Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Koninklijk pootjebaden bij Bagni Regina Giovanna in Sorrento

De ongekende schoonheid van Sorrento heeft door de jaren heen al vele harten sneller doen kloppen. Sorrento’s magische sfeer is fascinerend en lijkt ongrijpbaar, hoewel velen hebben geprobeerd de pracht van de stad te vangen in gedichten en liedjes.

In het wereldwijd bekende nummer Torna a Surriento wordt de pracht van Sorrento liefdevol omschreven. Ook Lucio Dalla liet zich voor zijn Caruso inspireren door de sfeer in Sorrento.

Het is echter iets wat je zelf moet ervaren om het écht te begrijpen. Om dit te kunnen ervaren, heeft Felicia verschillende tips verzameld om het beste uit een bezoek aan deze badplaats te halen (zie dit artikel).

Ook heeft ze een heerlijke wandelroute door het centrum van Sorrento uitgestippeld, om de mooiste plekken van deze elegante stad te ontdekken.

In dit artikel neemt Felicia je mee naar een locatie net buiten het centrum van Sorrento, waar je even heerlijk kunt bijkomen van alle indrukken die je in de stad hebt opgedaan.

Punta del Capo di Sorrento

Felicia: ‘Op een steenworp afstand van het centrum van Sorrento strekt Punta del Capo zich uit in de azuurblauwe zee. Aan de voet van de klif vind je Bagni Regina Giovanna, een piepkleine baai met een unieke schoonheid.

De baai wordt ingesloten door hoge rotswanden bedekt met mediterraan struikgewas. Deze plek vormt zo een mooie combinatie tussen de natuurlijke schoonheid en de interessante geschiedenis van dit gebied.

Dit natuurlijke paradijsje dankt zijn naam aan koningin Giovanna II d’Angiò (Johanna II van Napels) die in de vijftiende eeuw regeerde. Zij vond het heerlijk om een duik te nemen in het kraakheldere water. Ook zou ze hier graag vakantie hebben gevierd met haar talloze jonge minnaars.

De restanten van een Romeinse villa

De schoonheid van deze locatie werd echter al eerder ontdekt. Het kustgebied was bij rijke Romeinen erg in trek en op de mooiste plekken verrezen weelderige villa’s.

Op het uiterste puntje van de klif die de baai als het ware omarmt, bevinden zich de overblijfselen van de indrukwekkende Romeinse villa van Pollio Felice, een vertegenwoordiger van een adellijke familie uit Pozzuoli.

Men liet de villa in de eerste eeuw voor Christus bouwen. De overblijfselen tonen aan dat het een behoorlijk imposant bouwwerk geweest moet zijn: de ruïnes van het complex liggen namelijk verspreid over een oppervlakte van zo’n dertigduizend vierkante meter.

De villa bestond uit het woon- en werkgedeelte op de bergtop en de lager gelegen villa aan zee met de nodige bijgebouwen. Zowel over land als over zee was de villa bereikbaar. Dit maakte het voor de inwoners van de villa mogelijk om te profiteren van het beste dat zowel de zee als het land hen te bieden had.

Het uitzicht vanaf de villa was spectaculair, iets wat je kunt aanschouwen wanneer je op het voorgebergte tussen de overblijfselen van de villa staat. Vanaf deze plek kijk je uit over de Golf van Napels waar onder andere de Vesuvius en de eilanden Ischia en Procida duidelijk te herkennen zijn.

Het enorme complex was dankzij verschillenden doorgangen verbonden met de onderliggende baai. Via overdekte gangen, trappen en terrassen kon men tot het baaitje afdalen om zich vervolgens onder te dompelen in het transparante zeewater.

Wandel naar Bagni Regina Giovanna

Vanuit het centrum van Sorrento is de baai makkelijk lopend te bereiken. Het is een eenvoudige wandeling van een kleine veertig minuten (gemeten vanaf Piazza Tasso).

Wanneer je de hoofdweg SS 145 volgt, wordt op een gegeven moment op een bordje de weg naar de baai aangegeven. Huur je liever een Vespa of ben je met de auto, dan kun je de auto kwijt op de betaalde parkeerplaats voordat je aan de (korte) afdaling begint.

Het laatste stuk gaat over een smal pad waar je tussen de olijfbomen door geniet van fotogenieke doorkijkjes op de Golf van Napels. Na een korte afdaling zie je de klif waar ooit de Romeinse villa heeft gestaan.

Het pad loopt tot de top van de klif waar je rond kunt dwalen langs de overblijfselen van de villa en geniet van het weidse uitzicht. Vanaf de top kun je al een blik werpen op het natuurlijke zwembad.

Het laatste deel bestaat uit een trap waarvan de treden tot aan het kraakheldere water lopen, zodat je direct je voeten in het verfrissende water kunt zetten.

Praktische zaken voor je bezoek aan de Bagni Regina Giovanna

Wanneer je van plan bent om een bezoek aan dit pareltje te brengen, is het handig om een aantal zaken in gedachten te houden. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat er op deze locatie geen barretjes, restaurants of winkels zijn. Wil je op deze plek wat tijd doorbrengen, neem dan zelf voldoende water en iets te eten mee.

Daarnaast is er geen sprake van een echt strand. Er is een klein gedeelte met wat kiezels waar je na een duik even kunt zitten om in de zon op te drogen, maar de ruimte is zeer beperkt.

De Bagni Regina Giovanna lenen zich perfect voor een verfrissende duik maar is geen locatie om uren door te brengen. Je kunt uitwijken naar de rotsen rondom de klif (onder andere aan de voet van de villa) waar je je strandlaken uit kunt vouwen en van wat zonuren kunt genieten.

De charmante inham is makkelijk te bereiken, de reden dat dit plekje met name in het hoogseizoen erg in trek is. Je bent dan niet de enige die vanaf de trap even het water in wil om lekker af te koelen.

Wanneer je in het hoogseizoen richting de Bagni Regina Giovanna gaat, kun je dan ook het beste vroeg in de ochtend of tegen het einde van de dag gaan. Ga je buiten het seizoen, dan is de kans groot dat je deze prachtplek helemaal voor jezelf hebt!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *