Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Gastblog

Een wijze, harde les

Journalisten Laura en Robbert emigreerden aan het begin van de zomer van 2023 naar Italië, hopend op een snelle verwezenlijking van hun droom, B&B Nido Visone. Op Ciao tutti berichten ze af en toe over hun avonturen. Robbert: ‘Ken je dat verhaal van die producer van Ik Vertrek die uiteindelijk ook zelf emigreerde? Ik ben fan voor het leven van het programma en kijk er altijd met een mengeling van verkneukeling en bewondering naar. Behalve dat het natuurlijk ook gewoon huiswerk is. Die producer zou als maker toch alle valkuilen van een emigratie naar het buitenland moeten kennen? Maar nee hoor, zo bleek in de aflevering over hemzelf. Ons ging zoiets natuurlijk nooit gebeuren. Als journalisten hebben we immers een kritische, sceptische houding. Dus als er iets op ons pad zou komen dat te mooi was om waar te zijn, dan zouden wij daar toch zo doorheen prikken? Nou, niet dus. Het gaat goed met ons hoor, dat vooropgesteld, en met ons huis ook. We zijn alleen niet waar we hadden willen...
Piemonte

Reis, cibo libero di montagna – aan tafel bij sterrenchef Juri

Tijdens ons bezoek aan Cuneo ontmoetten we Cinzia Dutto, die op haar website veel prachtige verhalen van jonge ondernemers in de bergen en valleien van Piemonte optekent. Ze stelde ons aan een aantal van deze gedreven mensen voor en wij laten jullie op onze beurt graag met hen kennismaken. Reis – geworteld in de bergen Cinzia tipt allereerst Juri Chiotti, die op zijn vijfentwintigste zijn eerste Michelinster kreeg bij Ristorante delle Antiche Contrade in Cuneo, samen met Diego Rossi. Inmiddels runt hij, ver weg van de stad, in het bergdorpje Chiot Martin, Reis. Dat klinkt misschien als een restaurant dat is geïnspireerd op Juri’s culinaire ervaringen over de hele wereld, maar niets is minder waar. Reis is Occitaans voor roots. Juri neemt je dan ook mee naar zijn jeugd, naar de smaken van de bergen, zijn thuis. Juri verwelkomt ons niet in een smetteloos witte koksbuis maar in een oude spijkerbroek, met daaronder een paar modderige wandelschoenen en een strooien hoed op zijn...
Piemonte

Wandel over de Viale degli Angeli in Cuneo – met art nouveau-villa’s en een rozentuin

Na een paar dagen te hebben genoten van de sfeer van het historisch centrum van Cuneo, maakten we een wandeling langs de mooiste straat van de stad: de Viale degli Angeli. Francesca Di Paolo, die we leerden kennen bij Euphytos (zie deze blog), werkt ook als gids in Cuneo en neemt ons mee op pad langs de art nouveau-villa’s die aan weerszijden van deze straat prijken. De Viale degli Angeli strekt zich over ongeveer drie kilometer uit, met naast een schitterende verzameling palazzi met hortensia’s, engeltjes, dieren en andere decoraties op de gevels ook veel groen. Dankzij de circa duizend bomen is er bovendien genoeg schaduw. De laan werd in 1720 aangelegd in opdracht van het stadsbestuur, om de stad te verbinden met het klooster Madonna degli Angeli. Voor het ontwerp van de brede centrale rijbaan geflankeerd door een dubbele, met bomen omzoomde laan voor voetgangers, werd gekozen voor de Franse stijl, in die tijd zeer vooruitstrevend voor een Italiaanse stad. De laan groeide dan...
Piemonte

12 culinaire en culturele tips voor Cuneo – van bijzondere bonbons bij Caffè Arione tot de charmante Contrada Mondovì

Dit voorjaar brachten we een heerlijk zonnig weekend door in Cuneo, een kleine maar sfeervolle stad ten zuiden van Turijn. Het heeft er dankzij het stratenplan en de portici (booggangen) wel iets van weg, maar het mist de koninklijke grandeur van de hoofdstad van Piemonte. Dat maakt Cuneo echter meer dan goed met haar eigen charme. Het is er heerlijk struinen door de sfeervolle straatjes, langs schitterende palazzi en villa’s, en ook in culinair opzicht kun je hier je hart ophalen. We delen twaalf tips voor een of meer dagen in Cuneo, van de bijzondere bonbons gevuld met rum tot een wandeling die eindigt tussen de rozen. Andiamo?! Proef de cuneesi al rhum bij Caffè Arione We beginnen met een lekker kopje koffie bij het beroemde Caffè Arione, onder de portici van het Piazza Galimberti, dat al in 1923 de deuren opende. Precies zeventig jaar geleden, op 8 mei 1954, ging Ernest Hemingway ons al voor, op aanraden van zijn uitgever, Arnoldo Mondadori. Hij proefde net als wij van de...
Piemonte

De duivelse brug van Dronero en de stenen ‘paddenstoelen’ in het Riserva Naturale dei Ciciu del Villar

Tijdens haar verblijf bij Naturas – Casette nel Bosco laat eigenaresse Stefania Saskia de mooiste plekjes van de omgeving zien, die Saskia op haar beurt met jullie deelt. Eerder nam ze jullie al mee naar Saluzzo, naar het Castello della Manta en naar de Abbazia di Santa Maria di Staffarda. In dit artikel wandel je over de middeleeuwse Ponte del Diavolo van Dronero, proef je de zalige koekjes van Cavanna en wandel je tussen de stenen ‘paddenstoelen’ in het Riserva Naturale dei Ciciu del Villar. De Ponte del Diavolo in Dronero Saskia: ‘De brug over de Maira is gebouwd in 1428. Oorspronkelijk als ophaalbrug, maar in 1810 werd de brug verbreed en ging het ophaalprincipe verloren. Al van veraf zie je de Ghibellijnse kantelen, van de hand van bouwmeester Magiser Antonius. Althans, zo luidt het officiële verhaal… Volgens de legende is ook de duivel verantwoordelijk voor de bouw van de brug, net als bijvoorbeeld bij de brug in Cividale del Friuli (Friuli-Venezia Giulia) en in...
Le Marche

La Strada del Rosso Conero – wijnroute with a view

Aan de Adriatische kust, iets ten zuiden van Ancona, vind je een van de mooiste gebieden van de regio Le Marche: de Riviera del Conero. Verschillende landschappen wisselen elkaar af, van de indrukwekkende Monte Conero tot de adembenemend mooie stranden en baaitjes aan de kust, met een paar prachtige, pittoreske dorpjes. Het natuurgebied Parco Regionale del Monte Conero heeft sinds 1987 een beschermde status. Terecht, want het biedt unieke natuur en adembenemende vergezichten. Er zijn achttien verschillende wandelroutes uitgezet. Niet allemaal even goed begaanbaar, dus goede wandelschoenen, voldoende water en bescherming tegen de zon zijn een must. Wij wijzen je in deze blog echter niet op de wandelroutes, maar op de Strada del Rosso Conero, die dwars door dit prachtige gebied voert en die je laat proeven van de Rosso Conero. In het Parco del Monte Conero groeien namelijk ook de druiven voor de Rosso Conero. Dankzij de wind die vanaf zee komt, heerst hier een heel bijzonder klimaat,...
Veneto

From Verona with Love – van Julia’s huis tot het hart bij de Arena

Wie Verona bezoekt, kan niet om de liefde heen. Zelfs als je de stad voor een tweede, derde of vierde keer bezoekt, moet je echt even op bezoek bij Julia, die in brons is vereeuwigd onder het balkon waar ze ooit naar een romantische serenade van haar Romeo zou hebben geluisterd. Julia zelf staat er sereen bij, ondanks het feit dat alle bezoekers – mannen én vrouwen, tieners en kinderen – om de beurt haar rechterborst aanraken. Dat zou geluk in de liefde brengen, ondanks het feit dat het liefdesverhaal van Julia en haar Romeo natuurlijk helemaal niet gelukkig eindigde. Rondom Julia prijken tal van liefdesuitingen: slotjes met de initialen van geliefden die zo hun eeuwige liefde hebben bezegeld, graffiti, met kauwgom en pleister aan de muren bevestigde briefjes – op het binnenhof van Julia’s huis barst het van de liefdesuitingen. Romeo is de grote afwezige, al hangt er op de muur aan Julia’s linkerhand een plaquette met een fragment uit Shakespeares liefdesverhaal waarin...
Recepten

Blozende spaghetti alle vongole uit het kookboek Comfort Food van Jamie Oliver

Afgelopen week verscheen het nieuwe kookboek Jamie’s Comfort Food – met Jamies allerlekkerste, nieuwe en spannende recepten waarvan je meteen een enorme glimlach krijgt. Jamie’s Comfort Food gaat over nostalgie, tradities en favorieten uit je kindertijd. Over koken als ritueel en over gerechten die je een oppepper geven als dat nodig is. Ruim vierhonderd pagina’s vol heerlijke recepten, waaronder de blozende spaghetti alle vongole waarvoor we meteen de keuken indoken. Blozende spaghetti alle vongole ‘Spaghetti alle vongole is in de hele wereld geliefd. Het is een heel eenvoudige pasta met schelpjes, maar als je het goed klaarmaakt is het overheerlijk, behoorlijk chic en vrijwel altijd een succes. Ik heb een subtiele variatie op het klassieke recept bedacht door er verse tomaten en zongedroogdetomatenpuree bij te doen, en rosé in plaats van witte wijn te gebruiken. Dat levert een prachtig blozende schotel op, maar je kunt natuurlijk ook de klassieke ingrediënten gebruiken...

Bestemmingen

Piemonte

Strada Astesana – een heerlijke wijn- en spijsroute in Piemonte

De Strada Astesana in Piemonte is een route die volledig in het teken staat van al het lekkers dat deze regio voortbrengt, van wijn tot vleeswaren en dolci, waar je onderweg van kunt proeven. Op de route liggen niet alleen wijnmakers en restaurants, maar ook accommodaties die zijn aangesloten bij de Strada Astesana en die de perfecte uitvalsbasis vormen voor een culinaire tour. We lichten er een aantal voor je uit! Enoteca Regionale di Nizza We beginnen in het stadje Nizza Monferrato, het hart van de route en van de wijnstreek Monferrato. Hier vind je Enoteca Regionale di Nizza, de perfecte plek om kennis te maken met de wijnen uit Nizza en omgeving, waar de Barbera-druif de hoofdrol speelt. Bij deze enoteca heb je keuze uit meer dan vijfhonderd etiketten van honderdvijftig lokale wijnboeren, die verenigd zijn onder één dak. Elke week zijn er zes verschillende wijnen open die je kunt proeven. In de tuin en kelder van Palazzo Crova (waarin de enoteca is gevestigd) kun je daarnaast...
Recepten

Orecchiette met gekarameliseerde ui, hazelnoot en salie uit het kookboek Comfort van Ottolenghi

Na de succesvolle orecchiette alla puttanesca uit Ottolenghi’s kookboek Flavour serveren we vandaag orecchiette met gekarameliseerde ui, hazelnoot en salie uit zijn nieuwe kookboek Comfort. Comfort food van Ottolenghi Na Simpel en Flavour is dit dé nieuwe kookboekhit van Ottolenghi, met honderd heerlijke gerechten. Stuk voor stuk comfort food: gerechten die je doen denken aan je lievelingseten als kind, die je herinneren aan een mooi moment of een bijzondere plek of je simpelweg voeden na een zware dag. Klassieke geroosterde kip met orzo, een vegetarische venkel-courgettelasagne of Kaiserschmarrn met pruimencompote: van voorgerecht tot dessert biedt Comfort een verzameling supersmakelijke en troostrijke recepten. Orecchiette met gekarameliseerde ui, hazelnoot en salie Als voorproefje delen we het recept voor orecchiette met gekarameliseerde ui, hazelnoot en salie. Ottolenghi: ‘Dit is een geweldig pastagerecht voor als je niet veel ingrediënten in voorraad hebt. Net als cacio e...
Italiaanse films & series

Emily in Paris goes Rome!

Het tweede deel van het vierde seizoen van de populaire Netflix-serie Emily in Paris speelt zich deels af in Rome! Emily verruilt de Franse hoofdstad voor de Italiaanse, met heerlijke beelden van fotogenieke plekken in de Eeuwige Stad. Uiteraard met veel clichés, maar dat mag de pret van de mooie plaatjes niet drukken. Rome als decor Tijdens het eerste deel van het vierde seizoen, dat sinds half augustus te zien is, verscheen Marcello in beeld. Dit charmante Italiaans personage wordt gespeeld door Eugenio Franceschini en is in het tweede deel volop te zien. Andere gaststerren zijn onder meer de in Rome gevestigde interieurontwerper Giorgio Barbieri, vertolkt door Rupert Everett, Marcello’s moeder Antonia Muratori, gespeeld door Anna Galiena, en commercieel directeur Giancarlo, gespeeld door Raoul Bova. Maar de echte sterren zijn de Romeinse monumenten, zoals het Colosseum en het Forum Romanum bij zonsondergang, het Vittoriano, een vreemd verlaten Trevifontein en de Spaanse Trappen....