Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op pad met een Vespa – onbekende(re) pareltjes tussen Venetië en de Dolomieten

Ciao tutti’s Tim huurde een Vespa bij Vespa Rent Dolomiti. Aan de hand van de routes en tips die eigenaar Paolo heeft verzameld, ontdekte hij tijdens zijn eerste tour de mooiste dorpjes in de regio Veneto.

Vandaag gaat hij op zoek naar een aantal verborgen plekken rondom Vittorio Veneto, van een huis dat zo lijkt weggelopen uit een sprookje tot een bijzonder natuurgebied vol grotten en watervallen.

Vittorio Veneto

Tim: ‘Vandaag verken ik, voor ik op mijn Vespa stap, eerst even de thuishaven van Vespa Rent Dolomiti: Vittorio Veneto. Terwijl ik geniet van een cappuccino, vertelt de barista mij dat het een jonge stad is. In 1866 werden de twee gemeenschappen Ceneda en Serravalle namelijk samengevoegd tot één stad, die de naam Vittorio kreeg, als eerbetoon aan de Italiaanse koning Vittorio Emanuele II.

Het gevecht dat hier in de buurt in november 1918 plaatsvond, ging de geschiedenis in als de slag bij Vittorio Veneto en sinds 1923 luidt de naam van het stadje dan ook officieel Vittorio Veneto.

Als je er rondwandelt, is nog altijd te zien dat dit ooit twee plaatsjes waren. Serravalle, in het noorden, met een grachtje, een Duomo en het mooie Piazza Flaminio, ziet er een stuk idyllischer uit dan het vroegere Ceneda met het Piazza Papa Giovanni Paolo I, waaraan het Museo della Battaglia en de kerk Santa Maria Assunta (de kathedraal) te vinden zijn.

Vanaf dit plein kun je naar boven, naar het Castello di San Martino, een kasteel dat nu gebruikt wordt als bisschopszetel en helaas niet toegankelijk is voor bezoekers. Je hebt van bij het kasteel wél een mooi uitzicht over de omgeving, waar ik met mijn Vespa heerlijk doorheen mag toeren.

La Casa del Libro – een huis uit een sprookje

Ik hoef niet ver te rijden om vanaf Vittorio Veneto in de Pre-Alpen te komen. Een paar kilometer noordwaarts en je bevindt je al tussen serieuze bergen. Af en toe rijd je door een dorpje, zo nu en dan heb je uitzicht op een donkerblauw meer. Houd er wel rekening mee dat hoe verder je rijdt, hoe hoger je komt en hoe kouder het wordt.

Ik houd rechts bij het Lago di Santa Croce en rijd door dorpen langs het meer die in de zomer in badplaatsen veranderen. Halverwege het meer sla ik rechtsaf richting mijn eerste reisdoel, Tambre.

Langs kronkelwegen kom ik hoger en hoger en na wat zoeken zie ik het huis waarvoor ik gekomen ben. Het dak is een omgekeerd open boek, de schoorsteen is een vulpen, het hek bestaat uit kleurpotloden en de poort is in de vorm van een bril.

De houten blokken waarmee het huis gebouwd is, hebben allemaal de vorm van een boek. Het kan niet missen: dit is La Casa del Libro, ‘het huis van het boek’, dat in 1995 werd gebouwd dor de Venetiaanse beeldhouwer Livio de Marchi. Het lijkt zo weggelopen uit een sprookje. Iedereen die iets met boeken heeft, zal hiervan genieten en ik zou er zo mijn intrek willen nemen.

Foresta del Cansiglio – een woud vol herten

De rest van de route wacht echter op me. Ik vervolg mijn weg en rijd via Spert al snel het uitgestrekte Foresta del Cansiglio in. Dit woud is eeuwenlang de voorraadschuur van hout voor de Venetiaanse vloot geweest en staat bekend om zijn vele herten.

Dichte stukken bos worden afgewisseld met uitgestrekte grasvlaktes. Je kunt er kilometers rijden zonder ook maar iemand tegen te komen, maar op een gegeven moment begin je weer te dalen en kom je steeds vaker langs plukjes huizen.

Grotte del Caglieron – wandelen langs watervallen

Niet ver van Vittorio Veneto, in de gemeente Fregona, kun je de Grotten van Caglieron bezoeken. Of grotten, het is eigenlijk meer een diepe kloof met links en rechts wat kleine grotten. Heel wat anders dan de onderaardse ruimtes die we kennen uit onder meer Frasassi.

De kloof is ontstaan door uitslijping door water en door de winning van de zandsteen door de mens. Dat zandsteen, leverde al in de zestiende eeuw het materiaal voor de constructie van deurposten en lateien, die nog te vinden zijn in sommige huizen in Vittorio Veneto en omgeving.

Je loopt over houten bruggen langs watervallen naar beneden, hetgeen spectaculaire plaatjes oplevert. Na al dit natuurschoon bewonderd te hebben, spring ik weer op mijn Vespa, klaar voor de laatste etappe terug naar Vittorio Veneto, waar een sprankelend glas prosecco op me wacht…’

Verken de regio Veneto met Vespa Rent Dolomiti

Ook op een Vespa door de proseccoheuvels toeren en de mooiste dorpjes van de regio Veneto bezoeken? Kijk voor meer informatie op VespaRentDolomiti.it. Om alle details voor je gewenste Vespatour(s) af te stemmen, kun je contact opnemen met eigenaar Paolo via info@rentdolomiti.com of via 0039-3472648885.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Prima, mooi om de streek te verkenen met een vespa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *