Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Il sol dell’avvenire – een film over de grote liefdes van Nanni Moretti: Rome en cinema

Het belooft een prachtige filmzomer te worden! Na Astolfo, de nieuwe film van Gianni di Gregorio, die op 13 juli in première gaat en waar we je in dit artikel al meer over vertelden, geniet je vanaf 27 juli van Il sol dell’avvenire, de nieuwste film van Nanni Moretti.

We delen alvast een voorproefje van deze heerlijke film-in-film en tippen een aantal filmlocaties in Rome.

Il sol dell’avvenire – over Rome en cinema

Met Il sol dell’avvenire keert regisseur, schrijver en acteur Nanni Moretti (die ons eerder wist te betoveren met onder meer Caro diario, La stanza del figlio en Mia madre) terug naar zijn grote liefdes: Rome en de cinema, met verschillende verwijzingen naar bekende films en filmregisseurs.

Het is een van de persoonlijkste films uit Moretti’s oeuvre. Nanni Moretti speelt uiteraard ook zelf mee. Hij kruipt in de huid van filmregisseur Giovanni, die eind jaren vijftig worstelt met de productie van zijn nieuwste film.

Terwijl hij zijn acteurs tevreden moet houden, heeft hij bovendien moeite om zijn huwelijk met producente Paola (een prachtige rol van Margherita Buy) te redden.

Bekijk de trailer van Il sol dell’avvenire

Geniet alvast van een voorproefje met de trailer van Il sol dell’avvenire:

De muziek van Il sol dell’avvenire

Met deze Spotify-playlist geniet je alvast van de muziek uit de film. Naast alle klassieke klanken kun je ook meezingen met Sono solo parole van Noemi, Lontano, lontano van Luigi Tenco, La canzone dell’amore perduto van Fabrizio De André, Voglio vederti danzare van Franco Battiato en Think van Aretha Franklin.

Ontdek de locaties uit de film

Il sol dell’avvenire is een eerbetoon aan de filmwereld en de geschiedenis van de cinema, maar zeker ook aan Rome. Maar liefst veertien weken lang filmde Moretti in de Eeuwige Stad.

De film opent met een prachtige blik op Castel Sant’Angelo, de Engelenburcht. Een man laat zich op een geïmproviseerde schommel langs de muur aan de Lungotevere naar beneden glijden, om daar de titel van de film op de kademuur te schrijven.

Minder bekend is de Ponte Giacomo Matteotti, iets ten noorden van het Piazza del Popolo. Giovanni scheert ‘s nachts samen met zijn Franse filmproducent Pierre (vertolkt door Mathieu Amalric) over Piazza Mazzini, beiden op een step.

Een steppende Moretti prijkt ook op de filmposter, als eerbetoon aan Caro diario, waarvan de poster identiek oogt, maar dan met een illustratie van Nanni Moretti op een Vespa.

Giovanni en Pierre vervolgen hun weg over de Via Sabotino en de Ponte Pietro Nenni, de eerste brug ten zuiden van de Ponte Giacomo Matteotti.

Men reconstrueerde een deel van de wijk Quarticciolo, met okergele condomini uit de jaren vijftig, het kantoor van de Partito Comunista Italiano, een tabakswinkel en een alimentari.

Natuurlijk komt ook Garbatella – de wijk in Rome die Moretti in Caro diario op zijn Vespa doorkruist – in beeld.

Andere scènes werden gefilmd op de set van Cinecittà, waar Moretti ook een groot deel van zijn eerdere film Habemus Papam filmde. De keizerfora – in hartje stad – vormen het decor van de grande finale van de film.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Ben zeer benieuwd naar de nieuwste film van Moretti! Ben een groot liefhebber van zijn werk. Een interessant regisseur en een zeer eigenzinnige acteur!
    Voor de verfiming van de roman van Sandro Veronesi, Caos Calmo, heeft hij ook als mede scenarioschrijver zijn aandeel gehad (ook als acteur).
    Non vedo l’ora di vedere il suo ultimo film!!
    Marike van der Knaap

  2. Si, dat is ook een prachtige film inderdaad. In september verschijnt wederom een mooie verfilming van Veronesi’s boeken, Il Colibrì, met o.a. Nanni Moretti!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *