Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Vignarola – Romeinse lentestoof met artisjokken, doperwtjes en tuinbonen uit Zin in salade

Bibi Loomans – die eerder een aantal heerlijke adresjes in Bologna tipte – bundelde al haar favoriete salades in Zin in salade, een kleurrijk kookboek vol salades voor elk seizoen. Bibi laat met meer dan vijftig recepten voor salade zien dat het een perfect gerecht is om creatief mee te zijn.

Er staan ook heerlijke Italiaanse salades in haar boek, van Siciliaanse caponata tot Toscaanse panzanella, van geblakerde courgette met cannellinibonen tot coeur de boeuf met vitello tonnato voor het voorjaar en de zomer.

Voor de koudere seizoenen is er een salade met geroosterde pompoen, gestoofde en rauwe radicchio, vijgen, hazelnoten en pecorino. Altijd goed: melanzane alla parmigiana, maar dan in een salade.

Wij mogen als voorproefje het recept delen voor vignarola, een Romeinse lentestoof met artisjokken, doperwtjes en tuinbonen.

Wat heb je nodig?

100 gram guanciale (wangspek) of spek, in blokjes of reepjes | 1 grote prei, gewassen, gehalveerd en in halve ringen | 100 gram groene aspergetips, doormidden | 250 gram tuinbonen, vers en gedopt, of uit de diepvries | 250 gram tuinerwten, vers of uit de diepvries | 100 gram artisjokharten | sap van een halve biologische citroen | peper en zout | extra vergine olijfolie | 4 tot 8 dikke sneden brood | evt. 1 burrata

Hoe maak je de vignarola?

Bak de guanciale of het spek zonder olie in een braadpan goudbruin en knapperig. Voeg de prei toe en bak vijf tot tien minuten mee.

Doe dan de groene aspergetips, tuinbonen en tuinerwten erbij en voeg 100 milliliter water toe. Stoof de groenten gedurende tien minuten op laag vuur. Voeg als laatste de artisjokharten toe en breng goed op smaak met peper en zout.

Bak intussen de sneden brood in een laagje olijfolie goudbruin en knapperig. Serveer de groenten in een pastabord met een kneepje citroensap, een scheutje olijfolie en extra peper en zout erover. Scheur de burrata in vieren en leg deze erbij, samen met het brood.

Geniet van alle saladerecepten in

Zin in salade | Bibi Loomans | ISBN 9789464042245 | € 27,99 | Fontaine Uitgevers | bestel Zin in salade bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *