Le Marche Naar de markt in Fano
Jeannette Kalfsterman vertelt ons regelmatig over haar Italiaanse avontuur. Centraal in haar blogreeks staat het historisch erfgoed La Fenella, een magische plek in Le Marche. Dit keer rijdt Jeannette samen met zoon Floris naar de stad Fano, voor een bezoek aan de kleurrijke markt.
Al mercato – naar de markt in Fano
Jeannette: ‘Op een zomerse woensdagochtend besluiten Floris en ik naar Fano te gaan. Elke woensdag- en zaterdagochtend is daar een grote markt waar je heerlijk kunt flaneren en shoppen. Van 7.30 tot 13.30 uur haal je je hart op aan verse groente en fruit, vis, kaas, kleding, schoenen en meer.
Fano ligt op een uurtje rijden van La Fenella. We nemen de route binnendoor, langs de oude, slaperige dorpjes zoals Mondavio (uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Italië). Het laatste stukje van de rit krijg je een prachtig zicht op de bijzondere kustlijn van de Adriatische Zee, met azuurblauw water, witte stranden en rotsachtige baaitjes. Afgetekend tegen de felblauwe...
Recepten Bak je eigen panettone – het recept voor dit Italiaanse kerstbrood
Geen Kerstmis zonder panettone, althans in Italië. Half november struikel je al over de panettonedozen in de supermarkt. Hoewel deze dozen de winkel uitvliegen en steeds meer Italianen hun panettone vanwege tijdgebrek niet meer zelf bakken, delen we voor wie het wil proberen een recept voor dit bijzondere kerstbrood, dat dankzij zijn luchtige structuur en zoete smaak eigenlijk meer weg heeft van cake. Heerlijk bij een schuimige cappuccino, of – met een glaasje spumante – als kerstdessert.
Voor 1 grote panettone (voor circa tien personen) heb je nodig:
*50 gram verse gist (of 25 gram instant gist)
*250 milliliter melk
*650 gram bloem
*1 sinaasappel, liefst biologisch
*200 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
*100 gram suiker
*6 eidooiers
*1 flinke theelepel zout
*125 milliliter marsala
*150 gram rozijnen
*75 gram gekonfijte citrusschil, in stukjes
*75 gram ongezouten pistachenootjes, grof gehakt
*1 eetlepel kaneel
*snufje nootmuskaat
*poedersuiker, om te bestrooien...
Recepten Pastasaus met wild zwijn uit kookboek Alles is familie
Afgelopen zondag ging Saskia in toepasselijk gezelschap – met haar broertje – naar de film Alles is familie. In de film (die verder niets met Italië van doen heeft maar die je deze decembermaand zeker moet gaan kijken) wordt verrukkelijk gekookt, dus dat was ook voor broerlief en mij een reden om de keuken in te duiken.
We werden vooral geïnspireerd door een van de vermakelijkste scènes uit de film, waarin een wild zwijn, geschept door Charley, wordt geserveerd op de motorkap van Rutmers auto. Wij maakten er, naar een recept uit het Alles is familie-kookboek, een smakelijker gerecht van, ragù di cinghiale.
Recept voor ragù di cinghiale
‘Deze ragù di cinghiale is een vrij droge, korrelige vleessaus, dus geen vloeiende tomatensaus. Het wildzwijngehakt heeft een zachte wildsmaak. Het wordt traditioneel met verse pappardelle, brede lintpasta, geserveerd.
Als er toevallig geen everzwijn voorhanden is, is er een voortreffelijke variant mogelijk met rundergehakt en...
Umbrië De grootste kerstboom ter wereld staat in… Gubbio!
In Gubbio, een prachtig stadje in de regio Umbrië, staat de grootste kerstboom ter wereld. Van de voet tot aan de ster bovenaan meet deze boom, die zich nestelt tegen de Monte Ingino, maar liefst zo’n zevenhonderd meter!
Deze schitterende kerstboom is elk jaar weer in al zijn glorie te aanschouwen. Van een echte boom is echter geen sprake, en van staan eigenlijk ook niet, want het gaat om lange kabels waar gekleurde lichtjes aanhangen, waardoor zodra het donker wordt de illusie wordt gecreëerd dat er een gigantische kerstboom staat.
Het optuigen van de kerstboom is een hele klus; het vergt zo’n 1900 uren om de kabels (bijna acht kilometer) op hun plek te krijgen en ervoor te zorgen dat alle lichtjes branden.
Toch wordt de boom al sinds 1981 elk jaar weer opgetuigd, grotendeels door vrijwilligers. In 1991 kreeg deze letterlijk schitterende kerstboom van het Guinness Book of World Records het predicaat ‘de grootste kerstboom ter wereld’, iets wat de inwoners van het Umbrische...
Recepten Vincisgrassi – recept voor een soort lasagne uit Le Marche
Le Marche kent vele traditionele recepten, waarvan sommige ver in de tijd teruggaan. Zo zijn er zelfs recepten uit de middeleeuwen die nog steeds worden gebruikt. Het lijkt alsof het leven op culinair gebied grotendeels heeft stilgestaan, met slechts hier en daar een paar moderne aanpassingen en vernieuwingen.
Iedere streek heeft zijn eigen cucina tipica met authentieke recepten, zoals nonna, oma, ze vroeger maakte. Al deze recepten worden van moeder op dochter op kleindochter doorgegeven.
Vincisgrassi
Een van de authentieke gerechten uit de keuken van Le Marche is vincisgrassi. Het is een van de oudste en beroemdste gerechten uit deze streek. Het zou voor het eerst zijn gemaakt ter ere van de Oostenrijkse generaal Windisch Grätz die Ancona, de hoofdstad van Le Marche, redde van het leger van Napoleon, in 1799.
Iedere familie heeft haar eigen geheime recept dat absoluut binnen de familie moet blijven. De één gebruikt eierpasta, de andere voegt bechamelsaus toe. Vincisgrassi lijkt op...
Piemonte Wijn proeven bij Borgo Maragliano
Nicolas: ‘In het kader van het Festival Colline d’Arte, dat op zondag 8 september 2019 plaatsvindt in het Parco d’Arte Quarelli, zijn Natascha en ik uitgenodigd voor een bezoek aan wijnhuis Borgo Maragliano in Loazzolo. Zij leveren namelijk de spumante voor dit event.
Aragorn, de artistiek directeur van het festival, wil dit wijnhuis graag onder de aandacht brengen. Niet alleen bij ons, als ‘bloggers from the North’, maar ook bij de gerenommeerde wijnjournalist Vincenzo Reda van het tijdschrift Barolo & Co, een Duitse journaliste en een Italiaanse influencer.
Gezamenlijk reizen we naar Borgo Maragliano, hetgeen voor ons wel wennen is. Wat een persoonlijkheden! Het lijkt tussen al die ego’s soms een beetje op een wedstrijdje ver plassen, waarbij diegene die het meest aan name dropping doet denkt te winnen. Namen als Gaia, Farinetti en Petrini worden achteloos genoemd. De anderen lijken kind aan huis bij alle groten der aarde wat wijn betreft. Wij besluiten dat zwijgen soms...
Le Marche Portonovo & Numana – twee pareltjes aan de Riviera del Conero (Le Marche)
Het blijft een van onze favoriete kustgebieden in Italië: de Riviera del Conero, ten zuiden van Ancona. De Grieken gaven de berg die hoog boven deze kustlijn uittorent zijn naam, Komaròs, naar de aardbeienboom die op de berg groeit.
De berg zelf, de Monte Conero, is een perfecte plek voor mooie wandelingen met adembenemende uitzichten. Aan de voet van de berg liggen charmante, authentieke plaatsjes en schitterende stranden, maar ook kleine besloten baaitjes die je vaak alleen per boot kunt bereiken.
Portonovo – een van de parels aan de Riviera del Conero
Tim gaat op verkenning vanuit Portonovo, een van de parels aan de Riviera del Conero. Natuurlijk maakt hij ook een boottocht om de kustlijn vanaf het water te bewonderen.
Tim: ‘Een bijzonder in het oog springend bouwwerk aan de kust van Portonovo is het Napoleontische fort. Nu is er een prachtig hotel in gehuisvest, maar oorspronkelijk diende het fort echt als verdedigingswerk.
Nadat Napoleon de handel met Engeland had...
Umbrië Birra Nursia – Benedictijner monniken brouwen bier in Norcia
We toosten deze zondagmiddag op la dolce vita met een glas door de Benedictijnen uit Norcia gebrouwen bier. Hoewel in veel kloosters, ook in Italië, al eeuwenlang bier wordt gebrouwen, is deze traditie hier in Norcia pas afgelopen augustus weer nieuw leven ingeblazen.
En met succes, want de drieduizend flesjes bier die voor de opening werden gebrouwen, waren in een paar dagen tijd uitverkocht of cadeau gedaan – aan onder anderen de paus.
Gelukkig is er inmiddels weer een nieuwe voorraad flesjes beschikbaar en kunnen ook normale stervelingen genieten van het door de Benedictijnen gebrouwen bier. Elke monnik heeft zijn eigen taak in het productieproces, maar de belangrijkste taken liggen in handen van vier kloosterlingen.
Broeder Francis Davoren, die oorspronkelijk afkomstig is uit Dallas, Texas, is als meesterbrouwer de hoofdverantwoordelijke. Hij wordt bijgestaan door broeder Massimiliano Silvati, uit La Spezia. Samen zorgen zij ervoor dat de kwaliteit van het bier altijd...
Le Marche Museo Tattile Statale Omero in de Mole Vanvitelliana in Ancona – kunst kijken met je handen
Midden in de havenstad Ancona prijkt een gebouw met een Nederlands tintje: de Mole Vanvitelliana, vernoemd naar architect Luigi Vanvitelli, oftewel Lodewijk van Wittel, de zoon van Casper van Wittel, die vanuit Amersfoort naar Rome trok.
Lodewijk van Wittel werd op 12 mei 1700 geboren in Napels. Voor zijn opleiding verhuisde hij naar Rome, waar hij in de leer ging bij Nicola Salvi, die onder meer aan de Trevifontein werkte. Van Wittel werkte mee aan de façade van het Palazzo Poli, het grootse gebouw waar de Trevifontein als het ware tegenaan leunt.
Er volgen grootse projecten, van het stabiliseren van de koepel van de Sint-Pieter tot het beschilderen van een kapel van de Santa Cecilia, in Trastevere.
Het bekendst is Luigi Vanvitelli vanwege zijn ontwerpen voor het Palazzo Reale in Caserta, met name dankzij de ingenieuze technieken die hij bedacht voor de aquaducten die de verschillende waterpartijen en fonteinen van water moesten voorzien.
Zijn naam kom je echter bijna nergens...
Umbrië Calvi dell’Umbria – la porta felice van Umbrië
Calvi dell’Umbria is een heerlijk dorpje, op ruim vierhonderd meter boven de Tibervallei. Voor Heleen mag Calvi zeker in het rijtje komen te staan van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië.
Heleen: ‘Het dorp heeft zijn middeleeuwse uiterlijk prachtig weten te behouden. Het ligt op slechts vier kilometer van Vista sull’oliveto, mijn thuis in Umbrië, en dus loop ik er regelmatig doorheen.
Calvi staat bekend als de porta felice dell’Umbria (‘de gelukkige poort tot Umbrië’). Het ligt in een oase van rust, op de grens tussen Lazio en Umbrië. De naam Calvi is waarschijnlijk afgeleid van een oud Romeins volk, de mensen van Calvia, die hun naam gaven aan het kasteel. Hun geschiedenis kunnen we deels herleiden dankzij de rijke archeologische vondsten; altaren, sarcofagen, inscripties, standbeelden en munten die her en der verspreid lagen.
Volgens anderen, gaat de oorsprong terug naar de tijd van de barbaarse invasies. Het kasteel werd gebouwd op een...
Ligurië Sarzana – sfeervolle stad op de grens van Ligurië en Toscane
Sarzana is een kleine maar fijne stad, op de grens van Toscane en Ligurië. Je vindt er geen massa’s toeristen, zoals bij de Scheve Toren van Pisa of de Cinque Terre, maar wél heel veel moois om te zien en te proeven.
De middeleeuwse stadsmuren van Sarzana
Sarzana heeft een eeuwenlange geschiedenis. De stad wordt al genoemd in zeer antieke bronnen. De heerschappij over Sarzana was in handen van onder meer de Malaspina’s, de Visconti’s, de Pisanen, de Genuezen en de Florentijnen.
Dante zou er na zijn verbanning uit Florence een tijdje hebben verbleven en in het ommuurde middeleeuwse centrum stap je als het ware even terug naar de tijd waarin Dante leefde.
De middeleeuwse bebouwing is verbazingwekkend goed bewaard gebleven, net als de stadsmuur met zijn vier verdedigingstorens, de Torrione San Francesco, de Torrione Stella, de Torrione Genovese en de Torrione Testaforte.
Fortezza Firmafede & Fortezza di Sarzanello
Naast deze stevige stadsmuur heeft Sarzana maar liefst twee...
Campanië Pizza a metro – pizza per meter in Vico Equense
Ben je dol op pizza? Dan mag je de bijzondere pizza-beleving bij Pizza a metro in Vico Equense niet missen! In dit kleine plaatsje tussen Napels en Sorrento bakt men namelijk meterslange pizza’s!
Het was de droom van Luigi dell’Amura, een pizza van een meter lang bakken. In 1960 werd die droom werkelijkheid en schoof hij de eerste meter pizza in de oven bij Ristorante Pizza a metro. Sinds die tijd zijn er hier ontelbaar veel pizzameters gemaakt en is deze bijzondere pizzeria een begrip in Italië en ver daarbuiten.
Van pizza a tavola naar pizza a metro
De geschiedenis gaat terug tot 1930, toen Luigi dell’Amura, door iedereen Gigino genoemd, in zijn panificio, bakkerij, aan de Via Roma 41, ook pizza a tavola ging serveren. Klanten konden vanaf dat moment aan een tafeltje pizza eten, binnen of in de tuin.
Dertig jaar lang floreerde dit concept. Tijdens het kneden van het deeg dacht Gigino ondertussen na hoe hij zijn gasten op een snellere manier kon voorzien van pizza, zonder in...