Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Aan de Toscaanse kust – Pietrasanta & Lido di Camaiore

Quel che mi piace è Pietrasanta: bellissima cittadina, con piazza unica, una cattedrale da grande città, e, sfondo, le Alpi Apuane. E che paese all’intorno!’ Zo dichtte de Toscaanse schrijver Giosuè Carducci over Pietrasanta – en we kunnen hem alleen maar gelijk geven.

Pietrasanta-Toscane (1)

Pietrasanta, stad van de ‘heilige steen’, dankt haar naam niet aan het schitterende marmer dat er te vinden is, maar aan de Milanese edelman Guiscardo Pietrasanta, die het ook in het nabijgelegen Lucca voor het zeggen had. Lange tijd viel Pietrasanta onder het bewind van Lucca, waarna het ook een tijd in handen van respectievelijk Florence, Pisa en Genua was.

Pietrasanta-Toscane (16)Pietrasanta-Toscane (15)Pietrasanta-Toscane (11)

Vanaf 1513 werd het bestuurd door de familie De’ Medici, vanuit Florence. Mede dankzij deze familie kwam Michelangelo hier veel en graag. Pietrasanta werd in die tijd echt op de kaart gezet, onder meer doordat paus Leo X Michelangelo de opdracht gaf om een weg aan te leggen van de kust iets ten zuiden van Pietrasanta naar Monte Altissima, een enorm hoge bergtop waar groeven vol kostbaar marmer te vinden waren.

Het bleek echter toch een te kostbare en zware taak om dit marmer vanuit de bergen naar beneden te vervoeren, dus uiteindelijk zijn voor zover we weten alleen Michelangelo’s Mozes en zijn vier slaven uit dit marmer gehouwen.

Om het marmer voor de gevel van de San Lorenzo in Florence te keuren, kwam Michelangelo naar Pietrasanta zelf – om tijd te besparen door de klim omhoog, de bergen in, niet te maken. Op een gedenksteen aan het begin van de de Via Stagio Stagi wordt zijn bezoek herinnerd: ‘In questa casa Michelangelo Buonarroti il 10 marzo 1518 in presenza di Donato Benti architetto e scultore fiorentino stipulava il primo contratto per la facciata del S. Lorenzo a Firenze’.

Ook vandaag de dag is Pietrasanta een echte kunstenaarsstad. In de oude straten stuit je elk jaar weer op bijzondere beelden van moderne kunstenaars. In de zomer van 2012 werden in Pietrasanta bijvoorbeeld de enorme bronzen beelden van Botero tentoongesteld. Ter ere van de tachtigste verjaardag van deze Colombiaanse kunstenaar, sinds 2000 ereburger van Pietrasanta, waren zijn kunstwerken door het hele stadje te zien. Een paard op Piazza del Duomo, een kat op de trappen van de Sant’Agostino…

Pietrasanta-Toscane (8)Botero-Pietrasanta2

Elk jaar is er een andere een kunstenaar die zijn werken in Pietrasanta tentoonstelt. Onder anderen Igor Mitoraj, Marino Marini en Jean-Michel Folon betoverden de inwoners en bezoekers van het stadje met hun beeldende kunst. Vaak schonken ze na afloop van de tentoonstelling een of meer van hun beelden aan de gemeente Pietrasanta, dat als het ware een openluchtmuseum wordt.

Pietrasanta-Toscane (4) Pietrasanta-Toscane (5) Pietrasanta-Toscane (6) Pietrasanta-Toscane (10)

Nóg meer beelden vind je in het Museo dei Bozzetti, waar honderden sculpturen van zowel Italiaanse als internationale kunstenaars te vinden zijn.

Pietrasanta-Toscane (7)

Als kunstliefhebber kun je ook je hart ophalen aan een groot aantal galeries en ateliers: er is er één op elke 1200 inwoners! Struin zeker door de Via Garibaldi en bezoek Studio Sem (aan de Via Sant’Agostino), waar onder anderen de Spaanse kunstenaar Juan Mirò gewerkt heeft.

Maar ook de stad zelf is een waar kunststuk, met haar elegante straten en prachtige monumenten (veelal van marmer) aan de voet van de Alpi Apuane. Betoverend mooi is de Duomo di San Martino, aan het Piazza del Duomo, met een prachtig roosvenster en een opvallend hoge campanile, klokkentoren, uit de zestiende eeuw. Loop zeker ook even binnen om het rijk versierde interieur te bewonderen.

Pietrasanta-Toscane (9) Pietrasanta-Toscane (14)Pietrasanta-Toscane (12)

In het ‘kerkje van de barmhartigheid’, de Chiesa di Sant’Antonio e San Biagio (aan de Via Mazzini), vind je twee fresco’s van de hand van Botero: La Porta del Paradiso (‘de poort naar het paradijs’) en La Porta del Inferno (‘de poort naar de hel’).

Pietrasanta-Toscane (2) Pietrasanta-Toscane (3)

Voor een culinair bezoek reis je het beste op donderdag naar Pietrasanta, als ’s ochtends op het Piazza dello Statuto de wekelijkse markt plaatsvindt. Op zaterdagochtend is er een boerenmarkt op het Piazza Crispi, met verse groente, fruit, bloemen, kaas, wijn en andere delicatessen. Op de eerste zondag van de maand is er Antichità in Piazza, een gezellige antiekmarkt op het Piazza del Duomo. Een week later, op de tweede zondag van de maand, viert men in Pietrasanta La Domenica dei Mestieri, de ‘Zondag van de Ambachten’. Op het Piazza del Duomo kun je dan bij tal van kunstenaars de kunst afkijken.

Voor lunch of diner schuif je aan bij Filippo (Via Stagio Stagi 22, niet ver van het Piazza del Duomo). Dit restaurant is vernoemd naar eigenaar Filippo del Bartolo, die je verwelkomt en ervoor zorgt dat het je tijdens het eten aan niets ontbreekt, maar het is zijn moeder die achter de pannen staat. Proef van haar kabeljauwkroketjes, geniet van haar aspergeflan, van haar polpette en haar intens smakende ragù. Wil je langer van Filippo’s specialiteiten genieten? Naast het restaurant is er ook een sfeervolle bed & breakfast.

Pietrasanta-Toscane-Filippo Pietrasanta-Toscane-Filippo-2

Marina di Pietrasanta & Camaiore
Zin in een dagje strand? Slechts drie kilometer verderop ligt Marina di Pietrasanta, met een kunstige boulevard (ook hier vind je veel beelden in de openlucht) en het uitgestrekte Parco della Versiliana.

Pietrasanta-Toscane (13)

Prachtig zijn ook de kust bij Lido di Camaiore, tussen Marina di Pietrasanta en Viareggio, met uitgestrekte zandstranden, een fijne promenade (met ernaast een fietspad voor wie dit stukje kust van de Versilia wat actiever wil verkennen) en veel kleurrijke tuinen en parken. Je vindt hier ook een aantal restaurants en winkels, maar voor de lekkerste adresjes ga je naar Camaiore zelf.

Camaiore strand (1) Camaiore strand (2)

De charme van Camaiore is heel anders dan die van Pietrasanta. Hier vind je geen robuuste kunstwerken, maar de sfeer van een echt Toscaans stadje. Vul je koffer met allerlei lekkers aan de Via Vittorio Emanuele, waar je de beste delicatessenwinkels van Camaiore vindt. Wip zeker even binnen bij Bonuccelli Salumi (op nummer 9) voor lardo, crema di lardo, rauwe ham en worstjes, kazen, kastanjes, pasta, olijfolie en wijn. Met name de lokale Candia dei Colli Apuani DOC is een aanrader.

Bij Da Pasubio (op nummer 96) stap je binnen voor pizza of focaccia maar vooral voor een stuk torta di ceci (die in Ligurië farinata heet), een taart van kikkererwtenmeel. Met al dit lekkers is het strand van Lido di Camaiore de beste plek voor een picknick.

pier Camaiore

Ontdek nog meer moois aan de Rivièra!

In onze ruim vierhonderdvijftig pagina’s tellende Special ontdek je nog veel meer moois aan de Rivièra – een van de weinige stukjes Italië (en een stukje Frankrijk) waar het het hele jaar goed toeven is. Er heerst altijd een aangenaam klimaat, met zeer zachte winters en zonnige zomers. Er bloeien niet voor niets zo veel kleurrijke oleanders, bougainvilles en zelfs palmbomen!

Bestel deze Special

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, je laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *