Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "genua"

Boeken uit & over Italië

Commandant – een waargebeurd verhaal over moed en mededogen

Over commandant Salvatore Todaro doen er allerlei verhalen de ronde. Hij is een magiër, een fakir, een hypnotiseur die nooit slaapt: voor de bemanningsleden van onderzeeër Cappellini blijft hun commandant, sinds een eerdere verwonding gevangen in een ijzeren korset, een enigma. Todaro’s bemanningsleden hebben geen geheimen voor hem, van koraalvisser-monteur Stumpo, die alles weet over vrouwtjesoctopussen, tot luitenant Stiepovich, onafscheidelijk van zijn viool, en kok Giggino, die in extase raakt door nieuwe mogelijkheden met aardappels… Door hun ogen vertellen Sandro Veronesi en Edoardo De Angelis over het leven aan boord van een onderzeeboot in de Tweede Wereldoorlog: de monotonie, het ruimtegebrek, de spanning tijdens een plotselinge aanval en de beslissing over leven of dood van vriend én vijand die Todaro moet nemen als hij een onbekend Belgisch koopvaardijschip tot zinken brengt. Van filmscenario tot boek Sandro Veronesi – een van de grootste Italiaanse schrijvers –...
Proef het beste van Italië

Drie tips voor het maken van de perfecte pizza van La Pizzata di Luca

Tijdens onze reizen in de laars schuiven we altijd graag aan bij een authentieke pizzeria, waar we genieten van misschien wel het bekendste gerecht van Italië: de pizza. Ook thuis genieten we met regelmaat van een zelf gebakken pizza. Luc van La Pizzata di Luca geeft Erwin daarom drie fijne tips, waardoor je thuis de perfecte pizza op je bord kunt toveren. Kies bloem met de juiste W-waarde Erwin: ‘Een goede voorbereiding is het halve werk – en dat is zeker het geval bij de voorbereiding van het pizzadeeg. Het deeg moet voor het in de oven kan, eerst rijzen. De rijstijd is afhankelijk van de W-waarde van het meel. Het is zeg maar de kracht van de bloem die je gebruikt. Deze waarde kan voor pizzadeeg variëren tussen honderdtachtig en vierhonderd, maar het liefst gebruik je bloem met een waarde tussen tweehonderdtachtig en vierhonderd. Hoe hoger het getal, hoe langer de rijstijd van het deeg. Bedenk dus vooraf goed wanneer je je pizza wil bakken en wanneer je het pizzadeeg gaat...
Piemonte

Casa Domenica Home & More – voor een heerlijke vakantie in prachtig Piemonte

Giorgia, Diego en hun dochtertje Paloma hebben hun droomplek gevonden in het dorpje Monastero Bormida (provincie Asti). Hier ligt Casa Domenica Home & More, hun nieuwe thuis dat ze ook openstellen voor gasten van over de hele wereld en waar ze jou dus ook graag verwelkomen. Ze verhuren drie appartementen waar je je meteen thuis zult voelen: Galli, Olmi en Valla. Buiten wacht een heerlijk zwembad, omgeven door wijngaarden en bossen. Het paradijs in Piemonte! De appartementen van Casa Domenica – Home & More De ruim honderd jaar oude boerderij is opgetrokken uit de speciale steensoort van de Langhe. Giorgia, Diego en Paloma wonen zelf in een deel van de boerderij, terwijl in een ander deel drie appartementen zijn gecreëerd, met prachtig uitzicht op het zwembad en de Val Bormida. ‘Home Nature Relax Food’ – dat zijn de sleutelwoorden die een vakantie in dit schitterende stukje Piemonte aanduiden. Elk appartement is dan ook van alle gemakken voorzien en warm, sfeervol en...
Nieuws uit Italië

100 redenen waarom Italianen van Italië houden – aldus Beppe Severgnini

Wij weten wel waarom we van Italië houden: in Italië drink je de lekkerste cappuccino en espresso, gaat alles met een beetje meer flair en warmte dan in Nederland en Vlaanderen, eet je vaak nog een uitgebreide lunch in plaats van een boterham achter je computer, schijnt de zon gemiddeld genomen veel vaker en uitbundiger, maken ze de beste pizza’s zonder poespas… en zo kunnen we nog even doorgaan. Op economisch en politiek vlak gaat het Italië echter minder voor de wind. Het land ziet zich geconfronteerd met een diepe crisis, die de toekomst niet voor iedereen even rooskleurig en dolce maakt. De kranten komen elke dag opnieuw met negatieve berichten. Machthebbers gunnen elkaar het licht in de ogen niet, nieuwe initiatieven worden voor ze goed en wel van de grond komen weer omver geblazen – om welke reden dan ook. Het resultaat: onrust en onzekerheid. Maar ook: een reden om eens goed naar het land Italië als geheel en naar haar inwoners te kijken. Met trots, want ondanks alle...
Sardinië

De Basilica di Saccargia en andere Pisaanse kerken op Sardinië

Een van de best bewaarde geheimen van Sardinië is de aanwezigheid van enkele prachtige Pisaanse kerken. Verspreid over het eiland, vaak in the middle of nowhere, springen ze ineens te voorschijn. De karakteristieke zwart/witte stenen en de elegante vorm doen je even twijfelen of je niet per ongeluk in Pisa bent beland. Maar het ruige Sardijnse landschap haalt je terug naar de realiteit: dit zijn Pisaanse kerken op Sardinië. Rond 1100 was Pisa, naast Genua, namelijk een van de sterkste zeemachten van Europa. De Pisanen veroverden ook Sardinië en brachten hun architectonische stijl en techniek naar het eiland. Basilica di Saccargia in Codrongianos Een van de bekendste en meest authentieke Pisaanse kerken is de Basilica di Saccargia in Codrongianos (provincie Sassari), die werd ingewijd in 1116. Omdat Sardinië een relatief geïsoleerde geschiedenis kent, is deze kerk, anders dan sommige  kerken in Pisa, niet beïnvloed door de barok. Dit zorgt voor een sobere, bijna verstilde stijl...
Recepten

5x de lekkerste recepten voor zelfgemaakte pesto

Met verse basilicum is het meteen feest in de keuken! Daarom delen we vandaag de vijf lekkerste recepten voor zelfgemaakte pesto. Niet moeilijk te maken, maar honderd keer lekkerder dan uit een potje. En met een pan vol verse pasta zet je in een handomdraai een stukje Italië op tafel! Pesto alla genovese – de enige echte Het enige echte recept voor deze smeuïge saus op basis van basilicum is in Genua ontstaan. Er is zelfs een heus consortium voor pesto, Il Consorzio del Pesto Genovese, die het originele recept voor deze pesto beheert en beschermt, om te voorkomen dat fabrieksmatig gefabriceerde pesto en de echte pesto alla genovese over een kam geschoren worden. Het geheim zit hem in de oorsprong van de ingrediënten: voor de echte pesto alla genovese gebruik je basilicumblaadjes uit de Genuese wijk Pra, olijfolie uit de regio Ligurië, verse knoflook, grof zeezout en zowel pecorino als Parmezaanse kaas. Volgens het consortium krijg je alleen met deze ingrediënten de echte pesto...
Boeken uit & over Italië

Italië, de opkomst van de stadstaten – ontdek de Italiaanse geschiedenis in het hart van de middeleeuwen (1000-1250)

Italië, de opkomst van de stadstaten is het tweede deel van de reeks geschiedenisboeken uit de beroemde serie Storia d’Italia van onder anderen Indro Montanelli, die Alfons Caris uit het Italiaans vertaalt. Na Italië, de donkere eeuwen duik je in dit tweede boek in de geschiedenis van Italië vanaf het jaar 1000, het hart van de middeleeuwen, tot 1250. Een periode waarin het land uit het dal klimt en geleidelijk toegroeit naar een gouden tijdperk. De opkomst van de stadstaten Eerder dan elders in Europa begint het hart van de steden te kloppen. Bedrijvigheid en handel komen op gang, er ontstaan banken en gilden, plattelandsvolk trekt naar de stad. Het groeiend zelfbewustzijn roept ook het verlangen naar autonomie en eigen instituties op. Tegelijk is Italië diep verdeeld. Duitse keizers proberen met wisselend succes hun macht over het schiereiland te behouden en bemoeien zich ook met Kerk en pausschap. De investituurstrijd bereikt een hoogtepunt. Zuid-Italië wordt een prooi van...
Calabrië

Bekijk de kleurrijke murales van Diamante

Street art is de laatste jaren steeds populairder geworden. In steeds meer Italiaanse steden duiken kunstige schilderingen op, zoals je in deze blogs kunt zien. In Diamante (in de regio Calabrië) zijn al meer dan veertig jaar kleurrijke muren te vinden. Hoog tijd om de murales van Diamante met jullie te delen! Il paese dei nasi all’insù Marlou: ‘Diamante is dé stad van de muurschilderingen. Het is met afstand de meest beschilderde stad van Italië. In het hele centrum sieren meer dan driehonderd schilderijen muren en gevels. Niet gek dus dat de bijnaam van Diamante il paese dei nasi all’insù is, de stad waar iedereen met de neus omhoog loopt – om niets van die bijzondere muren te missen. Het centrum is een waar openluchtmuseum. Op elke hoek vind je wel een kunstwerk. Drie jaar geleden bezocht ik Diamante voor het eerst en was ik zeer onder de indruk van de murales. Dit keer was het een feest der herkenning, maar ging ik ook op zoek naar nieuwe kunstwerkjes. ...
Recepten

Venetiaanse appelbeignets met saffraan

Met volop appels in het seizoen en een verlangen naar hartverwarmende gerechten, speurde Manon van eet!verleden in een Venetiaans kookboek uit de middeleeuwen naar comfort food. Met deze kruidige gefrituurde appelbeignets met saffraan in het deeg kom je de koude maanden wel door! Anonimo Veneziano – een Venetiaans kookboek Manon: ‘In de eerste helft van de veertiende eeuw schreef een anonieme auteur in Venetië een prachtig kookboek, het Libro di cucina. De receptenverzameling met honderdvijfendertig recepten staat ook wel bekend als Anonimo Veneziano. Het boek is geschreven in het Italiaans, met een duidelijk Venetiaans dialect, vandaar de naam. In het boek is een rijke collectie recepten te vinden met invloeden uit de Arabische wereld en uit Europa, zoals Frankrijk en Spanje. Veel recepten gebruiken dure ingrediënten en er worden erg veel specerijen aan de gerechten toegevoegd. Dat is wellicht te verklaren doordat Venetië in de veertiende eeuw een belangrijke handelsplaats...
Abruzzen

Vasto en Chieti – twee prachtige steden in de regio Abruzzo

Naast middeleeuwse dorpjes en overweldigende natuur heeft de regio Abruzzo ook een aantal prachtige steden die de moeite van een bezoek waard zijn. In deze blog neemt Tim je mee naar Vasto, aan de kust, en Chieti, een van de oudste steden van Abruzzo. Vasto – prachtig uitzicht op zee Tim: ‘Vasto is een van de mooiste steden van Abruzzo. Het is een heerlijke plek om rond te dwalen. Vooral in de wijk Guasto Gisone, rond de Santa Maria Maggiore, vind je sfeervolle straatjes en piazza’s. Het historisch centrum ligt op een honderdvierenveertig meter hoog plateau, dus je wordt hier en daar opeens verrast door een prachtig uitzicht over de Adriatische Zee en Marina di Vasto, met de haven en brede zandstranden. Een wandeling vanaf het Piazza Rossetti Vasto telt ongeveer veertigduizend inwoners. Het is dus geen grote stad en de meeste bezienswaardigheden liggen niet ver van elkaar dus op één dag kun je alles makkelijk gezien hebben. Een goed begin voor een wandeling door Vasto is...
Boeken uit & over Italië

Het medaillon – prachtig kleinood van Andrea Camilleri

De Siciliaanse schrijver Andrea Camilleri is vooral bekend vanwege zijn verhalen over Montalbano. In deze blog zetten we een ander kleinood van Camilleri in het zonnetje, Het medaillon. Uitgegeven als een speciale jubileumeditie door Serena Libri, in 2007, maar nog altijd even mooi om te lezen. Brigadier Antonio Brancato is hoofd van de post van de Carabinieri in Belcolle, een dorp in de heuvels van Sicilië. Een beminnelijke man met kleine zorgen en een rustig bestaan in een afgelegen dorp. Maar dan wordt de brigadier, op onderzoek buiten het dorp, door iemand met een kalasjnikov onder schot genomen. En van wie is de foto van die man met dat snorretje, die glimlach en die eigenwijze blik? Geen eenvoudige zaak, maar de brigadier vindt een oplossing. Een fragment uit Het medaillon ‘Toen brigadier Antonio Brancato, commandant van de carabinieri in Belcolle, het blaadje van zijn kalender scheurde – iets wat hij elke morgen deed zodra hij zijn kantoor binnenstapte – zag hij dat het...
Piemonte

Casavabene – een fijne en rustige plek midden in de natuur van de Langhe (Piemonte)

Sinds december 2023 zijn Harry en Martine de trotse nieuwe eigenaren van Casavabene. Casavabene is rustig gelegen bij Murazzano, midden in het groen van de heuvels van Piemonte. De vorige eigenaren hebben er een waar paradijs van gemaakt. Harry en Martine zullen dan ook niets aan het concept veranderen. Zelf wonen ze ook bij Casavabene en ze helpen je als gast graag met suggesties voor uitstapjes of activiteiten of bijvoorbeeld het reserveren van een restaurant. Rust, ruimte en gastvrijheid staan centraal! Drie comfortabele en knusse appartementen Casavabene bestaat uit drie appartementen, stuk voor stuk comfortabel ingericht en geschikt voor twee personen. Ook hebben alle verblijven een eigen terras. In overleg is het ook mogelijk om Casavabene als geheel te boeken of een losse kamer bij te boeken. Als gast kun je gebruik maken van het zwembad en de grote tuin. De drie verblijven verschillen qua grootte en sfeer. Appartement Cinghiale is het grootste appartement van Casavabene. Het...