Recepten Spaghetti met citroen uit River Cafe 30 – simpel en modern Italiaans kookboek
River Cafe behoort al dertig jaar tot de bekendste restaurants van Londen. Dat wordt niet alleen gevierd met prachtige piatti vol Italiaans lekkers in het restaurant, maar ook met een kleurrijk jubileumkookboek voor thuis.
In River Cafe 30 vind je simpele, moderne Italiaanse gerechten, met ingrediënten van het seizoen. Dit nieuwe boek bevat de lekkerste negentig recepten van toen plus dertig compleet nieuwe recepten, allemaal ontsproten aan het brein van eigenaren en topchefs Rose Gray (zij overleed in 2010) en Ruth Rogers.
Ruth Rogers: ‘Het River Cafe kookboek was oorspronkelijk geschreven als handleiding voor onze eigen chefs. Maar als chefs zijn wij ook gegroeid. We zijn heel Italië afgereisd, van Piemonte tot Sicilië, en ontdekten nieuwe ingrediënten, nieuwe methodes en vooral nieuwe mensen die onze kennis van het eten waar we zo gek op zijn hebben vergroot.
Ter gelegenheid van onze dertigste verjaardag zijn we teruggegaan naar de eerste recepten uit dat blauwe boek. We...
Piemonte Bricco del Cucù – wijngaard with a view
Mooie wijnen met een goed verhaal, dat is waar het hart van Wijndivas Heskia en Kim sneller van gaat kloppen. Ze letten voor hun wijnwebshop Wijndivas dan ook niet alleen op de kenmerken van de wijn, maar ook op het verhaal áchter de wijn.
De Wijndivas proeven naast wijn vooral ook de sfeer. In welke omgeving rijpen de druiven? Welk uitzicht mogen ze in zich opzuigen? Door wie wordt de wijn gemaakt? Is het een familietraditie of proberen jonge mensen juist een vergeten wijn nieuw leven in te blazen?
Om hun mooiste wijnverhalen te delen, nemen ze je graag ‘mee’ op reis, naar de mooiste wijngaarden en wijnhuizen die stuk voor stuk een uniek verhaal vertellen.
Het eerste wijnhuis dat de Wijndivas op Ciao tutti tippen is Bricco del Cucù in Piemonte. Ze vertellen je alles over hun bijzondere wijnen én de prachtig gelegen wijngaard, die een unieke verrassing herbergt.
Proeven van Piemonte
Heskia: ‘Piemonte is een van de mooiste wijnregio’s van Italië. Afgelopen najaar toerden...
Campanië Bar Mexico – de beste koffiebar van Napels
Volgens veel Napolitanen is het de beste koffiebar van de stad: Bar Mexico (Piazza Giuseppe Garibaldi 72, tegenover het station). Voor ons is deze plek zelfs een van onze favoriete koffiebars in heel Italië.
Elke keer als we in Napels zijn, al is het maar voor een korte overstap, brengen we een bliksembezoek aan Bar Mexico voor een cappuccino of caffè en een sfogliatella (een gebakje van bladerdeeg gevuld met ricotta, vruchtjes, vanille en kaneel – heel kleverig en superzoet, maar erg lekker).
Het bestellen van een kopje koffie gaat hier net even anders dan je in de meeste Italiaanse koffiebars gewend bent. Je bestelt net als elders bij de kassa, maar in plaats van een scontrino, bonnetje, met je bestelling en het totaalbedrag erop, krijg je voor elk onderdeel van je bestelling ook nog een apart bonnetje.
Elk bonnetje heeft daarbij een andere kleur: dat voor een cappuccino is wit, voor een caffè krijg je een oranje ticket. Het ticket voor een sfogliatella is blauw, met een...
Umbrië De leukste markten in Umbrië – gratis e-book van Villa in Umbria
Tijdens een reis door Italië is een bezoek aan een markt altijd een heerlijk uitje. Lekker slenteren langs kramen vol groente, fruit, kaas, kruiden, vlees, vis en lokale specialiteiten, met een boodschappenmand die voller en voller wordt. We bedenken al keurend en kopend een lekkere lunch of een uitgebreid menu voor ’s avonds, op ons eigen terras.
Ook Saskia van Villa in Umbria gaat graag naar de markt. Ze kent de markten in Umbrië als geen ander en heeft de leukste markten in deze regio voor je op een rijtje gezet in een e-book dat je via deze link gratis kunt downloaden.
In deze blog deelt ze alvast een paar algemene tips, zodat je tijdens je vakantie in Umbrië het beste uit je marktbezoek haalt.
Saskia: ‘Als je in een appartement of vrijstaande villa verblijft, kun je je hart ophalen met alle lekkers dat op de markt wordt verkocht. Vaak wordt niet alleen eten aangeboden, maar ook kleding, schoeisel, kookgerei (van kleine moka’s tot kleurrijk keramiek), stoffen en soms...
Italiaanse films & series Amori Fragili – een Italiaanse film over liefde en verlies
Vanaf 15 maart geniet je in de bioscoop van Amori Fragili, een Italiaanse film over liefde en verlies – maar met een mooie vrolijke noot.
Zeven jaar woonden Claudia en Flavio samen. Ze werkten allebei als hoogleraar aan de universiteit, waar ze elkaar leerden kennen toen Claudia Flavio verontwaardigd onderbrak tijdens een voordracht, omdat ze zijn verhaal te macho vond.
Al snel moest ze echter toegeven dat hij de man van haar leven was. Hoewel ze constant bang was hem te verliezen, was dat geen reden om zich wat zorgzamer op te stellen of af te zien van nachtenlange ruzies.
Hoe moet ze haar leven weer op de rails krijgen nu dan toch gebeurd is waar ze zo bang voor was: dat Flavio is ingetrokken bij een vrouw die twintig jaar jonger is dan zij?
De rol van Claudia wordt vertolkt door Lucia Mascino, in Italië bekend van haar rol als politieagent in de televisieserie I Delitti del BarLume. Eerder speelde ze in de films Habemus Papam, Viva la Libertà en La Ragazza del Mondo.
...
Recepten Brood is goud – een gouden recept uit het boek van Massimo Bottura
Massimo Bottura is een van de beroemdste chef-koks van Italië. In Modena runt hij Osteria Francescana, waar hij ster na ster van de hemel kookt. In Florence opende begin dit jaar Gucci Garden, met een osteria waarvoor Bottura het menu bedacht.
Massimo Bottura, Refettorio Ambrosiano, Milaan
foto: Emanuele Colombo – uit Brood is goud
Tijdens de Expo van Milaan in 2015 bedacht Bottura een revolutionair plan. Hij zette Refettorio Ambrosiano op, een gaarkeuken waarin meer dan vijftig topchefs kwamen koken met ingrediënten die elders op de Expo of in de stad over waren. De chefs, onder wie René Redzepi en Alain Ducasse, werden op de proef gesteld en uitgedaagd, maar creëerden allemaal ‘gouden’ gerechten.
In Bottura’s nieuwe kookboek Brood is goud zijn al deze inspirerende recepten gebundeld. Zo kun je ook thuis met eenvoudige ingrediënten gouden gerechten serveren.
Vechten om restjes brood
Bottura: ‘Elke ochtend bij het ontbijt vochten mijn broers en ik om de restjes brood...
Piemonte Proefrit in Piemonte – met de Fiat Tipo op pad in en om Turijn
Ter ere van de dertigjarige verjaardag van de Fiat Tipo maakt Erwin een bijzondere proefrit in en rond Turijn, waarbij de Fiat Tipo S-Design hem naar romige bicerin, kruidige Martini’s en hartverwarmende pasta brengt. Stap je in voor een proefrit in en om de hoofdstad van Piemonte?
Erwin: ‘Onze feestelijke proefrit start met een bezoek aan de Martini-fabriek in Pessione, net buiten Turijn. Martini is de beroemdste vermout-producent, die hier sinds de oprichting in 1863 gevestigd is.
Onze Fiat krijgt op het centrale plein gezelschap van een Lancia Delta Integrale rally auto, een uniek exemplaar. Wij worden verwelkomd door Sarah, die ons voorgaat naar Casa Martini, het oudste nog bestaande gebouw op het fabrieksterrein.
Het is de voormalige woning van een van de oprichters, Luigi Rossi, die deels is omgetoverd tot Terrazza Martini, met onder andere de Sala Camino, waar we aanschuiven voor de lunch.
De tafel is al gedekt en onder toeziend oog van Luigi Rossi en zijn vrouw, die zijn...
Le Marche Carnaval in Offida – van een stierengevecht tot een afscheidsvuur
Vorige week nam Vanessa van Villa Bussola ons mee naar het carnaval in Ascoli Piceno. Vandaag dompelen we ons onder in het feestgedruis in Offida.
Vanessa: ‘Offida torent hoog boven de glooiende heuvels uit, omringd door wijngaarden waar de beste wijnen van de streek worden gemaakt, zoals de heerlijke Pecorino (mijn favoriet), de Offida Rosso, de Passerina (mijn tweede favoriet) en de Rosso Piceno.
Een bezoek aan de Enoteca Regionale, in het voormalige Convento di San Francesco, mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens een verblijf in de omgeving. Al kom je er in deze tijd van het jaar ook voor een andere reden: het uitbundige carnaval.
Hoewel Offida op nog geen dertig kilometer afstand van Ascoli Piceno ligt, viert men hier op een totaal andere manier carnaval. Il carnevale offidiano staat bekend om zijn bijzondere festiviteiten en rituelen. Volgens traditie ontvangen de bewoners van het middeleeuwse dorp op donderdagavond de sleutels van het dorp, dat vanaf dat moment symbolisch...
Gardameer Fietsen en wijn proeven aan de zuidzijde van het Gardameer
Na een bloedstollend spannende speurtocht in Verona heeft An nog meer verrassingen in petto tijdens Saskia’s verblijf in haar knusse bed & breakfast in Solferino.
De ingrediënten voor dit uitje: een flitsende fiets van UBMajor, van alle gemakken voorzien; Francesco, die ons op de mooiste plekken brengt; een regenjas (die gelukkig de hele dag in de rugzak kon blijven) en het prachtige landschap net ten zuiden van het Gardameer.
Van Peschiera del Garda naar Borghetto sul Mincio
Saskia: ‘Francesco staat ons even buiten Peschiera del Garda op te wachten. Na een warm welkom worden onze fietsen goed afgesteld. Ik rijd een proefrondje om met name de versnellingen even te testen (daar heb ik wisselende ervaringen mee in Italië), maar alles loopt dit keer gesmeerd.
Het zijn mooie fietsen, lekker stevig, die tegen een stootje kunnen. Francesco is er dan ook zuinig op en hij stelt ze net zo goed af tot zowel An als ik perfect zitten, klaar voor een mooie fietstocht. Het weer werkt ook...
Le Marche Carnaval in Ascoli Piceno
Het is bijna zover, il carnevale staat voor de deur! Vanessa van Villa Bussola neemt je mee naar het feestgedruis in Ascoli Piceno, in het zuiden van Le Marche.
Vanessa: ‘Hoewel ik bijna achttien jaar in Nederland heb gewoond en al meer dan dertig jaar samen met een Brabander door het leven ga, heb ik nog nooit in Brabant carnaval gevierd. Als klein meisje bewonderde ik wel elk jaar de optocht van bont versierde carri in het oude centrum van Verona, maar als bambina had ik vooral oog voor de caramelle (snoepjes) die vanaf de praalwagens gestrooid werden.
Een enkele keer woonde ik als tienermeisje, een festa di Carnevale in discoteca bij, maar mijn herinneringen hieraan zijn erg vaag. Dat zegt waarschijnlijk voldoende over mijn ervaring op dit gebied. Ik kan dus niet meepraten over de verschillen tussen Nederland en Italië wat betreft het carnavalsgedruis, maar ik kan wél vertellen over mijn carnavalservaring in Ascoli Piceno en omgeving.
Best verbazingwekkend dat ik pas op mijn...
Italiaanse muziek Nel blu dipinto di blu (Volare) – Domenico Modugno
‘Volare oh oh, cantare oh oh oh oh… Nel blu degli occhi tuoi blu, felice di stare quaggiù. Nel blu degli occhi tuoi blu, felice di stare quaggiù, con te.’
Het is misschien wel de bekendste Italiaanse songtekst aller tijden, afkomstig uit Nel blu dipinto di blu van Domenico Modugno. De tot dan toe nogal onbekende zanger won er in 1958 het Festival di Sanremo mee.
Een leuke wetenswaardigheid is dat zangers Domenico Modugno en Johnny Dorelli vanwege deze overwinning werden uitverkoren om Italië te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival van datzelfde jaar, dat in Hilversum werd gehouden. Het lied viel zelfs in de prijzen; de Italiaanse heren wisten de derde plek te behalen.
De officiële registratie van het Eurovisie Songfestival uit 1958 kun je via deze link terugkijken. Om recht te doen aan de prachtige titel van dit nummer hieronder ook de net zo prachtige tekst, zodat jullie vanaf nu meer mee kunnen zingen dan de bekende twee woorden 😉
‘Penso che un sogno...
Recepten Zwaardvis uit de oven
Vandaag staat er zwaardvis op het menu, dankzij Loes Janssen Miraglia. ‘De zwaardvis is een snelle, krachtige zoutwatervis. Hij is gemiddeld twee meter lang, maar hij kan wel viereneenhalve meter lang worden. Hij weegt soms wel driehonderd kilo. Door zijn snelheid en zijn kracht wordt hij beschouwd als de nobelste vis.
In het verleden werd zwaardvis in Zuid-Italië alleen gegeten door de rijken. Armere mensen stelden zich tevreden met verse sardines en ansjovis. De allerarmsten konden zich helemaal geen vis veroorloven.
Tegenwoordig is zwaardvis elke dag vers op de markt verkrijgbaar. In ieder geval in Catania, op Sicilië, waar ik een aantal jaren met mijn Siciliaanse partner heb gewoond. Vaak stallen de marktlui de kop met het zwaard als trofee uit.
De vis wordt vooral gevangen in het noordoosten van Sicilië, in de zee rond de stad Messina. De oude Grieken en Romeinen die Sicilië bezet hielden, visten al op zwaardvis. Ze gebruikten antieke methodes en riten. Tijdens de...