Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pittige linguine ai frutti di mare uit het kookboek van Pien laat haar eten zien

Piens salade van gegrilde perziken met burrata staat hier ’s zomers minstens één keer per week op tafel en ook veel van haar andere gerechten staan hier regelmatig op het menu.

Voor inspiratie voor een etentje met vrienden of familie scrollen we vaak door Piens Instagramaccount of nemen we haar kookboek Pien laat haar eten zien ter hand.

Dankzij de zonnige fotografie, sfeervolle verhalen en mooie vormgeving voelt het alsof je aanschuift bij Pien zelf, die je meteen leert hoe je de tafel mooi dekt en hoe je zonder stress een etentje voor je vrienden verzorgt waar ze nog lang over na zullen praten.

Een van de zomerse favorieten uit het kookboek is deze linguine met lekker pittige tomatensaus en zeevruchten. Met elke hap zijn we even terug bij Paradise Beach (niet ver van Rome), met onze voeten in het zand en uitzicht op zee!

Pittige linguine met mosselen, octopus en gamba’s

Pien: ‘Deze linguine met zeevruchten is mijn ode aan de zomer, aan een tafel met dierbaren om je heen. Een grote schaal met de pasta in het midden, borden die worden uitgedeeld, brood om in de saus te dopen en vlekken op het tafelkleed door iets te veel enthousiasme bij het opscheppen.

Gebruik zeevruchten van hoge kwaliteit voor deze pasta. De octopustentakels kun je kopen bij een goede visboer of groothandel. De saus kun je van tevoren maken en opnieuw opwarmen.

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen heb je voor de tomatensaus nodig: 1 witte ui | 3 teentjes knoflook | olijfolie | 1 theelepel chilivlokken | 1200 gram San Marzano-tomaten uit blik | 1 laurierblad | een handjevol verse basilicum | peper en zout

Voor de pasta heb je nodig: 400 gram linguine | 3 teentjes knoflook | 500 gram mosselen | 300 gram gegaarde octopustentakels | olijfolie | 100 ml witte wijn | 500 gram gamba’s, gepeld | sap van 1 citroen | peper en zout | verse peterselie en basilicum ter garnering

Hoe maak je de spicy linguine ai frutti di mare

Voor de tomatensaus snipper je de ui en snijd je de knoflook fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een diepe pan en bak de ui en knoflook met de chilivlokken hierin aan. Voeg vervolgens de tomaten toe.

Als de tomaten zacht zijn, breek je ze voorzichtig met een houten lepel. Voeg vervolgens het laurierblad en een handjevol basilicum toe. Laat even koken en verlaag dan het vuur. Laat de saus ongeveer dertig minuten inkoken. Breng vervolgens op smaak met peper en zout (en indien gewenst: extra chilivlokken).

Kook de linguine zoals aangegeven op de verpakking. Bewaar een kopje pastawater voor later.

Snijd de knoflook in dunne plakjes. Was de mosselen grondig en gooi mosselen weg die kapot zijn of na het spoelen open blijven. Snijd de octopus in stukjes.

Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan. Bak de knoflook kort aan maar let op dat deze niet verbrandt. Voeg de mosselen toe, schenk de witte wijn erbij en dek af met een deksel. Kook tot alle mosselen geopend zijn (drie tot vier minuten).

Voeg de gamba’s toe en schep goed om. Als de gamba’s bijna gaar zijn, voeg je de octopus toe. Bak deze twee tot drie minuten mee. Voeg het citroensap toe en breng op smaak met peper en zout.

Meng de zeevruchten met de tomatensaus en roer goed door. Voeg de gekookte linguine toe en schep voorzichtig om. Voeg indien nodig wat van het bewaarde pastawater toe om de saus te binden.

Verdeel de linguine over een grote schaal en garneer met peterselie, basilicum en een flinke draai peper. Buon appetito!

Nog meer recepten van Pien vind je in

Pien laat haar eten zien | Pien Wekking | ISBN 9789000383832 | € 26,99 | uitgeverij Spectrum | bestel dit kookboek bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *