mooiste vergankelijke stad, waarvan de inwoners bouwen voor de eeuwigheid maar leven alsof er geen morgen bestaat’. Nu is de Valle dei Templi, met een oppervlakte van dertienhonderd hectare, een van de grootste archeologische sites van Italië. De Dorische tempels staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Tempel van Heracles Wandel over de Via Sacra naar de Tempio di Ercole, de Tempel van Heracles, de oudste en op één na grootste tempel in de Tempelvallei. Men zegt dat deze tempel zelfs net zo groot zou zijn geweest als het Parthenon op de Akropolis in Athene. Oorspronkelijk telde de tempel achtendertig zuilen, nu staan...
Sicilië

Magnifica Modica – de beste tips voor de barokke stad van de chocolade op Sicilië

Welkom in Modica, een magnifieke stad in de Val di Noto, in het zuidoosten van Sicilië. In deze blog nemen we je mee naar de mooiste en lekkerste plekken van deze stad. Arabische wortels Op de plek waar Modica nu ligt, ontstond lang geleden de Arabische stad Mudiqah – een oorsprong die nog altijd te horen is in de huidige naam van de barokstad. Modica bestaat uit twee delen: Modica Alta, de bovenstad, en Modica Bassa, de benedenstad. Modica Alta is het oudste; hier prijkte de Arabische stad. Vanwege ruimtegebrek op de heuvel breidde men steeds verder naar beneden uit, waar tot begin twintigste eeuw nog twee rivieren stroomden. Modica werd daardoor ook wel eens ‘het Venetië van het zuiden’ genoemd. Toen er in 1902 een vreselijke overstroming plaatsvond, besloot men de rivieren droog te leggen. De loop van het water kun je her en der nog altijd volgen. Als je over de Corso Umberto I loopt bijvoorbeeld, die is aangelegd op de plek waar ooit het water stroomde… Duomo di...
Reizen door Italië

Het parcours van de Giro d’Italia 2022 op Italiaanse bodem

Op vrijdag 6 mei gaat de Giro d’Italia 2022 van start in Boedapest. Na drie etappes in Hongarije starten de wielrenners op Italiaanse bodem. Van Avola, op Sicilië, rijden ze in drie weken tijd naar Verona, waar de renners op zondag 29 mei over de finish komen, na een tocht langs verschillende pareltjes in de laars. Voor alle details over de Giro d’Italia verwijzen we je naar de officiële Giro-website. In deze blog nemen we je alvast mee op reis langs alle Italiaanse etappes van het parcours, waarbij we steeds een of meer highlights op de route uitlichten. Zo kun je je eigen Giro d’Italia samenstellen. Andiamo?! foto’s: Giro d’Italia Etappe 4 – van Avola naar de Etna Op dinsdag 10 mei vertrekken de wielrenners voor het eerst vanaf Italiaanse bodem. Vanuit het wijnstadje Avola (beroemd om de Nero d’Avola) rijden ze naar de finish op de hellingen van de Etna. Na Avola komen ze allereerst in Noto, een prachtige barokke stad met de Cattedrale di San Nicolò en het beroemde...
Italië dichtbij

Cannoli & Canale – Siciliaans genieten op Het Kanaal in Den Haag

Als je het eiland Sicilië wel eens hebt bezocht, kunnen de cannoli je niet zijn ontgaan. Je ziet ze bij elke bar of pasticceria en ze staan steevast tussen de dolci op de menukaart bij de restaurants. De cannolo (cannoli in meervoud) is een van de bekendste Siciliaanse specialiteiten – en zeker ook een van de bekendste uit Italië. In Nederland gebeurt het helaas maar zelden dat je cannoli tegenkomt op de menukaart. Daar willen Miranda en Jan van Jammici Cannoli graag verandering in brengen. Om meer te weten te komen over de cannolo stapt Erwin samen met Miranda en Jan aan boord van de Koning Willem I van Willemsvaart in Den Haag, om al varend over Het Kanaal het geheim van een goede cannolo te ontdekken. Erwin: ‘Ik heb met Miranda en Jan afgesproken bij de aanlegplaats van Willemsvaart, tegenover de ingang van Madurodam. Schipper Chris, die al sinds 2009 de wateren van Den Haag en Scheveningen bevaart, heeft zojuist de Koning Willem I aangemeerd zodat we veilig aan boord kunnen....

Maak kennis met Ciao tutti, Saskia & het Ciao tutti-team!

Welkom op Ciao tutti, de grootste en meest complete Nederlandse website over Italië. Met een dagelijks artikel over la bella Italia is Ciao tutti hét startpunt voor inspiratie uit en over Italië. Dankzij Ciao tutti reis je elke dag even mee naar Italië, om te genieten van de Italiaanse cultuur, de Italiaanse keuken en de […]
Boeken uit & over Italië

15 nieuwe Italiaanse boekentips voor de herfst & winter van 2021

Prego, vijftien heerlijke nieuwe Italiaanse boekentips voor de lange winteravonden. Al lezend waan je je onder meer in het oude Rome, op Sicilië, in Florence en in Umbrië. Je wandelt over de Amsterdamse Keizersgracht in Italiaans gezelschap, maakt kennis met bijzondere Romeinse vrouwen en duikt in intrigerende witwaspraktijken. Nestel je lekker op de bank of geef een van deze prachtige boeken cadeau onder de kerstboom, voor onbezorgde uurtjes in Italiaanse sferen. Buona lettura! Cosimo aan de Keizersgracht Voor liefhebbers van geschiedenis is Cosimo aan de Keizersgracht een aanrader. Het boek vertelt over de reizen die de Toscaanse kroonprins Cosimo de’ Medici op het hoogtepunt van de Gouden Eeuw maakte naar het Nederland van Rembrandt, Johan de Witt, Willem III en Michiel de Ruyter. Dankzij een verslag waarin die reizen van dag tot dag worden beschreven, kunnen we een idee krijgen van hoe ons land er toen voor vreemden uitzag. Maar het verslag roept ook vragen op. Wat kwam een...
Recepten

Tijd voor taart: crostata alla marmellata di arance uit het kookboek Lente in Sicilië

Ondanks het feit dat afgelopen weekend de wintertijd is ingegaan, willen we jullie vandaag een heerlijk zonnig recept voorschotelen voor een taart waarmee we vorige week werden verrast naar aanleiding van het nieuws dat er een boek van Ciao tutti gaat komen. Twee bloglezers-van-het-eerste-uur maakten namelijk een heel speciale Ciao tutti-taart: Het recept voor deze taart is het ietsiepietsie aangepaste recept voor crostata alla marmellata di arance, oftewel sinaasappelmarmeladetaart, uit het kookboek Lente in Sicilië, dat overigens onlangs werd genomineerd als Kookboek van het Jaar. Een dubbele reden om deze prachttaart te maken en op te eten! In Siciliaanse sferen De jury roemt vooral de uitstraling van het boek en de prachtige verhalen: ‘Je komt helemaal in vakantiesfeer door de uitstraling van dit kookboek. Door de prachtige verhalen wil je meteen naar Sicilië afreizen om met eigen ogen de schoonheid van Sicilië te ontdekken, de heerlijke geuren op te snuiven en te proeven van...

Ciao tutti Italië Agenda – april

In onze Italië Agenda van april vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land. Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F […]

Ciao tutti Italië Agenda – februari

In onze Italië Agenda van februari vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land. Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F […]
Recepten

Spiesjes met asperge, provolone en munt uit het kookboek De smaak van Sicilië

Sicilië is een intrigerend eiland, zowel in cultureel als in culinair opzicht. Ursula Ferrigno, schrijfster van onder meer de bestsellers Trattoria en Italië Thuis, dook in de geschiedenis en oorsprong van de Siciliaanse keuken en selecteerde de meest onweerstaanbare recepten voor haar nieuwe kookboek De smaak van Sicilië. Bladeren door dit boek is een kleurrijke reis door de Siciliaanse keuken. Je watertandt van arancini di riso (gefrituurde risottoballetjes) tot sardine a beccafico (gevulde sardines) en likt je vingers af bij abbacchio alla cacciatovia (gebakken lamsvlees met kruiden en ansjovissaus) en zoete desserts als cannoli en cassata. Stuk voor stuk betoverend lekker! Wij delen vandaag Ursula’s recept voor spiesjes met asperge, provolone en munt. Ursula: ‘Ik schrijf dit recept midden in het aspergeseizoen. Elk jaar kijk ik zuchtend naar het zielige plukje in mijn tuin, in de hoop dat die zomaar een enorme oogst oplevert. Gelukkig levert onze bijzonder gulle buurman ons...