Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De mooiste bibliotheken van Venetië

Joost tipte gisteren een aantal heerlijk rustige straatjes in Venetië, wij nemen je vandaag mee naar de drie mooiste bibliotheken van de stad:

San-Giorgio-Maggiore-Venetië

Nuova Manica Lunga – Fondazione Giorgio Cini
Het eiland San Giorgio Maggiore, dat tegenover de Riva degli Schiavoni en het Piazzetta San Marco op het wateroppervlak lijkt te drijven, dankt zijn naam aan de San Giorgio Maggiore en het bijbehorende klooster, beide ontworpen door Palladio.

In het klooster is de Fondazione Giorgio Cini gevestigd, met een schitterende bibliotheek, de Nuova Manica Lunga, die is gevestigd in de voormalige slaapzaal van de monniken. Waar ooit hun bedden stonden, huist nu een moderne bibliotheek, naar een ontwerp van Michele De Lucchi.

Biblioteca-Nuova-Manica-Lunga-Venetië (3)Biblioteca-Nuova-Manica-Lunga-Venetië (1) Biblioteca-Nuova-Manica-Lunga-Venetië

De omvangrijke collectie omvat boeken over geschiedenis, literatuur, theater en opera – met allemaal bijzondere aandacht voor Venetië. De grootste trekker van de Nuova Manica Lunga is echter de sectie kunstgeschiedenis, met meer dan 150.000 boeken en periodieken.

Biblioteca Marciana
De Biblioteca Marciana, aan het Piazza San Marco, is vernoemd naar de heilige Marcus. Het is een van de oudste bibliotheken in heel Italië en de collectie klassieke teksten is een van de grootste ter wereld. De Marciana bezit bijvoorbeeld de twee bekendste codices van de Ilias, het Grimani-brevier en beroemde zeekaarten van onder anderen Fra Mauro.

Biblioteca-Marciana-Venetië (4) Biblioteca-Marciana-Venetië (5) Biblioteca-Marciana-Venetië (6)

Hoewel de bibliotheek meestal alleen toegankelijk is voor studenten en wetenschappers, kun je een klein stukje bezoeken, maar alleen via het Museo Correr. Bewonder tijdens je bezoek aan de Biblioteca Marciana de prachtige plafondschildering van Titiaan en de menselijke weergave van de wiskunde en de geometrie van Paolo Veronese.

Biblioteca-Marciana-Venetië (3)Biblioteca-Marciana-Venetië (2)Biblioteca-Marciana-Venetië (1)

La Biblioteca del Colore di Orsoni, Venetië
In de Venetiaanse wijk Cannaregio vind je (op nummer 1045) een unieke bibliotheek. In de Biblioteca del Colore di Orsoni (die je op woensdagochtend kunt bezoeken) worden namelijk geen boeken bewaard, maar – zoals de naam al aangeeft – kleuren. In de bibliotheek van het grote mozaïekinstituut Orsoni vind je talloze kleuren, in alle mogelijke tinten, stuk voor stuk vastgelegd in glas. Er zijn ontelbaar veel soorten blauw, rood, geel, paars, groen en alle andere kleuren van de regenboog, netjes gesorteerd op oude planken, die je doen geloven in een kleurrijke droom te zijn beland.

Biblioteca-Colore-Orsoni-Venetië (1) Biblioteca-Colore-Orsoni-Venetië (2)

Libreria Acqua Alta
Nog een boekentip: Libreria Acqua Alta, in de wijk Castello. Dit is geen bibliotheek, maar een boekhandel – maar de plek is zó bijzonder dat hij in deze blog niet mag ontbreken. Wat denk je bijvoorbeeld van een gondel vol boeken en een boekentrap die je naar een prachtig uitzicht leidt? Je vindt Libreria Acqua Alta aan de Calle Lunga Santa Maria Formosa (Castello 5176). Ga er zeker een keer kijken!

Libreria-Acqua-Alta-Venetië

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *