Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Rocche d’Argimusco – het Stonehenge van Sicilië

Sicilië heeft, naast prachtige steden, kleurrijke dorpjes en een culinaire schatkist ook een enorme hoeveelheid natuurschoon. Zeer bekend is de vulkaan Etna, die de afgelopen weken flink van zich laat horen, maar wist je dat er op Sicilië ook een aantal megalieten te vinden is?

Ten noorden van de Etna, op bijna gelijke afstand van de vulkaan en de zee, vind je de Rocche d’Argimusco, de rotsen van Argimusco. Deze bijzondere rotsformaties liggen in het Riserva Naturale Orientata Bosco di Malabotta, een beschermd natuurreservaat.

De rotsen van kwarts en zandsteen staan op een hoogvlakte op ongeveer twaalfhonderd meter boven de zeespiegel. Ze hebben bijzondere vormen, die de Sicilianen hebben geïnspireerd tot bijnamen als ‘de monnik’, ‘de krijger’, ‘de toren’, ‘de biddende maagd’ en ‘de adelaar’.

Al wandelend tussen de rotsformaties hoor je niets anders dan je eigen voetstappen, het getjirp van vogels en het ruisen van de varens die aan de voet van de stenen groeien.

Volgens sommigen werden deze unieke rotsen tijdens de prehistorie gebruikt bij de bouw van heiligdommen, zoals het Britse Stonehenge. De mens- en dierfiguren die je met enige verbeelding in de rotsen kunt ontwaren, zouden in relatie hebben gestaan tot verschillende sterrenbeelden.

Helaas weet men niet zeker of dit ooit een heilige plek was. Kwam men hier bijeen voor bepaalde riten? Was het de gewoonte om tussen deze stenen de sterren te lezen? Zijn de stenen inderdaad mede door mensenhanden gevormd of hebben ze door de jaren heen door de wind hun vorm kregen?

Bij een van de rotsen, de Rupa dell’Acqua (‘de rots van het water’), is een soort badkuip in de rotssteen te zien. Ook hiervan weet men niet of dit een bepaalde functie had en of het door de kracht van de natuur is ontstaan of door mensenhanden is gemaakt.

De aantrekkingskracht van de Rocche d’Argimusco is ondanks dit hiaat in hun historie ongekend groot. Dat is met geen pen of toetsenbord te beschrijven, maar zodra je tussen de stenen doorloopt, voel je dat er hier een bijzondere energie hangt.

Vanaf deze plek heb je overigens ook prachtig uitzicht over een groot deel van de Siciliaanse oostkust, met onder meer de Etna, Capo Milazzo en de Eolische Eilanden. Extra bijzonder: op zomeravonden worden de Rocche d’Argimusco mooi verlicht.

Il Bosco di Malabotta

Het natuurreservaat Il Bosco di Malabotta, dat zich uitstrekt over een oppervlakte van ruim drieduizend hectare, heeft overigens veel meer moois te bieden. Er groeien niet alleen eeuwenoude eiken- en kastanjebomen, maar ook beuken, esdoorns, hulstbomen, dennen en wilde perenbomen. In hun schaduw schuilen vossen, wilde zwijnen en wezels en in de takken rusten verschillende roofvogels.

In het reservaat kun je excursies doen, zoals een trekking langs het Sentiero Patriarchi del Bosco (‘pad van de patriarchen van het bos’). Dit is een wandelpad dat langs heel oude bomen loopt, waarvan een paar exemplaren wel dertig meter hoog zijn en een diameter van twee meter hebben.

Montalbano Elicona

Even ten noorden van de Rocche d’Argimusco ligt het charmante Montalbano Elicona, een van de borghi più belli d’Italia, mooiste dorpjes van Italië.

Het dorpje dankt zijn naam aan het Castello di Montalbano, dat werd gebouwd door Frederik II, die vanaf 1296 koning van Sicilië was. Hij liet het kasteel dat hier eerst stond helemaal slopen, om vervolgens een enorm fort te laten verrijzen.

Het kasteel heeft zeer te lijden gehad onder de tand des tijds, maar gelukkig werd het in de jaren tachtig flink onder handen genomen. Na een grootscheepse restauratie is het nu grotendeels in oude luister hersteld en worden er regelmatig tentoonstellingen en evenementen georganiseerd.

foto: Sebastiano Calanzone

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *