Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op fietsvakantie in de regio Veneto

Veneto is een mooie regio voor een actieve vakantie. Natuurlijk zijn er ook vele culturele hoogtepunten, maar deze kun je perfect combineren tijdens een meerstedentrip op de fiets, zoals Rutger van Rudi Rides deze zomer deed.

In deze blog neemt hij je graag achterop en deelt hij zowel zijn ervaringen als een aantal praktische tips voor een fietsvakantie van Bassano del Grappa naar onder meer Padova, Treviso en natuurlijk Venetië.

Combineer het sportieve met rijke culturele historie

Rutger: ‘Tijdens deze fietsvakantie heb ik bijna elke dag een andere stad bezocht. Tussendoor geniet je van prachtige natuur: bergen, bossen en speciaal aangelegde fietspaden langs bijvoorbeeld de rivier de Brenta.

Het is meestal niet druk qua andere fietsers of auto’s (afgezien van de Dolomieten), maar het feit dat de Giro d’Italia hier vaak doorheen voert, zorgt wel voor goede routes.

In deze blog focus ik met name op het ‘middengebergte’ van de regio Veneto. Dit is ook zeker voor recreatieve fietsers goed te fietsen. De echte wielerfanaten kiezen misschien eerder voor de Dolomieten, waarover ik een andere keer meer zal vertellen.

Het middengebergte van de regio Veneto

Een mooie uitvalsbasis voor het middengebergte van Veneto zijn Bassano del Grappa of Marostica. Vanaf hier kun je verschillende mooie routes fietsen, met rustige klimmetjes in combinatie met mooie stops.

Verder naar het zuiden zijn er geen bergen meer, dus dat is voor de liefhebber die het liefst op voornamelijk vlak terrein fietst.

Maak slim gebruik van je fiets in de trein

Het fijne aan Bassano del Grappa is dat het een treinstation heeft. Fietsen kunnen altijd mee. Voor € 3,50 heb je een dagkaart voor je fiets en hoef je je fiets niet te demonteren. Je koopt deze fietsdagkaart bij het loket op het station, in combinatie met je (regionale) treinticket (dat je eventueel ook online kunt kopen).

In iets meer dan een uur ben je vanuit Bassano del Grappa in Venetië, Treviso of Vicenza (voor vijf tot zeven euro voor een enkele reis, tweede klas). Daardoor wordt je bereik veel groter en kun je veel verschillende routes afleggen, zonder dat je steeds op dezelfde plek moet starten en eindigen. De treinen zijn voor fietsers zeer aangenaam; er is meer ruimte en de fietsplekken zijn geen verkapte zitplaatsen.

Op de fiets langs de Brenta

Een van mijn favoriete routes gaat vanaf Marostica/Bassano del Grappa richting Valstanga, door glooiend landschap om zoveel mogelijk autoverkeer te vermijden. Een aanrader is het pad van Crosara naar Valrovina via Placca (dit kan ook op het einde als je in Bassano del Grappa begint).

Daarna fiets je een groot stuk langs de rivier de Brenta, met voor het grootste gedeelte een verhard fietspad. Hier fiets je ongestoord door ander verkeer.

De diehards kunnen er daarna voor kiezen om naar Foza te fietsen. Tussen Valstanga en Foza ligt een klim zonder naam van bijna vijftien kilometer, met een stijging van gemiddeld 6,4%. Je fietst deels beschut door hoge bomen, maar dit is niet aan te raden tijdens de warmste uren van de dag.

Uiteindelijk bereik je via een lang glooiend stuk Asiago, met ruime keuze aan restaurants en bars. Ik heb hier heerlijk gegeten bij restaurant/pizzeria Montenapoleone.

Nadat je weer aangesterkt bent, volgt het laatste deel van de route. Met nog tweehonderd hoogtemeters te gaan, is het bijna alleen nog dalen, maar haast je niet, want de omgeving is prachtig en het voelt alsof je in een wintersportgebied bent (wat feitelijk ook zo is natuurlijk, al zijn de skiliften op één hand te tellen).

Deze route is afhankelijk van je startpunt iets meer of minder dan vijfentachtig kilometer en bevat tussen de vijftien- tot achttienhonderd hoogtemeters.

Hoogtepunt in de buurt: de Monte Grappa

Wat natuurlijk niet mag ontbreken, is de beklimming van de Monte Grappa nabij Bassano del Grappa. In een ronde van zeventig kilometer en tweeduizend hoogtemeters pak je deze mooie maar uitdagende ronde.

Het uitzicht boven op de Cime de Grappa is adembenemend mooi, want het is het einde van de bergketen hier. Er wordt zelfs gezegd dat je op heldere dagen Venetië kan zien liggen (toch wel zeventig kilometer verderop, hemelsbreed!). Ik heb Venetië helaas niet gezien, maar wel genoten van het uitzicht.

Vanuit Bassano del Grappa is de klim bijna twintig kilometer lang. De startlocatie van de ‘zware’ kant is Semonzo, ten noordoosten van Bassano. De klim is vanaf hier gemiddeld al 8,1%. Als je weet dat er ook nog een stuk afdaling inzit, halverwege, dan betekent het dat dit een zware klim is, die alleen voor echt getrainde wielrenners aan te raden is.

Mocht je een iets eenvoudigere klim willen maken, naar dezelfde top, begin dan in Romano d’Ezzelino, ten noorden van Bassano. Vanaf hier is het gemiddelde 6% over ruim zesentwintig kilometer. Afdalen gaat naar Pederobba (vijfentwintig kilometer), om vandaar terug te keren naar Bassano.

Een multistedentrip op de fiets

Als je iets minder van klimmen houdt, maar wel verschillende steden in Veneto wil zien, dan kan dat ook uitstekend op de (race)fiets. Het mooie is namelijk, dat de afstanden tussen deze steden niet groot zijn. Ideaal om te fietsen dus!

Ik heb een mooie reis samengesteld waarbij je elke ochtend vijftig kilometer fietst en ’s middags een stad bezoekt. Je bagage kun je laten vervoeren, maar je kunt ook kiezen voor een minimale aanpak met bikepack en je vijf kilo wegende bagage zelf achter op je racefiets meenemen.

Van Bassano del Grappa naar Treviso

Hoogtepunten op de route van Bassano del Grappa naar Treviso (vijfenzestig kilometer driehonderddertig hoogtemeters) zijn de tocht langs uitgehouwen beelden rondom Malgara, een afdaling naar Asolo en een rondje door het prachtige centrum van Asolo. Verder is het heerlijk vlak. Mocht je meer uitdaging willen, dan kun je de Monte Grappa meepakken op deze route.

Eenmaal in Treviso is het heerlijk struinen door de sfeervolle straten, over de prachtige pleinen en langs het water, met genoeg fijne adressen voor een lekker diner.

Rutger en Saskia bij Osteria Ostile in Treviso

Van Treviso via Venetië naar Padua

Vanuit Treviso trap je eerst naar Venetië en vervolgens naar Padova (tachtig kilometer, tweehonderd hoogtemeters). In Venetië zelf mag je niet fietsen, dus daar moet je je fiets achterlaten en de stad te voet verkennen.

Als je niet per se Venetië in hoeft, kun je prachtig langs het water fietsen en daar de contouren van de stad aanschouwen. Ook leuk is een fietstocht van het Lido naar het eilandje Pellestrina.

Als je Venetië graag uitgebreider wil bezoeken, kun je een dag extra in Treviso verblijven en vandaar een dagtocht naar Venetië maken. Met de trein doe je er maar een dik half uur over.

In deze omgeving zijn talloze prachtige villa’s te vinden, waarvan je er een aantal kunt bezoeken, zoals Villa Pisani of Villa Tiepolo Passi.

Van Padova naar Vicenza en weer terug naar Padova

De rit van Padova naar Vicenza mag dan kort zijn, met een omweg bereik je prachtige nationale parken. Ten zuiden van Padova ligt het Parco Regionale dei Colli Euganei. Met kleine klimmetjes zoals de Monte Miego vanuit Torreglia of een drie kilometer lange klim van Villa di Teolo naar Teolo. Eenmaal boven geniet je van prachtige uitzichten (Passo del Vento) en een mooie waterval (Cascata Schivanoia).

Van Vicenza via Marostica terug naar Bassano

Vanaf Vicenza is het een korte rit naar Bassano del Grappa, maar vergeet niet om naar Marostica te fietsen. In het historische centrum staat een groot kasteel dat zeshonderdvijftig jaar geleden werd gebouwd, omgeven door twaalf meter hoge muren. Het is al van veraf te zien, omdat het deels op een heuvel is gebouwd.

Wie wil, kan een twintig kilometer lange ronde rondom Marostica maken, maar let op: deze bevat zeer steile klimmetjes, waaronder Strava-segment ‘Inverno wall climb’. Misschien de moeite waard om de KOM die op dit moment op mijn naam staat aan te vallen…’

Laat je reis organiseren door Rudi Rides

Staat een fietsvakantie in de regio Veneto op jouw wensenlijst? Neem dan contact op met Rutger van Rudi Rides. Met expertise in deze regio en op de tientallen fietsroutes kan hij een prachtige reis op maat samenstellen. In dit artikel lees je hoe een groep vrienden zo’n reis op maat hebben ervaren.

Hoeveel kilometer dat per reis is en hoe zwaar het moet zijn, mag je zelf bepalen. Bagagevervoer kan Rutger desgewenst ook voor je regelen.

Op groepsreis met Rudi Rides

Ga je liever op groepsreis naar Italië met Rudi Rides? Dit kan nog in september – de mooiste fietsmaand, naar Puglia en de Amalfikust of naar de Italiaanse Alpen. Moet je nog even aan je conditie werken? Volgend jaar organiseert Rudi Rides vanaf april weer fietsreizen naar Italië.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *