Pasta alla Norma is hét gerecht van Catania. Over het ontstaan van dit gerecht doen – zoals het bij smakelijke Italiaanse verhalen bijna hoort – twee verschillende verhalen de ronde.
Naar een opera van Bellini
Muziekliefhebbers zijn van mening dat Vincenzo Bellini als hommage de benaming van een speciaal gerecht verdient bij de première van zijn achtste opera Norma. Op het moment dat deze opera in 1831 in Milaan het levenslicht ziet, zou in Catania de pasta alla Norma zijn geboren. Het raffinement van Bellini’s opera, maar dan vertaald naar een gerecht.
Het andere verhaal neemt je mee naar een lunch die de Catanese acteur Angelo Musco bij hem thuis organiseert. In het gezelschap bevindt zich de eveneens Catanese scenarioschrijver Nino Martoglio.
Als deze de smakelijke pasta met tomatensaus, gezouten ricotta en gebakken aubergine proeft, roept hij uit: ‘Maar dit is een echte Norma!’ Hiermee bedoelde hij dat het pastagerecht zinnenstrelend is, net als Bellini’s sublieme melodrama.
Welke versie ook waar is, feit is dat je Catania niet kunt verlaten zonder een goede pasta alla Norma te hebben gegeten. Thuis maken kan natuurlijk ook, met dit recept uit Vijftig tinten amore.
Wat heb je nodig voor pasta alla Norma?
Voor vier personen heb je nodig: 600 gram paccheri | zeezout uit de molen | olijfolie | 2 middelgrote aubergines | 3 tenen knoflook | 5 deciliter tomatensaus | 200 gram verse ricotta (liefst ricotta salata, gezouten ricotta) | jonge oreganoblaadjes | zwarte peper
Hoe maak je pasta alla Norma?
Snijd de aubergines in kwarten en dan in stukjes en bestrooi met zeezout. Laat dertig minuten rusten.
Kook de paccheri in ruim water met wat zout. Verhit een scheutje olijfolie in een pan. Pers de knoflook en bak de stukjes aubergine erin aan. Bak even door en voeg de tomatensaus toe. Laat vijf tot tien minuten zachtjes pruttelen op een laag vuur.
Giet de paccheri af en bak ze in een andere pan kort aan, in een scheutje olijfolie. Schik de pasta en de aubergine op een bord. Lepel de tomatensaus er mooi over en garneer met ricotta en oregano. Breng op smaak met peper.
Vijftig tinten amore
Dit recept voor pasta alla Norma komt uit Vijftig tinten amore, een zinderend kookboek waarin chef-kok Stefaan Daeninck je verwent met vijftig van de lekkerste Italiaanse gerechten. Klassiekers als risotto, ossobuco, panzanella, carpaccio, minestrone, saltimbocca en sgroppino geeft hij een eigen en hedendaagse twist.
Zo maakt hij een saffraanrisotto met rivierkreeftjes, serveert hij gnocchi met radicchio en salsiccia, orechiette met cime di rape en sardientjes, schenkt hij Spritz met laurierlikeur en maakt hij maritozzi.
Fotograaf Bart Van Leuven laat je begerig watertanden bij het zien van zijn prachtige foto’s. De liefde van de chef, de verse ingrediënten en de bekoorlijkheid van de gerechten spatten van het papier.
Schrijfster Debbie Brackez ten slotte vertelt met Stefaans recepten en Barts foto’s als leidraad het intrigerende verhaal van een even opwindende als romantische roadtrip door het land van de liefde.
De samenwerking tussen Stefaan, Bart en Debbie maakt van dit boek niet zomaar een kookboek, maar een prikkelend geheel dat naar meer smaakt. That’s amore!
Vijftig tinten amore | Stefaan Daeninck, Bart Van Leuven & Debbie Brackez | ISBN 9789401485395 | € 22,99 | uitgeverij Lannoo | bestel Vijftig tinten amore bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com