Als je het eiland Sicilië wel eens hebt bezocht, kunnen de cannoli je niet zijn ontgaan. Je ziet ze bij elke bar of pasticceria en ze staan steevast tussen de dolci op de menukaart bij de restaurants.
De cannolo (cannoli in meervoud) is een van de bekendste Siciliaanse specialiteitenDeze link opent in een nieuw tabblad – en zeker ook een van de bekendste uit Italië. In Nederland gebeurt het helaas maar zelden dat je cannoli tegenkomt op de menukaart. Daar willen Miranda en Jan van Jammici CannoliDeze link opent in een nieuw tabblad graag verandering in brengen.
Om meer te weten te komen over de cannolo stapt Erwin samen met Miranda en Jan aan boord van de Koning Willem I van Willemsvaart in Den HaagDeze link opent in een nieuw tabblad, om al varend over Het Kanaal het geheim van een goede cannolo te ontdekken.
Erwin: ‘Ik heb met Miranda en Jan afgesproken bij de aanlegplaats van Willemsvaart, tegenover de ingang van Madurodam. Schipper Chris, die al sinds 2009 de wateren van Den Haag en Scheveningen bevaart, heeft zojuist de Koning Willem I aangemeerd zodat we veilig aan boord kunnen.
De boot is vernoemd naar Koning Willem I, die op verzoek van burgemeester Copes van Cattenburch opdracht heeft gegeven voor het graven van Het Kanaal. Als we aan boord zijn, gaan de trossen los en varen we evenwijdig aan de Haringkade richting de voormalige binnenhaven van Scheveningen, tevens het eindpunt van Het Kanaal.
Terwijl Chris de boot op koers houdt, vertelt Miranda dat ze jaren in Italië heeft gewoond. Sindsdien is de cannolo echt haar favoriete tussendoortje of dessert. Ze heeft in de loop der jaren allerlei varianten geproefd op Sicilië, haar favoriete bestemming in Italië en de geboortegrond van de cannolo.
Zoals vaak bij Italiaans culinair erfgoed bestaat er wel wat discussie over waar en wanneer de cannolo nu echt is ontstaan. Verschillende plaatsen op Sicilië worden genoemd door voedselhistorici, van Caltanissetta tot Palermo en Messina. De eerste cannoli werden vrijwel zeker opgediend in de periode dat de Arabieren over het eiland heersten.
Eenmaal terug in Nederland kwam Miranda er al snel achter dat het bijna onmogelijk is om een verse cannolo te bestellen. Zo ontstond het idee om Nederland kennis te laten maken met de echte Siciliaanse cannoli. Samen met Jan ging ze op zoek naar een leverancier in Italië om mee samen te werken.
Al varend op Het Kanaal krijg ik van Miranda de menukaart met daarop zes verschillende varianten cannoli. Het is erg lastig kiezen; ze zien er allemaal verrukkelijk uit. Ik besluit om de Gandellino en de Olimpia te proeven.
Inmiddels varen we langs het Westbroekpark, waar de rododendrons een explosie van kleur geven. Jan maakt het zomerse plaatje compleet en serveert een heerlijk glas prosecco bij de cannoli.
Wanneer Miranda start met het maken van de cannoli, geeft ze direct het grote geheim van een goede cannolo prijs. Een goede cannolo heeft een knapperige wafel in de vorm van een buisje (dat is ook de letterlijke betekenis van cannolo) gevuld met schapenricotta.
Het is van het grootste belang dat de ricotta pas in het wafeltje wordt aangebracht vlak voordat je de cannolo gaat eten. Hierdoor blijft de wafel knapperig en droogt de ricotta niet uit.
De schapenricotta die Jammici Cannoli gebruikt, is net als de wafel afkomstig van Sicilië. Na de productie wordt de ricotta in kleine porties bevroren opgeslagen, zodat het van Sicilië naar Turijn en uiteindelijk Nederland vervoerd kan worden. Zo geniet je het hele jaar door van verse schapenricotta.
Miranda gebruikt tijdens de rondvaart twee smaken ricotta, een naturel en een die ze vanochtend nog heeft gemengd met pistachenootjes uit BronteDeze link opent in een nieuw tabblad (eveneens op Sicilië).
De cannoli worden na het vullen door Miranda voorzien van verschillende toppings. De Gandellino is versierd met fijngehakte pistachenootjes, een schijfje gekonfijte sinaasappel en een snufje kaneel.
De Olimpia heeft gezouten karamelbolletjes en verse framboos als topping; een heerlijke zomerse variant.
Als Miranda de cannoli serveert, is het tijd om ze te proeven. Ze zijn echt voortreffelijk! Als ik mijn ogen sluit, is het net of ik weer terug ben op het prachtige eiland Sicilië. De wafel is knapperig en de twee soorten ricotta hebben een rijke smaak, die goed samengaat met de diverse toppings.
Na de proeverij is het al weer bijna tijd om de Koning Willem I aan te meren. Chris stuurt de boot vakkundig naar de kade, op dezelfde plaats als waar we zijn opgestapt, in hartje Den Haag – dat dankzij de zon en vooral dankzij de cannoli even voelde als Sicilië.
Wil jij ook genieten van de authentieke Siciliaanse cannoli van Jammici Cannoli? Op de website van Jammici CannoliDeze link opent in een nieuw tabblad vind je diverse verkoopadressen (die worden komende maanden uitgebreid) en evenementen waar Jammici Cannoli aanwezig is met de originele Siciliaanse cannoli-kar.
Wil je een keer meevaren tijdens Cannoli & Canale, dan kan dat elk laatste weekend van de maand (tot en met september vooralsnog). Aanmelden kan direct bij WillemsvaartDeze link opent in een nieuw tabblad via 0031-619853280 of info@willemsvaart.nlDeze link opent in een nieuw tabblad.