Italiaanse films & series Loro – Paolo Sorrentino’s portret van Silvio Berlusconi
Hij is decadent, controversieel en allesbehalve subtiel. Hij bouwde een media-imperium uit, maakte bliksemsnel opgang in de Italiaanse politiek en overleefde het ene schandaal na het andere. Silvio Berlusconi beroert de gemoederen als geen ander.
Regisseur Paolo Sorrentino (die we kennen van onder andere La grande bellezza) schetst in Loro een portret van Il Cavaliere (in een schitterende rol van Toni Servillo) op het moment dat hij de controle verliest: zijn echtgenote heeft genoeg van zijn uitspattingen, zijn bondgenoten trekken hun handen van hem af, het doek valt over zijn politieke carrière…
Hoe ver gaat hij om zijn macht te behouden? Een fascinerende blik achter het masker: wat drijft een van de meest intrigerende figuren in de Italiaanse politiek?
foto’s: Giovanni Fiorito
Loro is te zien op Netflix. Kijk hieronder alvast de trailer:
Rome Sets & the city – de mooiste films met Rome in de hoofdrol
Halverwege de vorige eeuw hoefde je niet naar Hollywood om een glimp op te vangen van de wereld van filmsterren en jetset. Sterker nog: in die periode kwamen Amerikaanse filmliefhebbers en -professionals naar Europa. Italiaanse cinema was hot – en Rome was het centrum van die wereld.
Nog altijd kun je in de filmstudio’s van Rome, in Cinecittà, een glimp van dat roemrijke verleden opvangen. Maar natuurlijk werd er ook buiten die studio’s gefilmd, in het centrum van de oude stad. Daar werd een aantal van de meest romantische scènes uit de Italiaanse filmgeschiedenis geschoten.
In deze blog nemen we je mee naar de sets die in de vijf beroemdste films over Rome te zien zijn. We wandelen van de Trevifontein (waar de beroemde zoenscène uit La dolce vita werd gefilmd) naar de Fontanone boven op de Gianicolo, van het reusachtige Colosseum naar de sfeervolle, ietwat verstopte Via Margutta.
Last but not least tippen we een lijstje Romefilms, zodat je Rome altijd en overal op je...
Recepten Gedroogde olijven met knoflook, laurier en sinaasappel uit ‘Onder de mediterrane zon’
In het kookboek Onder de mediterrane zon danst de zon over de pagina’s, van het ene hartverwarmende gerecht uit de keuken van Nadia Zerouali en Merijn Tol naar het andere. De dames nemen je mee op reis naar onder meer Marokko, Algerije, Libanon, Turkije en Andalusië, maar ook naar de Italiaanse regio’s Sardinië, Sicilië en Puglia.
Sardinië – een golf van geurende kruiden
Sardinië walst je keuken binnen op een golf van geurende kruiden, waarmee Nadia en Merijn een kruidige fregola maken. Nadia en Merijn: ‘Fregola is een op couscous lijkende pasta die net als couscous ook van semolina is gemaakt en op bijna identieke manier bereid wordt. Bij restaurant Andreini in Alghero krijgen we ‘m in een versie met aromatische wilde kruiden, groene erwtjes en gefrituurde visjes.’
De zonnestralen schitteren je tegemoet vanuit het saffraanijs, vanuit de schelpjes in een goudgele saffraan/peterseliebouillon en vanaf het bord bucatini met artisjok en bottarga. Ons lievelingsrecept is...
Umbrië Otricoli – Romeinse stad met een middeleeuwse ziel
Je ziet het prachtig liggen vanaf Vista sull’oliveto, het dorpje Otricoli. Heleen neemt ons mee naar dit middeleeuwse stadje, dat is gebouwd op de top van een heuvel en prachtig uitzicht biedt op de oude Romeinse stad Ocriculum, waar nu nog slechts wat ruïnes van zijn overgebleven.
Heleen: ‘Voor je omhoog loopt, naar het oude stadscentrum, passeer je de hoofdstraat. Onder de portici, bogen, vind je koffiebarretjes, winkels en restaurants. Neem links de weg omhoog, dan kom je als je onder de stadsmuur door loopt in het oude centrum. Vergeet niet om Maria te begroeten als je verder wilt lopen – dat is tenminste wat het bordje onder het Mariabeeldje je zegt te doen.
Vandaag de dag is de ziel van Otricoli nog steeds middeleeuws. Het huidige historische centrum is bijzonder. Je vindt er nog de oude stadsmuren, die een verzameling monumenten en gebouwen uit de middeleeuwen tot aan de twintigste eeuw omarmen.
De Via Flaminia loopt onder de stad door. Delen van de oude weg zijn terug...
Recepten Ossobuco naar recept van Ronald Giphart
Al op jonge leeftijd maakte Ronald Giphart kennis met lekker eten; zijn moeder bereidde elke maaltijd met zorg. Maar pas toen hij een roman schreef over een chef-kok raakte hij zelf in de ban van het culinaire leven. Sindsdien kookt hij zich een slag in de rondte, verzamelt hij kookboeken en reist hij stad en land af op zoek naar het ultieme recept.
Al meer dan tien jaar schrijft hij over zijn favoriete gerechten. De lekkerste stukken zijn nu samengebracht in Smakelijk! Een verrukkelijk boek, dat je bij elk verhaal laat watertanden. Het is een heerlijke bundeling van verhalen, anekdotes en recepten – de beste combinatie voor wie graag de keuken induikt maar ook op andere momenten van de dag aan eten denkt.
Hij blikt met heimwee terug op ‘de lasagnejaren’ en noemt ijsmaker Roberto Coletti van Roberto’s Gelato in Utrecht ‘de Messi van de bevroren lekkernijen’. Ook hier klinkt weemoed door: ‘Terwijl ik dit schrijf, is mijn dochter net begonnen aan haar eerste dienst als...
Recepten Courgettelasagne met ricotta en citroen van The Lemon Kitchen
Lasagne is een traditioneel Italiaans gerecht, waar je naar hartenlust op kunt variëren. Niet alleen door een andere vulling of saus te gebruiken, maar ook door de lasagnebladen te vervangen door bijvoorbeeld aubergine of courgette.
Jadis van The Lemon Kitchen gebruikte voor dit recept in plaats van lasagnebladen langwerpige stukken geschaafde courgette. Jadis: ‘Ze worden belegd met ricotta en krijgen aan de bovenkant een krokant korstje dankzij de Parmezaanse kaas. Dit recept staat zo op tafel en is heerlijk als voor- en hoofdgerecht, maar kan in een kleinere portie ook prima als origineel hapje dienen.
Ingrediënten (voor 2-3 personen): 2 courgettes (kies een gele en groene voor een mooi kleureffect) | 250 gram ricotta | een stuk Parmezaanse kaas | 1 biologische citroen | verse basilicum | extra vergine olijfolie
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Was de courgettes en snijd ze in langwerpige plakken van ongeveer een halve centimeter. Leg twee plakken courgette in een goed...
Piemonte Verslaafd aan koffie? Dan moet je naar het Lavazza Museum in Turijn!
Nadat het indrukwekkende nieuwe hoofdkantoor van Lavazza in Turijn dit voorjaar officieel in gebruik werd genomen, werd daar deze zomer het Lavazza Museum aan toegevoegd. Het moest niet slechts een veredeld marketinginstrument voor het koffiemerk worden, maar een ‘zintuigprikkelende reis door de wereldwijde koffiecultuur’. Liza nam er een kijkje en vertelt je of dat gelukt is (spoiler: ja!).
Een stukje koffiegeschiedenis
Liza: ‘Lavazza is anno 2018 het vierde grootste koffiemerk ter wereld, maar toen oprichter Luigi Lavazza in 1885 naar Turijn kwam, had nog nooit iemand van hem gehoord. Hij was een boerenzoon uit een klein dorpje midden in Piemonte.
Het leven was hard op het platteland: hagelstormen hadden de oogst vernietigd en Luigi besloot zijn geluk in de grote stad te beproeven. Het briefje dat hij naar zijn vader schreef, waarin hij vertelt dat hij in Turijn een lening van vijftig lira (destijds de prijs van een maatpak) heeft afgesloten en op zoek gaat naar werk, is nog...
Piemonte De lekkerste ravioli ter wereld
Het dorpje Merana, de woonplaats van Natascha en Nicolas, staat bekend om de overheerlijke ravioli. Volgens de dorpsgenoten zou het zelfs de lekkerste ter wereld zijn. Natascha gaat voor ons proeven en deelt haar bevindingen.
Natascha: ‘Allereerst luistert het nauw over welke ravioli we het precies hebben. Want onze culinaire specialiteit, de Meranese ravioli, zorgt voor twee kampen.
Aan de ene kant is er de ‘feestravioli’ van de Pro Loco, het gerecht dat je geserveerd krijgt tijdens de jaarlijkse raviolifeesten die telkens plaatsvinden tijdens het tweede en het derde weekend van juni én tijdens het feest van San Fermo, op 8 augustus.
Gedurende drie maanden per jaar worden deze ravioli met de hand gemaakt door een twintigtal vrijwilligers die hiervoor drie avonden per week samenkomen. Het eerste jaar dat ik hier woonde was ik soms ook van de partij, maar ik heb dat vrij snel opgegeven.
Ik hoopte een gezellige avond mee te maken vol vrolijk geklets, maar dat liep iets anders...
Campanië Een zoete ontdekkingstocht door Napels
Dolci, wie houdt er niet van? In Napels zijn ze gek op zoete dingen – en Iris en Joël zijn dat ook! Sinds ze naar de leukste wijk van Napels zijn verhuisd, gaat er bijna geen dag voorbij zonder een lekker zoet begin.
Iris & Joël: ‘Napels heeft een rijke traditie van zoetigheden die beïnvloed is door een mix van culturen. Vreemd genoeg zijn veel van de lekkernijen die je hier kunt vinden nog onbekend in Nederland en België. We hebben daarom onze favoriete dolci voor je op een rijtje gezet, zodat ook jij kennis kunt maken met de zoete keuken van Napels.
Babà
Een babà wordt bereid in een special vormpje waardoor het cakeje de vorm van een hoge paddenstoel krijgt. Vervolgens wordt de babà gedrenkt in rum en suikersiroop. Naast de rumvariant zijn er ook babà met limoncello, met ricotta, met room, met Nutella en met fruit.
De babà komt oorspronkelijk uit Polen en is via Frankrijk in Napels terecht gekomen. Maar door de populariteit claimen de Napolitanen dat de babà uit Napels...
Umbrië Verborgen schatten bij Narni: de Ponte d’Augusto en Stifone
Narni Scalo is op het eerste gezicht niet echt een stad die het bezoeken waard is. Maar schijn bedriegt. Zeker voor wandelaars, fietsers en fotografen zijn er enkele verborgen pareltjes te vinden. Heleen deelt een prachtige wandel/fietsroute met de mooiste plekjes langs de rivier de Nera.
Heleen: ‘We starten onze tocht bij het Santuario della Madonna del Ponte (aan de Strada Narni Sant’Urbano 11 in Narni Scalo). Bij deze kerk kun je makkelijk je auto parkeren.
Het Santuario trekt veel gelovigen, hetgeen goed zichtbaar is aan de grote hoeveelheid ex voto’s. Dat zijn voorwerpen die bij een altaar of een heiligenbeeld worden geplaatst als smeekbede of als dank omdat een bepaald gebed is verhoord.
Het voorwerp staat vaak in verband met de verkregen gunst. In deze kerk zie je bijvoorbeeld oude krukken, wat erop kan wijzen dat een gelovige deze heeft geofferd omdat hij of zij weer zelfstandig en zonder hulpmiddelen kan lopen. Je ziet hier ook houten handen, benen en voeten.
Daarnaast...
Italiaanse films & series Dogman – de nieuwe film van de regisseur van Gomorra
Matteo Garrone, de regisseur van Gomorra, weet de kijker opnieuw te fascineren met zijn nieuwe film Dogman, die vanaf 6 september in de bioscoop te zien is.
Marcello (gespeeld door Marcello Fonte, die voor zijn rol op het Filmfestival van Cannes de Gouden Palm won voor Beste Acteur) bezit een hondentrimsalon in een vervallen buitenwijk aan de Italiaanse kust. Hij is een bescheiden man, houdt van zijn werk en wordt zeer gewaardeerd door zijn buurtgenoten.
De rust in de wijk wordt verstoord als Simone, een ex-bokser verslaafd aan cocaïne, vrijkomt en de buurt terroriseert. De onzekere Marcello laat zich door Simone meeslepen in een spiraal van geweld. Wanneer Marcello zich voor de zoveelste keer verraden ziet door Simone, is de maat vol en begint hij te zinnen op wraak.
Bekijk alvast de trailer:
Ligurië Proef de smaak van Sanremo
Annerike volgde in Sanremo een taalcursus Italiaans. Elke ochtend zit ze om negen uur in de schoolbanken, maar ’s middags is er tijd voor ontspanning. Al gaat dat vaak goed samen met Italiaans leren, met dank aan de verschillende activiteiten die je via de taalschool kunt doen.
Het aanbod activiteiten van taal school Omnilingua wisselt elke week en omvat altijd een mooie mix aan culturele en culinaire activiteiten. Ook staat er meestal een sportieve activiteit gepland, zoals tennis bij de tennisclub van Sanremo. In het weekend kun je zelfs mee met een boot om walvissen en dolfijnen te spotten!
Wijn proeven met Ferruccio
Annerike: ‘Docent Ferruccio is niet alleen een kei in lesgeven bij Omnilingua, maar weet ook nog eens alles over wijn. Hij is dan ook de aangewezen persoon voor een wijnproeverij op school.
Mijn vriend René mag ook aanschuiven, ook al studeert hij niet bij Omnilingua. We zijn maar met z’n tweeën, dus er is alle gelegenheid om Ferruccio tussendoor van alles te...