Zin in een lekker koekje met citroen? We delen vier verschillende recepten: citroen-amandelkoekjes, cantuccini al limone, brosse citroenkoekjes en limoncini.
Citroen-amandelkoekjes
Lekker voor bij een espresso of cappuccino, deze zachte amandelkoekjes met citroen, die we leerden maken aan de Amalfikust.
Ingrediënten (voor ongeveer tien koekjes): 250 gram amandelmeel | zout | 125 gram poedersuiker, plus extra om te bestuiven | 1 theelepel bakpoeder | rasp en sap van een halve citroen | 1 eetlepel gesmolten boter | 2 eierdooiers
Verwarm de oven voor tot 250° C. Meng het amandelmeel met een snuf zout, de poedersuiker en het bakpoeder. Voeg dan ook citroenrasp, citroensap, gesmolten boter en eierdooiers toe en kneed alles tot een glad en soepel deeg.
Rol balletjes van het deeg en rol ze door wat poedersuiker. Leg de koekjes op de bakplaat en druk ze iets platter.
Schakel de oven uit en schuif vervolgens de bakplaat onder in de oven. Laat de koekjes in ongeveer twintig minuten garen in de hete oven, zonder dat ze verkleuren.
Brosse citroenkoekjes
Voor deze brosse citroenkoekjes hebben we verschillende recepten getest. De citroenkoekjes naar recept van Rutger Bakt komen als beste uit de oven, dus dat recept delen we graag met jullie.
Voor circa dertig koekjes heb je nodig: 175 gram boter, op kamertemperatuur | 130 gram witte basterdsuiker | rasp van twee citroenen | een vierde theelepel zout | 2 eetlepels citroensap | 250 gram bloem | drie vierde theelepel baking soda
Rutger gebruikt in dit recept baking soda, aangezien dat mooi reageert met het zuur van de citroen, waardoor het deeg extra luchtig rijst. De koekjes komen hierdoor tijdens het bakken zelfs een stukje omhoog en zakken daarna weer in. Dat zorgt voor heerlijk brosse citroenkoekjes.
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de boter, de witte basterdsuiker, het citroenrasp en het zout in een kom en meng alles door elkaar. Dit kun je doen met een spatel, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak.
Meng het citroensap door het mengsel. Voeg de bloem en de baking soda toe en kneed alles tot een glad en soepel deeg.
Maak van het deeg bolletjes van vijftien tot twintig gram en leg deze met voldoende ruimte tussen elk deegbolletje op de bakplaat. Druk de deegbolletjes plat tot ze ruim een halve centimeter dik zijn.
Bak de citroenkoekjes in vijftien tot twintig minuten goudbruin en gaar. Leg de citroenkoekjes na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.
Limoncini – citroengebakjes
Deze limoncini zijn heerlijk voor tussendoor, maar ook meer dan smakelijk als ontbijt – met een schuimige cappuccino!
Voor een mooi bord vol gebakjes heb je nodig: 30 gram gist, 1 glas melk, 50 gram boter, 250 gram suiker, ongeveer 400 gram bloem, 2 eieren, 2 citroenen, 1 sinaasappel en zonnebloemolie.
Smelt de gist in de warme melk. Laat de boter in een kom met een eetlepel suiker zacht worden. Voeg de twee mengsels samen en laat afkoelen. Voeg dit mengsel samen met de bloem en de eieren en kneed tot een homogeen deeg. Het deeg mag redelijk stevig zijn. Rol het deeg open met de deegrol, laat het redelijk dik.
Rasp de schillen van de citroenen en de sinaasappel en meng met de suiker. Bedek het deeg met de geraspte schil van de citroenen en de sinaasappel gemengd met de suiker. Rol op. Snijd het deeg in dunne plakjes en bak die mooi bruin in zonnebloemolie.
Dit recept is afkomstig uit het boek La vera cucina italiana van An en Jos Expeels, dat verscheen bij uitgeverij Terra Lannoo maar helaas alleen nog tweedehands en in de bibliotheek verkrijgbaar is.
Cantuccini al limone
Deze cantuccini met citroen naar recept van The Lemon Kitchen zijn perfect voor na een zomers diner, om te dopen in een glaasje ijskoude limoncello!
Ingrediënten (voor ongeveer twaalf cantuccini): 250 gram bloem | 3,5 gram bakpoeder | 100 gram suiker | 60 milliliter olie | 20 milliliter citroensap | rasp van 1 citroen | 2 kleine eieren | 50 gram grof gehakte amandelen | 50 gram grof gehakte pistachenoten | zout
Meng olie, suiker, amandelen, eieren, citroenrasp en -sap en klop het met de mixer luchtig (blijf gewoon door mixen als de olie een beetje hard wordt of klontjes vormt).
Doe de bloem met bakpoeder en een snufje zout in een andere kom en meng alles met een lepel. Voeg de twee mengsels samen met de mixer. Zorg ervoor dat de bloem helemaal wordt opgenomen, doe dan de pistachenootjes erbij en meng alles met de hand.
Blijf met de hand mengen. Het is in eerste instantie een kleverige mix, maar het deeg wordt straks minder plakkerig. Daarvoor zet je het deeg na het mengen afgedekt met plasticfolie een half uur in de koelkast.
Strooi daarna wat bloem op het aanrecht en kneed het door het gekoelde deeg, met de hand. Verwarm de oven voor op 175 °C.
Verdeel het deeg in twee gelijke, lange ‘broodjes’ van ongeveer twee bij dertig centimeter. Plaats deze op een met bakpapier beklede bakplaat in de voorverwarmde oven en bak ze in ongeveer vijfentwintig minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rekje.
Na het afkoelen snijd je beide ‘broodjes’ in plakjes van maximaal acht millimeter dik (dat gaat het best met een gekarteld mes). Plaats de koekjes weer in de oven en bak ze in acht minuten per kant goudbruin en gaar.