Home » Reizen door Italië » Venetië » De 3 mooiste bibliotheken van Venetië
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De 3 mooiste bibliotheken van Venetië

Nu de eerste wens van onze Bucket List ons hoofd in Venetiaanse sferen heeft gebracht, zullen we de stad de komende dagen nog eens wat verder uitdiepen, ook omdat een aantal van jullie er binnenkort heen gaat en om een paar leuke, unieke tips heeft gevraagd. Allereerst drie schitterende bibliotheken. Wellicht niet de meest voor de hand liggende plek om als toerist heen te gaan, maar deze drie hebben dan ook stuk voor stuk iets bijzonders.

Biblioteca Marciana
Deze bibliotheek, die is vernoemd naar de heilige Marcus, ligt aan het bekendste plein van de stad, het Piazza San Marco. Het is een van de oudste bibliotheken in heel Italië en de collectie klassieke teksten is een van de grootste ter wereld. De Marciana bezit bijvoorbeeld de twee bekendste codices van de Ilias, het Grimani-brevier en beroemde zeekaarten van onder anderen Fra Mauro.

Paolo Veronese, Aritmetica e Geometria, Venezia, Biblioteca Marciana

Paolo Veronese, Aritmetica e Geometria –  Biblioteca Marciana

De bibliotheek werd ooit gebouwd om de grote collectie boeken van Francesco Petrarca te kunnen huisvesten. In ruil voor een prachtig palazzo zou deze beroemde dichter het grootste deel van zijn verzameling aan de stad hebben afgestaan. De verzameling wordt al eeuwen uiterst vakkundig beheerd en aangevuld door verschillende bibliothecarissen, van wie Pietro Bembo (aan wie nu een schitterende tentoonstelling in Padova is gewijd) er een was. Hij had de bibliotheek van 1530 tot 1543 onder zijn hoede.

Hoewel de bibliotheek meestal alleen toegankelijk is voor studenten en wetenschappers, kun je een klein stukje bezoeken (met een prachtige plafondschildering van Titiaan), maar alleen via het Museo Correr. Soms wordt er in de bibliotheek een tentoonstelling georganiseerd die ook toegankelijk is voor het gewone publiek. Maar met de unieke plek, aan het prachtige San Marcoplein, tegenover het Palazzo Ducale, is ook alleen al de buitenkant een bezoek meer dan waard.

Biblioteca Marciana

Nuova Manica Lunga
Het nieuwe hart van het bibliotheekcomplex van de Fondazione Giorgio Cini is de Nuova Manica Lunga (‘lange nieuwe mouw’), die is gevestigd in de voormalige slaapzaal van de Benedictijner monniken. Waar ooit hun bedden stonden, huist nu een moderne bibliotheek, naar een ontwerp van Michele De Lucchi, met een omvangrijke collectie boeken over geschiedenis, literatuur, theater en opera – met allemaal bijzondere aandacht voor Venetië. De grootste trekker van de Nuova Manica Lunga is echter de sectie kunstgeschiedenis, met meer dan 150.000 boeken en periodieken.

Nuova Manica Lunga

Je vindt de Fondazione Giorgio Cini, waarbij de bibliotheek hoort, op het eiland San Giorgio Maggiore.

La Biblioteca del Colore di Orsoni
Ten slotte een heel ander soort bibliotheek. In de Biblioteca del Colore di Orsoni worden namelijk geen boeken bewaard, maar – zoals de naam al aangeeft – kleuren. In de bibliotheek van het grote mozaïekinstituut Orsoni vind je talloze kleuren, in alle mogelijke tinten, stuk voor stuk vastgelegd in glas. Er zijn ontelbaar veel soorten blauw, rood, geel, paars, groen en alle andere kleuren van de regenboog, netjes gesorteerd op oude planken, die je doen geloven in een kleurrijke droom te zijn beland. Je vindt deze kleurrijke bibliotheek, die alleen op woensdagochtend is te bezoeken, in de wijk Cannaregio, op nummer 1045.

Biblioteca Orsoni

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Leuk! Deze tip ga ik onthouden!

  2. Complimenten voor deze interessante site

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *