Home » Reizen door Italië » Sicilië » Sicilië in 360 graden – Pantalica & Akrai
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Sicilië in 360 graden – Pantalica & Akrai

Julian Tramper ontdekt Sicilië en neemt ons in een serie 360 graden-video’s mee langs de hoogtepunten van dit fascinerende eiland. Gisteren genoten we van de ruïnes uit de klassieke oudheid en de kathedraal van Syracuse, vandaag dalen we af in de diepe kloven met mysterieuze graftomben van Pantalica en verkennen we de antieke stad Akrai.

Julian: ‘Ik dacht bij Sicilië altijd aan oude Italiaanse dorpjes, glooiende heuvels met olijfbomen, stranden en natuurlijk de Etna. Ik was dan ook zeer verbaasd toen ik het binnenland ging ontdekken, waar verlaten hooggelegen plateaus worden doorklieft door diepe kloven met kolkende rivieren. Een onmisbare stop is de Necropoli di Pantalica, een natuurgebied met een luguber tintje.

Hier vind je zoals de naam al aangeeft necropoli, dodensteden. Langs de wanden van de kloof zijn duizenden rotsgraven van drieduizend jaar oud uitgehouwen. De weg er naartoe is op zich zelf al een avontuur, met spectaculaire uitzichten. Aan het einde van de weg kun je je tocht verder te voet vervolgen. Je loopt dan vanaf het plateau de kloof in, waar je de rivier kunt oversteken en even af kunt koelen, om vervolgens via de andere wand weer omhoog te klimmen.

Het pad voert je langs talloze rotsgraven waar je gewoon naar binnen kunt. Door de vergezichten, diepe kloven met steile wanden en de afwezigheid van bebouwing, wegen en drukte waan je je hier in een compleet andere wereld. Ontdek het zelf in deze 360 graden-video – of natuurlijk tijdens je eerstvolgende trip naar verrassend Sicilië.

In de buurt van deze kloof bevindt zich de oude Griekse stad Akrai. Buiten wat brokstukken en een oude weg is alleen het theater goed bewaard gebleven. Het is gebouwd in de derde eeuw voor Christus en bood plaats aan zo’n zeshonderd toeschouwers.

Het leuke aan deze plek vind ik dat het er zo sereen is. Het ligt op een heuvel buiten het gehucht Piazza del Popolo (bij Palazzolo Acreide) en is nog niet door massatoerisme ontdekt. Het theater zelf is goed bewaard gebleven en, ondanks zijn beperkte omvang, erg imposant.

Zoals je in onderstaande 360 graden-video kunt zien, biedt deze plek nog een verrassing. De steengroeves die gebruikt zijn voor de bouw van het theater en de stad zijn later, tijdens de opkomst van het christendom, dienst gaan doen als grafkamers. Je kunt hier ronddwalen tussen de uitgehouwen nissen en muurtjes, een aparte belevenis!’

Hoe werkt een 360 graden-video?
Open de 360 graden- video in je browser (Safari wordt niet ondersteund, maar Internet Explorer en Chrome wel) en kijk rond door het beeld met de muis te verslepen. Gebruik je een smartphone of tablet? Speel de video dan af in de YouTube app en beweeg je apparaat om rond te kijken.

Voor de beste ervaring gebruik je een virtual reality headset, zoals bijvoorbeeld Google Cardboard of Samsung Gear VR.

Nog meer Sicilië in 360 graden
In mei neemt Julian ons mee naar Agrigento (met de Tempelvallei en de Scala dei Turchi). In juni geniet je van Segesta, in juli reis je mee naar Cefalù en Caccamo. Noto staat op het programma voor augustus, waarna we de serie in september afsluiten met een prachtige blik op Selinunte.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *