Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een rondje varen rondom Capri – bootje varen, cocktails drinken

Een verblijf op Capri is eigenlijk niet compleet zonder een boottocht rondom het eiland. Je kunt een van de standaardbootjes nemen, maar veel leuker is het om zelf met een schipper op pad te gaan. Saskia, Gillian & Holly stapten aan boord bij Vittorio de Martino van Capri Excursions, die je graag de mooiste grotten, baaitjes en stranden van Capri laat zien. We nemen jou ook graag mee op een tocht  langs de Caprese kust. Andiamo?!

varen-Capri-boottocht (2) varen-Capri-boottocht (4) varen-Capri-boottocht (5) varen-Capri-boottocht (7) varen-Capri-boottocht (8) varen-Capri-boottocht (18) varen-Capri-boottocht (20)varen-Capri-boottocht (9) varen-Capri-boottocht (22) varen-Capri-boottocht (24)

Grotta Azzurra
Als je wil, vaart Vittorio je naar de Grotta Azzurra. Deze ‘blauwe grot’ is misschien wel een van de beroemdste plekken van Capri. De mystieke grot zou in Tiberius’ tijd in gebruik zijn geweest als nymphaeum. Na Tiberius’ dood meden de eilandbewoners de grot, die ze Gradola noemden, omdat het er volgens hen zou spoken.

varen-Capri-boottocht-Grota-Azzurra

Dat veranderde pas halverwege de negentiende eeuw, toen August Kopisch, een Duitse professor, en Ernst Fries, een Duitse schilder, onder leiding van de lokale visser Angelo Ferraro de grot binnenzwommen. Ze waren zó enthousiast over wat ze zagen, dat ze aan iedereen die het maar horen wilde vertelden dat ze ‘het licht van een blauwe vlam’ hadden gezien. Het was alsof ze ‘in een ondoorgrondelijk blauw bad lagen’, aldus de Duitse pioniers.

Dat wilden meer mensen ervaren en al gauw werd de Grotta Azzurra een populaire attractie. Om dit natuurwonder te kunnen bekijken, neem je vanaf Anacapri een wandelpad óf je stapt vanaf de boot waarmee je rond het eiland toert over in een van de kleine roeibootjes. De opening is namelijk zo smal en zo laag, dat een gewone boot niet naar binnen kan varen. Je moet soms dan ook bijna plat op je rug liggen om door de rotsspleet naar binnen te dobberen.

Maar dan! De zogenaamde duomo azzurro (‘blauwe dom’) zal diepe indruk maken. Na de lage doorgang opent de grot zich en ontwaar je een grote ruimte, van zo’n vijftig meter lang en dertig meter hoog. Het water is er zo’n vijftien meter diep.

varen-Capri-boottocht-Grota-Azzurra-2 varen-Capri-boottocht-Grota-Azzurra-3

Als je ogen aan het duister in de grot gewend zijn, zie je langzaam het diepblauwe licht door een kier onder de ingang naar binnen schijnen. De schipper vertelt hoe dit bijzondere natuurfenomeen ontstaat: ‘De watermassa absorbeert het gamma van rode kleuren en laat alleen de blauwe kleuren door.’ Dat zorgt voor een buitengewone blauwe reflectie die de hele grot in het blauwe licht zet. Magisch mooi – en als een van de andere schippers dan ook nog eens Vide o mare quant’è bello begint te zingen, uit het lied dat onlosmakelijk verbonden is met Capri, krijgen we kippenvel.

Goed om te weten: de beste tijd om de Grotta Azzurra te bezoeken is tussen 12.00 en 14.00 uur op een zonnige dag met rustige zee. Dan is de grot namelijk op haar blauwst. Voor de Grotta Azzurra betaal je een toegangsprijs van vijftien euro per persoon. Dit wordt niet altijd duidelijk aangegeven als je met een standaard-boottocht vanuit Marina Grande vertrekt, dus wees voorbereid.

Grotten vol kleur en een romantische legende
Naast de Grotta Azzurra is er nog zoveel meer moois te ontdekken in de zee rondom Capri… Er zijn allerlei bijzondere inhammen die je soms ook binnen kunt varen, van de Cala del Rio tot de turquoise Cala del Tombosiello, die wordt bewaakt door militaire forten uit de tijd dat de Bourbons het op Capri voor het zeggen hadden. Soms zie je er prachtig koraal en altijd ontdek je weer een andere kleur blauw in het water.

varen-Capri-boottocht-koraal

Bijzonder mooi zijn ook de Grotta Rossa (‘Rode Grot’), die zijn naam dankt aan de rood/paarse kleur van het water, en de Grotta Verde (‘Groene Grot’), waar je op bepaalde uren van de dag een uniek groen licht kunt bewonderen. Langs de kust ontdekken we ook nog een grot waarin een schedel verstopt lijkt te zitten.

varen-Capri-boottocht-grot-schedel

Vittorio neemt ons ook mee naar de Grotta dell’Amore, met een groot uitgesleten hart in de rotswand. We varen langs oude forten, Romeinse muren, broedende meeuwen en klippen vol geiten.

varen-Capri-boottocht-grot-hartvaren-Capri-boottocht-fortvaren-Capri-boottocht-zeemeeuw varen-Capri-boottocht-zeemeeuw-2 varen-Capri-boottocht-geiten-kliffen (2)

Na Punta Massullo is er nóg een bijzondere grot, met een boven- en een onderverdieping en fantasierijke stalactieten die wel gebeeldhouwd lijken. Vittorio vertelt ons een oude legende van Capri: stelletjes die elkaar een kus geven op het moment dat ze onder de klippen door varen, zullen hun hele leven bij elkaar blijven…

Onze laatste bestemming is de vuurtoren van Punta Carena. Deze vuurtoren is sinds 1867 in werking en na die van Genua is het de grootste en belangrijkste vuurtoren van heel Italië.

varen-Capri-boottocht-vuurtoren

Cocktails & zonsondergang
Na een dagje varen is er niets heerlijker dan op een van de terrassen van Capri van een cocktail genieten. Wij begonnen met een Negroni bij Bar Tiberio en verhuisden vervolgens naar Bar Alberto, om de hoek, voor een prachtige zonsondergang. Cin cin!

Bar-Tiberio-Capri zonsondergang-Capri-Da-Alberto

Zelf een boot huren
Vittorio is natuurlijk niet de enige schipper op Capri. Via Aurora Time Capri kun je niet alleen een boot met schipper regelen voor een tocht rondom het eiland, maar ook zelf een boot huren (ook zonder vaarbewijs).

Er zijn excursies van een dag, maar ook tochten met een overnachting aan boord, een boottocht met romantisch diner bij maanlicht en een excursie naar de Amalfikust (incl. diner). Meer informatie vind je op de website van Aurora Time Capri.

varen-Capri-boottocht-Aurora

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Vincent Rondwijk

    Leuk om hier te lezen over jullie ervaring met een boottocht in Capri. Het lijkt mij ook fantastisch om dat eens in de zomer te doen. Wellicht wanneer onze kinderen wat ouder zijn! De foto’s zijn prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *