Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Venetië van bovenaf – de mooiste uitkijkpunten & de beste rooftop bars

Venetië is één groot doolhof, met kleine steegjes, pleintjes en eindeloos veel bruggetjes. Gelukkig kun je hier en daar boven dit doolhof uitstijgen om Venetië van bovenaf te bekijken.

Niet zo hoog dat je de kenmerkende vorm van Venetië, als ware de stad een grote vis, kunt zien, maar wel hoog genoeg om de mooiste monumenten van de stad te herkennen.

We tippen een aantal plekken waar je Venetië van bovenaf kunt bewonderen, van het schitterende dakterras van de Fondaco dei Tedeschi tot de klokkentorens van de San Marco en de San Giorgio, van het ‘slakkenhuis van de stad’ tot de koepel van de Santa Maria della Salute en de beste rooftop bars.

Fondaco dei Tedeschi

Dit luxe winkelcentrum vlak bij de Rialtobrug was ooit een handelspost voor Duitse kooplieden, vandaar de Tedeschi in de naam. In de tijd van Napoleon werd het gebruikt als douanegebouw; ten tijde van Mussolini werd het een postkantoor.

Het oorspronkelijke gebouw dateert uit 1228, maar het werd begin zestiende eeuw compleet gerenoveerd, na een grote brand. In 2016 opende een winkelcentrum in dit multifunctionele palazzo, met dank aan een ontwerp van de Nederlandse architect Rem Koolhaas (en de goedgevulde portemonnee van de Benetton Group, die het project financierde).

Het dak van Fondaco dei Tedeschi biedt een schitterend uitzicht over de stad. Op de reling ontdek je wat er allemaal precies te bewonderen valt. Je kijkt uit over het Canal Grande, dat je van twee verschillende kanten kunt zien, en hebt een 360-graden uitzicht over Venetië en de lagune, met tal van Venetiaanse palazzi en canali zo ver je kunt kijken.

Zie je de San Marco, de Basilica dei Santi Giovanni e Paolo en de Santa Maria Gloriosa dei Frari? Je kunt bij helder weer zelfs de vuurtoren van Murano zien!

Het bezoek aan het dakterras van de Fondaco dei Tedeschi is gratis, maar je moet van tevoren wel een tijd boeken; dat kan via deze link.

De klokkentoren van de San Marco

Midden op het Piazza San Marco staat de bijna honderd meter hoge campanile, klokkentoren, van de San Marco. Er stond op deze plek echter al in de negende eeuw een klokkentoren. De huidige toren, met een spitse toren die in bijna heel Venetië te zien is en waarop de gouden aartsengel Michaël prijkt, dateert van 1514.

Toch is de toren die je nu ziet niet heel oud. In de zomer van 1902 stortte de toren namelijk in. Wonder boven wonder vielen er, buiten de kat van de beheerder, geen slachtoffers. De Venetianen bouwden de toren weer precies zo op als hij voor de ineenstorting was, op precies dezelfde plek. Com’era, dov’era – hoe hij was, waar hij was.

Als je de toren goed bekijkt, zie je veel indrukwekkende details. Zo prijkt de leeuw van Venetië op de toren, maar zie je aan de noordelijke muur ook meteorologische instrumenten, met onder andere een thermometer en een instrument dat de hoogte van het tij aangeeft.

De campanile is te bezoeken (er is een lift) en vormt zo het hoogste uitkijkpunt van Venetië. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over Venetië, het Piazza San Marco aan je voeten en de eilanden in de lagune. De openingstijden vind je hier.

Ook een aanrader: beklim de Torre dell’Orologio, met de schitterende astronomische klok, die door de Venetianen ook wel de Torre dei Mori wordt genoemd. In dit artikel lees je er alles over.

De klokkentoren van de San Giorgio

Het Isola di San Giorgio Maggiore, dat tegenover de Riva degli Schiavoni en het Piazzetta San Marco op het wateroppervlak lijkt te drijven, dankt zijn naam aan de San Giorgio Maggiore en het bijbehorende klooster, beide ontworpen door Palladio.

In het klooster is de Fondazione Giorgio Cini gevestigd, met een van de mooiste bibliotheken van Venetië, de Nuova Manica Lunga, die is gevestigd in de voormalige slaapzaal van de monniken.

De San Giorgio Maggiore zelf is beroemd vanwege indrukwekkende schilderingen van Tintoretto (waaronder Het Laatste Avondmaal) en het prachtige San Giorgio e il Drago (Sint-Joris en de draak) van Carpaccio.

In de refter is een kopie te zien van De bruiloft van Kana van Veronese – Napoleon nam het origineel mee en hing het in het Louvre, waar het nog steeds te bewonderen is.

Beklim de campanile voor een schitterende blik op Venetië, met een unieke kijk op het Piazza San Marco. Op een hoogte van vijfenzeventig meter geniet je van een prachtig panorama over Venetië en de lagune.

Het eiland stond ooit bekend als L’Isola dei Cipressi, ‘het eiland van de cipressen’, maar die zijn inmiddels (bijna) allemaal verdwenen. Wel is er het Teatro Verde, een mooi openluchttheater waar ‘s zomers vaak concerten en andere festiviteiten georganiseerd worden.

Palazzo Contarini del Bovolo

Palazzo Contarini del Bovolo is beroemd vanwege het trappenhuis aan de buitenzijde van het gebouw, dat wel wat weg heeft van een slakkenhuis. Vandaar ook de naam: bovolo is Venetiaans voor slakkenhuis.

Het trappenhuis is in 1499 gebouwd, waarschijnlijk door Giovanni Candi, in opdracht van Pietro Contarini, die zijn palazzo wilde verfraaien met iets bijzonders. Nu is het slakkenhuis in handen van IRE (Istituzione di Ricovero e di Educazione).

Je kunt de toren beklimmen voor een uniek uitzicht over Venetië. Via deze link vind je meer informatie en details als openingstijden en kosten.

De koepel van de Basilica della Salute

Sinds de start van de zomer van 2022 kun je ook de koepel van de Santa Maria della Salute beklimmen, voor een spectaculaire kijk op het Bacino di San Marco en de rest van de stad.

Na honderdvijftig treden stap je door een mini-deurtje (dat slechts zestig bij honderdtwintig centimeter meet) het uitkijkpunt op.

Je kunt de koepel van de Basilica della Salute beklimmen van woensdag tot en met zondag, tussen 10.00 en 11.30 uur en tussen 15.00 en 17.00 uur. Een ticket kost € 8,-. Via deze link vind je meer informatie.

Aperitivo with a view

Wil je niet alleen van een spectaculair uitzicht over de stad genieten, maar ook van een Aperol Spritz, een glas wijn of een verfrissend drankje? Kies dan een van deze fijne rooftop bars:

Settimo Cielo – de hoogste rooftop bar van Venetië van het Bauer Hotel
Skyline Rooftop Bar – voor een schitterend uitzicht op de skyline van Venetië vanaf Giudecca
Terrazza Bar, het dakterras van H10 Palazzo Canova met uitzicht op het Canal Grande
Terrazza Panoramica, het panoramaterras van hotel Ca’ Segredo

foto: Skyline Rooftap Bar (Giudecca)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *