Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Per auto over het Canal Grande

Een van de opvallendste dingen in Venetië – zo vinden wij althans- is dat je er geen verkeersgeluiden hoort zoals we die in Amsterdam gewend zijn. Geen rinkelende trams, toeterende auto’s of bellende fietsers. Hier in Venetie is het veel stiller. Op het geluid van de gemotoriseerde vaporetti en andere boten op het Canal Grande na, hoor je nauwelijks verkeer – gewoonweg omdat het er niet is.

Dat dachten we althans, tot we afgelopen week een auto over het Canal Grande zagen rijden. Met eigen ogen, want anders zouden we het niet hebben geloofd. We moesten een paar keer met onze ogen knipperen. We hadden maar een half glas wijn gedronken bij de lunch, maar we dachten even dat de alcohol in combinatie met de warmte met ons op de loop ging.

Niets bleek echter minder waar, daar op het Canal Grande reed (of voer, of dreef, of dobberde) een Ferrari. Een houten Ferrari, dat wel, maar met alles erop en eraan zo leek het.

Livio-Marchi1

We gingen ter plekke op onderzoek uit Na een tijdje van het kastje naar de muur te zijn gestuurd, besloten we eerst een espresso te drinken aan de bar. En zoals dat zo vaak in Italië het geval is, kregen we van de barista antwoord op onze vraag.

De houten Ferrari is een creatie van Livio De Marchi, een Venetiaanse beeldend kunstenaar die de meest bizarre dingen van hout maakt. Een auto die kan varen dus, maar ook een houten jas voor aan de kapstok, een tafelkleed, ondergoed, teddyberen…

Al deze dingen (behalve de auto natuurlijk) horen zacht en aaibaar te zijn, waardoor we de barista wat vreemd aankeken. Van hout? Hadden we dat goed gehoord? Maar het klopt, De Marchi maakt het liefst dingen van hout die in eerste instantie niet voor de hand liggen om van hout te maken. Als geen ander ziet hij het leven in het hout, zoals Michelangelo dat zag in het blok marmer dat hij ging bewerken. De Marchi ziet al de plooien, de welving, de vitaliteit die het hout aan een voorwerp kan geven. Hij heeft dan ook een behoorlijk oeuvre op zijn naam staan. Een kleine selectie:

Livio-Marchi4 Livio-Marchi6 Livio-Marchi7

De Marchi bouwde elders in de regio Veneto ook een echt boekenhuis, dat helemaal is opgebouwd uit houten boeken, met een bril als toegangspoort en een hek van vulpennen en potloden. Wat zouden we daar graag eens een weekje schrijven…

Italia, Veneto, Tambre d'Alpago (Tv), La casa dei libri di Livio de Marchi, legnoHouse-of-Books-2foto’s: Livio De Marchi

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Wat geniaal dat die man een boot heeft gemaakt in de vorm van een auto!

  2. Rijschool leiden

    Het is indd een super gave boot! Persoonlijk vind ik die jas een stuk moeilijker er uit zien en ook veel mooier 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *