Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Tijd voor taart: crostata alla marmellata di arance uit het kookboek Lente in Sicilië

Ondanks het feit dat afgelopen weekend de wintertijd is ingegaan, wil ik jullie vandaag een heerlijk zonnig recept voorschotelen voor een taart waarmee ik vorige week werd verrast naar aanleiding van het nieuws dat er een boek van Ciao tutti gaat komen. Twee bloglezers-van-het-eerste-uur maakten namelijk een heel speciale Ciao tutti-taart:

Het recept voor deze taart is het ietsiepietsie aangepaste recept voor crostata alla marmellata di arance, oftewel sinaasappelmarmeladetaart, uit het kookboek Lente in Sicilië, dat overigens onlangs werd genomineerd als Kookboek van het Jaar. Een dubbele reden om deze prachttaart te maken en op te eten!

De jury roemt vooral de uitstraling van het boek en de prachtige verhalen: ‘Je komt helemaal in vakantiesfeer door de uitstraling van dit kookboek. Door de prachtige verhalen wil je meteen naar Sicilie afreizen om met eigen ogen de schoonheid van Sicilië te ontdekken, de heerlijke geuren op te snuiven en te proeven van wat het eiland te bieden heeft. Een reisboek mét recepten!’

Je krijgt tijdens het doorbladeren van dit kleurrijke boek inderdaad meer dan zin om Sicilië te zien, te ruiken, te beleven en te proeven! Gelukkig kun je met de recepten de heerlijke smaak van het eiland gemakkelijk in huis halen. Wat denk je bijvoorbeeld van arancine (rijstballetjes), gevulde tomaten, tonijnpaté en cassata? Maar eerst zoals beloofd het recept voor de sinaasappelmarmeladetaart!

Ingrediënten (voor 6 personen): 250 g bittere marmelade van goede kwaliteit (zelfgemaakte is het beste) | 200 g ongebleekte bloem | 100 g boter op kamertemperatuur | 3 biologische eidooiers | 50 g fijne suiker | snufje zout | rasp van 1 biologische citroen

Maak het deeg door alle ingrediënten in de keukenmachine snel met de pulseknop te mengen. Maak er, zodra het een samenhangend deeg is, een bal van en laat deze 30 minuten in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 200°C. Beboter een taartvorm. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkblad en houd een beetje achter om mee te garneren. Leg het deeg in de bakvorm en snijd het langs de rand netjes.

Verdeel de marmelade over de bodem. Maak van de rest van het deeg mooie decoraties (sierlijke reepjes of – zoals bij de Ciao tutti-taart een leuke tekst) en schik die over de marmelade. Bak 20 tot 25 minuten op de onderste richel van de oven. Buon appetito!

Meer Siciliaanse heerlijkheden vind je in

Lente in Sicilië | Manuela Darling-Gansser & Simon Griffiths | ISBN 9789077740804 | € 29,95 | uitgeverij De Boekenmakers i.s.m. Edicola Publishing

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

 1. marieke vd schaaf

  Hoi saskia,

  Ik had deze taart een tijdje terug gemaakt.
  Het is een super recept.
  Je voelt en proeft weer even de zomerzon.

  Groetjes marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *