Naar hoofdinhoud Naar navigatie
8 mei 2023

Citroenplaatcake uit de Bakplaatbijbel van Janneke Philippi

In de Bakplaatbijbel van Janneke Philippi vind je meer dan driehonderd makkelijke recepten die je na een korte voorbereiding alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven.

Van plaatpizza’s en plaatfocaccia’s tot frittata, maar ook gerechten als cannelloni met ricotta en groenten en crostini met kruiden maak je op de bakplaat.

Janneke deelt recepten voor vlees- en visgerechten, zoals de zomerse rollade met pesto, citroen en coppa di Parma, rode mulfilets met broccoli en citroenpesto of kabeljauwfilet met citroenkruim maar ook voor een Italiaanse bonensalade met citroen. Sowieso is er ook veel keuze in vega-recepten in deze culinaire bijbel.

Ook is er een heerlijke selectie aan hartige en zoete plaattaarten, zoals een ricotta-kruidenplaatcake, crostata of ricottaplaatcake met blauwe bessen. Wij delen het recept voor de lekker frisse citroenplaatcake.

Wat heb je nodig voor deze citroenplaatcake?

Voor een plaatcake voor ca. 16 personen heb je nodig: 6 biologische citroenen | 400 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur | 400 gram suiker | 2 zakjes vanillesuiker | zout | 8 eieren | 400 gram bloem

Bereidingswijze citroenplaatcake

Janneke: ‘Verwarm de oven voor tot 180 °C. Boen de citroenen schoon en rasp de gele schil van de vruchten.

Klop in de keukenmachine of met de mixer de roomboter met de suiker, de vanillesuiker en een snuf zout romig. Klop er dan ook een voor een de eieren door.

Zeef de bloem. Voeg de bloem in één keer toe en klop samen met de citroenrasp goed door het beslag.

Schenk het beslag op een goed ingevette bakplaat van dertig bij vijfendertig centimeter, met een opstaande rand van drie centimeter. Verdeel het beslag met een spatel over de plaat en strijk glad.

Bak de citroenplaatcake in de voorverwarmde oven in ongeveer vijfentwintig minuten goudbruin en gaar. Laat de cake op de bakplaat afkoelen. Lekker met aardbeien en slagroom of met frambozen en frambozencoulis!’

Alle bakplaatrecepten vind je in

Bakplaatbijbel | Janneke Philippi | ISBN 9789048866526 | € 34,99 | uitgeverij Carrera Culinair | bestel Bakplaatbijbel bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (ook beschikbaar als e-book)

Meer recepten van Janneke Philippi

Smaakt dit naar meer? Maak dan ook Jannekes pizza met citroen en venkel, salade van orecchiette met salmoriglio en peultjes, risotto met rucolapesto, glutenvrije olijfoliecake met appel en citroenglazuur of citroentiramisù. Ook een succesrecept uit het repertoire van Janneke: Aperol Spritz met citroenbier!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen