Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op de fiets van Punta Secca naar Marina di Ragusa

De kust rondom Marina di Ragusa, in het zuidoosten van Sicilië, leent zich uitstekend voor een verkenning op de fiets.

B&B Il Varo a Mare – logeren aan zee

De nacht voor de fietstocht logeert Tim bij B&B Il Varo a Mare in Punta Braccetto, prachtig gelegen aan zee met een eigen strandje, terras en speeltoestellen voor de kinderen.

Eigenaar Simone heeft een fijne fietsroute uitgestippeld, naar onder andere Punta Secca, Marina di Ragusa en Fornace Penna.

Punta Secca – magisch decor van Montalbano

Tim: ‘De eerste stop is in Punta Secca, een dorpje van zo’n vijfhonderd inwoners aan zee, dat vooral bekend is van de serie over commissario Montalbano.

Het huis dat in de serie gebruikt wordt als Montalbano’s woonhuis staat hier aan het strand. Voor de fans van de zeer populaire serie is het een hele belevenis om onder het grote balkon te staan vanwaar de commissaris geregeld, peinzend over een misdaad, over zee uitkijkt.

Andrea Camilleri, de auteur van de boeken over Montalbano waarop de serie is gebaseerd, wordt even verderop geëerd met een beeld.

Ik begrijp wel waarom de regisseur Punta Secca koos als decor voor de serie over Montalbano. Het is een mooi plaatsje, met een uitgestrekt strand en een kleine haven.

Het fietspad vanuit Marina di Ragusa

Vanuit Punta Secca trappen we naar het veel grotere en modernere Marina di Ragusa. Hier is men meer op het toerisme gericht.

Ook is er hier al decennia lang een hausse op de huizenmarkt; veel mensen uit Ragusa en andere gemeenten in de buurt hebben er een tweede huis gekocht of laten bouwen. Er zijn dan ook mooie exemplaren te bewonderen en in de grote haven liggen honderden prijzige jachten.

Net als Punta Secca heeft Marina di Ragusa een prachtig breed zandstrand. In 2009 kreeg het zelfs een prijs voor een van de vier mooiste stranden van Sicilië. Het is heerlijk om hier een plekje te zoeken om te zonnen, lezen en luieren, maar als je een actievere invulling van je dag wil, kun je hier ook een fiets huren en de omgeving verkennen.

Vooral een e-bike is dan aan te raden, niet zozeer vanwege de vele heuvels maar vanwege de temperatuur, die hier flink kan oplopen. Hoewel er bij de aanleg van wegen niet veel rekening is gehouden met fietsers, wordt er de laatste jaren hard gewerkt aan een lang fietspad langs deze kustlijn.

Een stukje van zo’n drie kilometer tussen Marina di Ragusa en het plaatsje Casuzze is al klaar. In de buurt zijn er meer en langere stukken fietspad te vinden.

met dank aan Giampaolo Battaglia & Marco Guastella voor een aantal foto’s

Een granita bij Caffè delle Rose

Op het terras van Caffè delle Rose, vlak bij het centrale piazza, bestellen we granita met een brioche, het typisch Siciliaanse ontbijt. Dat klinkt wellicht als een bijzondere combinatie, maar het smaakt heerlijk en erg verfrissend.

De charme van Donnalucata

Ook Donnalucata heeft een breed goudkleurig zandstrand, waar in de zomer veel toeristen op af komen, maar ook de visserij is een belangrijke bron van inkomsten voor de locals.

Een wandeling over de boulevard, met uitzicht over de blauwe zee, geeft meteen een echt vakantiegevoel. Let ook op de kleurrijke details, zoals de keramieken koppen die je overal ziet (in deze blog lees je het verhaal achter deze bijzondere bloempotten)

Fornace Penna – fascinerende ruïnes van een steenfabriek

We fietsen verder naar het oosten en stoppen even bij Fornace Penna, een prachtig stuk industrieel erfgoed. Het was een fabriek waar bakstenen werden gemaakt. In deze blog lees je er meer over.

Dimore del Valentino – logeren tussen de cactussen

Vlak bij Fornace Penna bezoeken we I Vivai del Valentino, een kwekerij die is gespecialiseerd in de kweek van vetplanten en met name van cactussen. Het is een familiebedrijf dat al sinds 1989 groeit en bloeit.

Je kunt de kwekerij bezoeken en zelfgemaakte jam en olijfolie kopen voor thuis. Ook geven de eigenaren kooklessen en workshops. Wij mogen bijvoorbeeld zien hoe ze brood maken. Natuurlijk mogen we na de kleine demonstratie ook proeven.

Bij de kwekerij hoort ook Dimore del Valentino, een prachtige accommodatie met verschillende kamers waar je geniet van de rust. Er is ook een zwembad, een masseur voor een ontspannen massage en je kunt gratis gebruik maken van fietsen, zodat je de plekken op deze route en andere pareltjes aan de kust kunt bezoeken.

Siciliaans dineren bij Agriturismo Cozzo di Papaleo

De fietstocht eindigt met een uitgebreid diner bij Agriturismo Cozzo di Papaleo, met schitterend zicht op de zonsondergang. We worden verwend met allerlei hapjes, ravioli al brasato en een mooie rode wijn. Een perfect einde van een mooie fietstocht!’

Enjoy Barocco – Sicilian Experience

Simone is naast eigenaar van B&B Il Varo a Mare ook betrokken bij Enjoy Barocco, een stichting die verschillende activiteiten en excursies organiseert in en om vijf van de barokstadjes van de Val di Noto: Ragusa, Modica, Scicli, Santa Croce Camerina en Ispica.

Op de website van Enjoy Barocco vind je meer details, maar je geniet ook op afstand mee via Facebook en/of Instagram.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *