Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op een Vespa naar de mooiste dorpjes van de regio Veneto

Van alle Italiaanse regio’s trekt Veneto jaarlijks de meeste toeristen. Natuurlijk gaat het grootste deel daarvan naar Venetië en naar Verona, maar er is veel meer te zien en te doen in dit gebied, zeker als je de steden achter je laat en het groene platteland verkent, vol wijngaarden waar de druiven voor flessen vol bruisende prosecco groeien.

Ciao tutti’s Tim huurde een Vespa bij Vespa Rent Dolomiti in Vittorio Veneto. Aan de hand van de routes en tips die eigenaar Paolo heeft uitgestippeld, ontdekt hij de mooiste dorpjes van de regio Veneto.

Besneeuwde bergtoppen en prille proseccodruiven

Tim: ‘Zo’n zestig kilometer boven Venetië wordt het landschap al snel heuvelachtig en zie je de besneeuwde toppen van de Pre-Alpen liggen. Hier zoef ik dwars door het gebied waar de allerbeste prosecco wordt gemaakt, grofweg tussen Conegliano en Valdobbiadene.

De naam prosecco is beschermd en mag alleen gebruikt worden voor wijn uit een beperkt aantal provincies in de regio’s Veneto en Friuli-Venezia Giulia, maar alleen de wijn uit het gebied rondom Conegliano en Valdobbiadene mag het DOCG-keurmerk dragen (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) en zich daarmee de allerbeste prosecco ter wereld noemen.

Het is begin april als ik deze tocht maak, maar de lente wil nog niet echt beginnen. De groene heuvels staan vol met wijnranken, maar de druiven wachten op de eerste zonnestralen om onder de blaadjes uit te piepen.

Cison di Valmarino – oude watermolens en geroosterde vleesspiesjes

Mijn Vespa rolt makkelijk door de heuvels en de eerste bestemming komt na een dik half uur in zicht. Cison di Valmarino is een van de mooiste dorpen van Italië. Dat is niet alleen een persoonlijke mening, maar een officiële titel: Cison di Valmarino staat namelijk op de lijst van de borghi più belli d’Italia.

Ik stop even op het bruggetje voor ik het dorp in ga om te genieten van het kleine riviertje dat trapsgewijs naar je toestroomt. Ik dwaal door de kleine straatjes en drink een cappuccino op het dorpsplein en ga dan de trap af naar beneden om Le Vie dell’Acqua te volgen, die je langs de Rujo het bos invoeren, naar de Valle di San Daniele, waar je enkele oude molens vindt.

Ben je er rond etenstijd, bestel dan de culinaire specialiteit van Cison di Valmarino. De inwoners van dit dorpje zijn meesters in het maken van spiedi. Deze vleesspiesjes worden vijf tot zes uur lang (!) geroosterd tot een verrukkelijke delicatesse, die vaak geserveerd wordt met polenta en met een glaasje prosecco uit de omliggende heuvels.

Een bijzonder stukje geschiedenis komt tot leven in het Museo della Radio d’Epoca, met ruim zeventig radio’s uit de jaren twintig tot de jaren zeventig van de vorige eeuw. Mét oude reportages, video’s, radiomeubels en bijzondere accessoires.

CastelBrando – imposante erfenis van de Romeinen

Als het goed is, heb je hoog boven het dorp al een kasteel zien liggen: CastelBrando. Dit indrukwekkende verdedigingswerk uit de tijd van de Romeinen torent ruim honderd meter boven de daken van het dorpje uit.

In de Romeinse tijd was er een garnizoen gelegerd dat voor bescherming moest zorgen tijdens de aanleg van de Via Claudia Augusta, een belangrijke verbindingsweg tussen de Povlakte en het tegenwoordige Oostenrijk.

Sinds de Romeinen is het fort in vele handen geweest en heeft het onder meer dienst gedaan als klooster en hospitaal. Na een uitgebreide restauratie biedt het tegenwoordig onderdak aan een viersterrenhotel, een museum en een theater.

Je kunt via de openbare weg naar boven scooteren of lopen maar het is leuker om met de kabelspoorweg te gaan (voor slechts één euro). Je kunt dan rond het kasteel lopen, het museum bezoeken, een drankje drinken en natuurlijk genieten van het uitzicht op Cison di Valmarino aan de ene en Valmareno aan de andere kant.

Voor wie het kasteel uitgebreid wil bezoeken, zijn er (tegen betaling) ook rondleidingen met een gids die je alle details over het CastelBrando vertelt.

Wil je langer van het kasteel en het uitzicht genieten? Dat kan! Je kunt hier namelijk ook blijven overnachten en ontwaken als een echte kasteelheer of -dame. Boeken kan via deze link.

Follina – weldadige rust in een kloostertuin

Zo’n vier kilometer verder westwaarts ligt het dorp Follina. Ook dit plaatsje mag zich tot de borghi più belli d’Italia rekenen. Wat je na een wandeling door de straatjes van Follina zeker niet over mag slaan, is de tuin van het klooster Abbazia di Santa Maria. Ondanks de drukte straalt de kloostertuin met de mooie zuilengangen een weldadige rust uit. Je hoeft de bezoekers maar even weg te denken en ziet als het ware de broeders prevelend door de zuilengang lopen.

Possagno – de geboorteplaats van Canova

Op weg naar Bassano del Grappa stop ik even in Possagno, een kleine plaats met een groots monument. Hier stond in 1757 de wieg van de neoclassicistische beeldhouwer Antonio Canova, die we onder meer kennen van het prachtige beeld van Amor en Psyche dat in het Louvre staat.

In 1819 ontwierp Canova een tempel, geïnspireerd op het Pantheon in Rome, als geschenk aan zijn geboortedorp. Na zijn dood in 1822 is zijn lichaam hierin bijgezet. Het is even een klim om boven op de heuvel te komen, maar het is zeker de moeite waard om dit mausoleum van dichtbij te bewonderen.

Bassano del Grappa – sfeervol stadje aan de Brenta-rivier

Aan de voet van de Monte Grappa ligt Bassano del Grappa, een stad met een goed bewaard historisch centrum. Het is een mooie wandeling van het Piazza Garibaldi via het Piazza Libertà, waaraan de kerk San Giovanni Battista en de Loggia del Podestà staan, over het Piazzotto Montevecchio naar de Ponte Vecchio (of Ponte degli Alpini). Deze houten brug uit 1569, die de rivier de Brenta overspant, werd gebouwd door de beroemde architect Andrea Palladio.

Verder is een bezoek aan het castello een aanrader, maar ik raad je aan om hier vooral lekker rond te dwalen en te genieten van de mooie winkeltjes en gezellige terrasjes.

Asolo – de stad van de honderd horizonnen

Om bij het dorp Asolo te komen, dat ook op de lijst van de borghi più belli d’Italia staat, moet je eerst een flink stuk omhoog. Asolo ligt namelijk ruim tweehonderd meter boven zeeniveau. Gelukkig zoeft mijn Vespa gestaag omhoog.

Als ik over de muur van het kasteel van Caterina Cornaro loop, dat nu een theater en restaurant huisvest, geniet ik van het weidse uitzicht. Ik begrijp meteen waarom Asolo de bijnaam La Città dei Cento Orizzonti, ‘de stad van de honderd horizonnen’, heeft gekregen.

Deze bijzondere benaming was een van de mooiste complimenten die de dichter Giosuè Carducci de stad had kunnen geven. Hij was vast net zo onder de indruk van het authentieke dorpje met zijn steegjes, bogen, bijzondere vensters met kleurrijke luiken, balkonnetjes vol bloemen en mooie fresco’s als ik…

Het lijkt of de tijd hier stil heeft gestaan. In de kathedraal uit 1747 kun je een mooi altaarstuk van Lorenzo Lotto bewonderen. Daarna is het tijd om aan te schuiven in een van de wijnbarretjes en net als in Venetië cicchetti te bestellen, allemaal lekkere hapjes, vergezeld van een glas bruisende Asolo Prosecco Superiore DOCG, waarvoor de druiven op de omliggende wijngaarden worden verbouwd.

Villa Barbaro – een van Palladio’s paradepaardjes

Andrea Palladio, de architect van de Ponte Vecchio in Bassano del Grappa, heeft nog veel meer moois ontworpen in de regio Veneto, met name een groot aantal villa’s die sterk geïnspireerd zijn op Romeinse tempels.

Een van die villa’s is Villa Barbaro (ook wel Villa di Maser genoemd), in het plaatsje Maser, niet ver van Asolo. Ik stond er helaas voor een gesloten deur, maar het is ook op afstand de moeite waard voor een korte tussenstop. De villa werd gebouwd tussen 1550 en 1560 in opdracht van de gebroeders Barbaro. Sinds 1996 staat de villa samen met een groot aantal andere meesterwerken van Palladio op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Nervesa della Battaglia – vliegtuigen uit de Eerste Wereldoorlog

Voor wie van geschiedenis én van vliegtuigen houdt, is een bezoek aan de Jonathan Collection bij Nervesa della Battaglia een must. In een originele hangar uit de Eerste Wereldoorlog staat een indrukwekkende verzameling historische vliegtuigen, zoals de driedekker Fokker DR.I waarin de ‘Rode Baron’ Manfred von Richthofen vloog.

In veel van de toestellen wordt op gezette tijden nog gevlogen. Aangezien het weer is opgeklaard, staan de eerste twee toestellen al startklaar.

Castello di San Salvatore – een van de grootste kastelen van Noord-Italië

Na deze duik in de geschiedenis steek ik de rivier de Piave over en rijd naar Susegana, naar het Castello di San Salvatore, een van de grootste kastelen van Noord-Italië. Het wordt nu gebruikt voor culturele evenementen en is helaas niet toegankelijk voor bezoekers. Rondom het kasteel kun je gelukkig wel genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving.

Molinetta della Croda – een schilderachtige watermolen

Langzaam rijd ik terug naar Vittorio Veneto. Een stuk noordwaarts in de Lierza-vallei, langs de weg die de dorpen Refrontolo en Rolle verbindt, kom ik plots de schilderachtige Molinetta della Croda tegen.

Deze watermolen uit 1630 is behalve een lust voor het oog ook een bron van informatie over het harde bestaan van arme mensen uit vervlogen eeuwen. Voor een klein bedrag mag je naar binnen om te zien hoe de maalinrichting werkt en je te verbazen over hoe mensen in de kleine vertrekken konden leven.

Gelukkig wacht mij een ruime hotelkamer, waar ik even bij kan komen van alle indrukken van vandaag en me kan voorbereiden op de Vespa-route van morgen. Maar daarover vanmiddag en morgen meer!’

Ook op een Vespa door de proseccoheuvels toeren en de mooiste dorpjes van de regio Veneto bezoeken? Kijk voor meer informatie op VespaRentDolomiti.it. Om alle details voor je gewenste Vespatour(s) af te stemmen, kun je contact opnemen met eigenaar Paolo via info@rentdolomiti.com of via 0039-3472648885.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *