Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Beleef de middeleeuwen in Lazise – ontdek de mooiste bezienswaardigheden & de lekkerste adresjes

Dat Lazise, een van de bekende plaatsjes aan het Gardameer, een middeleeuws verleden heeft, valt meteen op. In het oog springen vooral het imposante Castello Scaligero en de oude muren, maar in het hele centrum vind je veel historische monumenten en bijbehorende karakteristieke steegjes.

Vanwege de strategische ligging (vlak bij stranden, campings en pretparken) is Lazise een drukbezochte plek, die je als liefhebber van geschiedenis en cultuur misschien het liefst buiten het hoogseizoen bezoekt. De zomer is daarentegen zonder twijfel de levendigste tijd van het jaar om Lazise te ontdekken.

Bekijk het Castello Scaligero – het kasteel van Lazise

Door een van de drie poorten in de middeleeuwse muren (die zijn opgetrokken in 1329), de Porta San Zeno, de Porta del Lion en de Porta Cansignorio, wandel je het oude centrum van Lazise binnen.

De eerste eyecatcher is het Castello Scaligero, het kasteel van Lazise dat helaas niet voor bezoekers geopend is. De reden daarvoor is dat het kasteel nog altijd bewoond wordt!

Het Castello Scaligero dateert uit de negende eeuw (die originele, middeleeuwse structuur zie je nog steeds terug in de vijf torens), maar de mooie tuin werd pas in de negentiende eeuw aangelegd dankzij Gian Battista Buri, de eigenaar van de nabij het kasteel gelegen Villa Bernini.

Hij kocht het Castello Scaligero in 1871 en liet de tuinen aanleggen en de nazaten van de familie Buri-Bernini zijn tot op de dag van vandaag de eigenaren van het kasteel.

Bezoek de parochiekerk Santi Zenone e Martino

Waar je wel binnen een kijkje mag nemen, is in de parochiekerk Santi Zenone e Martino. Waarschijnlijk werd al in de twaalfde eeuw op deze plek een kerk gewijd aan San Zenone gebouwd.

In die tijd was het nog slechts een kapel, die toebehoorde aan de grotere parochiekerk van San Martino. Deze kerk lag echter buiten de muren van Lazise en werd in 1528 door rondtrekkende troepen van Karel V zwaar beschadigd.

Daarna werd de parochiezetel voor alle zekerheid verplaatst naar de veiligere kerk van San Zenone, die vervolgens de dubbele benaming Santi Zenone e Martino kreeg.

De huidige kerk dateert echter nog weer van een latere periode: ter vervanging van de oude romaanse kerk, die niet meer toereikend was voor de groeiende gemeenschap, werd in 1888 de huidige, neoklassieke parochiekerk ingewijd.

Wandel naar de Antica Dogana Veneta

Vanaf de kerk is het een korte wandeling naar het levendige Piazza Vittorio Emanuele, vol winkels, restaurants en bars.

Vanaf daar loop je zo door naar de porto, de haven van Lazise, met als symbool de Antica Dogana Veneta. Dit veertiende-eeuwse monumentale pand diende ooit als arsenaal van de Republiek Venetië. Daarna werd het een douanekantoor (dogana) voor de invoerrechten van goederen die werden verhandeld tussen Lombardije en Venetië.

Na de val van de Republiek Venetië verloor het gebouw zijn functie als douanekantoor. Tegenwoordig worden er speciale evenementen en bruiloften georganiseerd.

Bewonder de fresco’s in de San Nicolò

Naast de Antica Dogana Veneta prijkt de klokkentoren van de San Nicolò. Ook deze kerk dateert uit de twaalfde eeuw. Hij is gewijd aan San Nicola uit Bari, de beschermer van (onder meer) zeelieden die bij ons beter bekend staat als Sint-Nicolaas of Sinterklaas.

Het interieur van de San Nicolò is minder sober dan dat van de parochiekerk. Je bewondert een mooi doopvont uit de vijftiende eeuw, een Madonna in Byzantijnse stijl en vooral prachtige fresco’s die worden toegeschreven aan de school van Giotto.

Wandel over de boulevard van Lazise

Hier begint ook de boulevard van Lazise, oftewel de Lungolago, waar je heerlijk kunt flaneren en genieten van het mooiste uitzicht op het Gardameer.

Slenterend langs de oever kom je twee monumenten tegen: een bronzen beeld dat de kleine zeemeermin van het meer voorstelt en een ander dat Lazise eert als de eerste vrije gemeente in Italië.

Schuif aan bij de lekkerste adresjes van Lazise

Na al dat wandelen is het tijd voor een koffie, aperitivo of een overheerlijke gelato. Voor alle drie schuif je aan op het terras van La Cremeria di Lazise (Via Fontana 8-10). Samen met Il Gelato di Angelina (Corso Ospedale 27) is dit wat ons betreft de beste ijssalon van Lazise.

foto’s: La Cremeria di Lazise

Wil je een lekker hapje eten in Lazise? Dat kan op talloze plekken, maar aan het water is natuurlijk het leukst. Een fijn restaurant in de pittoreske oude haven is La Taverna da Oreste (Via Fontana 32), tegenover de Antica Dogana Veneta.

Het is gespecialiseerd in vis, maar je kunt er ook goed vlees eten. Op het gezellige terras is het goed toeven. Het is een gewilde plek om te eten, dus als je zeker wil zijn van een tafeltje, dan kun je het beste even reserveren.

foto’s: La Taverna da Oreste

Wil je pal aan de promenade, langs de zuidelijke oever van het Gardameer, genieten van de lekkerste visgerechten en andere Italiaanse specialiteiten, en dat in een prachtige negentiende-eeuwse villa die ooit toebehoorde aan prinses Caterina Strauss?

Dat kan bij Ristorante Classique (Lungolago Marconi). Let op: ook dit restaurant is populair en het is aan te raden om hier te reserveren.

foto’s: Ristorante Classique

Wil je de (vooral in het hoogseizoen) drukkere restaurants aan het meer liever vermijden? Een stukje landinwaarts, in de heuvels van Lazise, vind je L’Altra Idea (Vicolo Pissarole 53), een fijn familierestaurant-pizzeria met een prachtig uitzicht en een leuk speeltuintje voor de kinderen.

Strijk neer op de stranden van Lazise

De gemeente Lazise staat bekend om de vele stranden. Een van onze aanraders is het Spiaggia delle Rose, een klein kiezelstrand met een lange houten pier.

Buiten het centrum ligt het Spiaggia Lazise, een groter zandstrand. Even ten zuiden van Lazise ligt het strand van Porto Pacengo, met stroken gras en grind, waar het vaak wat rustiger is.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *